LEES MEER OVER

Orthodontie

Een stralend recht gebit

Onze tandarts voor orthodontie helpt je bij het bereiken van het beste resultaat

Waarom orthodontie?

Een tandarts voor orthodontie kan de tanden recht plaatsen met een beugel. Een beugel kan worden ingezet als tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of niet mooi recht staan.

Voordelen van een mooie glimlach

Een mooie lach heeft veel voordelen. Een beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen, beter kunnen kauwen, maar een recht gebit is ook makkelijker om schoon te houden.

De voordelen van rechte tanden zijn:

 • Poetsen gaat makkelijker, met als gevolg gezondere tanden en gezonder tandvlees.
 • Makkelijker schoon te houden dan scheve of dicht op elkaar staande tanden. Het goed schoon houden van tanden voorkomt tandsteen. Tandsteen is hard geworden tandplak. Tandplak bevat bacteriën die tandbederf en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken.
 • Tandvlees zit strakker rond rechtere tanden.

Een onregelmatig gebit kan tevens de volgende problemen veroorzaken:

 • Spraakproblemen
 • Gebitslijtage
 • Pijnlijke kaakgewrichten
 • Groter risico op tandbederf en tandvleesproblemen
 • Onzekerheid over de glimlach en uitstraling
Orthodontie bij de Gebitskliniek
 • Wij helpen je graag bij een prachtig gebit. Een mooi gebit is namelijk ook belangrijk voor de gezondheid.
 • We werken op een efficiënte manier en maken gebruik van de modernste technieken
 • Onze tandarts voor orthodontie krijgt continu bijscholing
 • Geen doorverwijzing nodig, u kunt direct bij ons terecht.
 • Wij zijn gericht op kinderen, jongeren en volwassenen.
 • Ook onzichtbare beugel mogelijk.
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
vrouw met slotjesbeugel glimlacht

Jongeren orthodontie

Voor kinderen en jongeren is de beste behandelperiode voor een beugel tussen de 8 en 16 jaar. Het is van belang om al bij 8 jaar naar orthodontie te kijken, op die leeftijd is de kaakgroei nog goed te beïnvloeden. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de ruimte die vrij komt bij het wisselen van tanden.
Graag kijken wij of je op korte of lange termijn toe bent aan een beugel en welke beugel of combinatie van verschillende beugels het meest geschikt is.

Er zijn verschillende redenen voor een beugelbehandeling bij jongeren:

 • De tanden staan scheef
 • De onderkaak en bovenkaak hebben een verkeerde stand ten opzichte van elkaar
 • De tanden en kiezen van de onderkaak en bovenkaak passen niet goed op elkaar
 • Tanden kunnen niet goed doorkomen als gevolg van ruimtegebrek
 • Er is iets niet goed gegaan tijdens de aanleg van de tanden en kiezen; de vorm is niet goed of er missen 1 of enkele tanden

Volwassenen orthodontie

Steeds meer meer volwassenen kiezen er voor om hun tanden en kiezen recht te laten zetten door een orthodontist. Het is een korte investering waarna men nog tientallen jaren kan genieten van een mooie rechte lach.

Tanden en kiezen kunnen gedurende je hele leven verplaatst worden, dus ook bij volwassenen. Bij iedere leeftijd en gebitssituatie past een behandeling. Het is bij ons ook mogelijk te kiezen voor een minder zichtbare beugel of zelfs een onzichtbare beugel.

Omdat wij een compleet mondzorgcentrum zijn en ook cosmetische tandheelkunde aanbieden, is het bij ons ook mogelijk een behandeling te kiezen waarbij een beugel en een cosmetische behandeling worden gecombineerd. Hiermee bereiken we erg mooie resultaten.

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met orthodontie, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in een beugel? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Tot welke leeftijd kan je een beugel nemen om je tanden recht te zetten?

Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. Belangrijk is dat het bot, het tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat je aan de behandeling kunt beginnen. Omdat rokers vaak geïrriteerd tandvlees hebben, is bij hen een beugel plaatsen lastiger. Verder kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat tanden zich moeilijker laten verplaatsen.

Kan je met een beugel altijd de tanden recht zetten?

Wat betreft het rechtzetten van tanden en kiezen is nagenoeg alles mogelijk. Als er een ernstig probleem is met de stand van kaken ligt het anders, zoals bijvoorbeeld met een grote onder- of overbeet. Bij kinderen kan met een beugel de kaakgroei worden beïnvloedt om de kaakstand te corrigeren, dat is bij volwassenen niet meer mogelijk. Bij een serieuze onder- of overbeet is dan bij volwassenen een kaakoperatie noodzakelijk.

Welk type beugels worden gebruikt om tanden recht te zetten?

Volwassenen krijgen bijna altijd een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee (in tegenstelling tot een uitneembare beugel) alle kanten op kunnen worden bewogen. Dat geeft het beste resultaat. Verreweg het meest gebruikt is de slotjesbeugel (meestal boven en onder, maar een van de twee kan ook). Van oudsher zijn de slotjes metaalkleurig, maar er zijn tegenwoordig ook witte en doorzichtige. Die laatste zijn nauwelijks zichtbaar en worden het meest voor volwassenen gebruikt. Nieuwe ontwikkelingen zijn de invisalign doorzichtige kunststof beugels en zelfligerende slotjes (kleinere slotjes en snellere behandeling). Voor kinderen zijn er ook nog buitenboordbeugels. Na de beugelbehandeling zijn er ook retainers om de tanden op hun plek te houden. Dit kan ook met een spalk (een draad achter de tanden).

Krijgen volwassenen ook een buitenboordbeugel?

Nee, een buitenboordbeugel beïnvloedt de groei van de kaak en daarmee de stand van de kaken ten opzichte van elkaar. Dat is bij volwassenen niet het geval en daarom krijgen volwassenen geen buitenboordbeugel.

Hoe lang moet je een beugel dragen voor een recht gebit?

De termijn van de behandeling is afhankelijk van de te corrigeren afwijking. Zodra een behandelplan is opgesteld wordt ook een indicatie gegeven van de behandeltermijn. De termijn is ook afhankelijk van de medewerking van de patiënt. Als de (losse) beugel goed wordt gedragen, en er goed gezorgd wordt voor de vaste beugel (niet doorlopen met losse brackets en goed dragen van elastiekjes), en gemaakte afspraken nagekomen worden is de behandeling het kortst.

Worden er tanden of kiezen getrokken voor een orthodontie behandeling?

Soms, als er te weinig ruimte in de kaak is, worden er tanden of kiezen verwijderd. Dat is altijd in overleg en wordt besproken met het behandelplan.

Is een onzichtbare beugel ook mogelijk?

Ja, tijdens de behandeling draagt u dan een reeks van nagenoeg onzichtbare en uitneembare kapjes over uw tanden (zoals bijvoorbeeld Invisalign of ClearCorrect). Deze vervangt u iedere 2 weken voor een nieuwe set. Elke aligner (kapje) is op maat gemaak voor uw gebit. Iedere nieuwe aligner zorgt dat uw tanden geleidelijk verschuiven naar de gewenste positie.

Een alternatief is het gebruik van doorzichtige brackets (slotjes). Voor kinderen zijn brackets meer geschikt, deze beugel is niet uitneembaar en daardoor minder afhankelijk van de motivatie van de patient.

Wat kost orthodontie?

De kosten van een beugelbehandeling zijn afhankelijk van onder meer de beugelsoort en het aantal behandelingen. Voor kinderen en volwassenen liggen de kosten gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000 voor een behandelperiode van 2 tot 3 jaar. De tarieven voor orthobehandelingen zijn landelijk vastgesteld. Vergelijken is dus niet nodig! Een beugel kan wel duurder worden door persoonlijke wensen, bijvoorbeeld door te kiezen voor doorzichtige slotjes of een onzichtbare beugel.

Wij bieden diverse betaalmogelijkheden, meer informatie vindt u bij tarieven.

Orthodontie intakegesprek

De kosten van een intakegesprek bij onze tandarts voor orthodontie bedragen € 23, tijdens dit gesprek bekijken we uw mogelijkheden. De uitwerking van een gedetailleerd behandelplan kost € 260, dit is inclusief de (rontgen)foto’s die gemaakt worden.

Orthodontie valt niet in de basisverzekering. Ook voor kinderen is het van belang dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoed. Wij kijken graag voor u na of de beugelbehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekering.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Een kliniek die weten waar ze over praten je wordt erg goed geholpen!! Een aanrader!

  Mo van Baaren Facebook

Onzichtbare beugel behandeling

Het is bij ons ook mogelijk te kiezen voor een minder zichtbare beugel of zelfs een onzichtbare beugel behandeling.

Onzichtbare beugel

Jonge vrouw plaatst invisalign beugel onder tanden

Dankzij het gebruik van onzichtbare beugels zoals ClearCorrect of Invisalign kunt u een prachtige glimlach krijgen zonder dat men ziet dat u een beugel draagt. Tijdens de behandeling draagt u een reeks van nagenoeg onzichtbare en uitneembare kapjes over uw tanden (ook wel aligners genoemd). Deze vervangt u iedere 2 weken voor een nieuwe set. Elke aligner is op maat gemaak voor uw gebit. Iedere nieuwe aligner zorgt dat uw gebit geleidelijk verschuift naar de gewenste positie.

Voordelen

 • De beugel is nauwelijks zichtbaar.
 • Van te voren krijgt u al te zien wat het beoogde eindresultaat is.
 • U krijgt meerdere aligners mee dus kunt zelf de volgende stap zetten zonder iedere keer weer naar de orthodontie tandarts te hoeven.
 • Bij een speciale gelegenheid (bijvoorbeeld een sollicitatie) kan de beugel een tijdje uitgenomen worden (dit vertraagt wel het proces).

Nadelen

 • De behandeling is duurder dan met een “normale” beugel (in sommige gevallen wordt de behandeling wel vergoed door de verzekering).
 • De beugel kan uit, waardoor de behandeling ook afhankelijk is van uw motivatie om de beugel voldoende (20 tot 22 uur per dag) te dragen.
 • Na het eten moet u direct uw tanden poetsen en de beugel weer in doen.

Keramische (Witte/ Doorzichtige) brackets

vrouw met slotjesbeugel glimlacht

Steeds meer meer volwassenen kiezen er voor om hun tanden en kiezen recht te laten zetten door een orthodontist. Het is een korte investering waar men nog tientallen jaren plezier van heeft.

Tanden en kiezen kunnen gedurende je hele leven verplaatst worden, dus ook bij volwassenen. Bij iedere leeftijd en gebitssituatie past een behandeling. Het is bij ons ook mogelijk te kiezen voor een minder zichtbare beugel of zelfs een onzichtbare beugel.

Omdat wij een compleet mondzorgcentrum zijn en ook cosmetische tandheelkunde aanbieden, is het bij ons ook mogelijk een behandeling te kiezen waarbij een beugel en een cosmetische behandeling worden gecombineerd.

Voordelen

 • De slotjes zijn door de kleur niet goed zichtbaar.
 • De behandeling is in veel gevallen goedkoper dan Invisalign of ClearCorrect.
 • De behandeling is sneller dan met een andere beugel.
 • De slotjes zijn resistent tegen vlekken en verkleuring gedurende de behandeling.

Nadelen

 • De beugel is van dichtbij wel zichtbaar alszijnde doorzichtig.
 • Na het eten moet u direct uw tanden poetsen omdat er etensresten achter de slotjes kunnen blijven plakken.
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.