Hero sfeerafbeelding gaatje-in-kies-tand

Gaatje in kies of tand

Zo herken je een gaatje. Om tandbederf te voorkomen en je gebit gezond te houden

Scroll verder

Wat is een gaatje?

Het herkennen van een gaatje in een kies of tand (cariës) is niet eenvoudig. Niet iedere donkere verkleuring of witte vlekjes op een tand of kies zijn namelijk een gaatje. Hetzelfde geldt voor een zichtbaar groefje of pitje. Dit kunnen echter wel signalen zijn voor een beginnend of vergevorderd gaatje en dus is het belangrijk om op deze plekjes te letten.

Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een gaatje in zijn of haar leven. Het vroegtijdig herkennen van tandbederf en goede mondverzorging dragen bij aan het voorkomen van een gaatje. Daarnaast spelen voeding, drank en het aantal eet- en drinkmomenten ook een belangrijke rol. Heeft u het gevoel dat u een gaatje heeft? Plan dan een afspraak in.

Beginnend en hersteld gaatje herkennen

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Zo ontstaat een gaatje in kies of tand

Gaatjes (cariës) ontstaan doordat er tandplak op de tanden aanwezig is. In dit kleverige laagje zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren die het tandglazuur langzaam aantasten. Van dit proces voelt u over het algemeen niets, maar toch gebeurt het bij iedereen. We noemen dit ook wel tandbederf. Iedere keer als u iets eet of drinkt worden de suikers en koolhydraten omgezet en tast het uw gebit aan. Goed uw tanden poetsen zorgt ervoor dat er minder tandplak op uw tanden aanwezig is en dit proces wordt vertraagd. Nalatigheid kan lijden tot aantasting van het dieper gelegen tandbeen. Dit wordt ook wel dentine genoemd en is zachter dan glazuur. Als cariës dit deel van de tand bereikt heeft het praktisch vrij spel en kan een gaatje in de kies of tand vrij snel ontstaan.

Gaatje in kies of tand herkennen

Herkent u een gaatje in een vroeg stadium, dan is het proces nog te stabiliseren, of zelfs om te draaien met goede mondverzorging, waardoor er geen verdere tandbederf plaatsvindt. De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.

Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ook kan de pijn ontstaan bij het eten van zure en zoute producten. Dit komt omdat cariës het dentine is binnengedrongen.

Een ander veelvoorkomend symptoom is slechte adem, een vieze smaak in de mond en gevoelige tanden. Deze symptomen zijn het gevolg van vergevorderde cariës.

Ervaart u momenteel dit soort klachten? Dan is het belangrijk om een afspraak met onze tandarts in Sliedrecht te maken.

We adviseren u om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een reguliere controle, en de mondhygiënist of preventieassistent te bezoeken voor reiniging van uw gebit. Op deze manier worden beginnende gaatjes sneller gesignaleerd en kunnen zelfs nog genezen door goede mondverzorging.

Maak direct een afspraak

Waar kunnen gaatjes en tandbederf zitten?

Gaatjes en tandbederf kunnen op verschillende plaatsen in het gebit plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om uw hele gebit goed te poetsen.

Kauwoppervlak

Vooral bij kinderen zien we veel tandplak op het kauwoppervlak van tanden en kiezen. Kinderen snoepen vaak en het kan nog wel eens voorkomen dat het poetsen wordt overgeslagen. De tandplak hoopt zich op tussen de tussen de spleetjes of groeven van het kauwoppervlak waardoor gaatjes ontstaan. Een kindertandarts kan uw kind hierbij helpen.

Tussen de tanden of kiezen

Tandplak kan voor tandbederf zorgen tussen tanden en kiezen. Op deze moeilijk te bereiken plekjes kan het tandplak bijna niet verwijderd worden en dus kunnen er gaatjes ontstaan. Het advies is om regelmatig uw tanden te flossen, stoken of ragen.

Worteloppervlak

Tandbederf bij het worteloppervlak ontstaat vaak bij mensen met teruggetrokken tandvlees, wat vaak voorkomt bij mensen met parodontitis. Het gevolg is dat de tandplak zich ophoopt bij blootgestelde wortels waardoor er snel een gaatje kan ontstaan.

De behandeling: gaatje vullen

Bij een beginnend gaatje in een tand of kies kunt u met goed poetsen gelukkig nog voorkomen dat het zich ontwikkeld tot een pijnlijk zwart gaatje. Daarnaast kan de tandarts extra bescherming aanbrengen door middel van fluoride. Hiervoor moet u wel een afspraak maken.

Als het gaatje te groot is dan moet deze gevuld worden. Dit voorkomt verdere tandbederf en het verlost u van de pijn.

Van tevoren wordt er gekozen voor een vulmateriaal. Er werd vroeger vaak gekozen voor het grijze amalgaam. Tegenwoordig gebruikt men alleen nog composietvulling. Composietvulling heeft een witte kleur en is in alle tand tinten beschikbaar.

Tijdens de behandeling kiezen veel mensen voor verdoving, zodat ze niets voelen tijdens de handelingen van de tandarts. Na het geven van de verdoving moet deze een aantal minuten inwerken. Hierna zal de tandarts het aangetaste deel van de tand of kies wegboren, schoon- en droogmaken. Hierna wordt de lege ruimte opgevuld met composiet vulmateriaal.

Na de behandeling duurt het even voordat de verdoving is uitgewerkt. U kunt hierbij wat napijn ervaren. Hiervoor kunt u als beste een pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol gebruiken om de napijn te verminderen.

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling om uw gaatje te vullen? Onze tandartsen staan voor u klaar.

Gaatje laten vullen

Gaatje laten vullen bij de tandarts

Soms kiezen mensen ervoor om niets te doen aan een gaatje. Dit komt doordat de drempel om naar de tandarts te gaan erg hoog is. Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen bij na het constateren van een gaatje, zeker als deze al pijn doet. De bacteriën in het tandplak kunnen er namelijk voor zorgen dat al het tandglazuur en dentine wordt opgelost, waarna het begint aan het levende weefsel (pulpa).

Dit kan voor heftige pijn zorgen en is alleen te verhelpen met een wortelkanaalbehandeling. Als u dit niet laat behandelen ontstaat er een abces die de aangrenzende tanden en kiezen kan laten ontsteken. Het voorkomen van deze infectie is erg belangrijk, omdat ook uw tandvlees kan ontsteken.

Maak regelmatig een afspraak bij de mondhygiënist om uw gebit te controleren en overmatig tandplak en tandsteen te verwijderen. Voorkom mondproblemen en behoudt een gezond gebit.

Wilt u een controle afspraak inplannen? Schrijf uzelf in bij De Gebitskliniek.

Maak direct een afspraak

Hoe voorkomt u gaatjes?

  1. Poets uw tanden twee keer per dag in de ochtend en de avond.
  2. Gebruik tandpasta en mondwater met fluoride om uw tandglazuur te versterken en tandplak te verminderen.
  3. Flos uw tanden regelmatig om tandplak te verwijderen op plekken waar u moeilijk bij kunt komen met een tandenborstel.
  4. Let goed op de hoeveelheid suikerhoudende dranken en voeding u binnenkrijgt. Suikers en koolhydraten worden omgezet in zuren die vervolgens het tandglazuur aantasten.
  5. Beperkt het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 op een dag. Tussen deze momenten heeft het gebit voldoende tijd om te herstellen van de invloed op van het eten op het glazuur.
  6. Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden en kiezen te laten controleren en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden.
  7. Vervang uw tandenborstel regelmatig, zodat de nieuwe haren van de borstel bij de lastige plekjes in de mond kunnen komen.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak te maken om een gaatje te laten behandelen bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Gaatje vullen kosten

Het vullen van een gaatje kosten tussen de € 48,23 en € 96,47 (2022), afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is. Tot uw 18e worden de kosten voor het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.

Na uw 18e zult u een aanvullende (tandarts)verzekering moeten afsluiten om de kosten vergoed te krijgen. Het percentage van de kosten die vergoed worden is afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Gaatje vullen kosten

Richtprijs
V91 Eénvlaksvulling composiet
€ 56,32
V92 Tweevlaksvulling composiet
€ 73,92
V93 Drievlaksvulling composiet
€ 88,00
V94 Meervlaksvulling composiet
€ 112,64
ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Zeer kundig, rustig en lief.”

Ik heb goede ervaringen bij deze tandarts. Zeer kundig, rustig en lief. Alles onder 1 dak. Zij stellen je zeer op je gemak. Leggen de behandeling goed uit; je weet precies wat er gebeurt. Luisteren goed naar je probleem. Bellen je op om te vragen hoe het met je gaat, wat ik enorm waardeerde. Ook werd ik gebeld dat er eerder een plek vrij was dan mijn ingeplande afspraak. In de kliniek heest een fijne en rustige sfeer. Het is er heel netjes en schoon.

Veelgestelde vragen

U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.

Het vullen van een gaatje kost tussen de € 56,32 en € 112,64, afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is.

Tot uw 18e worden alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Bent u ouder dan 18 dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Het percentage wat wordt vergoedt, ligt aan de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief het geven van uitleg en verdoving. Als er meerdere gaatjes gevuld moeten worden kan het maximaal tot 60 minuten duren.

Na de behandeling kunt u napijn ervaren, zodra de verdoving is uitgewerkt. We raden aan om pijnstillers zoals aspirine of een ibuprofen te nemen. Ervaart u veel pijn na het vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op.

Poets minimaal twee keer per dag uw tanden. Gebruik tijdens het poetsen een tandpasta met fluoride om tandplak tegen te gaan. Ook kunt u hiervoor aanvullend mondwater gebruiken. Ook het regelmatig flossen en tanden stoken zorgt ervoor dat tandplak op moeilijk te bereiken plekjes wordt verwijderd. 

Eet en drink niet teveel suikerhoudende voeding en drank, en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 De bacteriën in het tandplak zetten suiker en koolhydraten om in zuren die het tandglazuur aantasten. Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren op gaatjes en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden. Ten slotte zorgt u door het regelmatig vervangen van uw tandenborstel dat u het gebit goed schoon kunt houden.

Dit ligt aan een aantal factoren. Hoe vaak poetst u uw tanden per dag? Krijgt u veel suikerhoudende dranken of voeding binnen? Gaat u regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist? Met de antwoorden op deze vragen kunt u zelf een inschatting maken of een gaatje bij u snel of langzaam groeit.

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Maryam Hayat
Tandarts Maryam is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Maryam is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd voor haar cliënten. Ook vindt Maryam het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan.
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al zo’n 15 jaar afwisselend in Nederland en Duitsland als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies.Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft.Het doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling geslaagd en is hij pas tevreden.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual