LEES MEER OVER

mondhygiënist

voor een gezonde mond in top conditie

De Gebitskliniek, voor dé beste mondzorg.

De mondhygiënist in Sliedrecht

Onze deskundige mondhygiënisten helpen uw gebit gezond te krijgen en te houden in onze praktijk in Sliedrecht. Heeft u bijvoorbeeld last van een slechte adem, bloedend of teruggetrokken tandvlees, tandsteen, gevoelige tanden of zelfs losstaande tanden?

Een mondhygiëniste bij de Gebitskliniek is gespecialiseerd in mondzorg en helpt u deze problemen op te lossen en te voorkomen.

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist focust zich op het voorkomen van mond- en tandproblemen zoals gaatjes en ontstekingen. Het doel is om problemen en ontstekingen van het gebit te voorkomen. De mondhygiënist kan het gebit grondig reinigen en geeft advies over mondhygiëne.

De mondhygiënist is aanvullend op de tandarts. Veel mensen gaan eerst naar de mondhygiënist en vervolgens naar de tandarts voor een controle afspraak. Nadat het tandsteen is verwijdert en de tanden schoon zijn kan de tandarts het gebit beter beoordelen.

Een bezoek aan de mondhygiënist is dus niet overbodig en kan in combinatie met de tandarts zorgen voor een volledige reiniging en betere controle waarmee de mond gezond wordt gehouden.

Zoekt u een mondhygiënist in Sliedrecht, dan kunt u bij ons terecht. U kunt bij ons ook een afspraak maken als u niet ingeschreven bent voor de reguliere mondzorg.

Wanneer een afspraak maken bij de mondhygiënist
Wij adviseren iedereen om uw mond regelmatig te controleren door de mondhygiënist. Zelfs als uw geen klachten ervaart! Maak direct een afspraak als u hier last van heeft:
 • Bloedend of pijnlijk tandvlees
 • Last van terugtrekkend tandvlees
 • Rood of gezwollen tandvlees
 • Slechte adem of smaak in de mond
 • Tandsteen, aanslag of verkleuringen
 • Gevoelig tanden bij koude, warme, zure of zoete dranken
 • Uw tanden of kiezen zijn van plaats veranderd of staan losser
De mondhygiënist lost dit op, maar voorkomt ook klachten, onder andere door advies te geven over hoe u het beste uw tanden kan poetsen.

De mondhygiënist in Sliedrecht bij De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren mondhygiënist
 • Persoonlijke zorg, uw wensen staan centraal
 • Geen doorverwijzing nodig, u kunt direct bij ons terecht
 • U hoeft niet ingeschreven te staan bij de tandarts
 • Zeer ervaren met angstpatiënten
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Alle specialismen onder 1 dak
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist zorgt dat uw mond en mondhygiëne in goede conditie blijft of weer komt. Tijdens een afspraak bij ons in Sliedrecht wordt uw gebit en tandvlees tijdens een mondonderzoek zorgvuldig bekeken en beoordeeld. Samen kijken we hoe vaak een bezoek aan de mondhygiënist past bij uw situatie en doelstelling.

Afhankelijk van de beoordeling kan hetvolgende worden uitgevoerd:

 • Poetsles en advies over tanden poetsen en de verzorging van uw gebit
 • Conditie van het tandvlees controleren
 • Tandplak, tandsteen en aanslag verwijderen (preventieve gebitsreiniging)
 • Diepere reiniging van onder andere de wortels (parodontale behandeling)
 • Fluoride aanbrengen
 • Sealen van tanden en kiezen
 • Polijsten van vullingen
 • Gebitsafdruk maken van het gebit
 • Tips bij gevoelige tanden en kiezen

Waarom naar de mondhygiënist?

Een slechte mondverzorging kan leiden tot een verhoogd risico op onder andere diabetes, longontsteking, een hartinfarct en herseninfarct.

Door slechte mondhygiëne kan beginnende tandvleesontsteking omslaan in parodontitis. Deze bacteriën kunnen schade aanrichten in het lichaam. Zorgt daarom altijd dat uw mondhygiëne goed is.

Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist draagt bij aan een gezond gebit en een goede gezondheid.

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring in het voorkomen van mond- en tandproblemen, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u uw gebit weer in goede conditie krijgen? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist focust zich op het voorkomen van mond- en tandproblemen zoals gaatjes en ontstekingen. De mondhygiënist reinigt het gebit en geeft advies over mondhygiëne.

De mondhygiënist is aanvullend op de tandarts. Veel mensen gaan eerst naar de mondhygiënist en daarna naar de tandarts voor de controle afspraak. Doordat de tanden dan schoon zijn kan de tandarts het gebit beter beter beoordelen. Een bezoek aan zowel de mondhygiënist als de tandarts geeft dus een volledige reiniging en betere controle waarmee de mond gezond wordt gehouden.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich op het voorkomen (preventie) en behandelen van mondproblemen, zoals tandvleesaandoeningen en gaatjes (cariës). De mondhygiënist kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van bloedend tandvlees, of rood en gezwollen tandvlees, als je een vieze smaak of slechte adem hebt, veel tandsteen of aanslag op je tanden hebt, bij loszittende tanden of kiezen of als je regelmatig gaatjes hebt. Bij veel medicijn gebruik kan je ook bijvoorbeeld een droge mond hebben. De mondhygiënist kan je daarmee helpen.

De mondhygiënist reinigt, behandelt en geeft voorlichting hoe je je gebit, mond en tandvlees gezond kunt houden. De mondhygiënist helpt patiënten om hun hele leven lang een gezonde, schone mond te hebben en te houden.

Is een bezoek aan de mondhygiënist nodig?

Het is verstandig om, bij voorkeur vanaf jonge leeftijd, met enige regelmaat preventief naar de mondhygiënist te gaan om uw mond in goede gezondheid te houden. Met een gezonde mond hoeft u zich geen zorgen te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden, waardoor het gebit er niet fris uit ziet. 

Een gezonde mond is ook erg belangrijk voor het behoud van uw tanden. Ontstoken tandvlees kan, vaak zonder dat u het merkt, onherstelbare schade aan uw gebit veroorzaken, en zelfs leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Ook voorkomt u ziektes met een gezonde mond. Wij helpen bij het voorkomen en behandelen van mondproblemen en helpt bij het schoon en gezond houden van uw mond

Wat is het verschil tussen een tandarts en een mondhygiënist?

Een van de belangrijkste verschillen met de tandarts is dat de mondhygiënist zich vooral richt op de verzorging van het gebit, advies geeft over mondhygiëne en preventieve gebitscontroles doet. Tijdens een bezoek aan de mondhygiënist wordt het gebit grondig schoon gemaakt, waardoor er minder tandplak en aanslag is. Daarnaast kan de mondhygiënist de tanden polijsten waardoor ze er weer witter en schoner uit zien.

De tandarts behandelt niet alles zelf meer. Als er bijvoorbeeld iets is met het tandvlees, dan is de mondhygiënist hierin gespecialiseerd om dit te behandelen. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt om nieuwe problemen te voorkomen.

Veel mensen gaan eerst naar de mondhygiënist en direct daarna naar de tandarts voor de controle afspraak. Doordat de tanden dan weer schoon zijn, kan de tandarts het gebit beter beter zien en bepalen wat er moet gebeuren. Een bezoek aan zowel de mondhygiënist als de tandarts geeft dus een volledige reiniging en controle waarmee de mond extra gezond wordt gehouden.

Wat kost tandsteen verwijderen door de mondhygiënist?

Het weg laten halen van tandsteen door de mondhygiënist € 14,91 per vijf minuten (prijsniveau 2023). De hoogte van de prijs is dus afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen per gebit.

Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?

Het reinigen van tanden en kiezen kan soms gevoelig zijn. U kunt daarom ook kiezen voor een tijdelijke verdoving. Op deze manier kan de mondhygiënist de tijd nemen om de behandeling zo goed en comfortabel mogelijk uit te voeren.

Wordt een behandeling door de mondhygiënist vergoedt?

Tot 18 jaar wordt een behandeling door de mondhygiënist voor verzekerden volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Als u ouder bent dan 18 heeft u een aanvullende (tand)verzekering nodig om een gedeeltelijke vergoeding te krijgen (vaak 75% tot 80%). Daarnaast hoeft u dan geen eigen risico te betalen. Wij raden u aan om een extra aanvullende (tand)verzekering af te sluiten als u bijvoorbeeld veel last heeft van tandsteen.

Hoe vaak moet ik voor controle naar de mondhygiënist?

We raden het al onze cliënten aan om tenminste twee keer per jaar uw gebit te controleren en te laten reinigen. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en dan kunnen we ziektes en andere mondproblemen voorkomen. Als uw gebit helemaal gezond is volgens de mondhygiënist hoeft u minder regelmatig langs te komen.

Hoe lang moet je je tanden poetsen?

