Hero sfeerafbeelding gaatje-vullen-tandarts

Gaatje laten vullen door de tandarts

Waarom is het belangrijk voor een gezonde mond?

Scroll verder
19 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Wanneer moet een gaatje gevuld worden?

Als u last heeft van een gaatje in uw tand of kies, ook wel tandbederf genoemd, dan is het belangrijk om deze te laten vullen bij de tandarts. Een gaatje ontstaat door de tandplak die op de tanden aanwezig is. Tijdens het eten of drinken worden suikers en koolhydraten omgezet naar zuren die uw gebit aantasten. Tijdens het poetsen van uw tanden verwijderd u de tandplak die gedurende de dag is ontstaan op het gebit.

Als u uw tanden niet goed poetst of er nalatig omgegaan wordt met het gebit zal de aantasting dieper op het tandbeen gaan liggen. Hierdoor zal uiteindelijk een gaatje (tandbederf) in de tand of kies ontstaan. Het ontstane gaatje dient gevuld te worden met een vulling. Met de vulling wordt de holte in uw tand of kies afgesloten en wordt er voorkomen dat bacteriën verder door kunnen dringen.

Wij adviseren om altijd een gaatje te laten vullen. Als u een gaatje niet behandeld, zal het kleine gaatje steeds groter worden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan of uw tand of kies verliest.

Het komt nog wel eens voor dat mensen niet naar de tandarts gaan om hun gaatjes te laten vullen, bijvoorbeeld omdat ze angst hebben voor de tandarts. Bij De Gebitskliniek nemen we de tijd voor u en maken we goede afspraken. Tijdens een behandel consult bespreken we de mogelijkheden. Het belangrijkste vinden we dat u zich prettig voelt in de situatie. U houdt de touwtjes in handen. Door middel van verdoving zijn vrijwel alle behandelingen pijnloos.

De behandeling van een gaatje

Tijdens de halfjaarlijkse controle kan uw tandarts een gaatje constateren voordat het grote gevolgen heeft. Na de tandartscontrole zal er een afspraak met u ingepland worden om het gaatje of de gaatjes te laten vullen.

Tijdens de behandeling van het vullen van een gaatje zullen de volgende stappen ondernomen worden:

  1. Voorafgaand aan de behandeling kunt u ervoor kiezen om plaatselijk verdoofd te worden.
  2. Uw tandarts begint met het boren in de tand of kies. Hierna zal het tandoppervlak droog gemaakt worden.
  3. Vervolgens wordt de lege ruimte opgevuld met een pasta en in vorm gebracht. Door middel van blauw licht wordt de vulling vervolgens uitgehard.
  4. Als laatste stap in de behandeling slijpt de tandarts de vulling iets bij. Hierdoor kan het gebit weer goed sluiten.

Na de behandeling kan uw tand of kies nog even gevoelig zijn. Als u napijn ervaart, kunt u het beste een paracetamol nemen. Na het vullen van het gaatje kunt u direct weer eten of drinken.

Schrijf u direct in

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

Een gaatje vullen zal ongeveer 15 minuten tot een uur duur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het gaatje en de vulling. Als u meerdere gaatjes heeft, kunnen deze in de meeste gevallen in één tandartsbezoek gevuld worden.

Doet een gaatje vullen pijn?

Hoeveel pijn een gaatje vullen zal doen is afhankelijk van de grootte en diepte van het gaatje. Een gaatje kan oppervlakkig liggen, waardoor er minder diep geboord hoeft te worden. Het gaatje kan echter ook wat dieper liggen.

U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.

Krijg ik pijn na het vullen van een gaatje?

Na het vullen van een gaatje kan uw tand of kies gevoelig aanvoelen. Dit kan een week tot 5 weken aanhouden. Dit komt zelden voor, maar in dat geval kunt u hiervoor een pijnstiller nemen.

De kosten voor het laten vullen van een gaatje

Voor kinderen tot 18 jaar worden de tandartskosten vergoed uit de basisverzekering. Bij volwassenen zitten de tandartskosten niet in de basisverzekering. U kunt ervoor kiezen om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. In hoeverre uw tandartskosten vergoed worden is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw verzekering.

De kosten van het vullen van een gaatje ligt tussen de € 41,23 en € 106,53. De exacte kosten voor de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren. Een tand heeft meerdere vlakken. Hoe meer vlakken er gevuld moeten worden, hoe hoger de kosten zullen liggen. Ook de keuze in materiaal bepaalt de hoogte van de kosten. Als u ervoor kiest om een verdoving te gebruiken zullen uw kosten uiteindelijk hoger uitkomen dan wanneer u ervoor kiest om u zonder verdoving te laten behandelen.

Het voorkomen van gaatjes

Om gaatjes te voorkomen is het belangrijk om de tandplak op uw tanden zo veel mogelijk te verwijderen. Dit doet u als eerste door twee keer per dag grondig uw tanden te poetsen. Poets minimaal twee minuten uw tanden met een fluoridehoudende tandpasta. Als u regelmatig suikerrijke voedingsmiddelen eet of drinkt, is het verstandig om regelmatig te poetsen.

Wij raden ook aan minimaal 1 keer per dag te flossen. Tijdens het flossen verwijdert u de etensresten die door uw tandenborstel moeilijk bereikbaar zijn. Ook een periodiek bezoek aan de mondhygiënist helpt bij het voorkomen van gaatjes.

Schrijf u direct in

Veelgestelde vragen

U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.

Het vullen van een gaatje kost tussen de € 56,32 en € 112,64, afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is.

Tot uw 18e worden alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Bent u ouder dan 18 dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Het percentage wat wordt vergoedt, ligt aan de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief het geven van uitleg en verdoving. Als er meerdere gaatjes gevuld moeten worden kan het maximaal tot 60 minuten duren.

Na de behandeling kunt u napijn ervaren, zodra de verdoving is uitgewerkt. We raden aan om pijnstillers zoals aspirine of een ibuprofen te nemen. Ervaart u veel pijn na het vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op.

Poets minimaal twee keer per dag uw tanden. Gebruik tijdens het poetsen een tandpasta met fluoride om tandplak tegen te gaan. Ook kunt u hiervoor aanvullend mondwater gebruiken. Ook het regelmatig flossen en tanden stoken zorgt ervoor dat tandplak op moeilijk te bereiken plekjes wordt verwijderd. 

Eet en drink niet teveel suikerhoudende voeding en drank, en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 De bacteriën in het tandplak zetten suiker en koolhydraten om in zuren die het tandglazuur aantasten. Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren op gaatjes en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden. Ten slotte zorgt u door het regelmatig vervangen van uw tandenborstel dat u het gebit goed schoon kunt houden.

Dit ligt aan een aantal factoren. Hoe vaak poetst u uw tanden per dag? Krijgt u veel suikerhoudende dranken of voeding binnen? Gaat u regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist? Met de antwoorden op deze vragen kunt u zelf een inschatting maken of een gaatje bij u snel of langzaam groeit.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2