Hero sfeerafbeelding wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaal behandeling

Een behandeling om ontstekingen in uw tanden te verwijderen

Scroll verder

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Uw gebit bestaat uit tanden die vast zitten aan wortels. Deze ziet u niet, want die zitten in uw tandvlees. In een wortel zitten zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Als dit weefsel ontstoken is dan is er een wortelkanaalbehandeling nodig. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Maar hoe ontstaat een ontsteking?

Bij een gezond gebit kunnen bacteriën niet doordringen in het onderliggend weefsel van uw gebit. Tanden vormen een natuurlijk schild tegen bacteriën. Als u een gaatje heeft of uw tand is afgebroken dan breekt dit schild. Het onderliggend weefsel is dan bereikbaar voor bacteriën. Als bacteriën in het weefsel komen, dan kan dit gaan ontsteken. Om de wortelkanaalontsteking tegen te gaan is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel?

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

wortelkanaalbehandeling

Veel voorkomende symptomen van een wortelkanaal ontsteking

Een wortelkanaal ontsteking gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om te letten op een aantal symptomen. De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn:

  • Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken
  • Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak
  • Pijn bij het kauwen

Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Soms heeft u geen ontstoken wortelkanaal klachten. Als een zenuw is afgestorven, dan kan het zijn dat u helemaal geen pijn heeft. Heeft u klachten of twijfelt u over een eventuele ontsteking? Neem dan contact op. Blijf er niet mee rondlopen.

Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking

Een wortelkanaalbehandeling duurt meestal tussen de één tot en anderhalf uur. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het aantal aanwezige wortelkanalen, de complexiteit van deze kanalen (bijvoorbeeld als ze erg nauw of gekromd zijn) en eventuele complicaties. Door onze ervaring en het gebruik van moderne apparatuur zoals een microscoop kunnen we de meeste behandelingen in één sessie afronden. In sommige complexe gevallen kan echter een tweede sessie nodig zijn. Hieronder leest u wat er precies gebeurt tijdens de wortelkanaalbehandeling.  

De wortelkanaal behandeling

Een wortelkanaalbehandeling duurt meestal tussen de één tot en anderhalf uur. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het aantal aanwezige wortelkanalen, de complexiteit van deze kanalen (bijvoorbeeld als ze erg nauw of gekromd zijn) en eventuele complicaties. Door onze ervaring en het gebruik van moderne apparatuur zoals een microscoop kunnen we de meeste behandelingen in één sessie afronden. In sommige complexe gevallen kan echter een tweede sessie nodig zijn. Hieronder leest u wat er precies gebeurt tijdens de wortelkanaalbehandeling.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Diagnose en röntgenfoto's
De tandarts begint met een beoordeling van de tand of kies. Pijn, gevoeligheid, of zwelling kunnen wijzen op de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling. Röntgenfoto's worden gemaakt om de diepte van de ontsteking te zien en de vorm en het aantal wortelkanalen te beoordelen. Hiermee kan een passend behandelplan opgesteld worden zodat u weet wat er moet gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Verdoving en start
De tand en het omliggende gebied worden verdoofd voor een pijnloze behandeling. Eenmaal verdoofd, plaatst de tandarts een rubber lapje rond de tand om deze te isoleren en steriel te kunnen werken. Dan begint de tandarts met het maken van een klein gaatje in de tand. Dit lijkt misschien eng, maar hier voelt u niets van, we werken pijnloos. Dat kleine gaatje geeft de tandarts toegang tot het binnenste van de tand, waar de ontsteking zit. Deze toegang is noodzakelijk om het geïnfecteerde of ontstoken weefsel te kunnen verwijderen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Reinigen wortelkanaal
Nu verwijdert de tandarts voorzichtig het 'zieke' pulpaweefsel uit de wortelkanalen. Dit gaat bij De Gebitskliniek met behulp van een microscoop, waardoor er zeer precies gewerkt kan worden, en de kans op complicaties zeer klein wordt. De kanalen worden zorgvuldig schoongemaakt en verbreed om alle bacteriën en vuil te verwijderen. De kanalen worden vervolgens gespoeld met een antibacteriële oplossing om infectie te voorkomen. Met deze stap worden de kanalen voorbereid op de vulling.
Stap sfeerafbeelding
Stap 4
Vormgeven en vullen
Na het reinigen wordt elk kanaal zorgvuldig opgevuld. De tandarts gebruikt een biocompatibel materiaal om de kanalen te vullen. Dit materiaal helpt om de kanalen af te sluiten tegen verdere infectie en biedt een basis voor de uiteindelijke restauratie van de tand. Het correct vormgeven en vullen van de kanalen is cruciaal om de tand te kunnen behouden en toekomstige problemen te voorkomen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 5
Afwerking
Nadat de kanalen zijn gevuld, wordt de toegang tot de tand gesloten met een tijdelijke of permanente vulling. Afhankelijk van de omvang van de schade aan de tand, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen voor extra bescherming en om de functie van de tand te herstellen. Een kroon helpt om de tand te versterken en te beschermen tegen verdere schade of breuk. Na de behandeling kan de tand gevoelig zijn, maar dit neemt na een paar dagen af.

Pijn tijdens en na een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven. Bij De Gebitskliniek kijken we dan meteen naar alternatieven om de wortelkanaalbehandeling toch pijnloos uit te voeren.

Na de behandeling is uw tand of kies nog gevoelig, dat kan enkele dagen duren. Om de pijn te onderdrukken kunt u paracetamol slikken.

Bent u angstig voor de tandarts en ziet u een wortelkanaalbehandeling helemaal niet zitten? Wij hebben hiervoor gespecialiseerde tandartsen en assistenten die u tijdens de behandeling begeleiden. Lees hier meer over onze werkwijze bij angst voor de tandarts.

Wat zijn de risico's van een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is over het algemeen veilig, echter kunnen er tijdens de behandeling complicaties optreden. Zoals het afbreken van een vijltje dat in de wortelpunt achterblijft, of een perforatie van de wortel. In gevallen waar de tand ernstig verzwakt is, kan het plaatsen van een kroon dan noodzakelijk zijn.

Door de wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren door een ervaren specialist die met een speciale microscoop werkt, worden deze risico's zoveel mogelijk beperkt.

Icoon
Geen wachtlijst
Icoon
Speciale tandarts voor endodontologie
Icoon
Behandeling met microscoop
Icoon
Wij helpen bij angst
Icoon
Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Verwijzing wortelkanaalbehandeling

Bent u bij uw tandarts geweest en heeft u een verwijsbrief voor een wortelkanaalbehandeling. Dan kunt u zich hier aanmelden. Wij hanteren geen wachtlijst, dus u kunt snel terecht.

Bent u niet ingeschreven, en heeft u geen doorverwijzing, dan kunt u ook bij ons terecht en u hier aanmelden. Na de behandeling kunt u ook gewoon weer naar uw eigen tandartspraktijk voor uw reguliere mondzorg.

Afspraak maken

Verwijzing endodontoloog

Met een verwijsbrief voor een endodontoloog kunt u zich hier aanmelden. Onze tandarts voor endodontologie hanteert geen wachtlijst, u kunt dus op zeer korte termijn terecht.

Als u niet bent ingeschreven bij De Gebitskliniek, en geen verwijsbrief heeft kunnen wij u ook helpen, u kan zich dan hier aanmelden. U hoeft niet bij ons ingeschreven te zijn voor deze behandeling. Na behandeling kunt u desgewenst weer terug naar uw eigen tandarts voor uw normale tandarts controle.

Afspraak maken
ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Ik werd gerustgesteld en voelde me geheel ontspannen tijdens de behandeling. Dit ondanks het feit dat ik altijd angstig was voor de tandarts.”

Bij De Gebitskliniek werken professionele zorgverleners. In november heb ik een wortelkanaal behandeling ondergaan. Deze was geheel pijnloos. Ik werd gerustgesteld en voelde me geheel ontspannen tijdens de behandeling. Dit ondanks het feit dat ik altijd angstig was voor de tandarts. In mei nacontrole en hier werd bevestigd dat de behandeling heel goed geslaagd is. Ik merk zelfs dat mijn angst voor tandartsen geheel verdwenen is. Kortom een zeer professionele organisatie waar je je welkom voelt.

Kosten wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling hangen af van het aantal wortelkanalen dat de betreffende tand of kies heeft. Het aantal kanalen is vast te stellen door het maken van een röntgenfoto. Maar over het algemeen  hebben de tanden en de kleine kiezen 1 tot 2 kanalen. De kiezen hebben 3 tot 4 kanalen. Waarbij de kiezen in het ondergebit vaker 3 dan 4 kanalen hebben, en de kiezen in het bovengebit vaker 4 dan 3 kanalen hebben.  

De prijs van de behandeling is opgebouwd uit een aantal prestatiecodes, de prijzen hiervan zijn vastgesteld door de Nederlandse zorgautoriteit ,  deze worden door iedere tandarts gehanteerd. Om u een indruk te geven van de te verwachte kosten hebben we hieronder richtprijzen vermeld. Hierbij is uitgegaan van een een gangbare behandeling, bij moeizamere of complexe behandelingen kan de prijs afwijken.

Een wortelkanaalbehandeling wordt niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. De meeste aanvullende tandverzekeringen vergoeden de kosten van de behandeling wel (grotendeels).  

Wortelkanaalbehandeling

Richtprijs
Wortelkanaalbehandeling volledig 1 wortelkanaal (inclusief röntgenfoto's)
€ 511,49 tot € 654,19
Wortelkanaalbehandeling volledig 2 wortelkanalen (inclusief röntgenfoto's)
€ 567,18 tot € 710,51
Wortelkanaalbehandeling volledig 3 wortelkanalen (inclusief röntgenfoto's)
€ 638,21 tot € 780,91
Wortelkanaalbehandeling volledig 4 wortelkanalen (inclusief röntgenfoto's)
€ 719,17 tot € 861,87

Moderne wortelkanaalbehandeling

Wij beschikken over een geavanceerde microscoop voor wortelkanaalbehandelingen. In de meeste tandartspraktijken wordt dit nog met het blote oog gedaan, echter zijn nauwe of verkalkte kanalen dan veel minder goed zichtbaar. De vergroting van de microscoop zorgt dat de tandarts nauwkeurig kan werken en daarbij minder gezond weefsel verwijderd. Dit heeft een positief effect op het beloop en herstel. Ook scheuren kunnen makkelijker gevonden worden door gebruik van een microscoop.

Het gebruik van een microscoop zorgt er voor dat een wortelkanaalbehandeling veiliger, nauwkeuriger en beter uitgevoerd kan worden.

microscoop 2

Bekijk onze tandartsen voor endodontologie

U overweegt een afspraak te maken voor een wortelkanaalbehandeling bij de De Gebitskliniek. Wij hebben diverse behandelaars die hierin zijn gespecialiseerd. Wij maken gebruik van moderne apparatuur en behandelmethoden, waardoor de behandeling pijnloos en comfortabel is. Bekijk hier onze gespecialiseerde tandartsen.
teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts voor endodontologie
Nathalie Otto
Tandarts Nathalie Otto is na haar afstuderen aan de tandheelkundige faculteit in Brussel gestart als algemeen tandarts. In de daaropvolgende jaren heeft zij zich op verschillende tandheelkundige disciplines kunnen ontwikkelen.Haar passie werd bijzonder aangewakkerd tijdens haar verdieping in de endodontologie, waar zij zich toelegde op het uitvoeren van complexe wortelkanaalbehandelingen. In de afgelopen jaren heeft Nathalie zich volledig gespecialiseerd in deze veeleisende behandelingen.Ze heeft zich ontpopt tot een ware professional op dit gebied, wat duidelijk merkbaar is aan de pijnloze en ontspannen verloop van haar behandelingen. Haar cliënten zijn unaniem positief over haar kundigheid. Nathalie staat bekend om haar altijd vrolijke humeur, geduldige benadering en de waarde die zij hecht aan het uitgebreid de tijd nemen voor haar behandelingen.Wanneer u in de stoel bij Nathalie ligt voor een behandeling, vergeet u spontaan dat u zich bij de tandarts bevindt. Haar toewijding aan een zorgvuldige en comfortabele behandeling draagt bij aan een kalme en geruststellende ervaring voor haar patiënten.Gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingenAltijd vrolijk en geduldig
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts

Veelgestelde vragen

Bij een gezond gebit kunnen bacteriën niet doordringen in het onderliggend weefsel van uw gebit. Tanden vormen een natuurlijk schild tegen bacteriën. Als u een gaatje heeft of uw tand is afgebroken dan breekt dit schild. Het onderliggend weefsel is dan bereikbaar voor bacteriën. Als bacteriën in het weefsel komen, dan kan dit gaan ontsteken. Om de wortelkanaalontsteking tegen te gaan is een wortelkanaalbehandeling nodig.  

Een wortelkanaalbehandeling duurt meestal 60 minuten tot anderhalf uur. Dit is afhankelijk van het aantal wortelkanalen in de tand, de moeilijkheidsgraad van de kanalen (bijvoorbeeld door nauwe of kromme kanalen), en eventuele complicaties zoals ontstekingen of infecties. Door gebruik van moderne apparatuur lukt het ons om de meeste behandelingen in één sessie te voltooien. Er zijn uitzonderingen, vooral bij complexere gevallen, die een tweede sessie kunnen vereisen.

Een wortelkanaalbehandeling kan variëren van één tot meerdere sessies, afhankelijk van de complexiteit. Door gebruik van moderne apparatuur lukt het ons om de behandeling in de meeste gevallen in één sessie af te ronden. Het kan echter weleens voorkomen dat tanden met meerdere kanalen, nauwe of kromme kanalen, of ernstige infecties een tweede bezoek vereisen voor een goede behandeling.

