Hero sfeerafbeelding tanden-poetsen

Tanden poetsen

Zo houdt u uw mond gezond. De beste tips om uw gebit goed te poetsen

Scroll verder
11 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Hoe tanden poetsen?

Uw tanden op de juiste manier poetsen helpt om uw mond sterk en gezond te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel.

Door de tanden goed te poetsen verwijdert u tandplak en kunt u gaatjes en ontstoken tandvlees voorkomen.

Het is dus essentieel voor een gezonde mondhygiëne dat u goed poetst. Hieronder geven wij tips van de tandarts om uw tanden op de best mogelijke manier te poetsen. Het is van belang dat u weet wat u doet bij het poetsen van uw tanden. De tanden kunnen op een aantal verschillende methodes worden gepoetst. Het belangrijkste is vooral dat er geen plekjes worden overgeslagen.

Heeft u vragen over de gezondheid van uw gebit? Maak dan hier een afspraak.


Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice

Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend

Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Tanden poetsen met een handtandenborstel

Het poetsen van de tanden met een handtandenborstel kan op de volgende manier worden gedaan:

  • Zet uw borstel schuin op het tandvlees en beweeg deze heen en weer, zonder veel druk uit te oefenen, zo maakt u de tanden ook dicht bij het tandvlees goed schoon;
  • Houd een vaste volgorde aan bij het poetsen van uw tanden. De 3B’s (Buitenkant, Binnenkant en Bovenkant) zijn hierbij een handig ezelsbruggetje. Zo slaat u niets over;
  • Om de binnenkant van uw kiezen zo goed mogelijk te poetsen kunt u uw tandenborstel het beste verticaal houden en van boven naar beneden in heen en weer gaande bewegingen poetsen;
  • Vergeet ook niet om uw tong te poetsen. Hierdoor worden namelijk schadelijke bacteriën verwijderd.

Een mondhygiënist kan u helpen bij het leren tanden poetsen. Deze specialist controleert regelmatig uw gebit en geeft u tips als dat nodig is.

Schrijf u direct in

Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel

Met een elektrische tandenborstel hoeft u minder moeite te doen, deze poetsmethode heeft onze voorkeur. De poetsbewegingen worden namelijk zelf gedaan door de tandenborstel. Toch zijn er een aantal zaken waar u op moet letten, deze methode is heel anders dan met een handtandenborstel:

  • Houdt de borstel een paar seconden stil op de tand of kies waar u poetst;
  • Indien u daar klaar bent beweeg dan de borstel naar de volgende kies of tand. Houd hierbij rekening met de vorm van de tand of kies, waardoor de borstel ook tussen de tanden kan komen;
  • Zorg voor een vaste poetsvolgorde en let op de achterkant van de kiezen en de binnenkant van uw gebit;

Voor deze manier is als voorbeeld een elektrische tandenborstel met ronde kop gebruikt. Bij een elektrische tandenborstel met rechte kop kunt u dezelfde poetsstand gebruiken als bij een handtandenborstel. Let hierbij op dat u de poetsbewegingen niet zelf hoeft te maken, de elektrische tandenborstel zorgt zelf voor de poetsbeweging.

Onze tandartsen adviseren u om uw tanden elektrisch te poetsen, omdat uit onderzoek is gebleken dat elektrisch poetsen zorgt voor minder ontstoken tandvlees, tandbederf en tanden langer kunnen worden behouden.

Tanden poetsen met tandpasta

Het poetsen van tanden gebeurt (bijna) altijd met tandpasta. Tandpasta bevat fluoride, wat ervoor zorgt dat tanden en kiezen sterker worden en daardoor bescherming biedt tegen gaatjes (cariës) en gevoelige tanden.

Tegenwoordig zijn er heel veel soorten tandpasta, waarvan sommigen speciale eigenschappen hebben. Zo zijn er tandpasta’s die tanden witter maken, het glazuur versterken of speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen.

Voor het kiezen van een soort tandpasta moet u kijken waar u behoefte aan heeft. Heeft u bijvoorbeeld veel last van tandsteen, dan kunt u beter kiezen voor een anti-steen tandpasta. Er zijn ook biologische tandpasta’s ontwikkeld, die geen fluoride of andere toegevoegde stoffen bevatten. Vraag onze tandarts om advies tijdens een reguliere controle.

Zonder tandpasta

Mocht u nu een keer zonder tandpasta komen te zitten, geen paniek. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst. Echter wordt het niet aangeraden om tanden te blijven poetsen zonder tandpasta. Tandpasta bevat naast fluoride ook andere goede ingrediënten die zorgen dat de groei van tandplak wordt afgeremd. Voor een goede gebitsverzorging is tandpasta dus wel degelijk nodig.

Tanden poetsen met baking soda

Tanden poetsen wordt ook regelmatig gedaan met baking soda. Baking soda neutraliseert de zuren in de mond waardoor het als een reiniger aanvoelt. Het poetsen van tanden met baking soda kent echter wel risico’s. De kans bestaat namelijk dat het tandglazuur wordt aangetast als het te vaak wordt gedaan. Gebruik het daarom maximaal één keer per twee weken.

Veelgestelde vragen

Er wordt geadviseerd om zeker twee keer per dag uw tanden te poetsen. Wanneer u slechts een keer uw tanden poetst, dan blijven regelmatig nog voedselresten en bacteriën over. De kans is daardoor groter op tandsteen en gaatjes (cariës). Ook als u meer dan 2 keer uw tanden poetst, dan kan uw gebit beschadigd raken. Het glazuur van uw tanden krijgt dan niet genoeg tijd tussen de poetsbeurten om te herstellen.

Tandartsen adviseren om minimaal 2 minuten uw tanden en kiezen te poetsen. Dit is dan ook de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen te poetsen en goed schoon te krijgen. Deze poetsbeurten vinden twee keer op een dag plaats, dus twee keer twee minuten.

De beste momenten om uw kiezen en tanden te poetsen zijn ‘s ochtends voor het ontbijt en ‘s avonds voor het slapen gaan. In de ochtend tanden poetsen helpt om uw gebit voor te bereiden op het consumeren van bijvoorbeeld suiker en zuur. Ook ‘s avonds is een belangrijk moment, omdat er dan minder tot geen natuurlijke reiniging aanwezig is door speeksel en tong.

Het is verstandig om na het eten uw tanden te poetsen. Wacht met het poetsen ongeveer een half uur tot een uur nadat u heeft gegeten of gedronken. Het aanwezige zuur kan er anders voor zorgen dat de natuurlijke beschermlaag van de tanden wordt verwijderd.

Een elektrische tandenborstel wordt steeds populairder en tegenwoordig vaker verkozen boven een handtandenborstel. Over het algemeen is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel. Het poetsen van tanden is namelijk veel schrob- en boenwerk. Met een elektrische tandenborstel wordt dit proces (grotendeels) uit handen genomen.

Kinderen tot een jaar of tien maken hun tanden en kiezen over het algemeen nog niet echt goed schoon. Het is daarom belangrijk om minimaal een keer per dag het gebit van uw kind(eren) na te poetsen. Na het tiende levensjaar is het verstandig om het tanden poetsen te blijven begeleiden. Een kindertandarts kan u en uw kind verder helpen bij vragen.

Belangrijk is om de tandjes van een baby zacht met horizontale heen-en-weer bewegingen te poetsen. Volg hierbij de 3B’s, ofwel Buitenkant, Binnenkant en Bovenkant. Poets altijd de rand van het tandvlees, ook op plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen. Gebruik daarnaast speciale tandpasta, ofwel peutertandpasta voor kinderen tussen de 0 en 5 jaar.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2