LEES MEER OVER

Spalkjes

Voorkom dat uw tanden weer gaan verschuiven

Waarom een spalkje?

Wanneer uw beugelbehandeling ten einde is gekomen en uw tanden recht staan, wordt er door de orthodontist altijd een spalkje achter de tanden geplaatst. Dit is een ijzeren draad die achter de voor- en/of hoektanden in de boven- en/of onderkaak met witte lijm wordt vastgezet.

Het ijzeren draadje heeft als doel te voorkomen dat uw tanden weer naar de oude positie terugschuiven. Op deze manier blijven de tanden op de juiste plek vastzitten en kunt u de rest van uw leven genieten van uw mooie gebit.

Een spalkdraad wordt altijd geplaatst na een slotjesbeugel, blokbeugel, buitenboordbeugel of plaatbeugel.

In plaats van een spalkje achter de tanden kan er ook gekozen worden voor een transparante nachtbeugel. Deze vorm van retentie wordt steeds populairder.

spalkje achter tanden

Hoe lang moet u een spalkje dragen?

Om te voorkomen dat uw tanden weer gaan schuiven en het werk van uw beugel voor niets is geweest is het de bedoeling dat u het spalkdraad voor de rest van uw leven blijft dragen.

Als het spalkje achter de tanden los raakt is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om deze weer vast te lijmen of te vervangen.

Voordelen van een spalkje

  • Mooi gebit: Omdat het spalkje uw tanden na de beugelbehandeling op hun plek houdt, kunt u de rest van uw leven genieten van een mooi gebit.
  • Comfortabel: Als het spalkje niet kapot is zult u niets van het spalkdraad voelen. Het ijzeren draadje wordt achter de boven- en ondertanden geplaatst en houdt uw tanden op de nieuwe plek.
  • Gemakkelijk te onderhouden: Het spalkdraadje is schoon te houden met een tandenborstel, tandenstokers of ragertjes. U kunt ook  een afspraak maken om uw gebit en spalkje te laten reinigen bij de mondhygiëniste.

Het spalkdraad goed onderhouden

Het is belangrijk om uw spalkje goed schoon te houden om zo tandplak en tandsteen te voorkomen. Poets daarom altijd en vergeet vooral het spalkdraad achter uw tanden niet mee te nemen.

U kunt ook tandenstokers of ragertjes gebruiken om etensresten te verwijderen en het ijzeren draad goed schoon te houden. Bij de mondhygiënist of de preventie assistente kunt u eventueel een afspraak laten maken om uw gebit en spalkjes schoon te laten maken.

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van spalkjes achter de tanden. wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Is het spalkdraad kapot en wilt u deze laten maken? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wanneer krijgt u een spalkje?

Als de beugel het gewenste resultaat heeft opgeleverd en deze verwijderd mag worden, wilt u natuurlijk het mooie en rechte gebit zo houden. Het spalkdraad achter de tanden heeft als doel de verschuiving van uw tanden te voorkomen. Wij plaatsen deze daarom direct na het verwijderen van de beugel.

Hoe lang blijft een spalkje achter mijn tanden?

Het is de bedoeling dat het spalkje voor altijd achter uw tanden blijft zitten. Dankzij het ijzeren draadje blijven de tanden op dezelfde plek vast staan en kunt u blijvend genieten van een mooi gebit.

Wat moet ik doen als het spalkje los zit?

Het kan voorkomen dat u met de ondertanden het spalkdraad achter de boventanden raakt en deze los komt. Als het spalkje achter de tanden los is, probeer dan nooit zelf het draadje door te knippen. U kunt eventueel een stukje was of suikervrije kauwgom gebruiken om het scherpe deel tijdelijk af te dekken. Neem altijd direct contact op met de praktijk om de loszittende spalk te verhelpen.

Kan ik ook zonder een spalkje na mijn beugelbehandeling?

U kunt een spalkje laten verwijderen maar dit raden wij nooit aan. De tanden kunnen namelijk terugschuiven naar de originele positie waardoor u wederom een scheefstaand gebit krijgt. Een nieuwe spalkdraadje kan dit vervolgens niet meer corrigeren, en dan moet er weer een beugel aan te pas komen om de tanden recht te zetten.

Kosten los spalkje laten maken

Is het ijzeren draadje achter uw tanden kapot of is de lijm losgelaten? Neem dan direct contact met ons op om een afspraak te maken voor de reparatie van uw spalkdraad

Reparaties aan spalkjes achter uw tanden worden gedeclareerd als herstel of vervanging van retentieapparatuur. Het opnieuw vastzetten van een los spalkje kost ongeveer € 43,51.

Het laten maken van een nieuw spalkje kost ongeveer € 88,51. Het verwijderen van een spalkje per tand kost ongeveer € 6,65 (tarieven 2023). Losgekomen spalkjes moeten vaak vervangen worden, dit omdat een vervormd spalkje bij opnieuw vastplakken de tanden kan laten verschuiven.

Beugelbehandeling gebitskliniek
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.