Wortelkanaalbehandeling

wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen hebben een wortel, deze bevindt zich achter het tandvlees en onder het zichtbare deel van de tand of kies. Een tand of kies bestaat daarmee uit de kroon (zo noemen we het zichtbare deel van een tand of kies) en de wortel ( het niet zichtbare deel). Een wortel heeft altijd minimaal 1 wortelkanaal. Het wortelkanaal bestaat uit meerdere delen; bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. Bij een wortelkanaalontsteking is het bindweefsel ontstoken, dat is het binnenste tandweefsel van de kies of de tand. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies of een lekkende vulling. In veel gevallen zijn bacteriën de veroorzakers van een ontsteking van het wortelkanaal waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is.

hoe merkt u dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft?

Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat u een wortelkanaalontsteking heeft en er een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt heftige pijnklachten ervaren maar soms zijn er ook geen duidelijk merkbare klachten. Soms zijn de eerste symptomen dat uw tanden of kiezen extra gevoelig worden voor warm en koud. U kunt een voortdurende kloppende pijn in de tand of kies of kaak voelen. Op het moment dat deze klachten voortdurend heeft, en deze slechts kort te onderdrukken zijn met pijnstillers is het van belang dat u contact opneemt.

Een wortelkanaalsontsteking gaat niet vanzelf over, wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan het uw kaak aantasten en daarmee kunnen meer tanden en kiezen verloren gaan.

Er kan ook gekozen worden voor het trekken van de tand of kies. Hiermee verliest u echter uw eigen tanden, dit raden wij u daarom niet aan. Het is in bijna alle gevallen het beste om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen proberen te behouden. 

De wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een röntgenfoto van de kaak gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens wordt de bovenkant van de tand of kies geopend en wordt het dode weefsel verwijderd. De tand of kies wordt gereinigd en de ontstane ruimte wordt weer opgevuld met een vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

pijn bij een wortelkanaalbehandeling

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling omdat dit pijn zou doen. Dit is over het algemeen geheel onnodig. De te behandelen tand of kies kan goed worden verdoofd waardoor de behandeling pijnloos is. Het komt een enkele keer voor dat de zenuw dermate is ontstoken dat deze gevoeliger blijft ondanks de verdoving. In deze gevallen hebben we bij De Gebitskliniek mogelijkheden om de behandeling toch pijnloos uit te voeren. 

Na de behandeling is de tand of kies vaak nog wel een aantal dagen behoorlijk gevoelig. Deze pijn is goed te onderdrukken door het gebruik paracetamol. 

Bang voor de tandarts

De Gebitskliniek beschikt over de beste tandheelkundige specialisten van Nederland, u wordt door gespecialiseerde tandartsen en assistenten vakkundig begeleid tijdens de behandeling. Bij angst voor de behandeling is het bij De Gebitskliniek mogelijk vooraf een kalmerend middel te krijgen. U kunt aangeven dat u dit wilt wanneer u een afspraak maakt. Door het gebruik van deze premedicatie merkt u veel minder van de behandeling. Tevens  herinnert u zich er ook minder van, waardoor u minder spanning ervaart.


maak een afspraak bij onze tandarts !

Wilt u een afspraak met onze tandarts omdat u pijnlijke of gevoelige tanden heeft? Neem dan direct contact met ons op, vaak is het in uw grootste belang hier niet te lang mee te blijven rondlopen! U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.

Onze tandarts specialisten hebben heel veel ervaring met wortelkanaalbehandelingen waardoor zij deze vrijwel pijnloos uit kunnen voeren. Neem nu contact op voor een afspraak!


waarom naar de tandarts van de gebitskliniek?

  • Wij luisteren naar uw wensen
  • Persoonlijke zorg
  • Wij nemen de tijd voor u!
  • De beste tandarts specialisten van NL
  • Premedicatie mogelijk bij angst
  • Wij declareren rechtstreeks bij alle zorgverzekeraars
  • Door onze klanten op Zorgkaart Nederland gewaardeerd met een 9,5 op een schaal van 10!
  • De Nr 1 Gebitskliniek van NL!

 


ONZE KLANTEN OVER onze tandarts praktijk

"Prettig en vakbekwaam" Prettige mensen en zeker vakbekwaam. Ik heb al verschillende mensen geadviseerd om het hier eens te proberen. Gewoon doen.

Mevrouw G.H. van Alphen : Ik ben zo ontzettend netjes geholpen en ben erg tevreden met het eindresultaat. Bedankt voor de geweldige service!

B. van Wijnen : Net bedrijf, zeer vakbekwame specialisten, goed eindresultaat, tevens rekening gehouden met mijn persoonlijke voorkeur. Zeker aan te raden!

Lees hier meer ervaringen van onze klanten.