Hero sfeerafbeelding Vrouw die slechte adem ruikt bij haarzelf

Slechte adem 

Slechte adem? De oorzaken en tips wat u ertegen kunt doen.

Scroll verder

Een slechte adem

Heeft u weleens het gevoel dat uw adem niet fris ruikt, zelfs na het tandenpoetsen? U bent niet de enige. Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, komt vaak voor en kan onzekerheid geven in sociale situaties. Gelukkig is er meestal iets aan te doen. Hier leest u wat de oorzaken zijn én krijgt u praktische tips voor een frisse adem. 

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Waarom ruikt uw adem soms niet zo fris? 

1. Uw mondhygiëne is niet goed genoeg

Poetst u uw tanden niet goed, dan blijven er voedselresten achter. Bacteriën gaan hierop groeien en dat zorgt voor een vieze geur. Ook tandplak of tandsteen kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat het probleem verergert. Het is hierbij ook belangrijk het gebied tussen de tanden schoon te houden door gebruik van flosdraad of tandenstokers

2. Vergeet uw tong niet

Uw tong is een ideale plek voor bacteriën. Ze maken zwavelverbindingen aan die sterk kunnen ruiken. Een tongschraper of uw tandenborstel gebruiken kan echt verschil maken.

3. U hebt een droge mond

Speeksel helpt bacteriën wegspoelen. Heeft u weinig speeksel, bijvoorbeeld door medicijnen, stress of te weinig drinken? Hierdoor kan uw adem gaan ruiken. Dit wordt ook wel xerostomie genoemd.

4. Ontstoken tandvlees

Bacteriën langs uw tandvleesrand kunnen ontstekingen veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot parodontitis , waarbij zelfs uw kaakbot wordt aangetast. Dit zorgt vaak voor een chronisch slechte adem.


5. Wat u eet en drinkt

Knoflook, uien en koffie - we weten allemaal dat deze een tijdelijke slechte adem kunnen veroorzaken. Deze geuren verdwijnen pas als uw lichaam de stoffen heeft afgebroken.

6. Roken en alcohol

Zowel tabak als alcohol drogen uw mond uit en laten stoffen achter die niet lekker ruiken. Minder roken en drinken kan uw adem flink verbeteren.

7. Amandelstenen

In de groeven van uw amandelen kunnen kleine, stinkende steentjes ontstaan. Ze bestaan uit voedsel- en bacterieresten en kunnen voor een aanhoudend slechte adem zorgen.

8. Maag- en darmproblemen

Soms komt een slechte adem van problemen in uw maag, zoals reflux . Hierbij stroomt maagzuur terug in uw slokdarm, wat een zure geur kan geven. 

Slechte adem verhelpen? Dit kunt u doen:

Er zijn verschillende manieren om een slechte adem te bestrijden. Hieronder enkele mogelijkheden:

1. Verbeter uw mondhygiëne

  • Poets uw tanden 2 keer per dag met fluoridehoudende tandpasta.

  • Gebruik dagelijks flosdraad of tandenstokers

  • Reinig uw tong met een tongschraper of tandenborstel.

2. Zorg voor voldoende speeksel

  • Drink voldoende water gedurende de dag.

  • Kauw suikervrije kauwgom om de speekselproductie te stimuleren.

  • Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol, die de mond uitdrogen.

  • Als uw medicatie gebruikt die een droge mond veroorzaakt, bespreek dit met uw arts.

3. Pas uw dieet aan

  •  Vermijd of beperk knoflook, uien en sterk gekruide voeding.

  • Eet vezelrijke voeding, zoals groenten en fruit, om speekselproductie te verbeteren.

  • Beperk suikerinname, aangezien suikers bacteriëngroei bevorderen. 

4. Stop met roken en beperk alcoholgebruik

  • Roken vermindert speekselproductie en laat geurige chemicaliën achter.

  • Alcohol droogt de mond uit en verergert een slechte adem.

5. Gebruik mondspoelingen

  • Kies een mondwater met chloorhexidine of zink om bacteriën te doden.

  • Vermijd alcoholhoudende mondspoelingen, omdat deze de mond uitdrogen. 

6. Raadpleeg een professional

  •  Bezoek uw tandarts minimaal twee keer per jaar voor een controle.

  • Laat uw tandvlees controleren op ontstekingen.

  • Raadpleeg een arts bij aanhoudende klachten die niet door mondhygiëne worden verholpen.

  • Overweeg een afspraak bij een specialist als u vermoedt dat uw slechte adem wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals refluxziekte of diabetes. 

Maak direct een afspraak

Blijf niet met slechte adem rondlopen

Een slechte adem is vervelend, maar meestal goed op te lossen. Door goed voor uw mond te zorgen en ongezonde gewoonten aan te pakken, kunt u weer fris en zeker voor de dag komen.

Blijft u last houden, ook als u uw mond goed verzorgt? Neem dan gerust contact met ons op . We kijken graag met u mee naar een oplossing die bij u past. 

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Gelukkig ben ik hier bij De Gebitskliniek zo fijn geholpen dat ik weer met een gerust hart naar de tandarts kan, dankjulliewel!”

Ik zie er normaal altijd een beetje tegenop om naar de tandarts te gaan omdat ik in het verleden vaak nare ervaringen heb gehad. Gelukkig ben ik hier bij De Gebitskliniek zo fijn geholpen dat ik weer met een gerust hart naar de tandarts kan, dankjulliewel!

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual