Hero sfeerafbeelding verstandskies trekken

Verstandskiezen trekken

voorkom tandbederf, scheve tanden en andere gezichtsproblemen. Premedicatie mogelijk bij angst

Scroll verder

Verstandskies trekken

Wat is een verstandskies?

De verstandskiezen zijn de laatste tanden van een gebit die een mens krijgt. De tand heet sapientiae, wat tand der wijsheid betekent. Vandaar de naam ‘’ Verstandskies ‘’. De verstandskiezen komen pas laat, namelijk wanneer een persoon volwassen is. Niet iedereen krijgt alle verstandskiezen. Verstandskiezen kunnen voor problemen zorgen, daarom is het goed om op tijd te besluiten of ze verwijderd moeten worden of niet.

Wanneer verstandskiezen trekken?

Het trekken van een verstandskies gebeurt vaak preventief op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Verstandskiezen kunnen namelijk problemen veroorzaken op latere leeftijd. Als verstandskiezen pas getrokken worden op het moment dat het complicaties oplevert dan zal de behandeling een stuk moeilijker zijn. Twijfelt u of uw verstandskiezen getrokken moeten worden? Maak dan een afspraak. We kijken samen of een behandeling nodig is.


Waarom verstandskiezen trekken?

Verstandskiezen zijn moeilijk schoon te maken, omdat ze helemaal achter in de mond liggen. Dit kan leiden tot tandbederf. Dit tandbederf kan zich verspreiden in uw gehele gebit en kan andere tanden en kiezen aantasten. Daarnaast nemen doorkomende verstandskiezen ruimte in, waardoor er beperkte ruimte is voor de overige tanden en kiezen. Het drukken van de verstandskiezen kan er voor zorgen dat de overige tanden scheef gaan staan.

Heeft u een ontsteking in uw verstandskies, dan is het trekken noodzakelijk. Maak direct een afspraak

Autorijden na verstandskies trekken

De verdoving kan nog tot 4 uur na de behandeling werken. Een verdoofd gevoel kan uw concentratievermogen en uw reactiesnelheid negatief beïnvloeden. Autorijden na een verstandskies trekken raden wij dus altijd af.

Pijn bij verstandskiezen trekken

De behandeling bij verstandskiezen trekken is pijnloos. De plaatselijke verdoving die u krijgt, schakelt het pijngevoel op de betreffende plek volledig uit. U voelt wel dat er iets gebeurt, zoals druk op de behandelde plek en het trillen van de boor, echter geen pijn. Er hoeven ook geen hechtingen verwijderd te worden, deze lossen na een week vanzelf op.

De eerste twee dagen na het trekken van uw verstandskiezen heeft u soms zwellingen, lichte pijn en soms een koortsig gevoel. Dit is normaal. Deze klachten kunt u goed tegengaan met pijnstillers zoals paracetamol. Het beste neemt u deze pijnstiller in voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Bang voor de tandarts?

Wordt u angstig bij het idee dat u uw verstandskiezen moet trekken? Bij De Gebitskliniek werken we met gespecialiseerde tandartsen die u kunnen begeleiden bij uw angst. U kunt vooraf een kalmerend middel krijgen. Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Door dit middel merkt u minder van de behandeling en ervaart u minder stress. De behandeling is onder plaatselijke verdoving en daardoor zonder pijn. Wilt u hier meer over weten? Lees alles over angst voor de tandarts of neem contact op.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Kom meer te weten over het proces van het trekken van verstandskiezen. Bij De Gebitskliniek begrijpen we dat dit een belangrijke stap in uw mondgezondheid is, en we staan klaar om u door het proces te begeleiden. Om u goed voor te bereiden voor de behandeling, hebben we hier de stappen op een rijtje gezet.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Onderzoek
er wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de verstandskiezen liggen. Als op de röntgenfoto's blijkt dat de verstandskiezen te diep zitten of wanneer blijkt dat deze tegen de kaakzenuw aan liggen zullen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde kaakchirurg.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Verdoving
Allereerst wordt u verdoofd. Het trekken van verstandskiezen vindt plaats met plaatselijke verdoving waardoor de behandeling geheel pijnloos is.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Los maken tandvlees
Zodra de verdoving is ingewerkt wordt het tandvlees losgemaakt om ruimte rond de kies vrij te maken. Dit is nodig om de verstandskiezen gemakkelijk te verwijderen. Het is mogelijk dat een verstandskies gekanteld ligt. In dit geval wordt een verstandskies in delen getrokken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
Trekken verstandskies
Met een boortje wordt ruimte gemaakt rondom de verstandskies, zodat deze eruit kan komen. In sommige gevallen wordt de verstandskies in delen gesplitst. vVervolgens wordt de verstandskies verwijderd.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
Hechten tandvlees
Na het verwijderen van de verstandskies wordt het tandvlees gehecht met een zelfoplossend materiaal. De hechtingen lossen na ongeveer 10-14 dagen vanzelf op.
Stap sfeerafbeelding
Stap 6
Gaasje op de wond
Er wordt een gaasje op de wond aangebracht waar u stevig op moet bijten. Door de druk van het gaasje, voorkomt u nabloedingen. Een half uur na het trekken van uw verstandskies kunt u het gaasje verwijderen. Na de behandeling heeft u tot de verdoving is uitgewerkt een verdoofd gevoel in uw mond, dit duurt maximaal een aantal uur. Hierna kunt u, paracetamol nemen tegen de pijn.
Stap sfeerafbeelding
Stap 7
Naverzorging
Roken vertraagt de genezing van de wond. Wij adviseren daarom dat u de eerste 5 dagen niet rookt. Niet aan de wond zuigen of krachtig spoelen, dit verhoogt de kans op een nabloeding. Houdt uw gebit goed schoon, u kunt gewoon voorzichtig poetsen met een normale of elektrische tandenborstel.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Hele prettige tandarts en assistente. Rustig, vriendelijk en uitermate geduldig”

Ik heb de overstap gemaakt naar deze tandarts na positieve verhalen van collega's en ik was niet tevreden over mijn vorige tandarts. Dit had ik jaren eerder moeten doen. Hele prettige tandarts en assistente. Rustig, vriendelijk en uitermate geduldig. Verstandskies laten trekken en 2 gaatjes gevuld, allemaal zonder pijn.

Relevante behandelingen bij De Gebitskliniek

Er zijn veel soorten behandelingen bij De Gebitskliniek. Samen kijken we welke behandeling bij u past. Enkele relevante behandelingen bij De Gebitskliniek zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Tandarts Implantoloog
Ronald Wils
Na zijn studie tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Ronald Wils zich als tandarts gespecialiseerd in implantologie en gebitsprothesen.Hij is grondlegger van het implantaatsysteem Biocomp welke hij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Medical heeft ontwikkeld.Ronald is gespecialiseerd in complexe implantaat plaatsingen, gebitsprothesen op implantaten (zoals klikgebit en all-on-4) en chirurgische behandelingen zoals het verwijderen van tanden en kiezen en aanpassingen in het kaakbot. Naast het behandelen van patiënten haalt hij veel voldoening uit het delen van zijn uitgebreide ervaring en wetenschappelijke kennis. Hij heeft jarenlang les gegeven op de Hogeschool Utrecht aan de studenten van de tandprothetische opleiding. Tevens begeleidt hij aan universiteiten in binnen- en buitenland tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implanteertechnieken willen leren werken. Ronald is tevens betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van implantologie en begeleidt tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaat systemen te werken. Ervaren, deskundig en humor kenmerken Ronald in zijn werk. Met plezier in zijn vak helpt hij zijn cliënten met uiteenlopende klachten en wensen, zodat zij na een behandeling weer kunnen genieten van een mooi en functioneel sterk gebit.+40 jaar ervaring in implantaten & gebitsprothesesGrondlegger van het implantaatsysteem Biocomp
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al zo’n 15 jaar afwisselend in Nederland en Duitsland als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies.Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft.Het doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling geslaagd en is hij pas tevreden.

Veelgestelde vragen

Het verwijderen van een verstandskies duurt ongeveer 15 minuten. Het verwijderen van twee verstandskiezen duurt vaak vaak enkele minuten langer.

Na een dag of tien is de wond helemaal dicht. De wond geneest het beste als het bloed goed kan stollen. Spoel de mond de eerste dag zo min mogelijk met water, anders verdwijnt het korstje waardoor de wond weer open gaat.

Wij adviseren geen warm voedsel te eten of te drinken zolang de verdoving niet is uitgewerkt. U voelt nog niets, waardoor u zich zou kunnen branden. Daarna kunt u weer (voorzichtig) eten en drinken. Om de wond goed te laten genezen is het belangrijk dat u minimaal drie dagen geen alcohol drinkt. Uw tanden en kiezen kunt u wel weer normaal poetsen, maar voorzichtig op de plaats waar uw verstandskies is getrokken.

De wond geneest het beste als het bloed goed kan stollen. Spoel de mond de eerste dag zo min mogelijk met water, anders verdwijnt het korstje waardoor de wond weer open gaat. U kunt wel voorzichtig drinken. Als de verdoving nog niet is uitgewerkt, is het aan te raden geen warme dranken te nemen. Omdat u niets voelt zou u zich kunnen verbranden.

Tijdens de behandeling bent u plaatselijk verdoofd, waardoor u geen pijn voelt. Na het trekken van de verstandskiezen kunt u pijn bestrijden met paracetamol. Dit kunt u krijgen bij de drogist of apotheek. Na 2 tot 4 uur is de plaatselijke verdoving meestal uitgewerkt. U kunt het beste een pijnstiller innemen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual