Mondhygiënist

Bij De Gebitskliniek in Sliedrecht

Dé tandartspraktijk voor reguliere mondzorg, periodieke tandarts controle en mondhygiëne.

De mondhygiënist in Sliedrecht

De mondhygiënisten bij de Gebitskliniek in Sliedrecht zijn gespecialiseerd in mondzorg en helpt u problemen met uw gebit op te lossen en te voorkomen.

Om uw gebit in goede gezondheid te houden raden wij u aan om regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist.

Wanneer naar de mondhygiënist?

Een mondhygiënist lost niet alleen problemen op, maar voorkomt ook problemen. Bij De Gebitskliniek adviseren wij iedereen om regelmatig uw mond te reinigen door de mondhygiënist. Ook als u geen problemen ervaart.

Heeft u last van:

 • Bloedend of pijnlijk tandvlees
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Rood of gezwollen tandvlees
 • Slechte adem
 • Tandsteen, aanslag of verkleuring
 • Gevoelige tanden bij koude, warme, zure of zoete dranken
 • Losstaande of verplaatste tanden

Maak direct een afspraak bij onze mondhygiënist in Sliedrecht. U heeft geen doorverwijzing nodig van uw tandarts.

De bestbeoordeelde mondhygiënist
in de Alblasserwaard

   • Een mondhygiënist die bij u past
   • Zeer ervaren met angst
   • Alle soorten behandelingen onder 1 dak
   • Geen doorverwijzing nodig
   • Geen wachtlijst
   • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

De werkwijze van onze mondhygiënist

Mondhygienist

Afspraak

De mondhygiënist zorgt ervoor dat uw mond in goede conditie blijft of weer komt. Tijdens uw eerste afspraak worden uw vragen en eventuele gebitsproblemen besproken. Vervolgens gaat de mondhygiënist aan de slag met uw behandeling of reiniging.

Mondhygienist

Vervolgadvies

Is uw gebit gereinigd en wilt u weten wat de mondhygiënist nog meer voor u kunt betekenen? Onze specialisten geve graag advies welke vervolgbehandeling en frequentie het beste aansluit bij uw gebit.

Mondhygienist

Preventie

De totale mondgezondheid staat centraal bij ons! Onze manier van behandelen is gericht op het voorkomen van gebitsproblemen. Tijdens uw bezoek aan de mondhygiënist zijn voorlichting, advies en instructies onderdeel van onze zorg.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard!

 • Na zo'n 20 jaar niet naar de tandarts te zijn geweest, door zeer slechte ervaringen met de tandarts uit mijn jeugd die voor een flink trauma heeft gezorgd, ben ik vandaag voor het eerst behandeld door de Gebitskliniek. Alles werd goed uitgelegd en de tandarts was zeer vriendelijk. Voelde niks van de behandeling. Voorheen kon ik na een behandeling niet lopen van de spierpijn van de stress en angst, maar vandaag ben ik voor het eerst in m'n leven vrolijk uit de tandartsstoel gestapt.

  Anoniem Zorgkaart Nederland
 • Gisteren voor de tweede keer voor grondige reiniging van tandplak. Ben in jaren niet zo relax naar de tandarts geweest. Geen slapeloze nachten. Geweldige service. Zal ik zeker doorvertellen.

  Sharine Michel-Cecolia Facebook
 • Een kliniek die weten waar ze over praten je wordt erg goed geholpen!! Een aanrader!

  Mo van Baaren Facebook

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist zorgt dat uw mond en mondhygiëne in goede conditie blijft of weer komt. Tijdens een afspraak bij ons in Sliedrecht wordt uw gebit en tandvlees tijdens een mondonderzoek zorgvuldig bekeken en beoordeeld. Samen kijken we hoe vaak een bezoek aan de mondhygiënist past bij uw situatie en doelstelling.

Afhankelijk van de beoordeling kan het volgende worden uitgevoerd:

 • Poetsles en advies over tanden poetsen en de verzorging van uw gebit
 • Conditie van het tandvlees controleren
 • Tandplak, tandsteen en aanslag verwijderen (preventieve gebitsreiniging)
 • Diepere reiniging van onder andere de wortels (parodontale behandeling)
 • Fluoride aanbrengen
 • Sealen van tanden en kiezen
 • Polijsten van vullingen
 • Gebitsafdruk maken van het gebit
 • Tips bij gevoelige tanden en kiezen

Waarom naar de mondhygiënist?

Een slechte mondverzorging kan leiden tot een verhoogd risico op onder andere diabetes, longontsteking, een hartinfarct en herseninfarct.

Door slechte mondhygiëne kan beginnende tandvleesontsteking omslaan in parodontitis. Deze bacteriën kunnen schade aanrichten in het lichaam. Zorgt daarom altijd dat uw mondhygiëne goed is.

Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist draagt bij aan een gezond gebit en een goede gezondheid.

Zonder doorverwijzing naar de mondhygiënist!

U kunt bij ons zonder doorverwijzing van uw tandarts terecht voor behandeling bij de mondhygiënist. U kunt daarna indien gewenst weer terug naar uw eigen tandarts of uw eigen mondhygiënist. U hoeft dus niet naar ons over te stappen.

Maar als u zich bij ons wilt inschrijven dan kan dat uiteraard ook. In dat geval nemen wij de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt dan door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts of mondhygiënist, u hoeft zelf niets te doen.

Kosten mondhygiënist

De kosten van de mondhygiënist zijn afhankelijk van de behandeling die uitgevoerd wordt. Een behandeling bestaat uit verschillende codes met bijbehorende tarieven. Wilt u weten wat de mondhygiënist kosten zijn voor uw persoonlijke mondhygiëne behandeling? Neem dan contact met ons op.

Belangrijk om te weten. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft maximale tarieven vastgesteld voor een mondhygiënist behandeling. U betaalt dus nooit te veel. Iedere tandarts hanteert deze, en wij natuurlijk ook.

Vergoeding mondhygiënist

Een behandeling door de mondhygiënist wordt voor verzekerden tot 18 jaar volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan kunt u alleen een vergoeding krijgen (van meestal 75% of 80%) als u een aanvullende (tand)verzekering heeft. Er is geen eigen bijdrage of eigen risico van toepassing op een mondhygiënist behandeling.

Wilt u weten of uw behandeling vergoed wordt? Wij kijken dit graag voor u na.

M-Code Preventieve mondzorg Tarief (2023)
M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten € 14,91
M02 Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten € 14,91
M03 Gebitsreiniging, per vijf minuten € 14,91
M04 Fluoridebehandeling € 16,62
Meer tarieven
T-Code Tandvleesbehandeling bij Patiënten met tandvleesaandoeningen Tarief
T012 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 192,83
T021 Grondig reinigen wortel, complex € 33,33
T022 Grondig reinigen wortel, standaard € 35,91
T032 Evaluatie initiële behandeling/chirurgie of herbeoordeling met parodontiumstatus € 119,69
T033 Bespreken vervolgtraject na evaluatie of herbeoordeling € 73,14
T042 Consult parodontale nazorg € 101,07
T043 Uitgebreid consult parodontale nazorg € 134,32
T044 Complex consult parodontale nazorg € 178,87
T161 Bacteriologisch onderzoek ten behoeve van tandvleesbehandeling € 46,55

Heeft u vragen?

Wij antwoorden

Onze tandartsen en mondhygiënisten controleren graag de gezondheid van uw gebit. Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen
Heeft u nog vragen over onze reguliere tandzorg? Misschien staat uw vraag tussen onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist focust zich op het voorkomen van mond- en tandproblemen zoals gaatjes en ontstekingen. De mondhygiënist reinigt het gebit en geeft advies over mondhygiëne.

De mondhygiënist is aanvullend op de tandarts. Veel mensen gaan eerst naar de mondhygiënist en daarna naar de tandarts voor de controle afspraak. Doordat de tanden dan schoon zijn kan de tandarts het gebit beter beter beoordelen. Een bezoek aan zowel de mondhygiënist als de tandarts geeft dus een volledige reiniging en betere controle waarmee de mond gezond wordt gehouden.

Wat is het verschil tussen een mondhygiënist en de tandarts?

Een van de belangrijkste verschillen met de tandarts is dat de mondhygiënist zich vooral richt op de verzorging van het gebit, advies geeft over mondhygiëne en preventieve gebitscontroles doet. Tijdens een bezoek aan de mondhygiënist wordt het gebit grondig schoon gemaakt, waardoor er minder tandplak en aanslag is. Daarnaast kan de mondhygiënist de tanden polijsten waardoor ze er weer witter en schoner uit zien.

De tandarts behandelt niet alles zelf meer. Als er bijvoorbeeld iets is met het tandvlees, dan is de mondhygiënist hierin gespecialiseerd om dit te behandelen. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt om nieuwe problemen te voorkomen.

Veel mensen gaan eerst naar de mondhygiënist en direct daarna naar de tandarts voor de controle afspraak. Doordat de tanden dan weer schoon zijn, kan de tandarts het gebit beter beter zien en bepalen wat er moet gebeuren. Een bezoek aan zowel de mondhygiënist als de tandarts geeft dus een volledige reiniging en controle waarmee de mond extra gezond wordt gehouden.

Wat kost een behandeling bij de mondhygiënist?

De kosten van de mondhygiënist zijn afhankelijk van de behandeling die uitgevoerd wordt. Een behandeling bestaat uit verschillende codes met bijbehorende tarieven. Wilt u weten wat de mondhygiënist kosten zijn voor uw persoonlijke mondhygiëne behandeling? Neem dan contact met ons op.
Belangrijk om te weten. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft maximum mondhygiënist tarieven vastgesteld voor een mondhygiënist behandeling, u betaalt dus nooit te veel. Iedere tandarts hanteert deze, en wij natuurlijk ook.

 

Is de mondhygiënist vergoed door de verzekering?

Behandelingen door de mondhygiënist worden op verschillende manieren vergoed, afhankelijk van uw leeftijd en verzekeringsstatus. Voor verzekerden tot 18 jaar worden deze behandelingen volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan kunt u een vergoeding ontvangen (meestal 75% tot 80%) indien u een aanvullende (tand)verzekering heeft afgesloten. Voor mondhygiënistische behandelingen geldt geen eigen bijdrage of eigen risico.

Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke tandheelkundige kosten. Als u verwacht hoge kosten te hebben, kan het de moeite waard zijn om een aanvullende (tand)verzekering af te sluiten. Verzekeringen hanteren vaak een maximumbedrag per jaar voor tandheelkundige kosten, en premies en vergoedingen kunnen sterk variëren. Sommige verzekeraars vergoeden slechts een deel van de kosten. Het is dus verstandig om de premies en maximale vergoedingen goed te vergelijken en af te stemmen op uw verwachte tandheelkundige behoeften.

Is een behandeling bij de een mondhygiënist verplicht?

U heeft te allen tijde de vrijheid om zelf te beslissen over de behandeling van uw gebit. Indien u niet wenst om een behandeling bij de mondhygiënist te ondergaan, staat het u vrij om deze keuze te maken. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat regelmatige behandelingen bij de mondhygiënist (in combinatie met een goede mondhygiëne thuis) aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verminderen van tandvlees- en gebitsproblemen. Mocht u twijfels hebben over een bezoek aan onze mondhygiënist, aarzel dan niet om dit met ons te bespreken. Het behoud van uw gezonde gebit heeft onze hoogste prioriteit en we nemen graag de tijd om u hierbij te ondersteunen.

Hoe lang duurt een bezoek aan de mondhygiënist?

De duur van een behandeling hangt af van welke behandeling er nodig is. Afhankelijk van de mondhygiëne duurt een afspraak bij de mondhygiënist gemiddeld tussen de 30 minuten tot een uur.

Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?

Het reinigen van tanden en kiezen kan soms gevoelig zijn. U kunt daarom ook kiezen voor een tijdelijke verdoving. Op deze manier kan de mondhygiënist de tijd nemen om de behandeling zo goed en comfortabel mogelijk uit te voeren.

Hoe vaak is een afspraak bij de mondhygiënist aan te raden?

We raden het al onze cliënten aan om tenminste twee keer per jaar uw gebit te controleren en te laten reinigen. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en dan kunnen we ziektes en andere mondproblemen voorkomen. Als uw gebit helemaal gezond is volgens de mondhygiënist hoeft u minder regelmatig langs te komen.

Mondhygiënist, maar ook specialistische behandelingen

Alles onder 1 dak bij De Gebitskliniek

Angst

angst tandarts controle

Heeft u een vervelende ervaring gehad waardoor u een angst heeft ontwikkeld voor de tandarts? Wij zijn gespecialiseerd in het omgaan met angst. We nemen rustig de tijd en maken goede afspraken.

Reguliere tandarts controle

Tandartspraktijk sliedrecht

Tandartsen kunnen vroegtijdig eventuele problemen herkennen tijdens een periodieke tandarts controle. Met een persoonlijk gebitsplan zorgen wij ervoor dat u gebit gezond blijft.

Tandarts voor kinderen

Tandarts kind

Heeft u kinderen, wilt u met uw gezin naar de tandarts of wilt u uw kind laten wennen aan de tandars? Dat kan! Wij hebben extra aandacht en geduld voor kinderen tijdens de periodieke controle.

Orthodontie

Tandarts orthodontie

Wilt u of uw kind weer een stralend recht gebit? Voor zowel jongeren als volwassenen bieden wij oplossingen voor orthodontie. Samen kijken we naar de beste oplossing voor een stralend recht gebit.

Naar de mondhygiënist voor een gezonde mond in top conditie

Waarom De Gebitskliniek?

MODERNE TANDARTSPRAKTIJK

In onze moderne tandartspraktijk in Sliedrecht hebben we specialisten in huis op ieder vakgebied.

PERSOONLIJKE AANPAK

Tijdens uw afspraak bij de mondhygiënist nemen we rustig de tijd voor u. Uw wensen staan centraal.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Onze mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met angst.

OPEN OP ZATERDAG

Voor uw afspraak bij de mondhygiënist kunt u bij ons ook op zaterdag terecht.

ALLE ZORGVERZEKERAARS AANGESLOTEN

Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars. Tot 18 jaar volledig vergoed.

GEEN DOORVERWIJZING NODIG

U kunt bij onze mondhygiënist rechtsstreeks terecht. U heeft geen doorverwijzing nodig.

Nog vragen?

Wij helpen u graag!

Kunt u ons niet te pakken krijgen? Stuur ons een terugbelverzoek en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.