Hero sfeerafbeelding flossen-ragen-en-stoken

Flossen, ragen en tanden stoken

Uw gebit volledig reinigen. De beste tips voor het raggen, flossen en tanden stoken

Scroll verder
11 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Flossen, ragen of tanden stoken?

Bij een dagelijkse mondverzorging worden minimaal 2 keer per dag de tanden gepoetst. Maar wist u dat met alleen tandenpoetsen maar 40% van het gebit wordt gereinigd? Dit komt doordat u met tandenpoetsen niet op moeilijk bereikbare plekken in uw mond kunt komen.

Hierdoor blijven er alsnog tandplak en dus bacteriën achter in uw mond en dit kan op den duur schadelijk zijn. Als u uw tanden niet stokert of flost, kan een gevolg zijn dat uw tandvlees gaat ontsteken of dat u last krijgt van parodontitis.

Heeft u vragen over het verzorgen van uw mond? Neem dan contact met ons op.

Manieren om uw gebit gezond te houden

U kunt eventuele problemen verhelpen door het flossen, ragen of stoken van uw tanden toe te voegen aan de dagelijkse mondverzorging. Deze manieren helpen u om uw gebit gezond en schoon te houden.

U verwijdert hiermee namelijk resterende tandplak en bacteriën op plekken die u met tandenpoetsen moeilijk kunt bereiken.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice

Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend

Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Tandvlees en tanden stoken

Een van de beste manieren om uw gebit te reinigen is door uw tanden te stokeren. Vanwege de vorm van een tandenstoker kunt u hiermee goed plekken bereiken tussen de tanden en kiezen.

  • Voordat u een houten tandenstoker gebruikt, dient u deze eerst nat te maken, zodat deze iets zachter en flexibeler wordt. Zet deze met de platte kant tussen uw tanden en haal de tandenstoker een paar keer heen en weer. Door dit iedere dag te doen, houdt u uw tandvlees gezond.
  • Als u liever een plastic tandenstoker gebruikt, hoeft u deze niet eerst nat te maken. Breng dan voorzichtig de tandenstoker tussen uw tanden of kiezen en haal deze dan ongeveer zeven keer heen en weer. Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.

Hoe vaak moet u uw tanden stoken?

Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.

Raggers

Uw tanden ragen

Naast het tandenstoken kunt u ook uw gebit reinigen met een rager. Een rager is een kleine, ronde borstel die geschikt zijn voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken in de mond.

Om uw tanden te ragen brengt u eerst de rager naar uw tandvleesrand tussen uw tanden en haalt u deze heen en weer.

Zijn ragers slecht voor mijn tanden?

Over het algemeen kunt u uw tanden goed reinigen met ragers. Ragers zorgen er namelijk voor dat u veel tandplak kunt verwijderen. Het is daarom belangrijk dat u het juiste formaat rager kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van de rager uw tanden niet raakt.

Pas dus goed op, want dit kan voor tandvleesbeschadiging zorgen.

Schrijf u direct in

Tanden flossen voor een gezonde mond

Het flossen van uw tanden is het meest geschikt wanneer uw tanden of kiezen dicht tegen elkaar aan staan. Het flosdraad is namelijk dun genoeg om hier tussen te komen. Het goed flossen van uw tanden is vrij lastig. Zorg daarom dat u geadviseerd bent door een gespecialiseerde mondhygiënist voordat u uw tanden gaat flossen.

Waarom is tanden flossen belangrijk?

Ook op plekken waar tanden of kiezen dicht tegen elkaar aan staan, kunnen tandplak en bacteriën voorkomen. Deze plekken zijn zeer moeilijk te bereiken met een tandenborstel, tandenstoker of rager. Omdat een flosdraad dun en flexibel is, kunt u deze plekken alsnog reinigen.

Schrijf u direct in

Hoe flos je je tanden op de juiste manier?

Voordat u uw tanden flost, neemt u een flosdraad van ongeveer 40 cm en wikkelt u deze om uw middelvingers. Zorg ervoor dat het draad gespannen is tussen de duim en wijsvinger en duw deze tussen de achterste kies en de kies daarvoor. Haal vervolgens het flosdraad heen en weer in een omhooggaande beweging langs de kies en herhaal dit bij alle tanden en kiezen, het liefst met een schoon stukje van de flosdraad.

In het begin kunt u last krijgen van bloedend tandvlees. Dit is vaak het gevolg van ontstoken tandvlees. Wanneer u dagelijks uw tanden flost, dan verdwijnen de ontstekingen en daarmee ook het bloeden.

Wilt u een afspraak maken om uw mondverzorging te controleren?

Veelgestelde vragen

Welke manier het beste is om uw mond te reinigen na het tandenpoetsen is afhankelijk van uw voorkeur en mondgezondheid. Het is daarom lastig te bepalen welke manier het beste voor u werkt. Echter geldt altijd het advies: gebruik liever dagelijks iets om tussen uw tanden of kiezen te reinigen dan niets.

Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.

U kunt uw gebit het beste stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen. Nadat u uw tanden heeft gepoetst verwijdert u namelijk het tandplak dat grotendeels bereikbaar is het op het tandoppervlak. De nauwere plekjes kunt u dan overlaten aan het stoken, ragen of flossen.

Flossen met water met een waterflosser is een uitstekende aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. Het verschil tussen waterflossers en flosdraden is dat een waterflosser een straal water schiet tussen uw tanden om tandplak weg te spoelen. Daarnaast is een waterflosser makkelijker te gebruiken dan een gewone flosdraad.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2