Hero sfeerafbeelding tandenborstels

Tandenborstels

Voor de beste mondverzorging. Lees hier welke tandenborstel het beste past bij uw gebit
Scroll verder
11 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Verschillende soorten tandenborstels

Voor uw persoonlijke mondverzorging is het belangrijk om de beste tandenborstel te kiezen die past bij uw gebit. De juiste keuze is afhankelijk van mondverzorgingsbehoefte en gewoonten bij het tanden poetsen.

Tegenwoordig zien we dat veel mensen overstappen van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel. Door elektrisch poetsen wordt namelijk meer tandplak verwijderd en is de kans op gaatjes in tanden en kiezen minder groot. De mondhygiënist adviseert daarnaast steeds vaker om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel in plaats van een handtandenborstel.

Het verschil zit hem in de snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt. U kunt deze snelheid met een handtandenborstel onmogelijk evenaren. Daarnaast kunt u met een elektrische tandenborstel moeilijk bereikbare plekjes bereiken en goed schoonmaken.

Advies van de tandarts: druk niet te hard met uw tandenborstel tegen het tandvlees. Hierdoor kan het tandvlees namelijk beschadigen en kunnen er ontstekingen ontstaan. Dit kan weer leiden tot teruggetrokken tandvlees.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van tandenborstel? Een mondhygiënist geeft u advies over welke tandenborstel geschikt is voor uw gebit.

Elektrische tandenborstel

Het aanbod van elektrische tandenborstels is erg divers. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prijzen. Daarnaast hebben deze soort tandenborstels vaak verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan een poetsdruksensor die waarschuwt wanneer u te hard met uw tandenborstel op het tandvlees drukt of een timer die afgaat wanneer u twee minuten heeft gepoetst.

De mondhygiënist of tandartspraktijk in Sliedrecht heeft kennis van verschillende soorten elektrische tandenborstels en kan u een bepaald merk adviseren.

Omdat de kop van een elektrische tandenborstel snelle en goede poetsbewegingen maakt, hoeft u zich alleen te concentreren op de plaatsing van de borstel in uw mond. U hoeft dus niet, net zoals bij een handtandenborstel, heen-en-weer te bewegen met de tandenborstel.


Handtandenborstel

Als u de voorkeur geeft aan een handtandenborstel dan is dit absoluut niet verkeerd. U moet wel op een aantal zaken letten alvorens u een handtandenborstel aanschaft. Zo is het belangrijk dat de borstelkop niet te groot is, zodat u moeilijk bereikbare plekjes ook kunt bereiken.

Daarnaast moeten de haren van de borstel niet te hard zijn, omdat u hiermee het tandvlees gemakkelijker kunt beschadigen of irriteren. Het gevolg is teruggetrokken tandvlees en tandhalzen die bloot komen te liggen en dus gevoeliger zijn voor bacteriën.

Ten slotte geldt ook hier dat u niet te hard moet drukken om beschadigingen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Met een zachte handtandenborstel is de kans op problemen kleiner. De beste handtandenborstels hebben:

  • Een kleine borstelkop om verder in de mond te komen.
  • Zachte haren om beschadigingen te voorkomen.
  • Een steel die fijn in de hand ligt.

Poets uw tanden minimaal twee minuten met een zachte handtandenborstel om uw gebit te reinigen en zo uw tanden, kiezen en tandvlees goed te beschermen.


Hoe poetst u met een handtandenborstel?

Om uw gebit goed schoon te houden met een handtandenborstel adviseren we u de onderstaande stappen te volgen:

  1. Om de buitenkant van uw tanden te poetsen plaatst u de handtandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de rand van het tandvlees.
  2. Beweeg de tandenborstel langzaam heen- en-weer zonder druk uit te oefenen.
  3. Poets de buitenzijde van de tanden boven en onder.
  4. Zodra de voorkant van uw tanden zijn gepoetst herhaalt u deze actie op dezelfde wijze aan de binnenkant van uw tanden en kiezen.
  5. Poets daarna de bovenkant van uw tanden en kiezen met korte bewegingen.
  6. Poets uw tong om bacteriën te verwijderen.
  7. Spoel uw mond goed met water, zodat alle overgebleven resten uw mond verlaten.

Na het poetsen kunt u het gebit extra schoonmaken door te flossen, ragen of stokeren.

goed-tanden-poetsen

Tandenborstels voor specifieke situaties

Naast handtandenborstels en elektrische tandenborstels zijn er ook tandenborstels met specifieke functies.

Sonische tandenborstel

Bij een sonische elektrische tandenborstel bewegen (trillen) de borstelharen in een hoge frequentie heen en weer. Deze technologie zorgt voor een effectieve bestrijding van tandplak. De borstelharen trillen dermate sterk dat tandplak tot diep in de tandvleesrand wordt verwijderd.

Een sonische tandenborstel heeft een langwerpige kop, waarmee je kan poetsen zoals je met een handtandenborstel doet. Deze elektrische tandenborstel is hest geschikt als je wilt poetsen zoals je met een handtandenborstel doet.


Roterende tandenborstels

De kracht van deze elektrische tandenborstel met roterende borstelkop zit hem in de combinatie van snelle trilling en rotatiesnelheid. De trilling maakt tandplak los van de tanden en kiezen en de draaiende borstelharen vegen deze vervolgens weg.

Met een roterende elektrische tandenborstel poets je tand voor tand. Met een roterende tandenborstel kan je beter de achterste kiezen poetsen. Deze elektrische tandenborstel is het meest geschikt als je tand voor tand wilt poetsen.


Tuft

Een tuft tandenborstel is geschikt voor mensen die grotere tussenruimtes hebben tussen de tanden en kiezen. Waar kleine ragers tekort komen is de tuft geschikt om deze tussenruimtes goed schoon te maken.


Orthodontische tandenborstels

Deze tandenborstel is voor kinderen en volwassenen speciaal ontworpen om een beugel goed te kunnen reinigen. Het gebit schoonmaken is lastiger wanneer u een beugel heeft.

Met een orthodontische tandenborstel bereikt u moeilijke plekjes gemakkelijker door de V-vorm in de borstel.


Ergonomische tandenborstels

Deze tandenborstel zorgt voor betere grip door een ergonomische steel die de handfunctie verminderd. Hierdoor kunt u tijdens het poetsen de tandenborstel beter vasthouden en gebruiken.

Let wel op dat u bij deze handtandenborstel niet te veel kracht zet waarmee u uw tandvlees beschadigd.


Protheseborstels

Een protheseborstel is een speciaal ontworpen borstel voor mensen met een gebitsprothese, zoals een kunstgebit.

Met een protheseborstel kunt u de oppervlakken en moeilijk bereikbare plekjes goed schoonmaken waardoor uw kunstgebit in goede staat blijft.


Post chirurgische tandenborstels

Sommige mensen hebben last of pijn tijdens het poetsen van hun tanden en kiezen. Hiervoor is de post chirurgische tandenborstel speciaal voor gemaakt. Deze zachte tandenborstel heeft hele dunne borstelharen.

Heeft u gevoelig tandvlees of een implantaat? Dan is deze tandenborstel een goede keuze.

Ionische tandenborstels

Deze tandenborstel maakt geen geluid en maakt ook geen gebruik van bewegingen. Een ionische tandenborstel produceert negatieve ionen. Tandplak is positief geladen waardoor deze tandenborstel als een soort magneet werkt en tandplak moet aantrekken. Daarnaast is opmerkelijk dat bij ionisch poetsen geen tandpasta wordt gebruikt. Wij zijn van mening dat sonisch of roterend elektrisch poetsen, of zelfs hand poetsen beter is en adviseren het gebruik van ionische tandenborstels niet aan.

Tandenborstels voor kinderen

Kinderen vinden tanden poetsen doorgaans saai en zijn daardoor lastig te motiveren om hun mondhygiëne op peil te houden. Koop daarom een tandenborstel die voorzien is van kleurtjes of een timer, zodat ze weten hoelang ze moeten poetsen.

Kinderen hebben snel last van gaatjes. Het poetsen met een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride is geen garantie om dit te voorkomen, maar helpt zeker om de kans te verminderen.

Het kiezen van een handtandenborstel kan een goede keuze zijn om kinderen hun poetsvaardigheden te ontwikkelen. Bij kinderen tot 4 jaar wordt geadviseerd af en toe een handtandenborstel te gebruiken om het poetsgedrag te verbeteren.

U kunt bijvoorbeeld samen poetsen, zodat uw kind(eren) uw poetsvaardigheden kunnen overnemen. Over het algemeen adviseren we u wel om kinderen hun tanden elektrisch te laten poetsen om de kans op gaatjes te verminderen.

Tandenborstels voor baby’s en peuters

Baby’s en peuters hebben minder ruimte in hun mond bij hun tanden en kiezen waardoor het poetsen van tanden wat lastiger kan zijn. Zorg voor een tandenborstel met een kleiner opzetborsteltje om goed bij de tanden en achterste kiezen te kunnen komen.

Gebruik een tandenborstel met kleur of figuurtjes om het poetsen iets leuker te maken.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2