Hero sfeerafbeelding kunstgebit

Kunstgebit

Een kunstgebit voor een stralende glimlach

Scroll verder

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een prothese om missende tanden op te vullen. Als u een of meerdere tanden mist dan is een prothese een oplossing om uw gebit compleet te maken. Een prothese wordt op maat gemaakt van kunsthars of metaal en namaaktanden. De meeste protheses kunt u uitdoen, maar er zijn ook protheses die vast in uw mond zitten.


Waarom een kunstgebit?

Het nemen van een volledig kunstgebit kan een moeilijke beslissing zijn. Bij een volledig kunstgebit moet u afscheid nemen van uw huidige gebit. Daarom wachten veel mensen te lang met het nemen van een kunstgebit en lopen te lang rond met pijn in de mond.

Een kunstgebit aanmeten bij De Gebitskliniek

Het nemen van een volledig kunstgebit kan een moeilijke beslissing zijn. Door goede mondzorg kunt u lang van uw eigen gebit behouden. Helaas kan het nog steeds voorkomen dat een deel of uw volledige gebit vervangen moet worden. Als u een of meerdere tanden mist dan is een prothese/kunstgebit een oplossing om uw gebit compleet te maken. Bij De Gebitskliniek hebben we zeer ervaren specialisten. De specialist bekijkt uw persoonlijke situatie en geeft advies over welk type kunstgebit het best bij u past.

Waarom een kunstgebit van De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren met angstige patiënten
 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruiken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Uw wensen staan centraal Alle onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Geen doorverwijzing nodig, geen wachtlijst
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wanneer kiest u voor een kunstgebit?

Het kiezen voor een kunstgebit als u nog eigen tanden heeft kan een lastige beslissing zijn. Wij geven graag advies over de opties en houden rekening met uw wensen.

 • U bent niet tevreden over uw huidige gebit of uw huidige kunstgebit
 • U heeft klachten zoals; pijn in de mond, last met kauwen of moeite met praten
 • U mist tanden of uw hele gebit in slechte staat waardoor het aan vervanging toe is

Wanneer moet u een kunstgebit vervangen?

Vaak wordt de vraag gesteld: hoe lang gaat een kunstgebit mee? Dit hangt af van vele factoren. Ten eerste dient u uw kunstgebit goed te onderhouden. Daarnaast zal uw kaak geleidelijk gaan slinken. Uw kunstgebit gaat dan los zitten en dit kan klachten geven.

vooraanzicht kunstgebit


Onderhoud van een kunstgebit

Laat uw kunstgebit jaarlijks door ons controleren. De controle van een volledig kunstgebit is gratis bij ons. Als er een reparatie of rebasing nodig is, krijgt u de prothese dezelfde dag retour.

Kunstgebit reinigen

Om de hoeveel jaar een nieuw gebit?

Een kunstgebit vervangen kan als uw kunstgebit niet meer te herstellen is, of passend te maken. In het geval van een volledig kunstgebit kunnen wij iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering.

Kosten vervangen kunstgebit

Het vervangen van een kunstgebit kost hetzelfde als een nieuw kunstgebit. Als u een volledig kunstgebit heeft, kunt u deze na 5 jaar laten vervangen en worden de kosten grotendeels gedekt door de zorgverzekering. Als u al een volledig kunstgebit heeft, is het intakegesprek bij ons zelfs gratis.

Een perfect passend kunstgebit

U overweegt een kunstgebit te laten aanmeten bij De Gebitskliniek. We streven we ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u bij ons een kunstgebit laat aanmeten.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Intake gesprek
Tijdens een vrijblijvend intakegesprek maakt u kennis met de behandelaar en bespreken we uw vragen en wensen. We nemen de mogelijke behandeling, de bijbehorende kosten, en de vergoeding van uw zorgverzekeraar met u door. Na dit gesprek bent u volledig op de hoogte van uw gebitssituatie, de beschikbare opties, en de kosten die ermee gemoeid zijn.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
De behandeling wordt gestart waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen. Samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden. Uw kunstgebit wordt aangemeten met de beste technieken voor een optimale pasvorm. Wij werken uitsluitend met zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na plaatsing van uw kunstgebit is het van belang dat u iedere anderhalf jaar langskomt voor een prothesecontrole. Uw kaak slinkt namelijk en zo zorgen we dat uw kunstgebit een optimale pasvorm behoud.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Hans
Google
“Echt een aanrader voor een ieder”

Wat een geweldige kliniek! Net als velen ga ik niet "juichend" naar een tandarts, maar m'n ervaringen met De Gebitskliniek zijn werkelijk fantastisch! Door nare omstandigheden was ik genoodzaakt tot het overgaan van een zeer rigoureuze ingreep, welke me ook heel helder werd gemaakt tijdens het intake gesprek met de tandarts, een uitermate aangename en vriendelijke man. Er werd een behandelplan opgesteld, en alles prima gecommuniceerd via de mail qua afspraak-data en tijden.
Allereerst een serie afspraken met de tandprotheticus, verantwoordelijk voor de protheses, die naar ik nu kan zeggen, met de grootste deskundigheid zijn vervaardigd, ze passen als een handschoen!
Van de zware ingreep die volgd heb ik werkelijk niets gemerkt, het zetten van de verdovingen etc. etc. door de tandarst en zijn en assistente, die heel goed invoelen dat e.e.a. impact op je hebben, en ook de nazorg en controle (een dag later) hebben gemaakt dat ik met "plezier" naar de kliniek ga! ...echt een aanrader voor een ieder die eveneens heel erg opziet tegen ingrijpende ingrepen, bij deze bedank ik het hele team van De Gebitskliniek van receptie tot behandelaars!

Kosten kunstgebit en vergoeding zorgverzekeraar

De kosten van een kunstgebit zijn erg verschillend. Dit is afhankelijk van het soort kunstgebit dat u neemt.

Een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit (of het vervangen) wordt vaak bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Een gedeeltelijk kunstgebit zoals een frameprothese of kunsthars plaatje wordt niet door de basis zorgverzekering vergoed. Als u een aanvullende verzekering heeft worden de kosten vaak wel (grotendeels) vergoed.

Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en voor welke vergoeding u in aanmerking komt.


Kosten intakegesprek

Aan het plaatsen van een nieuw of vervangend kunstgebit gaat altijd een intakegesprek vooraf. We bespreken dan de mogelijke behandeling, de kosten en de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Heeft u boven of onder al een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer), dan is het intakegesprek kunstgebit, klikgebit of all-on-4 gratis. Een controle van uw huidige kunstgebit, als u geen eigen tanden meer heeft, is bij ons ook gratis.

Heeft u in de betreffende kaak wel eigen tanden dan kost het intakegesprek € 53,50. In dat geval is een Röntgenfoto benodigd, deze wordt altijd in overleg met u gemaakt en kost € 84,48. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Kunstgebit

Richtprijs eigen bijdrage
Intakegesprek Kunstgebit, Klikgebit of All-on-4 (bij geen eigen tanden)
€ 0,00
Intakegesprek (bij wel eigen tanden)
€ 53,50
Röntgenfoto - indien nodig
€ 84,48
Volledig kunstgebit (boven + onderkaak)
€ 0 tot € 400 (afhankelijk van uw verzekering)
Kunstgebit bovenkaak
€ 0 tot € 250 (afhankelijk van uw verzekering)
Kunstgebit onderkaak
€ 0 tot € 250 (afhankelijk van uw verzekering)
Bekijk het gehele kostenoverzicht...
Klikgebit (Kunstgebit op implantaten)
€ 0 tot € 500 (afhankelijk van uw verzekering)
Trekken van tanden en kiezen
€ 39,42 tot € 84,48 per tand
Verberg het kostenoverzicht...

De Kunstgebit specialist

De Gebitskliniek is dé specialist voor uw kunstgebit. Samen kijken we welk kunstgebit het beste bij u past. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze kunstgebit specialisten


Ons team heeft jarenlange ervaring met het aanmeten van een kunstgebit. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze kunstgebit specialisten.

