Hero sfeerafbeelding kunstgebit-vervangen

Kunstgebit vervangen

Uw huidige kunstgebit vervangen voor een nieuw kunstgebit

Scroll verder

Kunstgebit vervangen voor een nieuw kunstgebit

Een kunstgebit vervangen doet u wanneer deze ouder is dan 5 jaar of wanneer deze niet meer goed passend te maken is. Doordat de kaken geleidelijk slinken, komen de ongemakken van een niet goed passend kunstgebit geleidelijk. Het aanpassen aan deze ongemakken kan leiden tot problemen en klachten waarbij u aanvankelijk niet zult denken dat deze worden veroorzaakt door uw oude kunstgebit.

10 jaar jonger met een goedpassend kunstgebit

Door het geleidelijk slinken van de kaken bij het dragen van een kunstgebit zal het gezicht tevens geleidelijk aan wat invallen. Vooral rond de kin en rond de mond kunnen diepere lijnen ontstaan waardoor u een hardere en daardoor wat oudere uitstraling krijgt. U kunt dit tegengaan met een goed en goedpassend kunstgebit. Een goed kunstgebit zal het gezicht weer een voller aangezicht krijgen. Hierdoor krijgt u weer een frisse en zelfverzekerde uitstraling, en ziet u er weer jaren jonger uit.

Voorbeeld Rebasen kunstgebit

Jaarlijkse gratis controle kunstgebit

Wij adviseren om uw bestaande prothese ieder jaar te laten controleren, dit kan met onze Gratis Prothesecontrole. Wij informeren u hierbij over uw mogelijkheden zoals het opnieuw passend maken van uw bestaande kunstgebit, het repareren van uw kunstgebit of het vervangen voor een nieuw kunstgebit. Uiteraard is dit advies vrijblijvend, u bepaalt zelf of u de vervolgstap zet. Door een jaarlijkse controle heeft u altijd het optimale comfort dat hoort bij het dragen van een kunstgebit. Bekijk hier onze tips om je kunstgebit te reinigen.

Een kunstgebit bij De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

Signalen van een niet goed passend kunstgebit:

 • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
 • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten

Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage Veel mensen kunnen niet goed eten, praten en lachen met hun kunstgebit. Dit is NIET normaal. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen wel verhelpen. Met de juiste aandacht, zorg en echt specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

Wacht niet te lang bij een slecht passend kunstgebit

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak bij een slecht passende prothese. Het ontzien van bepaalde delen van uw gebit kan op termijn gebitsproblemen veroorzaken. Door een slecht passende prothese gaat het kaakbot slinken en daarvan kan uw gezicht (uw wangen) invallen.

Het slinken van het kaakbot kan tot gevolg hebben dat het moeilijker is om een prothese te laten passen of in de toekomst implantaten te plaatsen. Maak gebruik van onze gratis prothese controle om dit te voorkomen.

Van kunstgebit naar klikgebit

Het is mogelijk over te stappen van een volledig kunstgebit naar een klikgebit. Een klikgebit biedt meer comfort omdat deze ‘vast’ in de mond zit. Een klikgebit wordt vastgeklikt op een rail of op drukknopjes op implantaten. Implantaten zijn kunstwortels die vastgegroeid zijn in de kaak. Deze vaste maar uitneembare prothese schiet niet meer los. Een ander voordeel van een klikgebit is dat deze geen gehemelteplaat heeft. Dit maakt de prothese compacter, wat prettiger aan voelt en waardoor u ook meer smaak heeft.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een intakegesprek voor het vervangen van uw kunstgebit bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Intakegesprek
Tijdens een vrijblijvend intakegesprek maakt u kennis met de behandelaar en bespreken we uw vragen en wensen. We nemen de mogelijke behandeling, de bijbehorende kosten, en de vergoeding van uw zorgverzekeraar met u door. Na dit gesprek bent u volledig op de hoogte van uw gebitssituatie, de beschikbare opties, en de kosten die ermee gemoeid zijn.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
De behandeling gaat van start, waarbij we nauwlettend rekening houden met uw persoonlijke voorkeuren. Samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw nieuwe tanden. Uw gebitsprothese wordt met behulp van geavanceerde technieken aangemeten voor een perfecte pasvorm. Bij deze procedure maken wij uitsluitend gebruik van hoogwaardige materialen, wat resulteert in een duurzaam en natuurlijk ogend eindresultaat.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de plaatsing van uw gebitsprothese is het van essentieel belang dat u om de anderhalf jaar terugkomt voor een prothesecontrole. Doordat uw kaak in de loop der tijd kan slinken, zorgen we ervoor dat uw gebitsprothese altijd een optimale pasvorm behoudt.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Eindelijk een passend gebit, wat me een nieuw gezicht en zelfvertrouwen heeft gegeven!”

