Hero sfeerafbeelding gevoelige tanden

Gevoelige tanden. Pijn tijdens eten en drinken

Tips om dit probleem te voorkomen

Scroll verder

Waarom gevoelige tanden en kiezen?

De pijn die u ervaart bij gevoelige tanden kan erg vervelend zijn. Vaak voelt u deze pijnprikkel tijdens het eten en drinken van warme of koude voedingsmiddelen. Uw tanden kunnen zelfs zeer doen wanneer er een koude wind langs uw gezicht waait.

Wanneer het tandbeen (ook wel dentine genoemd) bloot komt te liggen kunt u last krijgen van gevoelige tanden en kiezen. Dit komt doordat uw tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. De buitenste harde laag noemen we het tandglazuur. Daaronder bevindt zich het zachte weefsel, het tandbeen.

Naast de tanden en kiezen bestaan ook de wortels uit tandbeen. De wortels worden beschermd door uw tandvlees. Wortels kunnen bloot komen te liggen als het tandvlees zich terugtrekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u te hard poetst of door een tandvleesontsteking. Als het tandbeen in aanraking komt met koude, warme, zoete of zure voedingsmiddelen dan voelt u een vervelende pijnprikkel in de zenuw van uw tanden en kiezen.


Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Oorzaken van gevoelige tanden

Doordat het tandbeen komt bloot te liggen krijgt u dus last van gevoelige tandhalzen. Deze vervelende pijn kan verschillende oorzaken hebben:

  • Bij gaatjes in tanden en kiezen wordt het tandglazuur aangetast en komt het onderliggende tandbeen bloot te liggen, waardoor u last krijgt van gevoelige tanden.
  • Als u te hard poetst kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor het tandbeen van de wortels bloot komt te liggen. Bekijk hier onze tips om uw tanden goed te poetsen.
  • De zuren van de voedingsmiddelen die we eten en drinken tast de glazuurlaag aan. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd en is één van de oorzaken van gevoelige tanden.
  • Slijtage bij de tandvleesrand door tandenknarsen of klemmen kan een oorzaak zijn dat het tandbeen bloot komt te liggen. Tijdens een afspraak met de mondhygiënist wordt dit altijd nagekeken.

De grootste oorzaak van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. De prikkels van warme, koude, zoete en zure voedingsmiddelen worden rechtstreeks doorgegeven aan de zenuw, waardoor u een pijnlijk gevoel ervaart. Als u last heeft van parodontitis, wat teruggetrokken tandvlees veroorzaakt, dan is het belangrijk om direct een afspraak te maken met uw tandarts.

Maak direct een afspraak

Gevoelige tanden voorkomen

Met een goede mondhygiëne kunt u gevoelige tanden voorkomen. Dat betekent dat u twee keer per dag uw tanden en kiezen moet poetsen. Poets daarnaast met een fluoridehoudende tandpasta om uw tandglazuur sterk te houden.

We adviseren u om een goede tandenborstel aan te schaffen, het liefste een elektrische tandenborstel. Een belangrijke tip is om niet te hard te poetsen. Kies bijvoorbeeld voor een tandenborstel met druksensor die aangeeft wanneer u te hard poetst.

Probeer minstens één keer per dag te flossen, rageren of stokeren. Hierdoor houdt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen schoon en geeft u bacteriën geen kans om uw tandglazuur aan te tasten. Aanvullend kunt u met mondspoeling en een tongschraper de laatste bacteriën verwijderen.

Gevoelige tanden behandelen

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van uw gevoelige tandhalzen en kiezen. Daarbij zult u een afspraak moeten maken met de mondhygiënist.

Deze specialist controleert uw gebit en geeft advies over hoe u de gevoeligheid tegen kunt gaan. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

Wat te doen tegen gevoelige tanden?

Poets uw tanden twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en goede fluoridehoudende tandpasta die uw tandglazuur beschermd. Poets niet te hard. Probeer daarnaast uw tanden en kiezen te stokeren en gebruik mondspoelwater en een tongschraper om bacteriën te verwijderen.

Welke tandpasta is het beste bij gevoelige tanden?

De beste tandpasta bij gevoelige tandhalzen is fluorhoudende tandpasta. Kies daarom bijvoorbeeld voor tandpasta van Sensodyne, Elmex of Vitis.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak te maken voor gevoelige tanden bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Geen lange wachttijden, en kundig personeel.”

Alles is volgens afspraak verlopen, ik ben erg tevreden over de behandeling, geen lange wachttijden, en kundig personeel.

