11 oktober 2023 Gezonde mond Tandplak

Tandplak en tandsteen verwijderen

Iedereen heeft last van tandplak (ook wel tandplaque genoemd). Tandplak is een mix van etensresten, speeksel en bacteriën en vindt u terug als doorzichtig laagje op de tanden. Als tandplak niet goed wordt verwijderd ontstaat er tandsteen.

Daarnaast kunt u last krijgen van andere mondproblemen zoals ontstoken tandvlees en gaatjes. Het is daarom erg belangrijk om goed uw tanden te poetsen en tandplak altijd te verwijderen.

Wat is tandplak?


Tandplak is een doorzichtig en plakkerig laagje op de tanden en kiezen en wordt veroorzaakt door etensresten, speeksel en de bacteriën in uw mond. U heeft dus dagelijks te maken met tandplak en dus is het belangrijk om uw tanden altijd goed te poetsen en tandplak te verwijderen.

Hoe ontstaat tandplak?

In alles wat we dagelijks eten en drinken zitten suikers verwerkt. Deze suikers worden door de bacteriën in het tandplak omgezet in zuren die het tandglazuur aantast. Als dit proces niet wordt tegengegaan dan kunnen er gaatjes in uw tanden en kiezen ontstaan. Ook kan dit leiden tot tanderosie. Dit wilt u te allen tijde voorkomen.

Tandplak vindt u terug in heel het gebit op al uw tanden en kiezen, bijvoorbeeld aan de voor- en achterkant van uw tanden en kiezen, maar ook ertussen. Omdat u tandplak haast niet met het blote oog kunt waarnemen is het lastig om alles goed zelf te verwijderen.

Wat is tandsteen?

Wanneer u niet goed uw tanden poetst blijft tandplak op uw tanden zitten. Na een tijdje wordt het tandplak hard door verkalking en ontstaat er tandsteen.

U vindt tandsteen vaak terug op plekken in de mond waar lastig bij te komen is met de tandenborstel. Denk bijvoorbeeld aan de achterkant en tussen uw tanden en kiezen.

Tandplak en tandsteen voorkomen

Tandplak kan op de lange termijn voor verschillende mondproblemen zorgen. Het is daarom zaak om elke dag tandplak zo goed mogelijk zelf te verwijderen tijdens het poetsen en te rageren, stokeren of te flossen. Als u dit niet doet dan kunnen de volgende problemen ontstaan: Gaatjes in tanden en kiezen Ontstoken tandvlees (gingivitis) Ernstig ontstoken tandvlees (parodontitis) Tanderosie Een slechte adem Houdt uw gebit gezond en voorkom de bovenstaande mondproblemen.

Schrijf u direct in

Tandplak verwijderen

Tandplak voorkomen is onmogelijk. Elke dag wanneer u eet en drinkt ontstaat er tandplak op uw tanden en kiezen door de suikers die worden omgezet in zuren door de bacteriën in uw mond. U kunt natuurlijk wel zoveel mogelijk tandplak verwijderen. Volg daarom de onderstaande tips:

  • Poets uw tanden en kiezen twee keer per dag.
  • Poets uw tanden en kiezen met een goede tandenborstel en tandpasta.
  • Focus tijdens het poetsen op de plekjes waar u lastig bij kunt komen.
  • Maak uw gebit schoon door na het eten te flossen, rageren of stokeren.

Tandplak kunt u het beste zelf verwijderen door het gebruik van een elektrische tandenborstel en een tandpasta met fluoride.

Tandsteen verwijderen

Allereerst geven we u de tip om tandsteen te voorkomen. Als uw tanden en kiezen goed worden gepoetst zult u geen (of minder) last hebben van tandsteen en heeft u minder snel last van andere mondproblemen.

Als er toch veel tandsteen is ontstaan dan kunt u dit weg laten halen tijdens een afspraak met de mondhygiënist of tandarts.

Zelf tandsteen verwijderen

Bij tandsteen is het verstandig om een afspraak te maken met de mondhygiënist of tandarts. Die kan het tandsteen veilig verwijderen. Vooral als er ontstekingen zijn ontstaan is het verstandig direct actie te ondernemen. U kunt met de onderstaande tips zelf een klein beetje tandsteen verwijderen. Als u een klein beetje last heeft van tandsteen dan kunt u het volgende doen:

  • Flossen, rageren en stokeren.
  • Spoel uw gebit met actief zuurstof
  • Poets uw tanden met een tandsteenremmende tandpasta.
  • Xylitol kauwgom zorgt voor speekselproductie en zorgt ervoor dat tandplak zich niet kan hechten aan de tanden en kiezen.

We raden u ten zeerste af uw tanden te poetsen met baking soda. De ph-waarde van baking soda is namelijk laag en kan uw tandglazuur beschadigen. Het tandglazuur kan namelijk oplossen en dat wilt u te allen tijde voorkomen.

Is het verwijderen van tandsteen pijnlijk?

Het laten verwijderen van tandsteen door de tandarts of de mondhygiënist kan gevoelig zijn. Wij behandelen heel voorzichtig en daarmee zonder veel ongemak.

Als het gevoelig is dan is dat na de behandeling gelijk weer verdwenen. U kunt tijdens de behandeling altijd aangeven als de behandeling gevoelig is.

tandsteen-verwijderen-768x614

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2