Hero sfeerafbeelding ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees – gingivitis

voorkom tandvleesontsteking. Om ontstoken tandvlees te voorkomen en je gebit gezond te houden

Scroll verder

Ontstoken tandvlees

Als u last heeft van ongezond en ontstoken tandvlees (gingivitis) dan is het u vast opgevallen dat het tandvlees rood en opgezwollen lijkt. Daarnaast bloedt het tandvlees vaak tijdens het tanden poetsen. Het eerste stadium van tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd en is te behandelen door uzelf.

Met de juiste mondzorg zorgt u namelijk voor gezond en roze tandvlees dat niet bloedt tijdens het poetsen, rageren, stokeren of flossen. Het vergevorderde stadium van ontstoken tandvlees noemen we parodontitis. Hierbij moet er zo spoedig mogelijk een tandartsafspraak worden gemaakt om het verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Het ontstaan van ontstoken tandvlees

Tandvleesontsteking ontstaat door de suikers en koolhydraten in ons eten en drinken. In combinatie met speeksel en bacteriën ontstaat er tandplak in de mond. Tandplak is een doorzichtig en plakkerig laagje op de tanden en kiezen. De bacteriën produceren stoffen die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken.

Wanneer uw tanden niet goed schoongemaakt worden kan tandplak zich ophopen en verkalken. Dit noemen we tandsteen. Tandsteen zit vast aan de tanden of kiezen en kan niet langer zelf weggepoetst worden.

Ook hier geldt weer dat als u tandsteen niet op tijd weg haalt, de ontsteking erger zal worden. Laat daarom uw gebit twee keer per jaar controleren en let goed op wat u aan voeding binnenkrijgt.

Ontstoken tandvlees

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Tandvleesontsteking herkennen

Ontstoken tandvlees is niet altijd zichtbaar en hoeft ook niet altijd hele gebit te betreffen. De ontsteking kan zich namelijk ook tussen kiezen en tanden bevinden.

We adviseren daarom uw gebit goed te verzorgen en regelmatig een mondhygiëniste te bezoeken. Enkele symptomen van tandvleesontsteking zijn:

Daarnaast kan het voorkomen dat gingivitis gepaard gaat met een metaalachtige smaak in de mond of een slechte adem.

Risico’s van tandvleesontsteking

We adviseren niet te lang met ontstoken tandvlees te blijven lopen. Zeker niet als pijn ervaart. Bij parodontitis laat het tandvlees rondom uw tanden en kiezen los. Tandplak hoopt zich op in de holle ruimtes en tast het onderliggende kaakbot aan.

Het gevolg is dat uw tanden op termijn zullen loslaten. Hiervoor zult u behandeld moeten worden. Heeft u angst voor de tandarts? Dan bent u bij ons in goede handen, lees hoe wij hiermee omgaan.

Ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Door de hormoonschommelingen heeft u namelijk meer kans op ontstoken tandvlees.

U kunt tijdens de zwangerschap gewoon naar de tandarts gaan. Sommige behandelingen zullen niet worden uitgevoerd vanwege hogere risico’s. Deze kunt u na de zwangerschap alsnog ondergaan.

Doordat de hormoonspiegel tijdens de zwangerschap stijgt, kan het tandvlees rood en opgezwollen worden. Daarnaast kan het tandvlees ook wat bloeden tijdens het poetsen. Dit komt doordat er overgevoelig wordt gereageerd op het tandplak door een verhoogd niveau van progesteron.

De tandarts geeft u advies hoe u tijdens de zwangerschap het beste uw gebit kunt verzorgen. Door misselijkheid tijdens de zwangerschap eten vrouwen tijdens deze periode vaak en weinig. Hierdoor is de kans op gaatjes groter. Het advies is om reguliere tijden aan te houden wanneer u eet en/of drinkt.

Ontstoken tandvlees zwangere vrouw

Ontstoken tandvlees behandelen

De juiste mondzorg zorgt voor gezond tandvlees. Poets uw tanden twee keer per dag met tandpasta en een elektrische tandenborstel. Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiëniste.

Daarnaast kan rageren, stokeren of flossen uw gebit gezond houden. Ten slotte kunt u aanvullend uw mond spoelen met mondwater om ontstekingen en een slechte adem te voorkomen. Uw mond spoelen met zoutwater kan helpen tegen tandvleesontsteking. Doet dit echter niet te vaak, omdat het zout uw tandglazuur kan aantasten.

Het eerste stadium van ontstoken tandvlees (gingivitis) is gelukkig door uzelf te behandelen door de bovenstaande adviezen te volgen. Gingivitis gaat eigenlijk nooit gepaard met pijnklachten.

Ervaart u wel pijn? Dan heeft u waarschijnlijk een vergevorderde tandvleesontsteking. Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Sliedrecht.

Maak direct een afspraak

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak bij De Gebitskliniek te maken omdat u ontstoken tandvlees heeft. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Alles is volgens afspraak verlopen, ik ben erg tevreden over de behandeling, geen lange wachttijden, en kundig personeel.”

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Maryam Hayat
Tandarts Maryam is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Maryam is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd voor haar cliënten. Ook vindt Maryam het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan.
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al zo’n 15 jaar afwisselend in Nederland en Duitsland als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies.Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft.Het doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling geslaagd en is hij pas tevreden.
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Sanne van der Velde
Sanne is een zeer ervaren mondhygiënist. Ze is heel geduldig en kan goed uitleggen. Het is haar doel u te helpen bij het optimaal controleren en verzorgen van uw gebit. Ze kan u leren hoe u het beste voor uw gebit kan zorgen. Met een goede mondverzorging worden problemen voorkomen en dat voorkomt ingrijpendere behandelingen bij de tandarts. Ze reinigt tevens het gebit en voert indien nodig parodontale behandelingen uit, dit zorgt voor een goede mondgezondheid en een frisse adem. Haar cliënten vinden het prettig dat zij systematisch te werk gaat, een duidelijke uitleg geeft van haar behandelingen en dat ze altijd vrolijk gestemd is. Ze wordt omschreven als geduldig, vrolijk, secuur, professioneel en erg empathisch. Geeft u duidelijke instructies hoe u uw gebit moet verzorgenAltijd vrolijk en gaat secuur te werk
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Ken Ashrafi
Ken werkt al meer dan 5 jaar bij De Gebitskliniek, en is al bijna 20 jaar werkzaam in de mondzorg. Als zeer ervaren mondhygiënist helpt hij zijn cliënten problemen in de mond te voorkomen en het gebit in topconditie te houden. Dit doet hij door goede en duidelijke uitleg hoe u het beste voor uw gebit kunt zorgen. Ken wordt door zijn cliënten omschreven als vriendelijk, eerlijk en rechtdoorzee. Hij reinigt het gebit grondig en pijnloos. Zijn er gezondheidsklachten die behandeld moeten worden dan bent u, met zijn jarenlange ervaring, in zeer goede handen. Ken is tevens zeer ervaren met parodontale behandelingen zoals de behandeling van parodontitis.
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Wissal Saâdi
Wissal is een BIG geregistreerde mondhygiënist. Voor Wissal is het de grootste uitdaging om de mondgezondheid van haar cliënten te verbeteren of stabiel te krijgen. Met een goede mondgezondheid kunnen kostbare en complexere behandelingen in de toekomst worden voorkomen worden. Wissal vindt het erg belangrijk om een band op te bouwen met haar cliënten. Ze heeft vooral goed met mensen die angst hebben voor de tandarts. Voor deze cliënten neemt ze extra de tijd. Wissal is tevens gespecialiseerd in complexe tandvleeshandelingen zoals parodontitis.

Veelgestelde vragen

Bij tandvleesontsteking in het eerste stadium kunt u zelf nog genoeg doen om de ontsteking tegen te gaan. Poets uw tanden twee keer per dag en laat uw gebit regelmatig controleren bij de tandarts en schoonmaken bij de mondhygiëniste. Rager, stook of flos daarnaast regelmatig en spoel uw mond met mondwater.

Gingivitis is ontstoken tandvlees in een vroeg stadium. Kenmerken van gingivitis zijn rood en opgezwollen tandvlees. Daarnaast kan het tandvlees bloeden tijdens en na het poetsen, rageren, stokeren of flossen. Ook kunt u met gingivitis last hebben van een slechte adem of metaalachtige smaak in de mond.

De hormoonschommelingen kunnen voor een verhoogd niveau aan progesteron zorgen. Dit zorgt voor een overgevoelige reactie op het tandplak, waardoor het tandvlees kan ontsteken. Parodontitis verhoogt de kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht, raadpleeg daarom altijd uw tandarts als u ontstoken tandvlees heeft.

Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan. Vaak spoelen met zout kan er namelijk voor zorgen dat de tandglazuur laag wordt aangetast en wordt dus niet aangeraden.

Goede mondspoeling bevat middelen die een ontsteking van het tandvlees kunnen tegenaan, zonder dat deze het tandglazuur beschadigen. We raden u daarom aan om na het poetsen ook mondspoeling te gebruiken.

Het eerste stadium van tandvleesontsteking (gingivitis) gaat eigenlijk nooit gepaard met pijn. Ervaart u wel pijn aan het tandvlees of kaak? Maak dan een afspraak met de tandarts.

Ontstoken tandvlees ontstaat doordat suikers en koolhydraten in ons voedsel wordt omgezet in tandplak en op langer termijn tandsteen. De bacteriën in het tandplak produceren stoffen die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Als u niet goed poetst kan de ontsteking erger worden. Laat daarom regelmatig uw gebit controleren en schoonmaken door de tandarts en/of mondhygiënist en denk goed na over de voeding die u binnenkrijgt.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2