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Tandarts
Iman van der Wel
Iman is een breed georiënteerde algemeen tandarts met een extra interesse in wortelkanaalbehandelingen en kleine chirurgische behandelingen. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten goed op hun gemak te stellen. Hierdoor krijgen zelfs zeer angstige cliënten, die soms jaren geen tandartscontrole hebben gehad, weer het vertrouwen om zonder angst naar de tandarts te gaan. Zelf is Iman moeder van drie kinderen, en ze vindt het erg leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Kan u geruststellen als u angst heeft voor de tandarts Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak
teamlid
Tandarts
Sanne Helderop
Al sinds haar studie tandheelkunde is tandarts Sanne werkzaam bij De Gebitskliniek, voor velen een bekend gezicht in de praktijk. Patiënten geven aan zich goed op hun gemak te voelen, omdat er goed geluisterd wordt en vervolgens een duidelijk behandelplan wordt voorgesteld. Sanne heeft liefde voor het vak waardoor zij graag totaal plannen maakt met extra oog voor de esthetiek van het gebit. Naast haar algemene tandartsbehandelingen heeft Sanne extra interesse in het aanmeten van porseleinen facings, kronen en bruggen. In haar vrije tijd brengt ze graag veel tijd door met haar zoontje en haar man.Vele jaren ervaring als tandartsExtra interesse in porseleinen facings, kronen en bruggen
teamlid
Tandarts
Anna Sek
Anna is een zeer ervaren en nauwkeurige tandarts. Ze is zeer breed georiënteerd en dat maakt haar een tandarts die de mond goed in zijn geheel vanuit diverse invalshoeken kan beoordelen.Ze heeft veel ervaring opgedaan in esthetische tandheelkunde, kronen en bruggen, endodontologie (wortelkanaalbehandeling), periodieke controles en gebitsprothesen. Verder is ze zeer geïnteresseerd en ervaren in het herstellen van gebitsslijtage met onder meer beetverhoging.Anna is gepassioneerd over tandheelkunde en besteedt veel tijd aan cursussen en opleidingen om het beste uit zichzelf te halen. Patiënten omschrijven haar als vriendelijk, duidelijk en hebben het gevoel dat ze alle aandacht krijgen.Veel ervaring met diverse tandarts behandelingenGeeft u als cliënt alle aandacht
teamlid
Waarnemend Tandarts
Celeste Janssen
Tandarts Celeste Janssen is een breed georiënteerde tandarts. Eigenschappen die haar goed omschrijven zijn rust en professionaliteit. Zij werkt stapsgewijs en neemt de tijd om haar behandelingen in alle rust uit te voeren en toe te lichten. Ze heeft na haar studie tijdelijk geneeskunde gestudeerd maar mistte de algemene tandheelkunde en haar patiënten. Sindsdien is ze onderdeel van het team van De Gebitskliniek. Ze werkt ook als spoedtandarts waardoor ze ook veel ervaring heeft op gedaan met pijnklachten. Ze is een echte teamspeler. Cliënten zijn zeer op hun gemak bij tandarts Celeste en waarderen haar om haar deskundigheid en vriendelijkheid. Dat ze altijd goedlachs is maakt een bezoek aan haar ontspannen en aangenaam.Professioneel en een rustige uitstralingBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts
Maryam Hayat
Tandarts Maryam is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Maryam is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd voor haar cliënten. Ook vindt Maryam het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan.
teamlid
Tandarts
Sevde Yen
Tandarts Sevde Yen heeft gestudeerd in Amsterdam en is een breed georiënteerde algemeen tandarts. Sevde is erg geduldig, vriendelijk en neemt graag de tijd om alles goed uit te leggen voor haar cliënten. Ook vindt Sevde het leuk om kinderen te behandelen. Kinderen voelen zich bij haar op hun gemak en gaan met plezier bij haar naar de tandarts. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een goede mondverzorging voor de rest van hun leven. Door haar vriendelijke en geduldige karakter weet ze cliënten, die door bijvoorbeeld angst soms jaren niet bij een tandarts geweest zijn, weer het vertrouwen te geven om zonder angst naar de tandarts te gaan. Na haar jeugd in Rotterdam te hebben doorgebracht woont Sevde nu samen met haar man in Gorinchem. Naast dat Sevde vloeiend Nederlands en Engels spreekt, spreekt zij ook Turks.Geeft cliënten met angst voor de tandarts weer vertrouwenBreed georiënteerde tandarts
teamlid
Tandarts Implantoloog
Andreas Müller-Rau
Na zijn studie tandheelkunde aan de Philipps-Universiteit Marburg is Andreas begonnen aan de vervolgopleiding tandheelkundige chirurgie in Bad Wildlingen en Offenbach. Vervolgens is hij zich na deze opleiding gaan specialiseren in tandheelkundige implantologie bij het LZK in Hessen. Andreas werkt al zo’n 15 jaar afwisselend in Nederland en Duitsland als tandarts en tandarts implantoloog. In zijn werk heeft hij een speciale interesse ontwikkeld voor esthetische behandelingen met implantaten en keramische constructies.Hij houdt ervan dat iedere cliënt anders is, en een andere mate van complexiteit heeft in de behandeling. Hij is goed met mensen die angst ervaren en beseft dat iedereen zijn eigen wijze van benadering nodig heeft.Het doel is dat iedere cliënt tevreden is met het verloop van de behandeling en het eindresultaat, dan is zijn behandeling geslaagd en is hij pas tevreden.

Veelgestelde vragen

Poets uw tanden twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en goede fluoridehoudende tandpasta die uw tandglazuur beschermd. Poets niet te hard. Probeer daarnaast uw tanden en kiezen te stokeren en gebruik mondspoelwater en een tongschraper om bacteriën te verwijderen.

De beste tandpasta bij gevoelige tandhalzen is fluorhoudende tandpasta. Kies daarom bijvoorbeeld voor tandpasta van Sensodyne, Elmex of Vitis.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2