Hero sfeerafbeelding de-gebitskliniek-behandeling-m

Een Verdoving bij de tandarts

Geen pijn of gevoeligheid. Voor een aangename tandartsbehandeling

Scroll verder
27 oktober 2023 Gezonde mond Mondverzorging

Een verdoving bij de tandarts

Wanneer u een lange of gevoelige behandeling krijgt bij de tandarts, kunt u vaak kiezen voor een verdoving. Denk hierbij aan het trekken van verstandskiezen of een wortelkanaalbehandeling.

Een tandarts verdoving zorgt ervoor dat u tijdelijk geen pijn voelt en maakt de behandeling dus een stuk aangenamer. Het aanbrengen van verdoving zorgt ervoor dat de tandarts goed te werk kan gaan en u geen pijn of ongemakken ervaart.

Heeft u vragen over een verdoving bij onze tandartsen? Neem dan contact met ons op.

Welke verdovingen gebruikt de tandarts?

Een verdoving met een klein prikje (plaatselijke verdoving) is de meest voorkomende verdoving bij de tandarts en wordt meestal gedaan door middel van het stofje Articaïne. De tandarts gebruikt het verdovingsmiddel dat het beste bij uw situatie past. Dit kan bijvoorbeeld aangepast worden aan uw medicijngebruik.

Sommige tandartsen maken gebruik van een verdovende gel of spray en bij grote ingrepen narcose. Er kan ook lachgas gebruikt worden bij een behandeling. Echter, dit is niet bij iedere tandarts beschikbaar, omdat een tandarts dient hiervoor speciaal gekwalificeerd te zijn. Aan verdoving en lachgas kleven ook meerdere nadelen, daarom wordt de verdoving altijd afgestemd op de situatie.

Toepassing van verdoving bij de tandarts

Een verdoving bij de tandarts bestaat uit een klein prikje. Het verdovingsmiddel wordt tijdens dit prikje in de buurt van de zenuw gespoten. Een verdoving werkt snel en pijnloos. De werking van de zenuw wordt namelijk door het verdovingsmiddel tijdelijk geblokkeerd en zorgt ervoor dat u geen pijn of andere prikkelingen meer voelt.

De verdoving wordt door de tandarts zelf uitgevoerd of door de assistent.

Is een verdoving pijnlijk?

Het aanbrengen van verdoving bij de tandarts kan soms een beetje pijnlijk zijn. Een prik in uw mond kan soms wat gevoelig zijn. Dit duurt over het algemeen erg kort en u kunt daarna vrij snel ontspannen. Een verdoving bij de tandarts is altijd veilig. Onze tandartsen zetten de verdoving zo voorzichtig dat u eigenlijk niets voelt.

Schrijf u direct in

Hoe lang duurt een verdoving bij de tandarts?

De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.

Waar moet ik na verdoving rekening mee houden?

Door een tandarts verdoving kan uw mond inclusief uw lippen, wang en tong dik aanvoelen, soms heeft u een tintelend gevoel. Als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren) verdwijnt dit weer vanzelf.

Zolang de verdoving werkt adviseren wij geen warm eten of drinken te gebruiken. Omdat u de warmte niet voelt, zou u zich ongemerkt kunnen branden.

Bijwerkingen na een verdoving bij de tandarts

Een verdoving bij de tandarts is veilig. Over het algemeen komen bijwerkingen of complicaties na een verdoving bij de tandarts niet tot nauwelijks voor. Toch bestaat er altijd een erg kleine kans dat u last krijgt van bijwerkingen. Mocht u complicaties krijgen na een verdoving, schakel dan direct uw tandarts of mondhygiënist in.

Hieronder vindt u enkele bekende bijwerkingen die kunnen voorkomen na een verdoving.

1: Pijn of zenuwbeschadiging na tandarts verdoving

Heel zelden kan een zenuwbeschadiging na verdoving bij de tandarts ontstaan. Hierbij kunnen zenuwstoornissen ontstaan. Hierbij kunt u tintelingen voelen. Ook kan er sprake zijn van spierzwakte in één of meerdere spieren.

2: Benauwd gevoel

Na het aanbrengen van verdoving komt het heel soms voor dat u een benauwd gevoel krijgt of kortademig bent. Dit komt vooral voor bij patiënten die longproblemen hebben.

Als gevolg van de verdoving kunnen de luchtwegen vernauwen, waardoor u last van benauwdheid kunt krijgen en u niet lekker kan voelen. Informeer daarom uw tandarts altijd van te voren over uw medische achtergrond, dan kan hier rekening mee gehouden worden.

3: Misselijkheid of maagklachten

Het komt voor dat mensen niet lekker zijn na de verdoving bij de tandarts. Dit kan omdat de verdoving ervoor zorgt dat u tijdelijk geen mondgevoel hebt. U kunt ook eventueel misselijk worden door het stofje in de verdoving.

De kans is nihil, maar u kunt na een tandarts verdoving last krijgen van maagklachten. Vaak ontstaan deze als een vasovagale reactie, oftewel tijdelijk bewustzijnsverlies. U kunt daardoor last krijgen van bijwerkingen als diarree. Dit gaat meestal vanzelf over. Wilt u direct een afspraak maken voor een behandeling?

Schrijf u direct in

Veelgestelde vragen

Een verdoving van de tandarts kan al na ongeveer een half uur of pas vijf uur na het aanbrengen uitgewerkt zijn. Dit is per persoon afhankelijk. Als de verdoving na enige tijd nog niet is uitgewerkt, dan kan er sprake zijn van een beschadigde zenuw. U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.

In principe kan het geen kwaad wanneer u verdoving van de tandarts krijgt als u zwanger bent. De verdoving die u krijgt kan wel de placenta passeren, maar de hoeveelheid die de placenta daadwerkelijk bereiken is zeer beperkt.

U kunt het beste eten op het moment dat de verdoving volledig is uitgewerkt. Wanneer de verdoving volledig is uitgewerkt en u geen pijn meer voelt, merkt u ook niet wanneer iets te heet of branderig is. Daarnaast is het mogelijk dat u per ongeluk op uw lip bijt, omdat u niet alles voelt.

Wij adviseren u om minstens een week na de verdoving van de tandarts geen alcohol te drinken. Op deze manier kan de wond in uw mond optimaal genezen na de behandeling.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2