Hero sfeerafbeelding tanden wisselen

Tanden wisselen bij kinderen

De groei naar een volwassen gebit. De beste tips om uw kind te helpen tijdens deze periode

Scroll verder

Tanden wisselen bij kinderen

Het verliezen van melktanden is voor kinderen een bijzondere gebeurtenis. Ze gaan hiermee namelijk een nieuwe levensfase in. Op dat moment begint de groei van een volwassen gebit.

Het is verstandig dat uw kind ook met melkgebit al naar tandartscontroles gaat. Lees hier waar u op moet letten wanneer uw kind begint met het wisselen van tanden.

Heeft u vragen over de gebitsverzorging van uw kind? Neem dan contact met ons op.

De melktanden van kinderen

Kinderen tot zes jaar hebben een melkgebit. Het melkgebit komt door vanaf ongeveer 6 maanden. De melktanden blijven doorkomen tot ongeveer 4 jaar, daarna is het melkgebit compleet.

Vanaf ongeveer het 6 tot 8e jaar gaan de melktanden wiebelen en loskomen en komt het blijvende gebit tevoorschijn. Om het melkgebit gezond te houden, is het belangrijk dat u uw kind goed begeleid bij het tandenpoetsen.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Melktanden wisselen

Een kind heeft een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen wanneer hij of zij ongeveer drie jaar oud is. Al deze melktanden worden op een bepaald moment gewisseld, zodat er een volwassen gebit kan groeien.

Het blijvende gebit kent uiteindelijk 28 tanden en kiezen, doordat er op latere leeftijd verstandskiezen doorkomen.

Wanneer wisselen kinderen hun tanden?

De melktanden beginnen op een gegeven moment te wiebelen. Dit is het moment dat de blijvende tanden de melktanden eruit duwen. Het wisselen van tanden vindt meestal plaats in onderstaande volgorde.

De volgorde van het wisselen van melktanden

  1. Het wisselen van melktanden begint als eerste met de centrale en laterale snijtanden (dit zijn de voorste tanden) vanaf zes tot acht jaar;
  2. Hierna volgen de hoektanden vanaf ongeveer het negende levensjaar;
  3. Als laatste worden de eerste en tweede kiezen gewisseld. Dit eindigt wanneer een kind ongeveer 12 tot 14 jaar is.

Vroeg of laat tanden wisselen

Het wisselen van tanden is afhankelijk van de ontwikkeling van de botstructuur. Hierdoor kunnen kinderen vroeger of later tanden wisselen. Is uw kind iets vroeger of later dan is dat niet erg.

Mocht uw kind bijzonder vroeg wisselen of juist bijzonder laat dan is het raadzaam een kindertandarts te raadplegen. Een mogelijk gevolg hiervan is malocclusie (tanden die niet goed recht op elkaar passen) dat kan dan vroeg gesignaleerd worden.

Op welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?

Kinderen beginnen meestal vanaf het zesde levensjaar met wisselen. Dit verschilt natuurlijk altijd per kind. Soms kan het tanden wisselen vanaf 4 of 5 jaar beginnen, maar ook op latere leeftijd. Het wisselen van een melkgebit duurt tot een kind rond de 12 tot 14 jaar oud is.

Tanden wisselen tussen 4 en 5 jaar

Het kan voorkomen dat een kind tussen 4 en 5 jaar al begint met tanden wisselen. Dit hoeft niet per se problematisch te zijn, maar het is wel verstandig om een tandarts te raadplegen voor controle.

Kinderen kunnen op die leeftijd angst voor de tandarts ontwikkelen. Daarom zorgen we bij De Gebitskliniek voor een goede uitleg tijdens de controle.

Ook als het wisselen later start dan gebruikelijk is het handig dit goed te volgen met de tandarts.

Hoeveel tanden moet je wisselen?

In totaal kent een melkgebit 20 tanden en kiezen. Uiteindelijk moet een kind al deze 20 tanden en kiezen wisselen. Deze tanden en kiezen worden niet tegelijkertijd gewisseld. Dit gebeurt in verschillende fasen.

Welke tanden moet je wisselen als kind?

Vanaf het zesde levensjaar begint een kind meestal met het wisselen van vier centrale snijtanden. Hierna worden vanaf ongeveer zeven jaar de vier laterale snijtanden gewisseld.

