Rotte tanden

LEES MEER OVER

Rotte tanden

tips om te voorkomen

Voorkom tandbederf

Oorzaken van rotte tanden

Rotte tanden zijn tanden die lijden aan tandbederf. Eén van de grootste oorzaken van rotte tanden zijn voedingsmiddelen waarin veel suiker en zetmeel is verwerkt. Daarnaast kan slechte mondhygiëne het probleem verergeren.

Wanneer u niet goed uw tanden poetst blijft tandplak (of plaque) op uw tanden en kiezen zitten. In combinatie met de bacteriën in uw mond kan het glazuur worden aangetast of zelfs geheel oplossen. Dit noemen we tanderosie. Hierdoor verzwakken uw tanden en kunnen de bacteriën bij het zachtere tandbeen (dentine) komen met als gevolg een pijnlijke infectie in het gebit of tandvlees.

Een gaatje in uw tand of kies is het beginstadium van tandbederf en een signaal voor u om hier iets tegen te doen. Gaatjes komen vaker voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier last van krijgen. 

Rotte tanden kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen u daarnaast onzeker maken als het gaat om zichtbare plekken in het gebit. We adviseren u dan ook om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. In onze tandartspraktijk in Sliedrecht bekijkt de tandarts de rotte plekken en zal de tandarts een behandelplan opstellen en deze met u bespreken. Blijf vooral niet te lang lopen met rotte tanden, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor uw gebit.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Symptomen van rotte tanden

Mensen met rotte tanden kunnen last hebben van verschillende symptomen. Gevoelige of pijnlijke tanden tijdens het eten of drinken van warme, koude, zure of zoete voedingsmiddelen zijn een veel voorkomend probleem. Als de infectie in een vergevorderd stadium is kan de pijn er zelfs voor zorgen dat u niet langer normaal kunt eten. Doordat u moeilijk kunt eten zijn ook voedingstekorten en gewichtsverlies symptomen waarvan u last kunt krijgen. 

Een ander symptoom is zwelling in combinatie met pus in de mond. Ernstig verrotte tanden kunnen afbreken of uitvallen. Als u gaatjes kunt zien met het blote oog dan raden we u aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken met uw tandarts.

Behandeling van rotte tanden

Als u last heeft van rotte tanden moet u direct een afspraak maken met de tandarts. Bij tandbederf kunt u namelijk snel last krijgen van infecties die weer gevolgen hebben voor uw tanden, maar ook uw lichamelijke gezondheid. 

Als u op tijd bent kunt u rotte tanden laten behandelen. Wanneer het tandbederf nog niet is verspreid kan de tandarts een gaatje vullen. Als de bacteriën tot het binnenste zachte deel (dentine) zijn gekomen, dan moet er een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. Bij een groot gat in de tand of kies kunt u ook kiezen voor een kroon.

Als uw rotte tanden of kiezen niet gered kunnen worden, dan worden deze getrokken. U kunt de ruimte in uw gebit opvullen met implantaten. De tandarts zal iedere behandeling en verschillende opties met u door bespreken.

Rotte tanden voorkomen

Het is altijd beter om rotte tanden te voorkomen. Dit kunt u doen door uw mondhygiëne te verbeteren, bijvoorbeeld door uw tanden dagelijks te poetsen. Daarnaast kunt u uw mond spoelen met mondwater om bacteriën in te doden en tandplak te verminderen. We adviseren u ook om dagelijks uw tanden te flossen of stokeren.

Ten slotte raden we u aan om elke zes maanden een tandartscontrole in te plannen. Op deze manier worden problemen vroegtijdig opgemerkt kunnen eerder opgelost worden waardoor rotte tanden worden voorkomen.

Mocht er na lange tijd witte aanslag op de nachtbeugel ontstaan, dan kunt u dit verwijderen met schoonmaakazijn. Laat de beugel een kwartier liggen in het azijn en spoel deze vervolgens af met koud water.

Een nachtbeugel kost ongeveer rond de €100,- per kaak.

Voorbeeld rotte tand

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.    Recent Posts