Hero sfeerafbeelding brug-tanden

Brug tanden

Vervang ontbrekende tanden. Maak uw gebit weer compleet

Scroll verder

Wat is een brug?

Met een brug maakt u uw gebit weer compleet als een of meerdere tanden of kiezen missen. Een brug bestaat uit meerdere aan elkaar vastgemaakte kronen.

Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn tanden of kiezen aan beide zijden van de missende tand of kies. De brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze (afgeslepen) tanden of kiezen passen. De open ruimte hiertussen wordt opgevuld door één of meer kunsttanden.

brug vast aan twee tanden - brugtanden

Een brug op implantaat

Tegenwoordig plaatsen we een kroon of brug vaak op een implantaat, oftewel een kunstwortel, zodat gezonde naastliggende tanden niet afgeslepen hoeven te worden.

Ook komt het voor dat een bestaande tand of kies niet stevig genoeg vast zit in de kaak. Dan wordt de wortel vervangen door een implantaat.

3 redenen om te kiezen voor een brug voor uw tanden

Wanneer u een tand of kies mist kan dit vervelende gevolgen hebben.

 • Tanden of kiezen van de andere kaak kunnen in de richting van de open ruimte gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.
 • Een missende tand of kies bevordert het kauwen van eten niet. Met een brug lost u dit simpel op.
 • U wilt weer een stralende lach zonder ontbrekende tanden.

Een brug bij De Gebitskliniek

Een brug bij De Gebitskliniek wordt gemaakt met de nieuwste technieken en de beste materialen. Onze cosmetisch tandartsen maken samen met u de perfecte brug, zodat u weer kunt stralen.

 • Persoonlijke zorg, uw wensen staan centraal
 • Hoogwaardige tandheelkunde
 • Wij gebruiken de nieuwste technieken en beste materialen
 • Gebruik van een digitale mondscanner voor optimale kleur en pasvorm
 • Behandeling door gespecialiseerde esthetisch tandarts
 • Geen doorverwijzing nodig, u kunt direct bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angst voor de tandarts
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

3 Soorten bruggen

Gewone brug

Een gewone brug zit vast aan twee tanden of kiezen. Deze twee pijlers bevinden zich aan weerszijden van de open ruimte. In het midden zit een dummie, dit is een nep tand, om het gat op te vullen.

Vrij-eindigende brug

Als de ontbrekende tand of kies zich aan het einde van uw gebit bevindt dan wordt er gebruik gemaakt van een vrij-eindigende brug. De brug zit nog steeds vast aan twee tanden of kiezen. Dit kan niet aan weerszijden, dus worden er twee tanden aan één zijde gebruikt als pijlers. Naast de pijlers zit de neptand, oftewel dummie, die de ontbrekende tand of kies vervangt.

Etsbrug

Als de tanden naast het gat nog in zeer goede staat zijn, is het zonde om deze weg te slijpen. Een etsbrug is een neptand, oftewel dummie, die niet met pijlers, maar met retentievleugels wordt vastgeplakt. Retentievleugels worden vastgeplakt met lijm aan de achterkant van de tanden naast het gat.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een intakegesprek voor brugtanden bij De Gebitskliniek. Wij streven we ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Beslijpen van tand of kies
Als eerste wordt een deel van de tand of kies beslepen, dit om voldoende ruimte te maken om een kroon of brug te maken. Indien gewenst krijgt u een plaatselijke verdoving.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Afdruk maken en beetregistratie
Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Dit wordt gedaan middels een afdruklepel gevuld met een rubberachtige massa. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gegoten waarop uw kroon of brug wordt gemaakt. Met het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U bijt hiervoor op een wasplaatje. Hiermee bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en kan de gewenste hoogte van de kroon of brug bepaald worden.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Kleur bepalen van de kroon of brug
De kroon krijgt een natuurlijke tandkleurige buitenlaag. De goede kleur is dan heel belangrijk, samen met uw tandarts zoekt u de beste en mooiste kleur uit.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
Tijdelijke kroon
Om u niet zonder tand of kies naar buiten te laten gaan en en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we een tijdelijke kroon of brug.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
Vastzetten van de kroon of brug
Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug in de mond gepast en vervolgens vastgezet. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Zodra alles er perfect uitziet, wordt aan de binnenzijde van de kroon of brug een snelhardend cement aangebracht. De kroon zit al snel zo vast dat u er gewoon weer mee kunt eten.
Stap sfeerafbeelding
Stap 6
Onderhoud van uw kroon of brug
Een goede mondhygiëne is bij kronen en bruggen zeer belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug is een gevoelige plek net als de rand van de kroon waar gemakkelijke tandplak achterblijft. U dient uw kroon of brug dus goed schoon te houden. Poets hier zorgvuldig met een zachte tandenborstel en het gebruik van tandenstokers, flosdraad en/of ragers wordt aanbevolen

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Vakkundig, eerlijk, en ook nog lief dat is deze tandarts (en assistente ).”

Ik doe dit niet snel, maar ik gun iedereen de behandeling die ik ervaren heb, vandaar deze recensie. Zo blij met de tandarts! Waar mijn vorige tandarts mijn gebit verprutst had en ik daardoor onzeker was, kwam ik op goed geluk bij De Gebitskliniek terecht. Een hele mooie praktijk waar je vriendelijk geholpen wordt. Vakkundig, eerlijk, en ook nog lief dat is deze tandarts (en assistente ). Vandaag definitief mijn brug (voortanden) geplaatst en alles is zo mooi hersteld. Ik blijf hier zeker klant en ga verder met het behandelplan.

Kosten tandbrug

Aan een uitgebreide behandeling zoals het plaatsen van een brug gaat altijd een intakegesprek vooraf.

Tijdens een intakegesprek beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken zodat er een passende kostenbegroting gemaakt kan worden.

De kosten van een intakegesprek variëren van € 53,50 tot € 126,72, dit is afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking van het behandelplan. Dit is exclusief röntgenfoto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor röntgenfoto’s bedragen afhankelijk van het type en de hoeveelheid € 39,42 tot € 123,90.


De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Een brug zit helaas niet in het basispakket van uw verzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft worden vaak wel een groot deel van de kosten vergoed. We kijken graag met u mee welke dekking u heeft. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij het nemen van een brug.

Brug-tanden

Richtprijs
Intakegesprek - afhankelijk van de complexiteit van het behandelplan
€ 53,50 tot € 126,72
Röntgenfoto's - indien nodig (afhankelijk van het aantal en type)
€ 39,42 tot € 123,90
3 delige porseleinen brug met zwevend deel
€ 1.817,72 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)

Vergelijkbare behandelingen bij De Gebitskliniek

Bij een missende tand of kies zijn er naast een brug ook alternatieve behandelingen mogelijk bij De Gebitskliniek. Samen kijken we welke behandeling het beste past bij u en uw situatie. Enkele vergelijkbare behandelingen zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze tandartsen

U overweegt zich in te schrijven voor de periodieke controle van uw gebit. Ons toegewijde team, staat klaar om u de zorg te bieden die u verdient. Bij De Gebitskliniek geloven we in een persoonlijke benadering, waarbij we luisteren naar uw wensen en behandelen zoals ú behandeld wilt worden.

Wanneer u zich inschrijft bij De Gebitskliniek, garanderen wij u een toegewijde tandarts die perfect aansluit bij uw behoeften. Onze zorgvuldige selectie van tandartsen houdt rekening met uw profiel, zodat de klik tussen u en uw tandarts optimaal is. Hieronder vindt u onze ervaren tandartsen welke u u gaan helpen bij het behoud en de verbetering van uw gebit.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Maryam Hayat
Tandarts Maryam is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Maryam is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd voor haar cliënten. Ook vindt Maryam het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan.
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al zo’n 15 jaar afwisselend in Nederland en Duitsland als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies.Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft.Het doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling geslaagd en is hij pas tevreden.
teamlid
Klinisch Prothese Technicus
Jacqueline van Bommel
Jacqueline startte haar carrière als assistente van een tandprotheticus in een tandprothetisch laboratorium. Haar tijd daar inspireerde haar om de opleiding tot tandtechnicus te volgen, gevolgd door de opleiding tot Klinisch Prothese Technicus, waardoor ze in staat was om zelf patiënten te behandelen. Gedurende haar loopbaan ontdekte ze een ware passie voor het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Jacqueline zet nu haar rijke ervaring en diepgaande kennis in om cliënten perfect passende en realistische gebitsprotheses te bieden. Ze staat bekend als een uitstekende luisteraar die de wensen van haar cliënten feilloos begrijpt. Dankzij haar ervaring en deskundigheid bereikt ze optimale pasvorm en uitstraling van de protheses die niet van natuurlijke tanden te onderscheiden zijn.

Veelgestelde vragen

Met een kroon repareert u een afgebroken of beschadigde tand of kies. Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.

Een kroon kan om de volgende redenen ingezet worden:

 • Een tand of kies is in dermate slechte conditie, bijvoorbeeld door tandbederf, dat er onvoldoende houvast is voor een gewone vulling.
 • U wilt het uiterlijk verbeteren in geval dat een tand of kies ernstig is verkleurd, geen mooie vorm heeft of niet niet goed recht staat. In veel van deze gevallen kan er ook een facing worden gemaakt.
 • Als gevolg van een ongeluk is een tand of kies afgebroken die vervangen wordt voor een kroon.

Een brug is een combinatie van aan elkaar vastgemaakte kronen. Een brug dient ter vervanging van één of meer, naast elkaar liggende, ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide zijden van de ruimte die is ontstaan door de missende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze afgeslepen tanden of kiezen (pijlers) passen, en waartussen de open ruimte opgevuld wordt door het brugtussendeel. Dat deel bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kunstkiezen. Tegenwoordig plaatsen we vaker een kroon op een implantaat of een brug om implantaten zodat gezonde naastliggende tanden niet afgeslepen hoeven te worden.

U mist een of meerdere tanden of kiezen, een brug wordt geplaatst als er onvoldoende van de originele tand of kies over is om daar een kroon op te plaatsen.

Dit met het doel om:

 • Om uw gebit er beter uit te laten zien.
 • Ter voorkoming dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan en/of verder gaan uitgroeien:
 • Bij ontbrekende tanden of kiezen kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien waardoor ze langer worden.
 • Tanden of kiezen aan beide zijden van de open ruimte kunnen naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

 1. Beslijpen van tand of kies: Als eerste wordt een deel van de tand of kies beslepen, dit om voldoende ruimte te maken om een kroon of brug te maken. Indien gewenst krijgt u een plaatselijke verdoving.
 2. Afdruk maken en beetregistratie: Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Dit wordt gedaan middels een afdruklepel gevuld met een rubberachtige massa. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gegoten waarop uw kroon of brug wordt gemaakt. Met het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U bijt hiervoor op een wasplaatje. Hiermee bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en kan de gewenste hoogte van de kroon of brug bepaalt worden.
 3. Kleur bepalen van de kroon of brug: De kroon krijgt een natuurlijke tandkleurige buitenlaag. De goede kleur is dan heel belangrijk, samen met uw tandarts zoekt u de beste en mooiste kleur uit.
 4. Tijdelijke kroon: Om u niet zonder tand of kies naar buiten te laten gaan en en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we een tijdelijke kroon of brug.
 5. Vastzetten van de kroon of brug: Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug in de mond gepast en vervolgens vastgezet. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Zodra alles er perfect uitziet wordt aan de binnenzijde van de kroon of brug een snelhardend cement aangebracht. De kroon zit al snel zo vast dat u er gewoon weer mee kunt eten.
 6. Onderhoud van uw kroon of brug: Een goede mondhygiëne is bij kronen en bruggen zeer belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug is een gevoelige plek net als de rand van de kroon waar gemakkelijke tandplak achterblijft. U dient uw kroon of brug dus goed schoon te houden. Poets hier zorgvuldig met een zachte tandenborstel en het gebruik van tandenstokers, flossdraad en/of ragers wordt aanbevolen.

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd.

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd. Het slijpen van uw naastgelegen gezonde tanden/kiezen is dan onnodig, dit is bij een normale brug wel het geval.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual