LEES MEER OVER

wortelkanaal behandeling

Een behandeling om ontstekingen in uw tanden te verwijderen

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Uw gebit bestaat uit tanden die vast zitten aan wortels. Deze ziet u niet, want die zitten in uw tandvlees. In een wortel zitten zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Als dit weefsel ontstoken is dan is er een wortelkanaalbehandeling nodig. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Maar hoe ontstaat een ontsteking?

Bij een gezond gebit kunnen bacteriën niet doordringen in het onderliggend weefsel van uw gebit. Tanden vormen een natuurlijk schild tegen bacteriën. Als u een gaatje heeft of uw tand is afgebroken dan breekt dit schild. Het onderliggend weefsel is dan bereikbaar voor bacteriën. Als bacteriën in het weefsel komen, dan kan dit gaan ontsteken. Om de wortelkanaalontsteking tegen te gaan is een wortelkanaalbehandeling nodig.  

Waarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel?

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

Veel voorkomende symptomen van een wortelkanaal ontsteking

Een wortelkanaal ontsteking gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om te letten op een aantal symptomen. De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn:

 

  • Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken
  • Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak
  • Pijn bij het kauwen
Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Soms heeft u geen ontstoken wortelkanaal klachten. Als een zenuw is afgestorven, dan kan het zijn dat u helemaal geen pijn heeft. Heeft u klachten of twijfelt u over een eventuele ontsteking? Neem dan contact op. Blijf er niet mee rondlopen.

Verwijzing wortelkanaalbehandeling

Bent u bij uw tandarts geweest en heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig? Maak dan een afspraak bij ons voor uw wortelkanaalbehandeling. Wij hebben geen wachtlijst.

U kunt bij ons terecht voor uw wortelkanaalbehandeling, ook als u niet bij ons bent ingeschreven en ook als u geen doorverwijzing heeft. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. Na de behandeling kunt u ook gewoon weer naar uw eigen tandartspraktijk voor uw reguliere mondzorg.

 

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van facings, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Meer weten over een wortelkanaalbehandeling? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Sliedrecht zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Wat veroorzaakt een ontstoken wortelkanaal?

Bij een wortelkanaalontsteking is het bindweefsel ontstoken, dat is het binnenste tandweefsel van de kies of de tand. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies, of een lekkende vulling. In veel gevallen zijn bacteriën de veroorzakers van een ontsteking van het wortelkanaal waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Kan een wortelkanaalontsteking vanzelf genezen?

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan het uw kaak aantasten en daarmee kunnen meer tanden en kiezen verloren gaan.

Hoe merk je dat je een ontstoken wortelkanaal hebt?

Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat een wortelkanaal is ontstoken. Er kunnen heftige pijnklachten zijn, maar soms zijn er ook geen duidelijk merkbare klachten. Soms zijn de eerste symptomen dat uw tanden of kiezen extra gevoelig worden voor warm en koud. U kunt een voortdurend kloppende pijn in de tand of kies of kaak voelen. Op het moment dat deze klachten voortdurend heeft, en deze slechts kort te onderdrukken zijn met pijnstillers is het van belang dat u contact opneemt met de tandarts.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling omdat dit pijn zou doen. Dit is over het algemeen geheel onnodig. De te behandelen tand of kies kan goed worden verdoofd waardoor de behandeling pijnloos is. Het komt een enkele keer voor dat de zenuw dermate is ontstoken dat deze gevoeliger blijft ondanks de verdoving. In deze gevallen hebben wij de mogelijkheden om de behandeling toch pijnloos uit te voeren.

Na de behandeling is de tand of kies vaak nog wel een aantal dagen gevoelig. Deze pijn is goed te onderdrukken door het gebruik van paracetamol.

Wat is het alternatief voor een wortelkanaalbehandeling?

Er kan ook gekozen worden voor het trekken van de tand of kies. Hiermee verliest u echter uw eigen tanden, dit raden wij u daarom niet aan. Het is in bijna alle gevallen het beste om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen proberen te behouden.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een röntgenfoto van de kaak gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens wordt de bovenkant van de tand of kies geopend en wordt het dode weefsel verwijderd. De tand of kies wordt gereinigd en de ontstane ruimte wordt weer opgevuld met een vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

Ik ben bang voor de behandeling, wat nu?

U wordt bij ons door gespecialiseerde tandartsen en assistenten vakkundig begeleid tijdens de behandeling. Wij nemen de tijd voor u en zorgen dat u goed verdoofd bent en geen pijn voelt. Bij angst voor de behandeling is het bij ons mogelijk vooraf een kalmerend middel te krijgen. U kunt aangeven dat u dit wilt wanneer u een afspraak maakt. Door het gebruik van deze premedicatie merkt u veel minder van de behandeling. Tevens herinnert u zich er ook minder van, waardoor u minder spanning ervaart.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
  • Wat ben ik blij dat ik over ben gestapt naar de Gebitskliniek. Dit zíjn mensen die weten waar ze over praten. Stellen je op je gemak,en leggen je precies uit wat ze gaan doen. Heb er de afgelopen weken een wortelkanaalbehandeling gehad,maar echt super gedaan en niets van gevoeld. Ik ga daar nu echt relaxed in de stoel zitten. En ik zeg het nogmaals, het is daar altijd lente in de ogen van de tandarts en haar assistente. Super bedankt voor de goede zorgen. En natuurlijk Britt van de receptie níet vergeten , altíjd een vriendelijk woordje voor de mensen die binnen komen.Tot maandag 24 april ,dan gaan we weer verder met waar we gebleven zijn.

    Ad Koppelaar Facebook

De wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een röntgenfoto van de kaak gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens wordt de bovenkant van de tand of kies geopend en wordt het dode weefsel verwijderd. De tand of kies wordt gereinigd en de ontstane ruimte wordt weer opgevuld met een vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

Moderne wortelkanaalbehandeling

Wij beschikken over een geavanceerde microscoop voor wortelkanaalbehandelingen. In de meeste tandartspraktijken wordt dit nog met het blote oog gedaan, echter zijn nauwe of verkalkte kanalen dan veel minder goed zichtbaar. De vergroting van de microscoop zorgt dat de tandarts nauwkeurig kan werken en daarbij minder gezond weefsel verwijderd. Dit heeft een positief effect op het beloop en herstel. Ook scheuren kunnen makkelijker gevonden worden door gebruik van een microscoop.

Het gebruik van een microscoop zorgt er voor dat een wortelkanaalbehandeling veiliger, nauwkeuriger en beter uitgevoerd kan worden.

Pijn tijdens en na een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven. Bij de Gebitskliniek kijken we dan meteen naar alternatieven om de wortelkanaalbehandeling toch pijnloos uit te voeren.

Na de behandeling is uw tand of kies nog gevoelig. Om de pijn te onderdrukken kunt u paracetamol slikken.

Bent u angstig voor de tandarts en ziet u een wortelkanaalbehandeling helemaal niet zitten? Wij hebben hiervoor gespecialiseerde tandartsen en assistenten die u tijdens de behandeling begeleiden. Lees hier meer over onze werkwijze bij angst voor de tandarts.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.