Gaatje laten vullen door de tandarts

LEES MEER OVER

Gaatje laten vullen door de tandarts

Waarom is het belangrijk?

Voor een gezonde mond

Wanneer moet een gaatje gevuld worden?

Als u last heeft van een gaatje in uw tand of kies, ook wel tandbederf genoemd, dan is het belangrijk om deze te laten vullen bij de tandarts. Een gaatje ontstaat door de tandplak die op de tanden aanwezig is. Tijdens het eten of drinken worden suikers en koolhydraten omgezet naar zuren die uw gebit aantasten. Tijdens het poetsen van uw tanden verwijderd u de tandplak die gedurende de dag is ontstaan op het gebit.

Als u uw tanden niet goed poetst of er nalatig omgegaan wordt met het gebit zal de aantasting dieper op het tandbeen gaan liggen. Hierdoor zal uiteindelijk een gaatje (tandbederf) in de tand of kies ontstaan. Het ontstane gaatje dient gevuld te worden met een vulling. Met de vulling wordt de holte in uw tand of kies afgesloten en wordt er voorkomen dat bacteriën verder door kunnen dringen. 

Wij adviseren om altijd een gaatje te laten vullen. Als u een gaatje niet behandeld, zal het kleine gaatje steeds groter worden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan of uw tand of kies verliest. 

Het komt nog wel eens voor dat mensen niet naar de tandarts gaan om hun gaatjes te laten vullen, bijvoorbeeld omdat ze angst hebben voor de tandarts. Bij De Gebitskliniek nemen we de tijd voor u en maken we goede afspraken. Tijdens een behandel consult bespreken we de mogelijkheden. Het belangrijkste vinden we dat u zich prettig voelt in de situatie. U houdt de touwtjes in handen. Door middel van verdoving zijn vrijwel alle behandelingen pijnloos.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

De behandeling van een gaatje

Tijdens de halfjaarlijkse controle kan uw tandarts een gaatje constateren voordat het grote gevolgen heeft. Na de tandartscontrole zal er een afspraak met u ingepland worden om het gaatje of de gaatjes te laten vullen.

Tijdens de behandeling van het vullen van een gaatje zullen de volgende stappen ondernomen worden:

  1. Voorafgaand aan de behandeling kunt u ervoor kiezen om plaatselijk verdoofd te worden.
  2. Uw tandarts begint met het boren in de tand of kies. Hierna zal het tandoppervlak droog gemaakt worden. 
  3. Vervolgens wordt de lege ruimte opgevuld met een pasta en in vorm gebracht. Door middel van blauw licht wordt de vulling vervolgens uitgehard.
  4. Als laatste stap in de behandeling slijpt de tandarts de vulling iets bij. Hierdoor kan het gebit weer goed sluiten. 

Na de behandeling kan uw tand of kies nog even gevoelig zijn. Als u napijn ervaart kunt u het beste een een paracetamol nemen. Na het vullen van het gaatje kunt u direct weer eten of drinken.

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

Een gaatje vullen zal ongeveer 15 minuten tot een uur duur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het gaatje en de vulling. Als u meerdere gaatjes heeft, kunnen deze in de meeste gevallen in één tandartsbezoek gevuld worden. 

Doet een gaatje vullen pijn?

Hoeveel pijn een gaatje vullen zal doen is afhankelijk van de grootte en diepte van het gaatje. Een gaatje kan oppervlakkig liggen, waardoor er minder diep geboord hoeft te worden. Het gaatje kan echter ook wat dieper liggen. 

U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.

Krijg ik pijn na het vullen van een gaatje?

Na het vullen van een gaatje kan uw tand of kies gevoelig aanvoelen. Dit kan een week tot 5 weken aanhouden. Dit komt zelden voor, maar in dat geval kunt u hiervoor een pijnstiller nemen.

De kosten voor het laten vullen van een gaatje

Voor kinderen tot 18 jaar worden de tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Bij volwassenen zitten de tandartskosten niet in de basisverzekering. U kunt ervoor kiezen om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. In hoeverre uw tandartskosten vergoed worden is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw verzekering.

De kosten van het vullen van een gaatje ligt tussen de €41,23 en €106,53. De exacte kosten voor de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren. Een tand heeft meerdere vlakken. Hoe meer vlakken er gevuld moeten worden, hoe hoger de kosten zullen liggen. Ook de keuze in materiaal bepaalt de hoogte van de kosten. Als u ervoor kiest om een verdoving te gebruiken zullen uw kosten uiteindelijk hoger uitkomen dan wanneer u ervoor kiest om u zonder verdoving te laten behandelen.

Het voorkomen van gaatjes

Om gaatjes te voorkomen is het belangrijk om de tandplak op uw tanden zo veel mogelijk te verwijderen. Dit doet u als eerste door twee keer per dag grondig uw tanden te poetsen. Poets minimaal twee minuten uw tanden met een fluoridehoudende tandpasta. Als u regelmatig suikerrijke voedingsmiddelen eet of drinkt is het verstandig om regelmatig te poetsen.

Wij raden ook aan minimaal 1 keer per dag te flossen. Tijdens het flossen verwijderd u de etensresten die door uw tandenborstel moeilijk bereikbaar zijn. Ook een periodiek bezoek aan de mondhygiënist helpt bij het voorkomen van gaatjes.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.    Recent Posts