Na een traject van veel pijn en getob, mocht ik over naar De Gebitskliniek. Wat een geweldig team! Ik werd echt gehoord! Eindelijk een passend gebit, wat me een nieuw gezicht en zelfvertrouwen heeft gegeven! Dankbaar dat ik geen pijn meer heb en weer 'normaal' kan eten! Super bedankt voor alles!

Kosten gebitsprothese en vergoeding zorgverzekeraar

Wanneer u reeds een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit heeft, mag u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Het vervangen hiervan wordt bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Het vervangen van een gedeeltelijke prothese zoals een frameprothese of kunsthars plaatje wordt niet door de basis zorgverzekering vergoed. Als u een aanvullende verzekering heeft worden de kosten vaak wel (grotendeels) vergoed.

Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

De richtprijzen van een specifiek type prothese staan vermeld op onze tarievenpagina. Plan een intakegesprek

Kosten Prothese intakegesprek

Aan het plaatsen van een vervangende prothese gaat altijd een intakegesprek vooraf.

Heeft u boven of onder al een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer), dan is het intakegesprek kunstgebit, klikgebit of all-on-4 gratis.

Als u geen eigen tanden heeft in de kaak dan kunt u uw huidige prothese bij ons ook gratis laten controleren.

Heeft u in de betreffende kaak nog wel eigen tanden dan kost het intakegesprek € 53,50. In dat geval wordt er (in overleg) een röntgenfoto gemaakt. De kosten hiervan bedragen € 84,48. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Kunstgebit vervangen

Richtprijs eigen bijdrage
Prothesecontrole (Gratis)
0
Kunstgebit bovenkaak
€ 0 tot € 250 (afhankelijk van uw verzekering)
Kunstgebit onderkaak
€ 0 tot € 250 (afhankelijk van uw verzekering)

