Hero sfeerafbeelding kroon-tanden

Kronen

De duurzame restauratie voor beschadigde tanden of kiezen

Scroll verder

Wat is een kroon?

Soms is een tand of kies zo beschadigd dat hij zijn functie verloren heeft. Als dit niet meer te redden is met een normale vulling. Dan kunt u kiezen voor een kroon. Een kroon is een vervanging van de tand of kies.

Een kroon wordt op uw huidige tand of kies geplaatst of op een implantaat. Met het plaatsen van de kroon wordt rekening gehouden met de huidige vorm en functie. Een kroon wordt helemaal onderdeel van uw gebit. Dit betekent dat de kroon aanvoelt, functioneert en er uit ziet als een normale tand of kies.

kroon op tand plaatsen

Kroon op implantaat

Een kroon wordt over een bestaande tand of kies geplaatst. Echter komt het voor dat een bestaande tand of kies niet stevig genoeg vast zit in de kaak. Dan wordt de wortel vervangen door een implantaat, oftewel een kunstwortel. De kroon wordt vervolgens op het implantaat geplaatst.

De voordelen van een kroon

 • Een kroon heeft een lange levensduur.
 • Bij een beschadigde tand zorgt een kroon weer voor de oorspronkelijke vorm en uiterlijk.
 • Wanneer er bij een tand in slechte conditie onvoldoende houvast is voor een normale vulling, is een kroon vaak wel mogelijk.
 • Verkleurde, scheve of slecht gevormde tanden kunnen met behulp van kronen mooier gemaakt worden, in veel gevallen kan dit ook met een facing.
 • Een kroon voelt en functioneert als een normale tand.

Materiaal van een kroon

U heeft vast wel eens een gouden kroon tand bij iemand gezien. Vaak is een gouden tand een kroon. Een kroon kan namelijk gemaakt worden van verschillende materialen:

Porselein

Een porseleinen kroon ziet er natuurlijk uit. Porselein komt namelijk het dichtste bij de natuurlijke kleur van een tand.

Metaal

Metaal is erg sterk en slijt niet snel. Toch heeft dit materiaal vaak niet de voorkeur. Dit komt door de kleur. Een metalen kroon is namelijk zilver- of goudkleurig. Een gouden kroon wordt niet vaak voor een tand gekozen. Wel wordt er vaak voor gouden kronen als kies gekozen. Een kies zie je niet op het eerste gezicht. Daarbij hebben kiezen de functie om ook eten goed te kauwen, dus moet de kroon wel sterk zijn.

Metaal en porselein

Bij een combinatie van metaal en porselein, wordt metaal als basis gebruikt. Metaal is de onderlaag om de tand heen. Vervolgens wordt er een laag porselein overheen gegoten. Door de porseleinen laag ziet de tand er weer natuurlijk uit.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een intakegesprek voor kroon-tanden bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Intake met kennismaking
Wij vinden persoonlijke zorg erg belangrijk. Daarom heeft u bij ons altijd één vaste behandelaar. We zorgen dat u een behandelaar heeft die bij u past en waar u een klik mee heeft. Tijdens uw eerste afspraak maakt u kennis met uw nieuwe tandarts, en worden uw wensen en eventuele vragen besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
De behandeling wordt gestart waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na plaatsing van uw kunstgebit is het van belang dat u iedere anderhalf jaar langskomt voor een prothesecontrole. Uw kaak slinkt namelijk en zo zorgen we dat uw kunstgebit een optimale pasvorm behoud.

Een kroon bij De Gebitskliniek

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Moderne praktijk

Gebruik van een digitale mondscanner voor optimale kleur en pasvorm.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

icoon

Hoogwaardige tandheelkunde

Wij gebruiken de nieuwste technieken en beste materialen.

icoon

Gespecialiseerd esthetisch tandarts

Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in esthetische tandartsen, daarmee behalen we het mooiste resultaat.

ster ster ster ster ster
Liesbeth Gouda
Google
“Mijn gebit is weer helemaal intact alsof er nooit een kies is uit geweest”

Echt geweldig goed geholpen bij De Gebitskliniek. Bij mijn eigen tandarts kwam ik er niet uit en op aanraden ben ik toen bij De Gebitskliniek terecht gekomen voor een afgebroken kies. Van begin tot eind was het een goede ervaring. Afspraken werden bevestigd en nagebeld en iedereen was altijd even vriendelijk. Bij de eerste afspraak kreeg ik heel goed advies om een brug te plaatsen en bij de daaropvolgende afspraken ging ook alles heel goed, zelfs de verdovingsprik voelde ik bijna niet eens, en daar heb ik bij andere tandartsen toch hele andere ervaringen mee! Niet onbelangrijk, het resultaat is ook helemaal naar wens, mijn gebit is weer helemaal intact alsof er nooit een kies is uit geweest :). Tot slot ziet de kliniek er ook nog eens heel mooi uit met een rustige serene sfeer, aanrader!

Kosten van een kroon

Aan een uitgebreide behandeling zoals het plaatsen van kronen gaat altijd een intakegesprek vooraf.

Tijdens een intakegesprek beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken zodat er een passende kostenbegroting gemaakt kan worden.

De kosten van een intakegesprek variëren van € 53,50 tot € 126,72, dit is afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking van het behandelplan. Dit is exclusief rontgenfoto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen afhankelijk van de hoeveelheid € 39,42 tot € 123,90.

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Een kroon zit helaas niet in het basispakket van uw verzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft worden vaak wel een groot deel van de kosten vergoed. We kijken graag met u mee welke dekking u heeft. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij het nemen van een kroon.

Kroon

Richtprijs
Intakegesprek - afhankelijk van de complexiteit van het behandelplan
€ 53,50 tot € 126,72
Röntgenfoto's - indien nodig (afhankelijk van het aantal en type)
€ 39,42 tot € 123,90
1 porseleinen kroon
€ 638,76 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)
1 esthetische porseleinen kroon
€ 750,76 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)
1 kroon op implantaat, exclusief implantaat
€ 976,60 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)
1e kroon op implantaat, inclusief implantaat
€ 2.285,41 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)
Bekijk het gehele kostenoverzicht...
2e kroon op implantaat in zelfde kaak incl. implantaat
€ 1.605,74 (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)
Verberg het kostenoverzicht...

Alternatieven voor een kroon bij De Gebitskliniek

Als u een tand of kies mist zijn er naast een kroon nog enkele andere mogelijkheden om dit op te lossen. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u en uw gebitssituatie past. Enkele alternatieve behandelmogelijkheden zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Maryam Hayat
Tandarts Maryam is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Maryam is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd voor haar cliënten. Ook vindt Maryam het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan.
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al meer dan 15 jaar als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies. Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft. Behandelingen bij Andreas verlopen daarom ontspannen, veelgehoord is dat patiënten aangeven dat de behandelingen erg is meegevallen. Andreas zijn doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling pas geslaagd.

Veelgestelde vragen

Met een kroon repareert u een afgebroken of beschadigde tand of kies. Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.

Een kroon kan om de volgende redenen ingezet worden:

 • Een tand of kies is in dermate slechte conditie, bijvoorbeeld door tandbederf, dat er onvoldoende houvast is voor een gewone vulling.
 • U wilt het uiterlijk verbeteren in geval dat een tand of kies ernstig is verkleurd, geen mooie vorm heeft of niet niet goed recht staat. In veel van deze gevallen kan er ook een facing worden gemaakt.
 • Als gevolg van een ongeluk is een tand of kies afgebroken die vervangen wordt voor een kroon.

Een brug is een combinatie van aan elkaar vastgemaakte kronen. Een brug dient ter vervanging van één of meer, naast elkaar liggende, ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide zijden van de ruimte die is ontstaan door de missende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze afgeslepen tanden of kiezen (pijlers) passen, en waartussen de open ruimte opgevuld wordt door het brugtussendeel. Dat deel bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kunstkiezen. Tegenwoordig plaatsen we vaker een kroon op een implantaat of een brug om implantaten zodat gezonde naastliggende tanden niet afgeslepen hoeven te worden.

U mist een of meerdere tanden of kiezen, een brug wordt geplaatst als er onvoldoende van de originele tand of kies over is om daar een kroon op te plaatsen.

Dit met het doel om:

 • Om uw gebit er beter uit te laten zien.
 • Ter voorkoming dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan en/of verder gaan uitgroeien:
 • Bij ontbrekende tanden of kiezen kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien waardoor ze langer worden.
 • Tanden of kiezen aan beide zijden van de open ruimte kunnen naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

 1. Beslijpen van tand of kies: Als eerste wordt een deel van de tand of kies beslepen, dit om voldoende ruimte te maken om een kroon of brug te maken. Indien gewenst krijgt u een plaatselijke verdoving.
 2. Afdruk maken en beetregistratie: Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Dit wordt gedaan middels een afdruklepel gevuld met een rubberachtige massa. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gegoten waarop uw kroon of brug wordt gemaakt. Met het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U bijt hiervoor op een wasplaatje. Hiermee bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en kan de gewenste hoogte van de kroon of brug bepaalt worden.
 3. Kleur bepalen van de kroon of brug: De kroon krijgt een natuurlijke tandkleurige buitenlaag. De goede kleur is dan heel belangrijk, samen met uw tandarts zoekt u de beste en mooiste kleur uit.
 4. Tijdelijke kroon: Om u niet zonder tand of kies naar buiten te laten gaan en en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we een tijdelijke kroon of brug.
 5. Vastzetten van de kroon of brug: Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug in de mond gepast en vervolgens vastgezet. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Zodra alles er perfect uitziet wordt aan de binnenzijde van de kroon of brug een snelhardend cement aangebracht. De kroon zit al snel zo vast dat u er gewoon weer mee kunt eten.
 6. Onderhoud van uw kroon of brug: Een goede mondhygiëne is bij kronen en bruggen zeer belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug is een gevoelige plek net als de rand van de kroon waar gemakkelijke tandplak achterblijft. U dient uw kroon of brug dus goed schoon te houden. Poets hier zorgvuldig met een zachte tandenborstel en het gebruik van tandenstokers, flossdraad en/of ragers wordt aanbevolen.

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd.

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd. Het slijpen van uw naastgelegen gezonde tanden/kiezen is dan onnodig, dit is bij een normale brug wel het geval.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2

Bekijk hier veelvoorkomende problemen.

Bij De Gebitskliniek staan we klaar om u te ondersteunen bij mogelijke problemen die u kunt ervaren. We hebben een aantal veelvoorkomende problemen uitgelicht. Ervaart u problemen met uw gebit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Visual
Visual