Hero sfeerafbeelding teruggetrokken-tandvlees

Teruggetrokken tandvlees

Kwetsbare blootgelegde wortels behandelen. Voor een gezond en pijnvrij gebit.

Scroll verder

Wat is teruggetrokken tandvlees?

Het tandvlees ligt normaal netjes rond de tanden en kiezen. Wanneer u teruggetrokken tandvlees heeft dan komen de wortels bloot te liggen. Hierdoor zijn de wortels kwetsbaar en gevoelig. Teruggetrokken tandvlees kan ontstaan door onder andere parodontitis of te hard poetsen. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en/of kaakbot.

Gingivitis en parodontitis kunnen lang onopgemerkt blijven, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben. Teruggetrokken tandvlees kunt u herkennen aan de volgende klachten:

Het is belangrijk om te weten waar uw teruggetrokken tandvlees vandaan komt. Wij kijken graag met u mee, zodat we een passend behandelplan kunnen maken. Zo wordt uw teruggetrokken tandvlees juist behandeld. Heeft u bovenstaande klachten? Neem dan contact met ons op met onze tandartspraktijk in Sliedrecht. De klachten kunnen zonder behandeling alleen maar toenemen en verdwijnen niet vanzelf.

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen. Andere veelvoorkomende oorzaken van terugtrekkend tandvlees zijn:

 • Een slechte mondhygiëne door te veel tandplak
 • Soms is het genetisch bepaald. U heeft dan gewoon aanleg voor terugtrekkend tandvlees
 • Een vitamine C en D tekort
 • Als u bent gevallen kan er een trauma ontstaan. Door dit trauma kan tandvlees terugtrekken
 • Door scheve tanden is de kans op ontstekingen groter
 • Ook kronen en implantaten kunnen leiden tot teruggetrokken tandvlees

Wat is de behandeling voor teruggetrokken tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees is een teken dat uw mond niet in goede conditie is. Het is belangrijk om de conditie van uw mondgezondheid te herstellen. Dit kan door reiniging bij de mondhygiënist. Tevens kan er een lak met fluoride aangebracht worden. Hierdoor krijgen uw tanden weer een boost en worden ze sterker. het is van belang te zorgen dat het tandvlees zich niet verder terug trekt.

Bij ernstige klachten kunnen de blootliggende gevoelige tandhalzen worden beschermd met een laagje composiet. Als dit nauwkeurig gebeurd dan is het stukje composiet niet zichtbaar.

Heeft u klachten en wilt u weten welke behandeling voor u het beste is? Wij analyseren graag uw huidige tandvlees- en gebitssituatie. We stellen een behandelplan op en maken een kostenbegroting. U bepaalt zelf of u de volgende stap zet.

Kosten behandeling terugtrekkend tandvlees

De kosten voor een behandeling van terugtrekkend tandvlees zijn niet te bepalen zonder onderzoek. Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben en heeft dus ook verschillende behandelwijzen. Het ligt aan de behandelwijze hoeveel het gaat kosten. Neem daarom contact met ons op voor een consult. In dit consult kunnen we samen kijken welke behandelwijze het beste bij u past. U krijgt direct een indicatie van de kosten.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak bij De Gebitskliniek te maken omdat u teruggetrokken tandvlees heeft. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Ik heb een slechte ervaring bij een andere tandarts gehad dus was skeptisch, maar ben blij dat ik deze stap heb gezet.”

Ik heb me onlangs ingeschreven bij De Gebitskliniek op aanraden van een vriendin. Ik heb een slechte ervaring bij een andere tandarts gehad dus was skeptisch, maar ben blij dat ik deze stap heb gezet. Het is een moderne praktijk met een deskundige en vriendelijke tandarts.

Veelgestelde vragen

Het tandvlees ligt normaal netjes rond de tanden en kiezen. Wanneer u teruggetrokken tandvlees heeft dan komen de wortels bloot te liggen. Hierdoor zijn de wortels kwetsbaar en gevoelig en het kan er ook minder fraai uit zien.

Teruggetrokken tandvlees kunt u herkennen aan de volgende klachten:

 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Gevoelige kiezen en tanden
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Pijnlijk gevoel als u warme, koude, zoete of zure producten eet of drinkt

De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.

Andere veelvoorkomende oorzaken van terugtrekkend tandvlees zijn:

 • Een slechte mondhygiëne door te veel tandplak
 • Soms is het genetisch bepaald. U heeft dan gewoon aanleg voor terugtrekkend tandvlees
 • Een vitamine C en D tekort
 • Als u bent gevallen kan er een trauma ontstaan. Door dit trauma kan tandvlees terugtrekken
 • Door scheve tanden is de kans op ontstekingen groter
 • Ook kronen en implantaten kunnen leiden tot teruggetrokken tandvlees

Het is van belang dat u snel een afspraak maakt bij de tandarts, die kan nagaan waardoor het tandvlees zich terug trekt. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Het is van belang dat wordt gezorgd dat het tandvlees zich niet verder terug trekt.

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Sanne van der Velde
Sanne is een zeer ervaren mondhygiënist. Ze is heel geduldig en kan goed uitleggen. Het is haar doel u te helpen bij het optimaal controleren en verzorgen van uw gebit. Ze kan u leren hoe u het beste voor uw gebit kan zorgen. Met een goede mondverzorging worden problemen voorkomen en dat voorkomt ingrijpendere behandelingen bij de tandarts. Ze reinigt tevens het gebit en voert indien nodig parodontale behandelingen uit, dit zorgt voor een goede mondgezondheid en een frisse adem. Haar cliënten vinden het prettig dat zij systematisch te werk gaat, een duidelijke uitleg geeft van haar behandelingen en dat ze altijd vrolijk gestemd is. Ze wordt omschreven als geduldig, vrolijk, secuur, professioneel en erg empathisch. Geeft u duidelijke instructies hoe u uw gebit moet verzorgenAltijd vrolijk en gaat secuur te werk
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Ken Ashrafi
Ken werkt al meer dan 5 jaar bij De Gebitskliniek, en is al bijna 20 jaar werkzaam in de mondzorg. Als zeer ervaren mondhygiënist helpt hij zijn cliënten problemen in de mond te voorkomen en het gebit in topconditie te houden. Dit doet hij door goede en duidelijke uitleg hoe u het beste voor uw gebit kunt zorgen. Ken wordt door zijn cliënten omschreven als vriendelijk, eerlijk en rechtdoorzee. Hij reinigt het gebit grondig en pijnloos. Zijn er gezondheidsklachten die behandeld moeten worden dan bent u, met zijn jarenlange ervaring, in zeer goede handen. Ken is tevens zeer ervaren met parodontale behandelingen zoals de behandeling van parodontitis.
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Wissal Saâdi
Wissal is een BIG geregistreerde mondhygiënist. Voor Wissal is het de grootste uitdaging om de mondgezondheid van haar cliënten te verbeteren of stabiel te krijgen. Met een goede mondgezondheid kunnen kostbare en complexere behandelingen in de toekomst worden voorkomen worden. Wissal vindt het erg belangrijk om een band op te bouwen met haar cliënten. Ze heeft vooral goed met mensen die angst hebben voor de tandarts. Voor deze cliënten neemt ze extra de tijd. Wissal is tevens gespecialiseerd in complexe tandvleeshandelingen zoals parodontitis.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2