Gebitsprothesen bij De Gebitskliniek

Er zijn veel soorten gebitsprothesen mogelijk. Samen kijken we welke behandeling bij uw gebitssituatie past. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts Implantoloog
Ronald Wils
Na zijn studie tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Ronald Wils zich als tandarts gespecialiseerd in implantologie en gebitsprothesen.Hij is grondlegger van het implantaatsysteem Biocomp welke hij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Medical heeft ontwikkeld.Ronald is gespecialiseerd in complexe implantaat plaatsingen, gebitsprothesen op implantaten (zoals klikgebit en all-on-4) en chirurgische behandelingen zoals het verwijderen van tanden en kiezen en aanpassingen in het kaakbot. Naast het behandelen van patiënten haalt hij veel voldoening uit het delen van zijn uitgebreide ervaring en wetenschappelijke kennis. Hij heeft jarenlang les gegeven op de Hogeschool Utrecht aan de studenten van de tandprothetische opleiding. Tevens begeleidt hij aan universiteiten in binnen- en buitenland tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implanteertechnieken willen leren werken. Ronald is tevens betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van implantologie en begeleidt tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaat systemen te werken. Ervaren, deskundig en humor kenmerken Ronald in zijn werk. Met plezier in zijn vak helpt hij zijn cliënten met uiteenlopende klachten en wensen, zodat zij na een behandeling weer kunnen genieten van een mooi en functioneel sterk gebit.+40 jaar ervaring in implantaten & gebitsprothesesGrondlegger van het implantaatsysteem Biocomp
teamlid
Tandprotheticus
Sina Ayari
Tandprotheticus Sina heeft in het begin van zijn carrière gebitsprotheses gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Vervolgens heeft hij doorgestudeerd tot tandprotheticus waardoor hij nog meer kennis heeft opgedaan binnen deze expertise. Hij zag dat als hij de protheses zelf bij zijn cliënten zou kunnen aanmeten en plaatsen hij nog betere resultaten zou kunnen bereiken. Hij is daarbij een samenwerking aangegaan met De Gebitskliniek. Door zowel de tandtechniek als de behandelingen zelf uit te voeren kan hij het optimale resultaat qua pasvorm voor zijn patiënten behalen. “Voordat ik begin met een behandeling luister ik goed naar de eventuele problemen en wensen en ik ga voor het best mogelijk resultaat”. Sina vindt iedere dag zijn uitdaging in zijn cliënten helpen aan de voor hen best passende prothese. Hij schrikt ervan hoeveel mensen er rondlopen met een slecht passende prothese, en haalt zijn voldoening om langdurige klachten met gebitsprothesen op te lossen, of patiënten die aangeven geen gebitsprothese (meer) kunnen verdragen toch van een goed passende prothese te voorzien.
teamlid
Klinisch Prothese Technicus
Jacqueline van Bommel
Jacqueline startte haar carrière als assistente van een tandprotheticus in een tandprothetisch laboratorium. Haar tijd daar inspireerde haar om de opleiding tot tandtechnicus te volgen, gevolgd door de opleiding tot Klinisch Prothese Technicus, waardoor ze in staat was om zelf patiënten te behandelen. Gedurende haar loopbaan ontdekte ze een ware passie voor het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Jacqueline zet nu haar rijke ervaring en diepgaande kennis in om cliënten perfect passende en realistische gebitsprotheses te bieden. Ze staat bekend als een uitstekende luisteraar die de wensen van haar cliënten feilloos begrijpt. Dankzij haar ervaring en deskundigheid bereikt ze optimale pasvorm en uitstraling van de protheses die niet van natuurlijke tanden te onderscheiden zijn.
teamlid
Klinisch Prothese Technicus
Jan Willem van Soest
Jan Willem is met ruim 15 jaar ervaring een zeer ervaren klinisch prothese technicus. Na zijn opleiding tot tandtechnieker heeft hij een aanvullende opleiding gedaan om zich verder te specialiseren in het maken en aanmeten van gebitsprothesen. Als tandtechnieker heeft Jan Willem veel ervaring heeft opgedaan in het vervaardigen en verbeteren van gebitsprothesen en kunstgebitten. Met die technische ervaring doorziet hij problemen en zal hij voor zijn cliënten een perfecte gebitsprothese aan meten. Jan Willem wordt omschreven als zeer sociaal, betrokken en vrolijk. Cliënten komen altijd met een glimlach de behandelkamer uit!

Veelgestelde vragen

Het wennen aan een nieuwe gebitsprothese kan variëren per persoon. Als het uw eerste prothese is duurt dit meestal enkele weken tot enkele maanden. Aanvankelijk kunt u lichte ongemakken ervaren zoals speekselvloed of moeite met spreken en eten. Als u drukplekken heeft, wordt uw gebitsprothese door uw behandelaar aangepast. Deze ongemakken verminderen naarmate u meer gewend raakt aan de prothese en deze beter gaat passen.

Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses: volledige protheses voor wie alle tanden mist, gedeeltelijke protheses (zoals een plaatje of een frameprothese) voor het vervangen van enkele tanden, en overkappingsprotheses die over bestaande tanden of implantaten passen. Daarnaast zijn er 'immediaatprotheses', die direct na het trekken van tanden worden geplaatst, klikprotheses die voor extra stabiliteit op implantaten vastklikken, en all-on-4 protheses, een oplossing waarbij een volledig gebit op vier implantaten vast wordt bevestigd.  

Maak het kunstgebit twee keer per dag schoon met lauw water, zeep en een protheseborstel. Spoel het kunstgebit goed af en bewaar deze droog in het daarvoor bestemde bakje. Laat daarnaast het kunstgebit één keer per week een nacht weken in natuur- of schoonmaakazijn.

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

 • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
 • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten
 • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u 's nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan "ademen", u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ja wij bieden een kunstgebit in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent in de praktijk dat het kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag (direct nadat) uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn diverse afspraken nodig, waaronder 1 of meerdere voorbereidende afspraken. Alleen dan kan een optimaal passende prothese gerealiseerd worden.

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Het is een combinatie van factoren.

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese en wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat.

Het is voor ons heel goed mogelijk om rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten.

We zijn zeer ervaren met mensen met angst voor de tandarts. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2