Wat is een slotjesbeugel?

De metalen slotjesbeugel (ook wel blokjesbeugel of brackets genoemd) is de meest bekende beugel in Nederland om je gebit recht te zetten. Deze beugel bestaat uit metalen slotjes die op uw tanden worden bevestigd, een metalen draad tussen de slotjes en een elastiekje over de slotjes heen. Meestal draag je deze beugel gemiddeld 2 jaar en kom je maandelijks langs om de beugel te activeren, zodat de tanden in de juiste stand komen te staan. Na deze behandeling wordt er een spalkje achter de tanden geplaatst om de tanden op de juiste plek te houden.

Slotjebeugel op gebit

Wanneer u een slotjesbeugel nodig heeft:

  • De tanden staan scheef
  • De onder- en bovenkaak hebben een verkeerde stand ten opzichte van elkaar
  • De tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak passen niet goed op elkaar
  • Tanden kunnen niet goed doorkomen als gevolg van ruimtegebrek
  • Er is iets niet goed gegaan tijdens de aanleg van de tanden en kiezen; de vorm is niet goed of er missen 1 of enkele tanden

Een onregelmatig gebit kan tevens spraakproblemen, gebitsslijtage, pijnlijke kaakgewrichten, tandbederf en tandvleesproblemen veroorzaken. Daarnaast kan men onzeker zijn over de glimlach of uitstraling.

Een blokjesbeugel zet uw tanden recht, je hebt er vervolgens een leven lang plezier van.

Voordelen slotjesbeugel

  • Recht gebit: De blokjesbeugel zet het gebit recht en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Doorzichtig: Er zijn ook witte of doorzichtige slotjes beschikbaar waardoor de beugel minder op valt.
  • Vast traject: Doordat de blokjesbeugel vast zit in de mond kan de beugel continu zijn werk doen.
  • Grote correcties: Met een slotjesbeugel kunnen grote correcties worden uitgevoerd die met andere beugels niet haalbaar zijn of meer tijd kosten.
  • Snelle resultaten: Omdat de blokjesbeugel niet uitneembaar is kan de beugel altijd zijn werk doen en zijn er relatief snelle resultaten te behalen.

Wennen aan het dragen van een slotjesbeugel

In de eerste week moet je waarschijnlijk wennen aan het dragen van een slotjesbeugel. In sommige gevallen raakt de mond lichtelijk geïrriteerd en ontstaan er kleine wondjes.

Je kunt een bolletje was plaatsen op scherpe plekjes. Gelukkig herstelt de mond snel, dus je hoeft je hierover geen zorgen te maken.

Daarnaast zal je ook moeten wennen aan de elastieken in je mond. Deze beperken het openen van de mond en trekken aan de tanden. Mocht je hier last van hebben dan is het niet iets om je zorgen over te maken.

Als de pijn langer aanhoudt dan een week of je hebt er veel last van, neem dan contact op.

slotjesbeugel

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een slotjesbeugel bij De Gebitskliniek. Bij De Gebitskliniek streven we ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een slotjesbeugel bij De Gebitskliniek neemt.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Eerste consult
Bij het eerste consult kijken we welke beugelbehandeling bij je situatie past en of een slotjesbeugel een optie is. We bespreken de mogelijke behandeling. Verder is het intakegesprek ook bedoeld om al je vragen te beantwoorden over de slotjesbeugel. Je hoeft nog niet gelijk een keuze te maken, je kunt nog even nadenken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Opstellen behandelplan
Wanneer je het traject doorzet gaan we aan de slag om röntgenfoto’s, lichtfoto’s en gipsmodellen te maken van je gebit. Wij brengen zo de afwijking van het gebit in kaart en kunnen vervolgens bepalen wat voor jou het beste behandelplan is.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
De blokjesbeugel plaatsen
Nadat we alles in kaart hebben gebracht bespreken we de kostenbegroting voor het plan en beantwoorden we nog enkele andere vragen die je hebt. Wanneer alles duidelijk is en het plan door jou wordt goedgekeurd kunnen starten met het plaatsen van de blokjesbeugel.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
De blokjesbeugel dragen
De eerste week na het plaatsen van de beugel is het nog even flink wennen. Je zult het gevoel hebben dat er aan de tanden getrokken wordt. Heb je het gevoel dat er iets niet goed zit? Bel ons dan gerust op en we plannen een afspraak in. Daarnaast kom je bij ons regelmatig langs ter controle zodat we de beugel kunnen activeren, zo blijven de tanden in beweging naar de optimale positie.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
De rest van je leven genieten van een recht gebit
Gemiddeld na 2 jaar kunnen we de beugel verwijderen en kun je genieten van een mooi en recht gebit. Na deze behandeling wordt er een spalkje achter de tanden geplaatst om de tanden op de juiste plek te houden en te voorkomen dat ze weer gaan verschuiven.

Waarom De Gebitskliniek?

Naar de orthodontist voor een recht en gezond gebit

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

icoon

Persoonlijke aanpak

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Open op zaterdag

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat!”

Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht. Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat. Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.

Kosten slotjesbeugel

Eerste consult & behandelplan

De kosten van het eerste consult voor een slotjesbeugel zijn € 26,75. Tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden. Tijdens het consult kun je ook vragen stellen over de beugelbehandeling.

Wanneer we gaan beginnen maken we een gedetailleerd behandelplan. Dit kost € 321,93, dit is inclusief de (röntgen)foto’s.

Kosten beugel & controle

Nu kan de beugel geplaatst worden, dit kost € 619,30 per kaak. De kosten per controleafspraak liggen tussen de € 40,14 (bij 1 kaak) en € 50,18 (bij 2 kaken).