Na een wortelkanaalbehandeling kan het enige tijd duren voordat de pijn volledig verdwijnt. Deze pijn is meestal mild en tijdelijk, en vooral voelbaar bij het kauwen en bijten, of als er op een andere manier kracht gezet wordt op de tand. De pijn kan vaak met pijnstillers worden beheerst. De pijn neemt doorgaans binnen enkele dagen tot maximaal twee weken af. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het belangrijk om contact op te nemen met de tandarts.

Na een wortelkanaalbehandeling wordt ibuprofen of paracetamol aangeraden om napijn te verminderen. Mocht de pijn aanhouden of verergeren? Neem dan contact op met de tandarts, die kan de situatie opnieuw beoordelen en eventueel een andere pijnstiller voorschrijven.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de door de tandarts voorgeschreven dosering niet te overschrijden. Als deze medicijnen onvoldoende verlichting bieden of er sprake is van een allergie voor bepaalde pijnstillers, is het raadzaam om de tandarts te raadplegen. Vermijd het gebruik van aspirine direct na de behandeling, omdat dit bloedingen kan verergeren.

Na een wortelkanaalbehandeling kunt u last hebben van zwelling, dit is vaak niet pijnlijk maar wel vervelend. Door 15 tot 20 minuten met een coolpack of met ijscompress te koelen gaat u de zwelling tegen. U kunt ook een plastic zakje met ijs vullen en in een washand doen en tegen uw wang houden. Doe dit gedurende 10 minuten 4 keer op de eerste dag. Na de eerste dag heeft het koelen geen zin meer, hoewel het koelen nog wel prettig kan aanvoelen. De zwelling is meestal na ongeveer 5 dagen verdwenen.

Na een wortelkanaalbehandeling is het verstandig om te wachten met eten en drinken totdat de verdoving volledig is uitgewerkt, om bijt- of brandwonden te voorkomen. Kies voor zachte voeding, zoals yoghurt of een zacht broodje, en vermijd kauwen aan de behandelde zijde. Heet eten en drinken, harde, kleverige of krokante voedingsmiddelen kunnen beter vermeden worden tot volledig herstel.  

Bij een wortelkanaalontsteking is het bindweefsel ontstoken, dat is het binnenste tandweefsel van de kies of de tand. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies, of een lekkende vulling. In veel gevallen zijn bacteriën de veroorzakers van een ontsteking van het wortelkanaal waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet, sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan het uw kaak aantasten en daarmee kunnen meer tanden en kiezen verloren gaan.

Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat een wortelkanaal is ontstoken. Er kunnen heftige pijnklachten zijn, maar soms zijn er ook geen duidelijk merkbare klachten. Soms zijn de eerste symptomen dat uw tanden of kiezen extra gevoelig worden voor warm en koud. U kunt een voortdurend kloppende pijn in de tand of kies of kaak voelen. Op het moment dat deze klachten voortdurend heeft, en deze slechts kort te onderdrukken zijn met pijnstillers, is het van belang dat u contact opneemt met de tandarts.

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling omdat dit pijn zou doen. Dit is over het algemeen geheel onnodig. De te behandelen tand of kies kan goed worden verdoofd waardoor de behandeling pijnloos is. Het komt een enkele keer voor dat de zenuw dermate is ontstoken dat deze gevoeliger blijft ondanks de verdoving. In deze gevallen hebben wij de mogelijkheden om de behandeling toch pijnloos uit te voeren.

Na de behandeling is de tand of kies vaak nog wel een aantal dagen gevoelig. Deze pijn is goed te onderdrukken door het gebruik van paracetamol.

Er kan ook gekozen worden voor het trekken van de tand of kies. Hiermee verliest u echter uw eigen tanden, dit raden wij u daarom niet aan. Het is in bijna alle gevallen het beste om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen proberen te behouden.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een röntgenfoto van de kaak gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens wordt de bovenkant van de tand of kies geopend en wordt het dode weefsel verwijderd. De tand of kies wordt gereinigd en de ontstane ruimte wordt weer opgevuld met een vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

U wordt bij ons door gespecialiseerde tandartsen en assistenten vakkundig begeleid tijdens de behandeling. Wij nemen de tijd voor u en zorgen dat u goed verdoofd bent en geen pijn voelt. Bij angst voor de behandeling is het bij ons mogelijk vooraf een kalmerend middel te krijgen. U kunt aangeven dat u dit wilt wanneer u een afspraak maakt. Door het gebruik van deze premedicatie merkt u veel minder van de behandeling. Tevens herinnert u zich er ook minder van, waardoor u minder spanning ervaart.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Alles onder 1 dak bij De Gebitskliniek

Er zijn veel soorten behandelingen mogelijk bij De Gebitskliniek. Samen kijken we welke behandeling bij u past. Enkele specialismen van De Gebitskliniek zijn:

Visual
Visual