Hero sfeerafbeelding spalkje

Spalkjes

Voorkom dat uw tanden weer gaan verschuiven

Scroll verder

Waarom een spalkje?

Wanneer uw beugelbehandeling ten einde is gekomen en uw tanden recht staan, wordt er door de orthodontist altijd een spalkje achter de tanden geplaatst. Dit is een ijzeren draad die achter de voor- en/of hoektanden in de boven- en/of onderkaak met witte lijm wordt vastgezet.

Het ijzeren draadje heeft als doel te voorkomen dat uw tanden weer naar de oude positie terugschuiven. Op deze manier blijven de tanden op de juiste plek vastzitten en kunt u de rest van uw leven genieten van uw mooie gebit.

Een spalkdraad wordt altijd geplaatst na een slotjesbeugel, blokbeugel, buitenboordbeugel of plaatbeugel.

In plaats van een spalkje achter de tanden kan er ook gekozen worden voor een transparante nachtbeugel. Deze vorm van retentie wordt steeds populairder.

spalkje achter tanden

Hoe lang moet u een spalkje dragen?

Om te voorkomen dat uw tanden weer gaan schuiven en het werk van uw beugel voor niets is geweest is het de bedoeling dat u het spalkdraad voor de rest van uw leven blijft dragen.

Als het spalkje achter de tanden los raakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om deze weer vast te lijmen of te vervangen.

Voordelen van een spalkje

  • Mooi gebit: Omdat het spalkje uw tanden na de beugelbehandeling op hun plek houdt, kunt u de rest van uw leven genieten van een mooi gebit.
  • Comfortabel: Als het spalkje niet kapot is zult u niets van het spalkdraad voelen. Het ijzeren draadje wordt achter de boven- en ondertanden geplaatst en houdt uw tanden op de nieuwe plek.
  • Gemakkelijk te onderhouden: Het spalkdraadje is schoon te houden met een tandenborstel, tandenstokers of ragertjes. U kunt ook een afspraak maken om uw gebit en spalkje te laten reinigen bij de mondhygiëniste.

Het spalkdraad goed onderhouden

Het is belangrijk om uw spalkje goed schoon te houden om zo tandplak en tandsteen te voorkomen. Poets daarom altijd en vergeet vooral het spalkdraad achter uw tanden niet mee te nemen.

U kunt ook tandenstokers of ragertjes gebruiken om etensresten te verwijderen en het ijzeren draad goed schoon te houden. Bij de mondhygiënist of de preventie assistente kunt u eventueel een afspraak laten maken om uw gebit en spalkjes schoon te laten maken.

spalkje

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak te maken voor een spalkje bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.
Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Eerste consult
Bij het eerste consult kijken we welke beugelbehandeling bij je situatie past en of een spalkje een mogelijkheid is. We bespreken de mogelijke behandeling. Verder is het intakegesprek ook bedoeld om al je vragen te beantwoorden. Je hoeft nog niet gelijk een keuze te maken, je kunt nog even nadenken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Opstellen behandelplan
Wanneer je het traject doorzet gaan we aan de slag om röntgenfoto’s, lichtfoto’s en gipsmodellen te maken van je gebit. Wij brengen zo de afwijking van het gebit in kaart en kunnen vervolgens bepalen wat voor jou het beste behandelplan is.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
De beugel plaatsen
Nadat we alles in kaart hebben gebracht bespreken we de kostenbegroting voor het plan en beantwoorden we nog enkele andere vragen die je hebt. Wanneer alles duidelijk is en het plan door jou wordt goedgekeurd kunnen starten met het plaatsen van de beugel.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
De beugel dragen
De eerste week na het plaatsen van de beugel is het nog even flink wennen. Je zult het gevoel hebben dat er aan de tanden getrokken wordt. Heb je het gevoel dat er iets niet goed zit? Bel ons dan gerust op en we plannen een afspraak in. Daarnaast kom je bij ons regelmatig langs ter controle zodat we de beugel kunnen activeren, zo blijven de tanden in beweging naar de optimale positie.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
De rest van uw leven genieten van een recht gebit
Gemiddeld na 2 jaar kunnen we de beugel verwijderen en kun je genieten van een mooi en recht gebit. Er wordt een spalkje geplaats, zodat je tanden recht blijven staan.

Waarom De Gebitskliniek?

Naar de Orthodontist voor een recht en gezond gebit

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

icoon

Persoonlijke aanpak

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Open op zaterdag

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.”

