25 oktober 2023 Gezonde mond

Bespaar honderden euro’s op een gebitsprothese

Bent u toe aan uw eerste kunstgebit of klikgebit? Of wilt u uw bestaande kunstgebit vervangen? Dan kunt u als u snel handelt dit jaar nog veel geld besparen! Dit voordeel kan oplopen tot wel € 885,-.

Rond deze tijd van het jaar is het jaarlijkse eigen risico van uw zorgverzekering vaak al besteed. Dit betekent dat wanneer u nu kiest voor een nieuw kunstgebit of klikgebit, of een nieuwe pasvorm, u het eigen risico niet meer hoeft te betalen. Dit scheelt u al snel honderden euro’s.

Onderneem nu actie

Om hiervan te profiteren dient de mogelijke behandeling nog dit jaar afgerond te worden. Een nieuw kunstgebit maken kost tijd, onderneem daarom nu actie en plan direct een intakegesprek.

Als u al een volledig kunstgebit heeft (dus geen eigen tanden in de kaak) dan is dit intakegesprek bij De Gebitskliniek geheel gratis.

Heeft u in de betreffende kaak wel eigen tanden dan kost het intakegesprek € 53,30. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen € 84,48. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Dit intakegesprek is vrijblijvend, we bespreken uw mogelijkheden, de kosten en de behandeling. U bepaalt na het intakegesprek zelf of u de behandeling in wilt zetten.

Om de hoeveel jaar een nieuw kunstgebit?

Heeft u al een kunstgebit maar wilt u deze vervangen? Een kunstgebit vervangen kan als uw kunstgebit niet meer te herstellen is, of passend te maken is. In het geval van een volledig kunstgebit kunnen wij iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering.

Plan direct een intakegesprek

Kosten vervangen kunstgebit

Het vervangen van een kunstgebit kost hetzelfde als een nieuw kunstgebit. Als u een volledig kunstgebit heeft kunt u deze na 5 jaar laten vervangen en worden de kosten grotendeels gedekt door de zorgverzekering. Als u al een volledige kunstgebit heeft is het intakegesprek bij ons zelfs gratis.

Veelgestelde vragen

Het wennen aan een nieuwe gebitsprothese kan variëren per persoon. Als het uw eerste prothese is duurt dit meestal enkele weken tot enkele maanden. Aanvankelijk kunt u lichte ongemakken ervaren zoals speekselvloed of moeite met spreken en eten. Als u drukplekken heeft, wordt uw gebitsprothese door uw behandelaar aangepast. Deze ongemakken verminderen naarmate u meer gewend raakt aan de prothese en deze beter gaat passen.

Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses: volledige protheses voor wie alle tanden mist, gedeeltelijke protheses (zoals een plaatje of een frameprothese) voor het vervangen van enkele tanden, en overkappingsprotheses die over bestaande tanden of implantaten passen. Daarnaast zijn er 'immediaatprotheses', die direct na het trekken van tanden worden geplaatst, klikprotheses die voor extra stabiliteit op implantaten vastklikken, en all-on-4 protheses, een oplossing waarbij een volledig gebit op vier implantaten vast wordt bevestigd.  

Maak het kunstgebit twee keer per dag schoon met lauw water, zeep en een protheseborstel. Spoel het kunstgebit goed af en bewaar deze droog in het daarvoor bestemde bakje. Laat daarnaast het kunstgebit één keer per week een nacht weken in natuur- of schoonmaakazijn.

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

  • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
  • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
  • Uw gezicht is iets ingevallen
  • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
  • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
  • U heeft soms nekklachten
  • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
  • U gebruikt wel eens kleefpasta’s

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u 's nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan "ademen", u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ja wij bieden een kunstgebit in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent in de praktijk dat het kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag (direct nadat) uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn diverse afspraken nodig, waaronder 1 of meerdere voorbereidende afspraken. Alleen dan kan een optimaal passende prothese gerealiseerd worden.

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Het is een combinatie van factoren.

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese en wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat.

Het is voor ons heel goed mogelijk om rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten.

We zijn zeer ervaren met mensen met angst voor de tandarts. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. 

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2