teamlid
Tandarts Implantoloog
Ronald Wils
Na zijn studie tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Ronald Wils zich als tandarts gespecialiseerd in implantologie en gebitsprothesen.Hij is grondlegger van het implantaatsysteem Biocomp welke hij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Medical heeft ontwikkeld.Ronald is gespecialiseerd in complexe implantaat plaatsingen, gebitsprothesen op implantaten (zoals klikgebit en all-on-4) en chirurgische behandelingen zoals het verwijderen van tanden en kiezen en aanpassingen in het kaakbot. Naast het behandelen van patiënten haalt hij veel voldoening uit het delen van zijn uitgebreide ervaring en wetenschappelijke kennis. Hij heeft jarenlang les gegeven op de Hogeschool Utrecht aan de studenten van de tandprothetische opleiding. Tevens begeleidt hij aan universiteiten in binnen- en buitenland tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implanteertechnieken willen leren werken. Ronald is tevens betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van implantologie en begeleidt tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaat systemen te werken. Ervaren, deskundig en humor kenmerken Ronald in zijn werk. Met plezier in zijn vak helpt hij zijn cliënten met uiteenlopende klachten en wensen, zodat zij na een behandeling weer kunnen genieten van een mooi en functioneel sterk gebit.+40 jaar ervaring in implantaten & gebitsprothesesGrondlegger van het implantaatsysteem Biocomp
teamlid
Tandprotheticus
Sina Ayari
Tandprotheticus Sina heeft in het begin van zijn carrière gebitsprotheses gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Vervolgens heeft hij doorgestudeerd tot tandprotheticus waardoor hij nog meer kennis heeft opgedaan binnen deze expertise. Hij zag dat als hij de protheses zelf bij zijn cliënten zou kunnen aanmeten en plaatsen hij nog betere resultaten zou kunnen bereiken. Hij is daarbij een samenwerking aangegaan met De Gebitskliniek. Door zowel de tandtechniek als de behandelingen zelf uit te voeren kan hij het optimale resultaat qua pasvorm voor zijn patiënten behalen. “Voordat ik begin met een behandeling luister ik goed naar de eventuele problemen en wensen en ik ga voor het best mogelijk resultaat”. Sina vindt iedere dag zijn uitdaging in zijn cliënten helpen aan de voor hen best passende prothese. Hij schrikt ervan hoeveel mensen er rondlopen met een slecht passende prothese, en haalt zijn voldoening om langdurige klachten met gebitsprothesen op te lossen, of patiënten die aangeven geen gebitsprothese (meer) kunnen verdragen toch van een goed passende prothese te voorzien.
teamlid
Klinisch Prothese Technicus
Jacqueline van Bommel
Jacqueline startte haar carrière als assistente van een tandprotheticus in een tandprothetisch laboratorium. Haar tijd daar inspireerde haar om de opleiding tot tandtechnicus te volgen, gevolgd door de opleiding tot Klinisch Prothese Technicus, waardoor ze in staat was om zelf patiënten te behandelen. Gedurende haar loopbaan ontdekte ze een ware passie voor het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Jacqueline zet nu haar rijke ervaring en diepgaande kennis in om cliënten perfect passende en realistische gebitsprotheses te bieden. Ze staat bekend als een uitstekende luisteraar die de wensen van haar cliënten feilloos begrijpt. Dankzij haar ervaring en deskundigheid bereikt ze optimale pasvorm en uitstraling van de protheses die niet van natuurlijke tanden te onderscheiden zijn.
teamlid
Klinisch Prothese Technicus
Jan Willem van Soest
Jan Willem is met ruim 15 jaar ervaring een zeer ervaren klinisch prothese technicus. Na zijn opleiding tot tandtechnieker heeft hij een aanvullende opleiding gedaan om zich verder te specialiseren in het maken en aanmeten van gebitsprothesen. Als tandtechnieker heeft Jan Willem veel ervaring heeft opgedaan in het vervaardigen en verbeteren van gebitsprothesen en kunstgebitten. Met die technische ervaring doorziet hij problemen en zal hij voor zijn cliënten een perfecte gebitsprothese aan meten. Jan Willem wordt omschreven als zeer sociaal, betrokken en vrolijk. Cliënten komen altijd met een glimlach de behandelkamer uit!

Veelgestelde vragen

Het wennen aan een nieuwe gebitsprothese kan variëren per persoon. Als het uw eerste prothese is duurt dit meestal enkele weken tot enkele maanden. Aanvankelijk kunt u lichte ongemakken ervaren zoals speekselvloed of moeite met spreken en eten. Als u drukplekken heeft, wordt uw gebitsprothese door uw behandelaar aangepast. Deze ongemakken verminderen naarmate u meer gewend raakt aan de prothese en deze beter gaat passen.

Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses: volledige protheses voor wie alle tanden mist, gedeeltelijke protheses (zoals een plaatje of een frameprothese) voor het vervangen van enkele tanden, en overkappingsprotheses die over bestaande tanden of implantaten passen. Daarnaast zijn er 'immediaatprotheses', die direct na het trekken van tanden worden geplaatst, klikprotheses die voor extra stabiliteit op implantaten vastklikken, en all-on-4 protheses, een oplossing waarbij een volledig gebit op vier implantaten vast wordt bevestigd.  

Maak het kunstgebit twee keer per dag schoon met lauw water, zeep en een protheseborstel. Spoel het kunstgebit goed af en bewaar deze droog in het daarvoor bestemde bakje. Laat daarnaast het kunstgebit één keer per week een nacht weken in natuur- of schoonmaakazijn.

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

 • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
 • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten
 • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u 's nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan "ademen", u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ja wij bieden een kunstgebit in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent in de praktijk dat het kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag (direct nadat) uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn diverse afspraken nodig, waaronder 1 of meerdere voorbereidende afspraken. Alleen dan kan een optimaal passende prothese gerealiseerd worden.

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Het is een combinatie van factoren.

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese en wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat.

Het is voor ons heel goed mogelijk om rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten.

We zijn zeer ervaren met mensen met angst voor de tandarts. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2