Vervolgens worden de vier hoektanden gewisseld vanaf het negende levensjaar. Als laatste worden acht kiezen gewisseld tot een kind ongeveer 12 tot 14 jaar oud is.

Tanden wisselen hoort bij de ontwikkeling

Tanden wisselen is een belangrijke gebeurtenis in de levensfase van een kind. Tijdens deze periode groeit er namelijk een volwassen gebit. Het wisselen van tanden hoort dus bij de ontwikkeling van een kind. Houd deze ontwikkeling echter wel goed in de gaten door regelmatig een tandarts te bezoeken.

Laat uw kinderen hun tanden goed verzorgen

Het is uiterst belangrijk dat kinderen hun tanden goed verzorgen. Dit gebeurt direct bij het doorkomen van de eerste melktandjes. Deze moeten twee keer per dag gepoetst worden met een zachte borstel.

Zo zorgt u ervoor dat uw kind een gezond melkgebit heeft en deze goed kan ontwikkelen tot een gezond volwassen gebit.

Gaatjes bij kinderen

Het kan voorkomen dat er bij uw kind alsnog gaatjes in zijn/haar tanden of kiezen vormen. Dat is een vervelend gevolg van te weinig verzorging of suiker. Het is belangrijk om zelf goed na te poetsen of uw kind echt goed te leren tandenpoetsen. Zo voorkomt u gaatjes in de tanden.

Wilt u meer weten over het wisselen van tanden of het gebit van uw kind? Maak dan een afspraak met onze kindertandarts.

Schrijf u direct in

Spelenderwijs leren bij de kindertandarts

U overweegt uw kind in te schrijven bij onze kliniek. Bij De Gebitskliniek streven we ernaar dat u en uw kind zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u en uw kind kunnen verwachten als u bij ons inschrijft.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Eerste kennismaking
Vanaf 2 jaar is uw kind welkom bij de kindertandarts. Meegaan met de ouders, broers of zussen is het beste moment om kennis te maken met de tandarts. Zo kan uw kind alvast wennen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Wennen
De kindertandarts verdiept zich in de persoonlijke situatie van uw kind. Is er een vervelende ervaring geweest, of heeft uw kind een speciale benadering nodig? Wij laten uw kind geleidelijk wennen aan een bezoek aan de tandarts.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Leren
Tijdens het bezoek leert uw kind spelenderwijs goede mondverzorging toe te passen. Hiermee zorgen we dat uw kind, samen met u, kan zorgen dat hun gebit en mond gezond blijven.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Ik ging voorheen met lood in de schoenen naar de tandarts. Nu met een stralende glimlach”
Inmiddels een jaar hier en superblij. Ik ging voorheen met lood in de schoenen naar de tandarts. Nu met een stralende glimlach. Superfijn ook dat ze meerdere expertises onder 1 dak hebben.

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts

Veelgestelde vragen

Tanden wisselen doet bij de meeste kinderen geen pijn. Wel kan een kind wel pijn krijgen bij het doorkomen van nieuwe tanden. Dit kan gepaard gaan met rode wangen, kwijlen en koorts. Mocht u kind toch heel veel pijn krijgen bij het wisselen, dan kunt u het beste de tandarts bezoeken.

Soms komt het voor dat een melktand nog half vast zit. Dit heet een wiebeltand. Een wiebeltand kan wat vervelend zijn. U kunt de tand voorzichtig blijven poetsen totdat deze na verloop van tijd vanzelf los komt. Mocht het na enige tijd nog steeds niet geheel los raken en uw kind heeft er last, dan kunt u de tand op een pijnloze manier laten verwijderen bij de tandarts, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van geduld hebben.

Vaak komt het voor dat een kind aan een wiebeltand gaat zitten. Het is echter niet verstandig om een wiebeltand versneld te laten trekken. Wanneer een melktand vroegtijdig wordt getrokken, kan het tandvlees beschadigd raken wat vervelend aan kan voelen. Daarnaast wordt de kans op infecties en bloedingen vergroot.

De tandartskosten voor het trekken van een tand of kies bij jongeren onder de 18 jaar worden volledig vergoed door de basisverzekering. U hoeft dus geen eigen risico te betalen. Deze dekking geldt totdat uw kind 18 jaar wordt.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2