Verschillende soorten tandenborstels

LEES MEER OVER

Tandenborstels

Voor de beste mondverzorging

Lees hier welke tandenborstel het beste past bij uw gebit

Verschillende soorten tandenborstels

Voor uw persoonlijke mondverzorging is het belangrijk om de beste tandenborstel te kiezen die past bij uw gebit. De juiste keuze is afhankelijk van mondverzorgingsbehoefte en gewoonten bij het tanden poetsen.

Tegenwoordig zien we dat veel mensen overstappen van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel. Door elektrisch poetsen wordt namelijk meer tandplak verwijderd en is de kans op gaatjes in tanden en kiezen minder groot. De mondhygiënist adviseert daarnaast steeds vaker om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel in plaats van een handtandenborstel. 

Het verschil zit hem in de snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt. U kunt deze snelheid met een handtandenborstel onmogelijk evenaren. Daarnaast kunt u met een elektrische tandenborstel moeilijk bereikbare plekjes bereiken en goed schoonmaken. 

Advies van de tandarts: druk niet te hard met uw tandenborstel tegen het tandvlees. Hierdoor kan het tandvlees namelijk beschadigen en kunnen er ontstekingen ontstaan. Dit kan weer leiden tot teruggetrokken tandvlees.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van tandenborstel? Een mondhygiënist geeft u advies over welke tandenborstel geschikt is voor uw gebit.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

 

Elektrische tandenborstel

Het aanbod van elektrische tandenborstels is erg divers. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prijzen. Daarnaast hebben deze soort tandenborstels vaak verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan een poetsdruksensor die waarschuwt wanneer u te hard met uw tandenborstel op het tandvlees drukt of een timer die afgaat wanneer u twee minuten heeft gepoetst.

De mondhygiënist of tandartspraktijk in Sliedrecht heeft kennis van verschillende soorten elektrische tandenborstels en kan u een bepaald merk adviseren.

Omdat de kop van een elektrische tandenborstel snelle en goede poetsbewegingen maakt, hoeft u zich alleen te concentreren op de plaatsing van de borstel in uw mond. U hoeft dus niet, net zoals bij een handtandenborstel, heen-en-weer te bewegen met de tandenborstel.

Elektrisch roterende tandenborstel

Handtandenborstel

Als u de voorkeur geeft aan een handtandenborstel dan is dit absoluut niet verkeerd. U moet wel op een aantal zaken letten alvorens u een handtandenborstel aanschaft. Zo is het belangrijk dat de borstelkop niet te groot is, zodat u moeilijk bereikbare plekjes ook kunt bereiken.

Daarnaast moeten de haren van de borstel niet te hard zijn, omdat u hiermee het tandvlees gemakkelijker kunt beschadigen of irriteren. Het gevolg is teruggetrokken tandvlees en tandhalzen die bloot komen te liggen en dus gevoeliger zijn voor bacteriën. 

Ten slotte geldt ook hier dat u niet te hard moet drukken om beschadigingen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Met een zachte handtandenborstel is de kans op problemen kleiner.

De beste handtandenborstels hebben:

 • Een kleine borstelkop om verder in de mond te komen.
 • Zachte haren om beschadigingen te voorkomen.
 • Een steel die fijn in de hand ligt.

Poets uw tanden minimaal twee minuten met een zachte handtandenborstel om uw gebit te reinigen en zo uw tanden, kiezen en tandvlees goed te beschermen.

Hoe poetst u met een handtandenborstel?

Om uw gebit goed schoon te houden met een handtandenborstel adviseren we u de onderstaande stappen te volgen:

 1. Om de buitenkant van uw tanden te poetsen plaatst u de handtandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de rand van het tandvlees.
 2. Beweeg de tandenborstel langzaam heen- en-weer zonder druk uit te oefenen. 
 3. Poets de buitenzijde van de tanden boven en onder.
 4. Zodra de voorkant van uw tanden zijn gepoetst herhaalt u deze actie op dezelfde wijze aan de binnenkant van uw tanden en kiezen. 
 5. Poets daarna de bovenkant van uw tanden en kiezen met korte bewegingen.
 6. Poets uw tong om bacteriën te verwijderen.
 7. Spoel uw mond goed met water, zodat alle overgebleven resten uw mond verlaten.

Na het poetsen kunt u het gebit extra schoonmaken door te flossen, ragen of stokeren.

Goed tanden poetsen tegen gaatjes

Tandenborstels voor specifieke situaties

Naast handtandenborstels en elektrische tandenborstels zijn er ook tandenborstels met specifieke functies.

Sonische tandenborstel

Bij een sonische elektrische tandenborstel bewegen (trillen) de borstelharen in een hoge frequentie heen en weer. Deze technologie zorgt voor een effectieve bestrijding van tandplak. De borstelharen trillen dermate sterk dat tandplak tot diep in de tandvleesrand wordt verwijderd. 

Een sonische tandenborstel heeft een langwerpige kop, waarmee je kan poetsen zoals je met een handtandenborstel doet. Deze elektrische tandenborstel is het meest geschikt als je wilt poetsen zoals je met een handtandenborstel doet.

Elektrische sonische tandenborstel

Roterende tandenborstels

De kracht van deze elektrische tandenborstel met roterende borstelkop zit hem in  de combinatie van snelle trilling en rotatiesnelheid. De trilling maakt tandplak los van de tanden en kiezen en de draaiende borstelharen vegen deze vervolgens weg.

Met een roterende elektrische tandenborstel poets je tand voor tand. Met een roterende tandenborstel kan je beter de achterste kiezen poetsen. Deze elektrische tandenborstel is het meest geschikt als je tand voor tand wilt poetsen.

Elektrisch roterende tandenborstel

Tuft

Een tuft tandenborstel is geschikt voor mensen die grotere tussenruimtes hebben tussen de tanden en kiezen. Waar kleine ragers tekort komen is de tuft geschikt om deze tussenruimtes goed schoon te maken.

Tuft tandenborstel

Orthodontische tandenborstels

Deze tandenborstel is voor kinderen en volwassenen speciaal ontworpen om een beugel goed te kunnen reinigen. Het gebit schoonmaken is lastiger wanneer u een beugel heeft.

Met een orthodontische tandenborstel bereikt u moeilijke plekjes gemakkelijker door de V-vorm in de borstel.

Orthodontische tandenborstel

Ergonomische tandenborstels

Deze tandenborstel zorgt voor betere grip door een ergonomische steel die de handfunctie verminderd. Hierdoor kunt u tijdens het poetsen de tandenborstel beter vasthouden en gebruiken.

Let wel op dat u bij deze handtandenborstel niet te veel kracht zet waarmee u uw tandvlees beschadigd.

Ergonomische tandenborstel

Protheseborstels

Een protheseborstel is een speciaal ontworpen borstel voor mensen met een gebitsprothese, zoals een kunstgebit.

Met een protheseborstel kunt u de oppervlakken en moeilijk bereikbare plekjes goed schoonmaken waardoor uw kunstgebit in goede staat blijft.

Protheseborstel

Post chirurgische tandenborstels

Sommige mensen hebben last of pijn tijdens het poetsen van hun tanden en kiezen. Hiervoor is de post chirurgische tandenborstel speciaal voor gemaakt. Deze zachte tandenborstel heeft hele dunne borstelharen.

Heeft u gevoelig tandvlees of een implantaat? Dan is deze tandenborstel een goede keuze.

Ionische tandenborstels

Deze tandenborstel maakt geen geluid en maakt ook geen gebruik van bewegingen. Een ionische tandenborstel produceert negatieve ionen. Tandplak is positief geladen waardoor deze tandenborstel als een soort magneet werkt en tandplak moet aantrekken.

Daarnaast is opmerkelijk dat bij ionisch poetsen geen tandpasta wordt gebruikt. Wij zijn van mening dat sonisch of roterend elektrisch poetsen, of zelfs hand poetsen beter is en adviseren het gebruik van ionische tandenborstels niet aan.

Heeft u vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel kennis over de verschillende soorten tandenborstels. Wilt u persoonlijk advies over welke tandenborstel het beste bij u past? Wij kijken graag met u mee.
Wilt u een afspraak maken met de tandarts? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Welke soorten tandenborstels zijn er?

Tandenborstels zijn te verdelen in twee categorieën, namelijk handtandenborstels en elektrische tandenborstels. De elektrische tandenborstels zijn te verdelen in sonische tandenborstels en oscillerende (pulserende) tandenborstels. Daarnaast zijn er tandenborstels voor specifieke situaties, zoals orthodontische tandenborstels, ergonomische tandenborstels, protheseborstels, post chirurgische tandenborstels.

Welke tandenborstel is beter: een handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

Over het algemeen wordt geadviseerd om uw tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Door de snelheid van de borstel kunt u meer tandplak verwijderen dan met een handtandenborstel. Hierdoor is het risico op gaatjes, irritaties en ontstekingen kleiner.

Welke tandenborstel adviseert de tandarts?

Onze tandarts en mondhygiënisten adviseren altijd om uw tanden met een elektrische tandenborstel te poetsen. Deze verwijderen meer plaque ten opzicht van handtandenborstels en zijn daarnaast een stuk effectiever bij het herstel van tandvleesontsteking.

Wat is beter: sonisch of roterend poetsen?

Als u het prettiger vindt om een langwerpige borstelkop te gebruiken en schrob bewegingen te maken dan raden we sonisch poetsen aan. Wilt u uw tanden goed schoonmaken en de achterste kiezen gemakkelijk bereiken dan is roterend poetsen beter waarbij u tand voor tand poetst.

Tandenborstels voor kinderen

Kinderen vinden tanden poetsen doorgaans saai en zijn daardoor lastig te motiveren om hun mondhygiëne op peil te houden. Koop daarom een tandenborstel die voorzien is van kleurtjes of een timer, zodat ze weten hoelang ze moeten poetsen.

Kinderen hebben snel last van gaatjes. Het poetsen met een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride is geen garantie om dit te voorkomen, maar helpt zeker om de kans te verminderen.

Het kiezen van een handtandenborstel kan een goede keuze zijn om kinderen hun poetsvaardigheden te ontwikkelen. Bij kinderen tot 4 jaar wordt geadviseerd af en toe een handtandenborstel te gebruiken om het poetsgedrag te verbeteren.

U kunt bijvoorbeeld samen poetsen, zodat uw kind(eren) uw poetsvaardigheden kunnen overnemen. Over het algemeen adviseren we u wel om kinderen hun tanden elektrisch te laten poetsen om de kans op gaatjes te verminderen.

Kleine tandenborstel kinderen
Peuter tandenborstels

Tandenborstels voor baby’s en peuters

Baby’s en peuters hebben minder ruimte in hun mond bij hun tanden en kiezen waardoor het poetsen van tanden wat lastiger kan zijn. Zorg voor een tandenborstel met een kleiner opzetborsteltje om goed bij de tanden en achterste kiezen te kunnen komen.

Gebruik een tandenborstel met kleur of figuurtjes om het poetsen iets leuker te maken.

Kind tanden poetsen

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.  Recent Posts
  Tandartsbehandeling