Hero sfeerafbeelding buitenboord beugel

Buitenboordbeugel & headgear

De beugel binnen en buiten je mond

Scroll verder

Over een buitenboordbeugel & headgear

Een buitenboordbeugel (ook wel headgear genoemd) is een beugel die zowel binnen als buiten de mond wordt gedragen. De beugel bestaat uit een metalen deel in een boogvorm die je in ringetjes schuift verbonden aan de achterste bovenste kiezen.

Deze beugel wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren door de groei van de bovenkaak te remmen of ruimte te maken door de kiezen achterin de mond naar achteren te verplaatsen.

Deze behandeling is alleen voor kinderen of jongeren die nog in de groei zijn. Meestal draag je de beugel altijd in de nacht en zoveel mogelijk overdag maar minimaal 16 uur per dag. Het is per persoon verschillend hoeveel uur per dag je de buitenboordbeugel of headgear in hebt, de behandelaar geeft dit aan.

Zo weet je wanneer je een buitenboordbeugel nodig hebt

  • Als er niet genoeg ruimte is voor de tanden in de bovenkaak
  • Corrigeren van een overbeet waardoor de tanden weer recht op elkaar sluiten

Voordelen van headgear

  • De beugel maakt ruimte in de bovenkaak
  • De beugel corrigeert een overbeet
  • De beugel hoeft niet continu gedragen te worden, meestal minimaal 16 uur per dag
  • Makkelijk schoon te maken doordat het uitneembaar is

Wennen aan het dragen van buitenboordbeugel

Het is even wennen de eerste twee weken. Het gebit en met name je kiezen zullen wat gevoelig zijn en je kaken zullen wat stijf aanvoelen. Na een paar dagen verdwijnt dit gevoel vanzelf.

Wanneer de kiezen in beweging komen, zal je geen pijn meer voelen. Het is verschillend per persoon hoeveel uur je deze beugel moet dragen, maar probeer vaste tijden aan te houden. Vrijwel altijd ‘s nachts met slapen en/of na het avondeten kunt je makkelijk de benodigde uren pakken. Draag de beugel nooit tijdens het sporten.

987A3691

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Je krijgt een buitenboordbeugel. Bij De Gebitskliniek streven we ernaar dat je je vanaf het allereerste moment comfortabel en op je gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat je kunt verwachten als u een buitenboordbeugel krijgt.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Consult
Tijdens het eerste consult gaan we in op het beugel traject welke past bij jouw gebitssituatie: wat er moet gebeuren, en uit welke onderdelen de behandeling bestaat. Vaak draag je een buitenboordbeugel in combinatie met andere beugels, we bespreken de gehele behandeling. We bespreken hoe lang de behandeling ongeveer duurt. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Je bepaalt hierna zelf of je de behandeling in zet, je mag er na het gesprek er nog even over nadenken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Stappenplan maken
Als je de behandeling wilt starten maken wij röntgenfoto’s van je gebit om de behandeling tot in detail uit te kunnen werken. Deze informatie wordt besproken tijdens een gesprek waarin we alle details met je doornemen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
De beugel laten zetten
Wanneer alles duidelijk is kunnen we de beugel zetten en geven we je nog een uitvoerige instructie hoe je de beugel zelf in kan doen. Vervolgens kun je beginnen met de beugel dragen en kom je om de paar weken op controle bij ons.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
De buitenboordbeugel dragen
In de eerste weken is het nog onwennig en kan je last hebben van een lichte pijn. Geen zorgen, dit gaat snel voorbij! Denk eraan om de beugel niet te dragen bij het sporten en om het makkelijk te maken ook niet bij het eten. Houd de beugel goed schoon en controleer dat door te zien of de ringen glimmen na het poetsen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
Genieten van rechte kiezen
Na de beugelbehandeling kun je genieten van je rechte tanden! In deze fase krijg je vaak een retentiebeugel zoals een spalkje achter je tanden. Dit zorgt ervoor dat je tanden netjes op hun plek blijven.

Waarom De Gebitskliniek?

Naar de orthodontist voor een gezond en recht gebit.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

icoon

Persoonlijke aanpak

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Open op zaterdag

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.”

Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht. Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat. Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.

Kosten buitenboordbeugel

Eerste consult & behandelplan

De kosten van het eerste consult voor een buitenboordbeugel zijn € 26,75, afhankelijk van de complexiteit van de benodigde behandeling, tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden. Tijdens het consult kunt u ook vragen stellen over de beugelbehandeling. Wanneer we gaan beginnen maken we een gedetailleerd behandelplan.

Dit kost € 321,93, afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, dit is inclusief de (röntgen)foto’s. 

Kosten beugel & controle

Nu kan de beugel geplaatst worden, dit kost ongeveer € 487 per kaak. De kosten per controleafspraak zijn € 33,25. Buitenboordbeugel verzekering

Orthodontie (buitenboordbeugel) valt normaliter niet in de basisverzekering. Voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoedt.

We kijken graag voor u na of de beugelbehandeling voor uw kind geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Orthodontie

Richtprijs
Orthodontie consult
€ 26,75
Uitwerking behandelplan orthodontie
€ 321,93
Orthodontie behandeling 2 tot 3 jaar (totale behandeling)
€ 3.000 tot € 3.950

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts voor orthodontie
Diana Bernardo
Diana is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts in Portugal gaan verdiepen in alle disciplines van de orthodontie. Ze heeft diverse orthodontie studies gevolgd in binnen- en buitenland, en is bekend met alle mogelijkheden om met u een rechte, mooie en gezonde lach te creëren. Gespecialiseerd als tandarts voor orthodontie richt ze zich nu volledig op dit vakgebied waarmee ze mensen helpt aan hun droomglimlach. Diana behandelt volwassenen maar is met haar vriendelijke persoonlijkheid ook een erg fijne behandelaar voor kinderen. Veel volwassenen kiezen voor het bijna onzichtbare Invisalign systeem dat bijna niet opvalt, waarvoor Diana in 2018 speciaal is opgeleid en waarmee ze inmiddels erg veel ervaring heeft.
teamlid
Tandarts voor orthodontie
Mihaela Stoicescu
Mihaela Stoicescu is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts gaan verdiepen in alle disciplines van de tandheelkunde. Al snel merkte zij dat ze een voorliefde heeft voor orthodontie. Inmiddels richt zij zich als tandarts voor orthodontie nog uitsluitend op dit vakgebied; het rechtzetten van tanden. Het creëren van een mooie rechte glimlach geeft haar voldoening in haar vak. Dit doet ze voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Mihaela is bekend met alle verschillende beugel technieken waaronder de bekende slotjesbeugel (brackets) en de plaatbeugel, maar ze is ook gespecialiseerd in onzichtbare beugels waaronder die van Invisalign, een fijne oplossing als u eigenlijk geen beugel wilt, maar wel rechte tanden.

Veelgestelde vragen

Nee het is niet moeilijk omdat bijna elke drager er wel gewend aan raakt om het in te doen. In het begin is het even wennen, maar meestal ben je na 2 weken wel gewend.

Overdag kun je de buitenboordbeugel makkelijk schoonmaken met een tandenborstel en het afspoelen onder de kraan. De headgear of pet kan je met een droge doek afnemen. Het is verstandig dit na iedere maaltijd te doen. Wanneer de ringetjes van de beugel weer glimmen heb je het goed gedaan!

In de eerste weken dat je een buitenboordbeugel draagt doet het een beetje pijn, maar dat trekt snel weg. Je kiezen moeten er even aan wennen dat er veel aan ze getrokken wordt maar dat went snel. Bovendien hoef je een buitenboordbeugel vaak maar tijdelijk te dragen.

Tijdens het sporten kun je een buitenboordbeugel niet dragen. Dan kan het gevaarlijk zijn omdat je er op kan vallen. Tijdens het eten hoef je deze beugel ook niet te dragen.

Tijdens een intakegesprek kan de gebitssituatie beoordeeld worden. Hierbij kan bepaald worden hoe lang de buitenboordbeugel ongeveer gedragen moet worden en kan een inschatting gemaakt worden van de kosten.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual