LEES MEER OVER

Orthodontie

Voor een recht gebit

Onze orthodontiespecialisten zorgen voor een stralende glimlach

Wat is en wat doet een orthodontist?

Een orthodontist ook wel ortho genoemd is een tandarts die is gespecialiseerd om uw gebit weer helemaal recht te krijgen. Meestal doet de ortho met behulp van beugels. Wanneer u, of uw kind een stralend gebit heeft

De voordelen van een recht gebit

Een mooie lach heeft veel voordelen. Een beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen, beter kunnen kauwen, maar een recht gebit is ook makkelijker om schoon te houden.

De voordelen van rechte tanden zijn:

 • Poetsen gaat makkelijker, met als gevolg gezondere tanden en gezonder tandvlees.
 • Makkelijker schoon te houden dan scheve of dicht op elkaar staande tanden. Het goed schoon houden van tanden voorkomt tandsteen
 • Tandvlees zit strakker rond rechte tanden.
Waarom de gebitskliniek?
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
 • We werken op een efficiënte manier en maken gebruik van de modernste technieken
 • Onze specialisten voor orthodontie krijgen continu bijscholing over de modernste technieken
 • Geen doorverwijzing nodig, u kunt direct bij ons terecht.
 • Wij zijn gericht op iedereen: kinderen, jongeren en volwassenen.
 • Ook onzichtbare beugel mogelijk.
Vrouw met witte keramische brackets
De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Een kliniek die weten waar ze over praten je wordt erg goed geholpen!! Een aanrader!

  Mo van Baaren Facebook

Jongeren orthodontie

Voor kinderen en jongeren is de beste behandelperiode voor een beugel tussen de 8 en 16 jaar. Om die reden is het van belang om al bij 8 jaar naar orthodontie te kijken. Er wordt dan gebruik gemaakt van de ruimte die vrij komt bij het wisselen van tanden en de groei van de kaken.

Graag kijken wij of u kind op korte of lange termijn toe is aan een beugel en welke beugel of combinatie van verschillende beugels het meest geschikt is. De beugel van uw kind kan zelfs een extra kleurtje krijgen. Wij hebben voor de meest voorkomende beugels op een rijtje gezet

Volwassenen orthodontie

Het is nooit te laat om een beugel te nemen of te corrigeren. Steeds meer meer volwassenen kiezen er voor om hun tanden en kiezen recht te laten zetten door een orthodontist. U heeft er nog de rest van uw leven plezier van.

Bij iedere leeftijd en gebitssituatie past een behandeling. Bij uw eerste consult zullen we ook kijken wat goed past bij uw wensen. U kunt zelfs kiezen voor een minder zichtbare beugel of zelfs een onzichtbare beugel. Als u geen beugel wil bieden we ook cosmetische tandheelkunde om uw gebit te corrigeren.

Veelvoorkomende soorten beugels

Bekijk hier meer informatie over de meest veelvoorkomende beugeltrajecten.
Slotjebeugel op gebit

Slotjesbeugel (brackets)

 • Beschikbaar in verschillende kleuren maar ook doorzichtig
 • Groter en sneller correcties mogelijk dan bij veel andere beugels
Invisalign onzichtbare beugel

Invisalign: onzichtbaar

 • Bij een speciale gelegenheid kan de beugel tijdelijk uitgenomen worden
 • De beugel is nauwelijks zichtbaar, daarom is die onzichtbaar
Plaatbeugel

Plaatbeugel

 • Een beugel die wordt ingezet voor eenvoudige correcties
 • Om ruimte te maken in de kaak voor een verdere beugelbehandeling
Blokbeugel

Blokbeugel & activator

 • Speciaal voor het corrigeren van de onderbeet of overbeet
 • Uitneembare beugel en daardoor makkelijk schoon te maken
Buitenboordbeugel check

Buitenboordbeugel

 • De beugel die niet alleen in de mond zit, maar ook buiten de mond
 • Voor het corrigeren van een overbeet of om ruimte te creëren
spalkje achter tanden

Spalkje: voor nazorg

 • Houdt de tanden na behandeling op de juiste plek
 • De draad blijft je leven lang zitten om je stralende lach te behouden

Wat kost orthodontie?

De kosten van een beugelbehandeling zijn afhankelijk van onder meer de beugelsoort en het aantal behandelingen. Voor kinderen en volwassenen liggen de kosten gemiddeld tussen de €2.500 en €3.750 voor een behandelperiode van 2 tot 3 jaar. De tarieven voor orthobehandelingen zijn landelijk vastgesteld. Vergelijken is dus niet nodig! Een beugel kan wel duurder worden door persoonlijke wensen, bijvoorbeeld door te kiezen voor doorzichtige slotjes of een onzichtbare beugel.

Orthodontie intakegesprek

De kosten van een intakegesprek bij onze tandarts voor orthodontie bedragen € 25 tot € 70 afhankelijk van de complexiteit van de benodigde behandeling. Tijdens dit gesprek bekijken we uw mogelijkheden. De uitwerking van een gedetailleerd behandelplan kost € 293 tot € 413, afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, dit is inclusief de (röntgen)foto’s die gemaakt worden.

Orthodontie verzekering

Orthodontie valt niet in de basisverzekering. Ook voor kinderen is het van belang dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoed. Wij kijken graag voor u na of de beugelbehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekering.

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met orthodontie, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in een beugel? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Tot welke leeftijd kan je een beugel nemen om je tanden recht te zetten?

Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. Belangrijk is dat het bot, het tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat je aan de behandeling kunt beginnen. Omdat rokers vaak geïrriteerd tandvlees hebben, is bij hen een beugel plaatsen lastiger. Verder kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat tanden zich moeilijker laten verplaatsen.

Kan je met een beugel altijd de tanden recht zetten?

Wat betreft het rechtzetten van tanden en kiezen is nagenoeg alles mogelijk. Als er een ernstig probleem is met de stand van kaken ligt het anders, zoals bijvoorbeeld met een grote onder- of overbeet. Bij kinderen kan met een beugel de kaakgroei worden beïnvloedt om de kaakstand te corrigeren, dat is bij volwassenen niet meer mogelijk. Bij een serieuze onder- of overbeet is dan bij volwassenen een kaakoperatie noodzakelijk.

Welk type beugels worden gebruikt om tanden recht te zetten?

Volwassenen krijgen bijna altijd een slotjesbeugel of invisalign, omdat tanden en kiezen daarmee (in tegenstelling tot een uitneembare beugel) alle kanten op kunnen worden bewogen. Dat geeft het beste resultaat. Verreweg het meest gebruikt is de slotjesbeugel (meestal boven en onder, maar een van de twee kan ook). Van oudsher zijn de slotjes metaalkleurig, maar er zijn tegenwoordig ook witte en doorzichtige. Die laatste zijn minder zichtbaar en worden het meest voor volwassenen gebruikt. Nieuwe ontwikkelingen zijn de invisalign doorzichtige kunststof beugels en zelfligerende slotjes (kleinere slotjes en snellere behandeling). Voor kinderen zijn er ook nog buitenboordbeugels. Na de beugelbehandeling zijn er ook retainers om de tanden op hun plek te houden. Dit kan ook met een spalk (een draad achter de tanden).

Krijgen volwassenen ook een buitenboordbeugel?

Nee, een buitenboordbeugel beïnvloedt de groei van de kaak en daarmee de stand van de kaken ten opzichte van elkaar. Dat is bij volwassenen niet het geval en daarom krijgen volwassenen geen buitenboordbeugel.

Hoe lang moet je een beugel dragen voor een recht gebit?

De termijn van de behandeling is afhankelijk van de te corrigeren afwijking. Zodra een behandelplan is opgesteld wordt ook een indicatie gegeven van de behandeltermijn. De termijn is ook afhankelijk van de medewerking van de patiënt. Als de (losse) beugel goed wordt gedragen, en er goed gezorgd wordt voor de vaste beugel (niet doorlopen met losse brackets en goed dragen van elastiekjes), en gemaakte afspraken nagekomen worden is de behandeling het kortst.

Worden er tanden of kiezen getrokken voor een orthodontie behandeling?

Soms, als er te weinig ruimte in de kaak is, worden er tanden of kiezen verwijderd. Dat is altijd in overleg en wordt besproken met het behandelplan.

Is een onzichtbare beugel ook mogelijk?

Ja, tijdens de behandeling draag je dan een reeks van nagenoeg onzichtbare en uitneembare kapjes over de tanden (zoals bijvoorbeeld Invisalign). Deze vervang je iedere 2 weken voor een nieuwe set. Elke aligner (kapje) is op maat gemaak voor je gebit. Iedere nieuwe aligner zorgt dat de tanden geleidelijk verschuiven naar de gewenste positie.

Een alternatief is het gebruik van doorzichtige brackets (slotjes). Hoewel invisalign ook mogelijk is voor kindereen, zijn brackets voor hen meer geschikt. Deze beugel is niet uitneembaar en daardoor minder afhankelijk van de motivatie van de drager.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.