We raden u aan om elektrisch uw tanden te poetsen voor minimaal 2 minuten per keer zowel in de ochtend als in de avond. Vergeet niet de voorkant en de achterkant van uw tanden en kiezen te poetsen, tand voor tand. Neem daarnaast ook uw achterste kiezen mee, die worden vaak vergeten. 

Wij raden u ook aan om flosdraad en tandenstokers te gebruiken want zo is het makkelijker om de gebieden tussen uw tanden schoon te maken. Tot slot kijken wij bij de periodieke controle of uw gebit er goed uitziet en geeft de mondhygiënist u tips waar nodig.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Gisteren voor de tweede keer voor grondige reiniging van tandplak. Ben in jaren niet zo relax naar de tandarts geweest. Geen slapeloze nachten. Geweldige service. Zal ik zeker doorvertellen.

  Sharine Michel-Cecolia Facebook

Kosten mondhygiënist

De kosten van de mondhygiënist zijn afhankelijk van de behandeling die uitgevoerd wordt. Een behandeling bestaat uit verschillende codes met bijbehorende tarieven. Wilt u weten wat de mondhygiënist kosten zijn voor uw persoonlijke mondhygiëne behandeling? Neem dan contact met ons op.

Belangrijk om te weten. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft maximum mondhygiënist tarieven vastgesteld voor een mondhygiënist behandeling, u betaalt dus nooit te veel. Iedere tandarts hanteert deze, en wij natuurlijk ook.

Vergoeding mondhygiënist

Een behandeling door de mondhygiënist wordt voor verzekerden tot 18 jaar volledig vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan kunt u alleen een vergoeding krijgen (van meestal 75% of 80%) als u een aanvullende (tand)verzekering heeft. Er is geen eigen bijdrage of eigen risico van toepassing op een mondhygiënist behandeling. Wilt u weten of uw behandeling vergoed wordt? Wij kijken dit graag voor u na.

Verwacht u hoge tandheelkunde kosten, dan is het soms de moeite een aanvullende (tand)verzekering af te sluiten. De meeste verzekeringen vergoeden een maximumbedrag voor tandheelkundige kosten per jaar. Verzekeringspremies en vergoedingen lopen sterk uiteen. Sommige verzekeraars vergoeden slechts een deel van de kosten. Het is de moeite goed te kijken wat de verzekeringspremie is en of de maximale vergoeding overeenkomst met de door u verwachte tandheelkundige kosten.

Mondhygiënist zonder doorverwijzing

U kunt bij ons zonder doorverwijzing van uw tandarts terecht voor behandeling bij de mondhygiënist. U kunt daarna indien gewenst weer terug naar uw eigen tandarts of uw eigen mondhygiënist. U hoeft dus niet naar ons over te stappen.

Maar als als u zich bij ons wilt inschrijven dan kan dat uiteraard ook. In dat geval nemen wij de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt dan door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts of mondhygiënist, u hoeft zelf niets te doen.

Hieronder vindt u de meest voorkomende codes van de mondhygiënist en de daarbij horende tarieven (tarieven 2023).

M-Code Preventieve mondzorg Tarief
M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten € 14,91
M02 Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten € 14,91
M03 Gebitsreiniging, per vijf minuten € 14,91
M40 Fluoridebehandeling € 16,62
T-Code Tandvleesbehandeling bij Patiënten met tandvleesaandoeningen Tarief
T012 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 192,83
T021 Grondig reinigen wortel, complex € 33,33
T022 Grondig reinigen wortel, standaard € 35,91
T032 Evaluatie initiële behandeling/chirurgie of herbeoordeling met parodontiumstatus € 119,69
T033 Bespreken vervolgtraject na evaluatie of herbeoordeling € 73,14
T042 Consult parodontale nazorg € 101,07
T043 Uitgebreid consult parodontale nazorg € 134,32
T044 Complex consult parodontale nazorg € 178,87
T161 Bacteriologisch onderzoek ten behoeve van tandvleesbehandeling € 46,55
Mondhygiënst Ken van De Gebitskliniek in Sliedrecht

Even voorstellen:

Ken Ashrafi – Mondhygiënist

Ken werkt al bijna 5 jaar bij De Gebitskliniek, en is al bijna 20 jaar werkzaam in de mondzorg. Als ervaren mondhygiënist helpt hij cliënten problemen aan hun gebit te voorkomen en te behandelen. Ken is zeer ervaren met parodontale behandelingen zoals de behandeling van parodontitis.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.