Hero sfeerafbeelding mondspoeling

Mondspoeling

Veilig en gezond gebruik. De beste tips voor het gebruik van mondspoeling

Scroll verder
25 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Wat is mondspoeling?

Mondspoeling is een middel om uw mond te spoelen en te reinigen. Mondspoeling kan gebruikt worden als een aanvulling op de dagelijkse reiniging van uw gebit. De middelen die u kunt gebruiken voor mondspoeling zorgen ervoor dat uw gebit extra beschermd wordt tegen gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking.

Daarnaast zorgt het voor een frisse adem in uw mond. U kunt uw mond op vele manieren spoelen. In de volgende alinea leest u meer over de manieren om uw mond te spoelen.

Heeft u vragen over het spoelen van uw mond? Neem dan contact met ons op.

Mondwater

Mondwater is de populairste manier om de mond te spoelen. Mondwater wordt vaak gebruikt om moeilijk bereikbare plekken in de mond te reinigen die u met een tandenborstel lastiger schoon kunt houden. Het mondwater doodt de bacteriën die slecht zijn in de mond. Dit geeft een fris en schoon gevoel.

De fluoride vermindert tandplak en de oliën zoals eucalyptol en menthol verbergen een slechte adem. Mondwater beschermt zo het tandglazuur. Fluoride zit ook in tandpasta, maar met een tandenborstel lukt het niet de kleine ruimtes tussen tanden en kiezen goed te reinigen. Met mondwater lukt het wel deze plekken te reinigen, daarom vinden veel mensen mondwater een goede aanvulling op hun mondverzorging, mits het niet te veel wordt gebruikt.

Let bij het kiezen van mondwater op de ingrediënten. Sommige mondwaters bevatten alcohol en andere schadelijke stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld chloorhexidine, sacharine (kunstmatige zoetstof), triclosan (zoals in antibacteriële zeep) en parabenen (conserveermiddel). Deze stoffen kunnen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als u een mondwater wilt gebruiken, dan adviseren veel tandartsen een mondwater die geen alcohol bevat en werkt tegen een slechte adem. Dit zijn bijvoorbeeld OxyFresh en Oxyd8. Deze mondwaters bevatten actieve zuurstof die bacteriën doodt. Dit zorgt dat een slechte adem wordt geneutraliseerd.

Mondspoelmiddelen

Het verschilt per mond wat u nodig heeft qua mondspoeling. Sommigen gebruiken mondspoeling voor een frisse adem, anderen spoelen hun mond tegen een ontsteking of eventuele klachten.

Vraag uw mondhygiënist of tandarts om advies als u mondspoeling wilt gebruiken. Hij of zij kan u helpen met het kiezen van een veilige en gezonde mondspoeling. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een gebitsrenovatie achter de rug heeft, of last heeft van ernstige aandoeningen. Hieronder worden enkele mondspoelmiddelen genoemd.

Spoelen met zout water

Als u liever geen mondwater gebruikt, dan kunt u zout water als spoelmiddel gebruiken. Het is een goed idee om uw mond te spoelen met zout water als u bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt. Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water.

Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water.

Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water. Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.

Schrijf u direct in

Mond spoelen met baking soda

Baking soda is een zuiveringszout, dat gebruikt kan worden om uw mond te reinigen. Baking soda bevat natriumbicarbonaat, wat veelal wordt gebruikt in tandpasta. Dit zorgt ervoor dat tanden witter worden en gaat de vorming van zuur in de mond tegen. Hiermee wordt voorkomen dat er schimmels en bacteriën in de mond ontstaan.

Ook werkt zuiveringszout als mondspoeling desinfecterend bij een ontsteking aan het tandvlees. Maar net als zeezout heeft baking soda een schurend effect op het tandglazuur. Daarom is het ook verstandig om kleine hoeveelheid te gebruiken voor mondspoeling en dit niet langdurig te gebruiken.

Mondspoeling

Mond spoelen met waterstofperoxide

Waterstofperoxide bruist en kent een ontsmettende werking, dit wordt vooral gebruikt bij (dreiging) van infecties. Hiermee worden verschillende soorten bacteriën voorkomen, die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Waterstofperoxide maakt uw gebit schoon op moeilijk bereikbare plaatsen. Dit middel dient u alleen te gebruiken als het vereist is en op advies van uw tandarts na bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies.

Een bijwerking van deze waterstofperoxide als mondspoeling, is dat u een vieze smaak in de mond kunt overhouden. Gebruik ongeveer 10 tot 15 ml van waterstofperoxide en spoel uw mond vier keer per dag één tot twee minuten.

Afhankelijk van het type waterstofperoxide mondspoeling moet de vloeistof nog verdund worden met water. Of dit het geval is en welke verdunning gemaakt moet worden staat op de verpakking. Maak gebruik van lauw water als verdunner. Spuug het vervolgens uit als u klaar bent met spoelen. Dit middel doodt bacteriën, maar dood ook goede bacteriën. Gebruik het middel daarom nooit langer dan 7 dagen achter elkaar. Dit middel kan bijwerkingen hebben.

Uw mond spoelen met azijn

Azijn gebruiken om de mond te spoelen klinkt niet als een fijne oplossing. Toch is het een goede manier om er bijvoorbeeld tandsteen mee te verwijderen op plekken die u moeilijk kunt bereiken. Azijn werkt als een soort vloeibare flos en uw gebit voelt na gebruik erg schoon aan.

Het is wel verstandig om het gebruik van azijn te beperken, dus bijvoorbeeld maandelijks. Het is zo sterk dat het beter is te verdunnen en niet vaker dan 1 keer per maand te gebruiken. Gebruik daarnaast nooit azijn voordat u uw tanden gaat poetsen. Anders kan het tandglazuur aangetast worden. Als u azijn gebruikt, kunt u water gebruiken om het te verdunnen en mengen met honing. Het middel is ook effectief met bijvoorbeeld keelonsteking.

Mond spoelen met kokosolie

Een andere manier om de mond te spoelen is het gebruik van kokosolie. Kokosolie wordt regelmatig toegepast in tandpasta. Het bevat grotendeels verzadigde vetzuren, zoals laurinezuur. Laurinezuur vernietigt bepaalde bacteriën en virussen in de mond, die tandplak, een slechte adem en tandbederf kunnen veroorzaken.

De meest effectieve manier om kokosolie door uw mond te spoelen is om koudgeperste biologische kokosolie in te nemen, deze vervolgens 15 tot 20 minuten in de mond te bewegen en daarna uit te spugen. De lange termijn effecten van spoelen met kokosolie zijn niet bekend, daarnaast moet er erg lang gespoeld worden. Wij adviseren te kiezen voor een ander mondspoelmiddel.

Mondspoeling tegen ontsteking

Heeft u last van een ontsteking in de mond? Dan kan onze tandarts in Sliedrecht u aanraden om uw mond te spoelen met chloorhexidine. Vaak krijgt u dit mondspoelmiddel mee op recept bij de apotheek. Een mondspoelmiddel met chloorhexidine helpt uw mond te spoelen tegen ontsteking. Daarnaast is het bedoeld als aanvulling op het tandenpoetsen en het reinigen tussen de tanden en kiezen.

Chloorhexidine zorgt dat de groei van tandplak en bloeding van uw tandvlees verminderd. Spoelen met chloorhexidine gebruikt u hoogstens één tot twee weken. Als u dit langere tijd gebruikt, kunt u verkleurde tanden, een vieze smaak in de mond of een branderig gevoel bij de slijmvliezen krijgen.

Een mondhygiënist kan u helpen met het kiezen van de juiste mondspoeling. Wilt u een controle afspraak met de mondhygiënist? Maak dan nu een afspraak bij De Gebitskliniek.

Schrijf u direct in

Veelgestelde vragen

Aften komen voor in de mond aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Om de bacteriën rondom deze plekken te verwijderen kunt u het beste gebruik maken van ontsmettende mondspoelingen, zoals chloorhexidine of waterstofperoxide. Deze mondspoelmiddelen hebben een gunstige werking op aften, maar versnelt de genezing niet. Aften verdwijnen meestal vanzelf na een tot twee weken.

Voor het tegengaan van een slechte adem, kunt u het beste gebruik maken van mondwater zonder alcohol. Enkele voorbeelden van een mondwater die geen alcohol bevatten en werken tegen een slechte adem zijn OxyFresh en Oxyd8. Deze producten bevatten actieve zuurstof, waardoor de bacteriën een mondspoeling niet kunnen overleven. Hierdoor wordt een slechte adem geneutraliseerd.

OxyFresh Lemon Mint wordt door veel tandartsen beoordeeld als het beste mondwater voor dagelijks gebruik. Daarnaast is dit product als beste verkocht en best beoordeelde mondwater onder consumenten. OxyFresh bevat ingrediënten die bewijzen vele problemen in de mond te bestrijden, zonder agressieve en bijtende bestanddelen.

Tandartsen adviseren om bij gebruik maximaal één keer per dag mondspoeling te gebruiken. Ondanks dat mondspoelmiddelen veel bacteriën in de mond doden, wordt het overmatig gebruiken hiervan afgeraden.

Hoe lang u uw mond moet spoelen is afhankelijk van het mondspoelmiddel dat u gebruikt. Dit staat meestal op de verpakking van een product. Meestal wordt aangeraden om vanaf 30 seconden tot maximaal twee minuten uw mond te spoelen.

Mondspoeling kan, mits het op de juiste manier gedaan wordt en een veilige dosis wordt gebruikt, effectief zijn voor de gezondheid van uw mond. Mondspoeling kan heel nuttig zijn, omdat tanden poetsen in de meeste gevallen niet voldoende is om uw hele mond te reinigen. Het is daarom een effectieve aanvulling op de dagelijkse reiniging van uw gebit.

In principe is mondspoeling niet nodig als u twee keer op een dag goed uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Daarbij kunt u ragers, tandenstokers of flossdraad gebruiken om het gebied tussen de tanden schoon te houden. Op deze manier houdt u uw mond zo gezond mogelijk. Mondspoeling kan wel een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse reiniging van uw mond, indien de tandarts of mondhygiënist dit adviseert.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2