Hero sfeerafbeelding nachtbeugel

Nachtbeugels

Behoudt het mooie resultaat. Houdt uw tanden op de juiste plek

Scroll verder

Wat is een nachtbeugel?

Een nachtbeugel, ook wel OIR (Oral Invisible Retainer) genoemd, is een retentiebeugel, waarmee de tanden en kiezen op hun plek blijven staan. U kunt ook kiezen voor een andere vorm van retentie, namelijk voor het spalkje achter de tanden.

Na de behandeling met een gewone beugel kunnen de tanden en kiezen door middel van een nachtbeugel stabiliseren en worden deze op de juiste plek gehouden, zodat het mooie resultaat niet verloren gaat.

Vaak wordt er gekozen voor een uitneembare nachtbeugel. Deze lijkt op een beugel van Invisalign. Dit is een doorzichtig kunstof hoesje die u eenvoudig over de tanden heen kunt schuiven.

Waarom kiezen voor een nachtbeugel?

Uw normale beugel (bijvoorbeeld een slotjesbeugel) wordt verwijderd en u bent erg blij met het resultaat. Na het verwijderen van de gewone beugel is de behandeling echter nog niet afgerond. Vanzelfsprekend wilt u het mooie resultaat graag behouden. Na de actieve behandeling volgt er een retentiefase. Uw tanden moeten in de nieuwe stand gestabiliseerd worden, bijvoorbeeld door een nachtbeugel.

Uw tanden kunnen zonder enige vorm van retentie namelijk weer verschuiven naar de oude posities. Ook kunnen de tanden en kiezen verplaatsen door de druk van uw tong, hard kauwen en de groei van de kaak. Met een nachtbeugel voorkomt u dat het mooie resultaat verloren gaat.

Bij De Gebitskliniek adviseren we u om te kiezen voor een nachtbeugel, omdat deze vorm al uw tanden op de juiste plaats houdt en gemakkelijker schoon te maken is.

Doorzichtige beugel in de hand vastgehouden

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice

Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend

Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Hoe lang moet u een nachtbeugel dragen?

Wij adviseren u om de nachtbeugel het eerste jaar elke nacht te dragen om zo uw tanden en kiezen te stabiliseren. Vanaf het tweede jaar kan de draagtijd stap voor stap verminderd worden.

Uiteindelijk adviseren wij voor de lange termijn een nachtbeugel één keer per maand te dragen om te voorkomen dat uw tanden en kiezen gaan verschuiven. Dit is wel afhankelijk van hoeveel spanning u voelt bij het dragen van de nachtbeugel.

Hoe maakt u een nachtbeugel schoon?

De beste tijd om uw nachtbeugel schoon te maken is in de ochtend met koud water en handzeep. Borstel de beugel rustig met cirkelvormige bewegingen. Gebruik geen tandpasta, want dit kan krasjes veroorzaken.

Mocht er na lange tijd witte aanslag op de nachtbeugel ontstaan, dan kunt u dit verwijderen met schoonmaakazijn. Laat de beugel een kwartier liggen in het azijn en spoel deze vervolgens af met koud water.

Wat moet ik doen als mijn nachtbeugel niet meer past?

Om het maximale uit uw nachtbeugel te halen is het belangrijk dat u hem draagt. Na verloop van tijd kan de beugel comfortabeler aanvoelen. Als u de beugel voor een lange tijd niet draagt, kan deze misschien niet meer over de tanden geschoven worden. Hierdoor gaat deze te strak zitten en sluit de beugel niet meer goed aan.

Als de nachtbeugel niet meer past adviseren wij deze niet langer te dragen. U kunt uw tanden en kiezen er namelijk mee beschadigen doordat de tandzenuwen bekneld raken. U zult een afspraak moeten maken met de orthodontist om een nieuwe nachtbeugel op maat te laten maken. Hetzelfde geldt voor wanneer uw nachtbeugel kapot is gegaan.

Hoeveel kost een nachtbeugel?

Een nachtbeugel kost ongeveer rond de € 85,96 per kaak.

Wordt een nachtbeugel vergoed?

Vaak vergoedt uw verzekeraar (een deel) van de orthodontische behandeling en dus ook een nachtbeugel. Het bedrag hangt af van uw verzekeraar en uw leeftijd. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan is de vergoeding doorgaans minder hoog.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een intakegesprek voor een nachtbeugel bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Eerste consult
Bij het eerste consult kijken we welke beugelbehandeling bij je situatie past en of een nachtbeugel een optie is. We bespreken de mogelijke behandeling. Verder is het intakegesprek ook bedoeld om al je vragen te beantwoorden over de nachtbeugel. Je hoeft nog niet gelijk een keuze te maken, je kunt nog even nadenken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Opstellen behandelplan
Wanneer je het traject doorzet gaan we aan de slag om röntgenfoto’s, lichtfoto’s en gipsmodellen te maken van je gebit. Wij brengen zo de afwijking van het gebit in kaart en kunnen vervolgens bepalen wat voor jou het beste behandelplan is.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
De nachtbeugel plaatsen
Nadat we alles in kaart hebben gebracht bespreken we de kostenbegroting voor het plan en beantwoorden we nog enkele andere vragen die je hebt. Wanneer alles duidelijk is en het plan door jou wordt goedgekeurd kunnen starten met het plaatsen van de nachtbeugel.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
De nachtbeugel dragen
De eerste week na het plaatsen van de beugel is het nog even flink wennen. Je zult het gevoel hebben dat er aan de tanden getrokken wordt. Heb je het gevoel dat er iets niet goed zit? Bel ons dan gerust op en we plannen een afspraak in. Daarnaast kom je bij ons regelmatig langs ter controle zodat we de beugel kunnen activeren, zo blijven de tanden in beweging naar de optimale positie.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
De rest van uw leven genieten van een recht gebit
Gemiddeld na 2 jaar kunnen we de beugel verwijderen en kun je genieten van een mooi en recht gebit. Na deze behandeling wordt er een spalkje achter de tanden geplaatst om de tanden op de juiste plek te houden en te voorkomen dat ze weer gaan verschuiven.

Waarom De Gebitskliniek?

Naar de orthodontist voor een recht en gezond gebit

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

icoon

Persoonlijke aanpak

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Open op zaterdag

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht.”

Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht. Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat. Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts voor orthodontie
Diana Bernardo
Diana is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts in Portugal gaan verdiepen in alle disciplines van de orthodontie. Ze heeft diverse orthodontie studies gevolgd in binnen- en buitenland, en is bekend met alle mogelijkheden om met u een rechte, mooie en gezonde lach te creëren. Gespecialiseerd als tandarts voor orthodontie richt ze zich nu volledig op dit vakgebied waarmee ze mensen helpt aan hun droomglimlach. Diana behandelt volwassenen maar is met haar vriendelijke persoonlijkheid ook een erg fijne behandelaar voor kinderen. Veel volwassenen kiezen voor het bijna onzichtbare Invisalign systeem dat bijna niet opvalt, waarvoor Diana in 2018 speciaal is opgeleid en waarmee ze inmiddels erg veel ervaring heeft.
teamlid
Tandarts voor orthodontie
Mihaela Stoicescu
Mihaela Stoicescu is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts gaan verdiepen in alle disciplines van de tandheelkunde. Al snel merkte zij dat ze een voorliefde heeft voor orthodontie. Inmiddels richt zij zich als tandarts voor orthodontie nog uitsluitend op dit vakgebied; het rechtzetten van tanden. Het creëren van een mooie rechte glimlach geeft haar voldoening in haar vak. Dit doet ze voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Mihaela is bekend met alle verschillende beugel technieken waaronder de bekende slotjesbeugel (brackets) en de plaatbeugel, maar ze is ook gespecialiseerd in onzichtbare beugels waaronder die van Invisalign, een fijne oplossing als u eigenlijk geen beugel wilt, maar wel rechte tanden.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual