Bittere of vieze smaak in uw mond

LEES MEER OVER

Bittere of vieze smaak in uw mond

Voorkom een onaangename smaak

Tips tegen een vieze smaak in de mond

Een bittere of vieze smaak in de mond

Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen. Er zijn verschillende oorzaken voor een bittere of vieze smaak in uw mond. Wij leggen de oorzaken en wat u hiertegen kunt doen graag aan u uit.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Oorzaken van een bittere of vieze smaak in de mond

Er zijn verschillende oorzaken voor een bittere of vieze smaak in de mond. Om de smaak weg te krijgen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken beschreven.

Slechte mondhygiëne

De meest voorkomende oorzaak voor een bittere of vieze smaak in de mond is een slechte mondhygiëne. Dagelijks komen er via verschillende wegen bacteriën terecht in uw mond. Denk aan wat u eet en drinkt, maar ook de lucht die u inademt of de bacteriën op uw handen. Door tweedagelijks goed uw tanden te poetsen, te flossen en uw tong schoon te maken verwijderd u deze bacteriën. Als u dit niet doet kunnen de bacteriën zich gaan ophopen in uw mond. Deze bacteriën veroorzaken een onaangename geur en smaak in uw mond.

Tandvleesontsteking

Tandplak is een kleverige laag van bacteriën en voedselresten die zich dagelijks op de tanden en kiezen vormt. Als de tandplak op uw tanden niet voldoende wordt verwijderd door het poetsen en flossen kunnen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Het lichaam reageert op deze bacteriën door een ontsteking te veroorzaken om deze bacteriën te bestrijden. Ook hierbij zorgen de bacteriën voor de bittere of vieze smaak in uw mond.

Een droge mond

Speeksel speelt een belangrijke rol bij het schoonmaken van de mond en het verwijderen van bacteriën. Als er te weinig speeksel in uw mond aanwezig is, hebben bacteriën meer ruimte om zich te verspreiden. Ook verhoogt het gebrek aan speeksel op tandvleesaandoeningen of tandbederf.

Hormonale veranderingen

Vrouwen die zwanger zijn of in de menopauze zitten kunnen vaker last krijgen van een bittere of vieze smaak in de mond. Door de toename van oestrogeenproductie kan een verandering in de smaakbeleving ontstaan.

Na het trekken van een (verstands)kies

Het kan voorkomen dat u een vieze smaak in de mond heeft na het trekken van een (verstands)kies. Bij het trekken van de kies ontstaat een wond die genezen moet worden. Als deze wond nog niet goed genezen is kunnen er voedselresten in achterblijven. Deze voedselresten kunnen op den duur zorgen voor een vieze smaak in uw mond.

Wat kunt u doen tegen een vieze smaak in de mond?

Een bittere of vieze smaak in de mond is beter om te voorkomen dan om te genezen. Aangezien de vieze smaak in de meeste gevallen ontstaat door achtergebleven bacteriën, is het van belang om deze bacteriën zoveel mogelijk te verwijderen. Onderstaande maatregelen kunnen u hierbij helpen. 

Een goede mondhygiëne

Zorg dagelijks voor een goede reiniging van uw gebit door uw tanden te poetsen, te flossen en uw tong schoon te maken. Daarnaast adviseren wij om tweemaal per jaar op controle te gaan bij uw tandarts en een afspraak te maken bij de mondhygiënist voor een grondige behandeling.

Poets uw tong

Als uw tong niet goed schoongemaakt worden, blijven er bacteriën achter in uw gebit. Het poetsen van uw tong met uw tandenborstel zorgt niet voor een voldoende reiniging van de tong. Maar maak gebruik van een tongschraper. Hiermee verwijdert u alle bacteriën van de tong, zelfs de bacteriën op het achterste gedeelte.

Drink voldoende water

Om te voorkomen dat uw mond droog wordt is het belangrijk om deze vochtig te houden. Kies wat vaker voor water in plaats van voor frisdrank of vruchtensap. In deze drankjes zitten veel zuren en suikers die de tanden weer aantasten. Probeer de inname van deze dranken te beperken. 

Gebruik mondspoeling

Mondspoeling kan helpen tegen een vieze smaak in de mond en zorgt voor een goede mondflora, omdat het bacteriën in de mond actief bestrijdt. Daarnaast zorgt mondspoeling voor een prettig en fris gevoel in de mond.

Welke behandeling helpt bij een vieze smaak?

Mochten u na een aantal weken nog een bittere of vieze smaak in uw mond ervaren, dan kan er mogelijk ook iets anders aan de hand zijn. Onze tandarts controleert graag voor u de status en gezondheid van uw gebit. Voor een diepe reiniging van het gebit kunt u terecht bij onze mondhygiënist in onze tandartsprakrijk in Sliedrecht

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.    Recent Posts
    Tanden polijstenOntstoken tandvlees zwangere vrouw