Slotjesbeugel verzekering

Orthodontie (slotjesbeugel) valt normaliter niet in de basisverzekering. Voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoedt.

We kijken graag voor je na of de beugelbehandeling voor je kind geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Keramische witte brackets

Steeds meer meer volwassenen kiezen er voor om hun tanden en kiezen recht te laten zetten door een orthodontist. Het is een korte investering waar men nog tientallen jaren plezier van heeft.

Tanden en kiezen kunnen gedurende je hele leven verplaatst worden, dus ook bij volwassenen. Bij iedere leeftijd en gebitssituatie past een behandeling. Het is bij ons ook mogelijk te kiezen voor minder zichtbare witte brackets of zelfs onzichtbare brackets.

Omdat wij een compleet mondzorgcentrum zijn en ook cosmetische tandheelkunde aanbieden, is het bij ons ook mogelijk een behandeling te kiezen waarbij een beugel en een cosmetische behandeling worden gecombineerd.

Als u geïnteresseerd bent in onzichtbare beugels is het ook de moeite waard te kijken naar een invisalign beugel, deze beugel is nauwelijks zichtbaar.

Vrouw met witte keramische brackets

Slotjesbeugel - orthodontie

Richtprijs
Orthodontie consult
€ 26,75
Uitwerking behandelplan orthodontie
€ 321,93
Orthodontie behandeling 2 tot 3 jaar (totale behandeling)
€ 3.000 tot € 3.950

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugelbehandelingen. Je gebit bepaalt welke beugel voor jou het meest geschikt is. Samen kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we een beugel waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende beugels in de orthodontie:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts voor orthodontie
Diana Bernardo
Diana is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts in Portugal gaan verdiepen in alle disciplines van de orthodontie. Ze heeft diverse orthodontie studies gevolgd in binnen- en buitenland, en is bekend met alle mogelijkheden om met u een rechte, mooie en gezonde lach te creëren. Gespecialiseerd als tandarts voor orthodontie richt ze zich nu volledig op dit vakgebied waarmee ze mensen helpt aan hun droomglimlach. Diana behandelt volwassenen maar is met haar vriendelijke persoonlijkheid ook een erg fijne behandelaar voor kinderen. Veel volwassenen kiezen voor het bijna onzichtbare Invisalign systeem dat bijna niet opvalt, waarvoor Diana in 2018 speciaal is opgeleid en waarmee ze inmiddels erg veel ervaring heeft.
teamlid
Tandarts voor orthodontie
Mihaela Stoicescu
Mihaela Stoicescu is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts gaan verdiepen in alle disciplines van de tandheelkunde. Al snel merkte zij dat ze een voorliefde heeft voor orthodontie. Inmiddels richt zij zich als tandarts voor orthodontie nog uitsluitend op dit vakgebied; het rechtzetten van tanden. Het creëren van een mooie rechte glimlach geeft haar voldoening in haar vak. Dit doet ze voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Mihaela is bekend met alle verschillende beugel technieken waaronder de bekende slotjesbeugel (brackets) en de plaatbeugel, maar ze is ook gespecialiseerd in onzichtbare beugels waaronder die van Invisalign, een fijne oplossing als u eigenlijk geen beugel wilt, maar wel rechte tanden.

Veelgestelde vragen

Het is per persoon verschillend hoe lang iemand een slotjesbeugel moet dragen dus er is geen vaste prijs daarvoor. Het plaatsen van een blokjesbeugel kost € 619,30 per kaak. De kosten per controle liggen tussen de € 40,14 (bij 1 kaak) en € 50,18 (bij 2 kaken).

 

 Een blokbeugel wordt minder vaak gebruikt dan een slotjesbeugel. De blokbeugel wordt ook wel de activator genoemd, hiermee kan bij kinderen een overbeet gecorrigeerd worden door de groei van de kaken te beinvloeden. Daarnaast kunt u de blokbeugel uitdoen wat het makkelijk maakt om schoon te maken. 

 

 

Een slotjesbeugel (verwarrend genoeg ook wel eens een blokjesbeugel genoemd) zit vast in de mond en is te herkennen aan kleine slotjes op alle tanden verbonden met een draad. Deze zorgt onder andere dat de tanden mooi in een rechte lijn komen te staan doordat de draad de tanden in 1 lijn trekt.

 

In de eerste week kan het pijnlijk zijn om de beugel te dragen simpelweg omdat de kaken en tanden er nog aan moeten wennen. Dit gaat meestal na een week over. Mocht het metalen draadje voor wondjes zorgen dan kan je een bolletje was gebruiken om dit af te dekken. Vaak herstellen de wondjes in de mond heel snel. Blijft het metalen draadje in de mond irriteren dan kan je ons bellen om een afspraak te maken.

 

Er kunnen etensresten tussen het metalen draad en de tanden komen en daarom is het belangrijk om goed te poetsen. Hiervoor hebben we speciale controles in het beugeltraject waarbij we je mondgezondheid controleren en je helpen de mond schoon en gezond te houden. Als je mond niet schoon genoeg is kan het voorkomen dat de beugel zelfs voortijdig verwijderd moet worden en de behandeling dus niet afgerond kan worden.

 

Je kunt kleuren kiezen voor een blokjesbeugel. Bespreek hiervoor de mogelijkheden bij het consult of bij het plaatsen en wij helpen je graag.

 

Gemiddeld 2 jaar maar houd er rekening mee dat dit is verschillend voor iedereen. Het is namelijk afhankelijk van de afwijking in het gebit en hoe lang het nodig heeft om recht gezet te worden. Nadat we foto’s van het gebit hebben gemaakt kunnen we een iets realistische schatting geven van hoe lang het duurt, maar dit is nooit volledig betrouwbaar.

 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual