Hero sfeerafbeelding kunstgebit reinigen

Kunstgebit reinigen

Zo maakt u uw kunstgebit schoon. Alles wat u nodig heeft voor het reinigen van uw kunstgebit

Scroll verder
11 oktober 2023

Hoe kunstgebit reinigen

Er zijn een aantal manieren waarop u een kunstgebit en andere protheses kunt reinigen. Daarnaast zijn er ook een aantal manieren die we afraden, omdat deze methoden de protheses kunnen beschadigen. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw kunstgebit, gebitsprothese, frameprothese, klikgebit, all on 4 en kunsthars plaatje in goede conditie blijft en u er jaren van kunt genieten.

De onderstaande reinigingsmethoden zijn allen geschikt voor de eerder genoemde gebitsprotheses.

Uw kunstgebit reinigen op de beste manier

De beste manier om uw kunstgebit te reinigen is om deze twee keer per dag schoon te maken met lauw water, zeep en een protheseborstel. Een protheseborstel is een tandenborstel met zachte haren die speciaal gemaakt is voor het reinigen van uw kunstgebit of prothese.

Let er tijdens het poetsen wel goed op dat de verbindingspunten van uw kunstgebit niet verbuigen. Spoel na het poetsen het kunstgebit en de protheseborstel goed af en bewaar deze tijdens het slapen droog in het daarvoor bestemde bakje.

Voordat u begint met reinigen adviseren we u de gootsteen alvast te vullen met een laagje water of hierin een handdoek te leggen. Hiermee voorkomt u dat het kunstgebit stuk gaat als deze per ongeluk valt tijdens het uitdoen.

Tip: Laat uw kunstgebit of prothese één keer per week een nacht in natuur- of schoonmaakazijn weken. Het belangrijkste is dat u te allen tijde voorzichtig bent tijdens het schoonmaken van uw kunstgebit. Schade kan ervoor zorgen dat uw kunstgebit gerepareerd moet worden. Als de schade te groot is kan het zelfs zijn dat uw volledige kunstgebit moet worden vervangen. Dit kost u vervolgens weer onnodig veel geld.

Kunstgebit schoonmaken met tandpasta of bruistabletten

Maak uw kunstgebit niet schoon met tandpasta. Door het schurende effect van tandpasta kunnen er namelijk lichte beschadigen aan het kunstgebit ontstaan. Als u te vaak met tandpasta schoonmaakt, wordt het oppervlak van het kunstgebit ruwer en kan tandplak en tandsteen gemakkelijker aanhechten.

We raden voor het reinigen van uw kunstgebit ook het gebruik van bruistabletten af. De kracht van het bruisen kan er voor zorgen dat het zachte deel van het kunstgebit ruw wordt en tandplak en tandsteen sneller kan ontstaan.

Kunstgebit reinigen met chloor

Wat absoluut nooit gebruikt mag worden als reinigingsmiddel voor uw kunstgebit is bleekmiddel (chloor), ook al verdunt u het met water. Het chloor tast de kunsthars ernstig aan, waardoor het kunstgebit vervangen moet worden.

Als uw kunstgebit is verkleurd kunt u hiervoor speciale tabletten voor gebruiken die het kunstgebit witter maken. U kunt ook een afspraak maken met de tandarts.

Kunstgebit ultrasoon reinigen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw kunstgebit ultrasoon te reinigen. Dit is een apparaat dat gebruik maakt van ultrasone golven. De kleine luchtbelletjes verwijderen bruine- en zwarte aanslag en andere vuildeeltjes die moeilijk te bereiken zijn met een protheseborstel.

Heeft u vragen over het schoonmaken van uw kunstgebit of moet deze gerepareerd worden? Neem dan contact met ons op.


Maak direct een afspraak

Veelgestelde vragen

Gebruik geen tandpasta om uw kunstgebit schoon te maken. Het schurende effect kan voor beschadigingen zorgen, waardoor tandplak en tandsteen zich makkelijker kan hechten aan het kunstgebit.

Het gebruik van chloor kan uw kunstgebit ernstig beschadigen, omdat het de kunsthars aantast. Gebruik daarom nooit bleekmiddel om uw kunstgebit schoon te maken.

We raden u niet aan om uw kunstgebit in de vaatwasser te reinigen. Heet/kokend water kan uw kunstgebit namelijk ernstig beschadigen.

We raden af om bruistabletten te gebruiken voor het reinigen van uw kunstgebit. De kracht van het bruisen kan voor lichte beschadigingen zorgen, waardoor bacteriën uw kunstgebit makkelijker kunnen aantasten.

U kunt uw kunstgebit schoonmaken door deze in een bakje met water te leggen waarin een theelepel baking soda is opgelost. Hiermee beschadigt u het kunstgebit niet.

U kunt bruine of zwarte aanslag op uw kunstgebit op verschillende manieren verwijderen. Allereerst kunt u een afspraak maken met de tandarts en uw kunstgebit laten behandelen. . Ten slotte kunt u een ultrasoon apparaat gebruiken om zelf de aanslag van uw kunstgebit te verwijderen. Verder kunt u uw kunstgebit schoonhouden met door deze twee keer per dag schoon te maken met lauw water, zeep en een protheseborstel.

Maak uw kunstgebit iedere dag twee keer schoon om vuil te verwijderen. Gebruik daarbij een protheseborstel. Leg uw kunstgebit één keer per week ‘s nachts in natuur- of schoonmaakazijn. Als u wittere tanden wilt kan er ook een vervangende prothese gemaakt worden.

Het is een combinatie van factoren.

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese en wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat.

Het is voor ons heel goed mogelijk om rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten.

We zijn zeer ervaren met mensen met angst voor de tandarts. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2