Ik ben zeer tevreden met de behandeling bij De Gebitskliniek in Sliedrecht. Speciaal voor deze behandeling overgestapt en zeer tevreden met het eindresultaat. Er wordt de tijd genomen wat erg prettig is, daarbij prachtig eindresultaat.

Kosten los spalkje laten maken

Is het ijzeren draadje achter uw tanden kapot of is de lijm losgelaten? Neem dan direct contact met ons op om een afspraak te maken voor de reparatie van uw spalkdraad.

Reparaties aan spalkjes achter uw tanden worden gedeclareerd als herstel of vervanging van retentieapparatuur. Het opnieuw vastzetten van een los spalkje kost ongeveer € 45,96.

Het laten maken van een nieuw spalkje kost ongeveer € 90,96. Het verwijderen van een spalkje per tand kost ongeveer € 7,04. Losgekomen spalkjes moeten vaak vervangen worden, dit omdat een vervormd spalkje bij opnieuw vastplakken de tanden kan laten verschuiven.

Spalk orthodontie

Richtprijs
Nieuw spalkje inclusief plaatsen
€ 90,96
Opnieuw vast zetten spalkje
€ 45,96
Verwijderen spalkje per tand
€ 7,04

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugelbehandelingen. Je gebit bepaalt welke beugel voor jou het meest geschikt is. Samen kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we een beugel waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende beugels in de orthodontie:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts voor orthodontie
Diana Bernardo
Diana is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts in Portugal gaan verdiepen in alle disciplines van de orthodontie. Ze heeft diverse orthodontie studies gevolgd in binnen- en buitenland, en is bekend met alle mogelijkheden om met u een rechte, mooie en gezonde lach te creëren. Gespecialiseerd als tandarts voor orthodontie richt ze zich nu volledig op dit vakgebied waarmee ze mensen helpt aan hun droomglimlach. Diana behandelt volwassenen maar is met haar vriendelijke persoonlijkheid ook een erg fijne behandelaar voor kinderen. Veel volwassenen kiezen voor het bijna onzichtbare Invisalign systeem dat bijna niet opvalt, waarvoor Diana in 2018 speciaal is opgeleid en waarmee ze inmiddels erg veel ervaring heeft.
teamlid
Tandarts voor orthodontie
Mihaela Stoicescu
Mihaela Stoicescu is zich na haar opleiding tot algemeen tandarts gaan verdiepen in alle disciplines van de tandheelkunde. Al snel merkte zij dat ze een voorliefde heeft voor orthodontie. Inmiddels richt zij zich als tandarts voor orthodontie nog uitsluitend op dit vakgebied; het rechtzetten van tanden. Het creëren van een mooie rechte glimlach geeft haar voldoening in haar vak. Dit doet ze voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Mihaela is bekend met alle verschillende beugel technieken waaronder de bekende slotjesbeugel (brackets) en de plaatbeugel, maar ze is ook gespecialiseerd in onzichtbare beugels waaronder die van Invisalign, een fijne oplossing als u eigenlijk geen beugel wilt, maar wel rechte tanden.

Veelgestelde vragen

Als de beugel het gewenste resultaat heeft opgeleverd en deze verwijderd mag worden, wilt u natuurlijk het mooie en rechte gebit zo houden. Het spalkdraad achter de tanden heeft als doel de verschuiving van uw tanden te voorkomen. Wij plaatsen deze daarom direct na het verwijderen van de beugel.

 

Het is de bedoeling dat het spalkje voor altijd achter uw tanden blijft zitten. Dankzij het ijzeren draadje blijven de tanden op dezelfde plek vast staan en kunt u blijvend genieten van een mooi gebit.

 

Het kan voorkomen dat u met de ondertanden het spalkdraad achter de boventanden raakt en deze los komt. Als het spalkje achter de tanden los is, probeer dan nooit zelf het draadje door te knippen. U kunt eventueel een stukje was of suikervrije kauwgom gebruiken om het scherpe deel tijdelijk af te dekken. Neem altijd direct contact op met de praktijk om de loszittende spalk te verhelpen.

 

U kunt een spalkje laten verwijderen maar dit raden wij nooit aan. De tanden kunnen namelijk terugschuiven naar de originele positie waardoor u wederom een scheefstaand gebit krijgt. Een nieuwe spalkdraadje kan dit vervolgens niet meer corrigeren, en dan moet er weer een beugel aan te pas komen om de tanden recht te zetten.

 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual