Hero sfeerafbeelding plaatbeugel

Plaatbeugel:

Speciaal op maat om ruimte te maken of de tanden recht te zetten

Scroll verder

Wat is een plaatbeugel?

Een plaatbeugel, ook wel de losse beugel genoemd, is een uitneembare, kunsthars verhemelteplaat waaraan metalen draaddelen zijn bevestigd. De draaddelen duwen met een verende kracht je tanden recht. In sommige gevallen zit er nog een schroef in het midden van de beugel om zo de bovenkaak wat wijder te maken. Een plaatbeugel wordt op maat gemaakt.

Plaatbeugel

Wanneer je een plaatbeugel nodig hebt

Deze plaatbeugel wordt voor kinderen en volwassenen gebruikt. De plaatbeugel wordt ingezet voor de volgende situaties:

  • Eenvoudige correcties om de tanden recht te zetten
  • Meer ruimte te creeren om de bovenkaak breder te maken. Dan noemen we de plaatbeugel een expansieplaat
  • Om de beet te corrigeren. Dan noemen we deze beugel een opbeetplaat
  • De overbeet corrigeren om zo de tanden weer recht op elkaar te krijgen

Voordelen plaatbeugel

  • Makkelijk schoon te maken Gemakkelijk schoon te maken doordat je de plaatbeugel uit kan doen.
  • Flexibel: Een flexibele optie om je tanden weer recht te zetten doordat je het uit kan doen voor het sporten.

Je draagt een plaatbeugel de hele dag

Uitzonderingen zijn het sporten of tandenpoetsen, dan draagt je de beugel uiteraard niet. Ook tijdens het eten heb je de plaatbeugel altijd in. Wanneer je een dag vergeet om de beugel in te doen gaan de kaken al snel weer naar de oude stand.

Ga ook niet te veel met de beugel spelen want daardoor kan deze stuk gaan. In dat geval moet er vaak een nieuwe plaatbeugel gemaakt worden. Wanneer je denkt dat de beugel verkeerd zit, neem dan altijd direct contact met ons op.

Wennen in de eerste weken

De eerste week is het natuurlijk nog even wennen. In het gebit kan het soms leiden tot enige wat irritatie, maar dit gaat al snel voorbij. Kinderen zullen hier wellicht wat meer last van hebben dan volwassenen.

Je zal tijdens het dragen wat meer speeksel aanmaken en een gevoeliger gebit hebben. Ook het praten gaat in het begin wat lastig, maar dit went snel. Mocht je hier last van hebben dan hoef je je geen enkele zorgen te maken, dit gaat snel over.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een plaatbeugel bij onze kliniek. Bij De Gebitskliniek streven we ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Consult
Tijdens het eerste consult gaan we in op het gehele beugel traject: wat moet er gebeuren, uit welke onderdelen de behandeling bestaat. In sommige gevallen draag je de plaatbeugel in combinatie met andere beugels, dus dit valt dan samen in een ander traject. We bespreken hoe lang de behandeling duurt, hoe je de plaatbeugel draagt. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Je bepaalt hierna zelf of je de behandeling in zet, je mag er na het gesprek er nog even over nadenken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Stappenplan maken
Als je de behandeling wilt starten maken wij röntgenfoto’s van je gebit om zo een goed beeld te krijgen welke behandeling past bij jouw situatie. Deze informatie wordt besproken tijdens een gesprek waarin we alle details met je doornemen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
De beugel laten zetten
Wanneer alles duidelijk is kunnen we de beugel zetten en geven we je nog een uitvoerige instructie hoe je de beugel zelf in kan doen, en wanneer je hem uit mag doen. Vervolgens kun je beginnen met de beugel dragen en kom je om de paar weken op controle bij ons.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
De plaatbeugel dragen
In de eerste weken is het nog onwennig en kan je last hebben van een beetje pijn. Geen zorgen, dit gaat snel voorbij!Denk eraan om de beugel niet te dragen bij het sporten. Houd de plaatbeugel goed schoon volgens de gegeven instructie.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
Genieten van rechte kiezen
Na de beugelbehandeling kun je genieten van je rechte tanden

Waarom De Gebitskliniek?

Naar de Orthodontist voor een recht en gezond gebit.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

icoon

Persoonlijke aanpak

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Open op zaterdag

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat”

Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht. Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat. Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.

Kosten plaatbeugel

Eerste consult & behandelplan

Tijdens een eerste intakegesprek bespreken we welke beugelbehandeling past bij jouw situatie. De kosten van het eerste consult zijn € 26,75. Tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden en beantwoorden we al je vragen.

Wanneer je de behandeling wilt voortzetten maken we een gedetailleerd behandelplan, dit kost € 321,93 en is inclusief (röntgen)foto’s.

Plaatbeugel verzekering

Orthodontie (plaatbeugel) valt normaliter niet in de basisverzekering. Voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoedt.

We kijken graag voor je na of de beugelbehandeling voor je kind geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Orthodontie - plaatbeugel

Richtprijs
Orthodontie consult
€ 26,75
Uitwerking behandelplan orthodontie
€ 321,93
Orthodontie behandeling 2 tot 3 jaar (totale behandeling)
€ 3.000 tot € 3.950

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugelbehandelingen. Je gebit bepaalt welke beugel voor jou het meest geschikt is. Samen kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we een beugel waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende beugels in de orthodontie:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts voor orthodontie
Diana Bernardo
Diana is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts in Portugal gaan verdiepen in alle disciplines van de orthodontie. Ze heeft diverse orthodontie studies gevolgd in binnen- en buitenland, en is bekend met alle mogelijkheden om met u een rechte, mooie en gezonde lach te creëren. Gespecialiseerd als tandarts voor orthodontie richt ze zich nu volledig op dit vakgebied waarmee ze mensen helpt aan hun droomglimlach. Diana behandelt volwassenen maar is met haar vriendelijke persoonlijkheid ook een erg fijne behandelaar voor kinderen. Veel volwassenen kiezen voor het bijna onzichtbare Invisalign systeem dat bijna niet opvalt, waarvoor Diana in 2018 speciaal is opgeleid en waarmee ze inmiddels erg veel ervaring heeft.
teamlid
Tandarts voor orthodontie
Mihaela Stoicescu
Mihaela Stoicescu is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts gaan verdiepen in alle disciplines van de tandheelkunde. Al snel merkte zij dat ze een voorliefde heeft voor orthodontie. Inmiddels richt zij zich als tandarts voor orthodontie nog uitsluitend op dit vakgebied; het rechtzetten van tanden. Het creëren van een mooie rechte glimlach geeft haar voldoening in haar vak. Dit doet ze voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Mihaela is bekend met alle verschillende beugel technieken waaronder de bekende slotjesbeugel (brackets) en de plaatbeugel, maar ze is ook gespecialiseerd in onzichtbare beugels waaronder die van Invisalign, een fijne oplossing als u eigenlijk geen beugel wilt, maar wel rechte tanden.

Veelgestelde vragen

 De beugel kun je uitdoen en daardoor is die gemakkelijk schoon te maken. Maak deze iedere dag schoon. Dit doe je met afwasmiddel en een zachte tandenborstel. Het is belangrijk om geen tandpasta te gebruiken, dit krast wat zorgt dat er juist vuil aan de beugel hecht. Als je witte kalkaanslag op je plaatbeugel hebt, leg deze dan in water verdund met azijn en laat het daar vervolgens een uurtje in weken. Vervolgens de beugel goed afspoelen en weer in doen!

 

Wanneer je pijn hebt bij het dragen van de beugel is het mogelijk dat er iets niet goed is. In de allereerste week is het natuurlijk wennen aan een nieuwe beugel. Het kan voorkomen dat er kleine wondjes in de mond komen door irritatie.

Wanneer er echt iets kapot is, of je hebt aanhoudende pijn, dan is het belangrijk om even langs te komen bij de orthodontist. Deze kan zien hoe de beugel eruit zag in de oorspronkelijke staat en zonodig de beugel herstellen. Soms is dit niet meer mogelijk en zal er helaas een nieuwe gemaakt moeten worden.

Een plaatbeugel wordt soms gebruikt in het begin van uw beugelbehandeling om ruimte te creeren. De beugel wordt gebruikt om kleine afwijkingen te corrigeren, of om ruimte te maken door de kaak breder te maken.

Net zoals met alle andere soorten beugels is het met de plaatbeugel verschillend per persoon hoe lang je de beugel moet dragen. Tijdens een gesprek kan na beoordeling van de gebitssituatie meer duidelijkheid gegeven worden wat de verwachte behandelduur is.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual