LEES MEER OVER
Implantaten
een duurzame oplossing
Een duurzame oplossing ter vervanging van de tandwortel
Wat zijn implantaten?
Implantaten kunnen het beste vergeleken worden met een kunstwortel ter vervanging van een niet meer aanwezige tandwortel.
Implantaat plaatsen
Voor het implanteren werken wij samen met Dr R.P.J. Wils – tandarts-implantoloog. In binnen- en buitenland begeleidt Ronald Wils aan universiteiten de tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaat technieken willen gaan werken.
Redenen om te kiezen voor implantaten
Bij een loszittend kunstgebit
Bij het ontbreken van één of meerdere tanden of kiezen
U heeft vragen?
Wij de antwoorden
Implantaten kunnen het beste vergeleken worden met een kunstwortel ter vervanging van een niet meer aanwezige tandwortel. Deze kunstwortel wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar eerst uw tand of kies zat. Het implantaat bestaat uit een lichaamsvriendelijke materiaal (titanium) en wordt goed geaccepteerd door het lichaam en groeit daarom in korte tijd stevig vast in het kaakbot.
De plaatsing van een implantaat in de kaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het kaakbot waarin het implantaat wordt geplaatst bevat geen zenuwen. Daardoor voelt u er vrijwel niets van en valt de behandeling altijd erg mee. Als de verdoving na 2 tot 4 uur is uitgewerkt kunt u eventuele napijn goed verhelpen door het nemen een pijnstiller zoals paracetamol. Indien nodig kan de tandarts u extra pijnmedicatie voorschrijven, hoewel dat zelden nodig is. Het plaatsen van een implantaat is dus niet pijnlijk.
Implantaten worden veelal toegepast om één of enkele ontbrekende tanden of kiezen permanent te vervangen of om een loszittend kunstgebit te verhelpen. Met implantaten wordt vaak het mooiste (in geval van kronen) en beste eindresultaat behaald; het is zeer natuurlijk, vaak niet van echte tanden of kiezen te onderscheiden en daarnaast erg sterk en duurzaam.
Wij adviseren implantaten in de volgende gevallen:
- Bij een loszittend kunstgebit in zowel de boven- en/of onderkaak. Bij een klikgebit (kunstgebit op implantaten) wordt de prothese vastgeklikt op de implantaten zodat de prothese voortaan vast op de kaak ligt. Hierdoor kunt u weer volop drinken, eten, praten en lachen! U kunt de prothese wel eenvoudig blijven uitnemen om deze te reinigen of wanneer u gaat slapen.
- Bij het ontbreken van één of meerdere tanden of kiezen. Op een implantaat kan dan een kroon of brug worden geplaatst.
Het voordeel van een implantaat ten opzichte van een brug is dat naastliggende gezonde kiezen of tanden niet afgeslepen hoeven te worden om de brug te bevestigen. Natuurlijke tanden hoeven dus niet aangetast te worden.
Het voordeel van een implantaat ten opzichte van een kunsthars plaatje of frameprothese zit in comfort en duurzaamheid. Een plaatjes prothese en een frame prothese worden bevestigd aan andere tanden en kiezen met klemmetjes en haakjes. Door het dragen kunnen gezonde en natuurlijke tanden en kiezen worden beschadigd. Tevens worden deze protheses soms als ongemakkelijk of in ernstige gevallen zelfs als pijnlijk ervaren. Implantaten bieden hier uitkomst, door het gebruik van implantaten kunnen de ontbrekende tanden of kiezen vervangen worden zonder daar andere gebitselementen bij te betrekken. Het probleem wordt opgelost waar het zit!
In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.
- Er is voldoende kaakbot aanwezig. Voor een goede houvast is voldoende kaakbot een noodzaak. Wij hebben zeer ervaren implantologen die met beperkt kaakbot al kunnen implanteren, waardoor er vaak meer mogelijk is. Indien er toch onvoldoende kaakbot aanwezig is kunnen we nieuw kaakbot laten ontstaan (dit wordt ook wel guided bone regeneration). Hiermee kunnen we tegenwoordig met succes implantaten plaatsen waar dat vroeger niet had gekund. Een vooronderzoek geeft uitsluitsel of dit benodigd is.Het kaakbot is gezond. Het kaakbot zal om het implantaat gaan groeien en het daarmee goed vast zetten. Gezond kaakbot hecht zich snel aan het implantaat.
- Gezond tandvlees van nog resterende tanden en kiezen. Wanneer er geen gezond tandvlees is dan moet het door goede verzorging en door een of enkele bezoeken aan de mondhygieniste gezond worden gemaakt.
- U bent in staat de implantaten goed te onderhouden. Om infecties te voorkomen zal het gebied rond het geplaatste implantaat goed onderhouden moeten worden door de mondhygienist. In veel gevallen is het voldoende om normaal te poetsen. Ook dient er een jaarlijkse controle van het implantaat plaats te vinden door de tandarts
- Roken en overmatig alcohol gebruik kan het succes van het implanteren nadelig beïnvloeden. Wij doen vooraf een uitgebreid vooronderzoek om te kunnen beoordelen of implantaten voor u een goede oplossing is.
Of een implantaat ook voor uw situatie de ideale oplossing is is afhankelijk van uw gebitssituatie, graag bekijken wij wat uw mogelijkheden zijn.
Voor de meest gebruikelijke implantologie is de behandelperiode tussen de 2 en 4 maanden. In het geval van een implantaat in de bovenkaak is dat 4 tot 6 maanden, omdat het bot hier poreuzer en daardoor minder hard is. De implantaten hebben tijd nodig om stevig vast te groeien in het kaakbot. Een tijdelijke oplossing zorgt er voor dat u in de tussenliggende periode niet zonder tanden zit. Wanneer het implantaat goed is ingegroeid, kan de behandeling verder gaan met het vervaardigen en plaatsen van het klikgebit, de kroon of de brug. De behandelperiode hangt af van de locatie van het implantaat, het type implantaat en het persoonlijke herstelvermogen.
Het is van groot belang om de implantaten goed te verzorgen. Dit betekent thuis goed schoon houden door middel van poetsen en rageren en met enige regelmaat naar de mondhygienist en tandarts. Tijdens deze controle worden de implantaten en de opbouw goed schoon gemaakt.
Een implantaat plaatsen duurt ongeveer een half uur tot maximaal een uur. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling pijnloos.
Het plaatsen van een implantaat is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep. De implantoloog zal het tandvlees openen en in het kaakbot in een gecreëerd gaatje een implantaat schroeven. Hierna kan het implantaat onder het tandvlees in het kaakbot ingroeien.
De plaatsing van het implantaat verloopt als volgt:
- U krijgt een plaatselijke verdoving.
- Het tandvlees wordt, op de plekken waar de implantaten komen, met een klein sneetje geopend.
- Er wordt vervolgens een klein gaatje in het kaakbot geboord.
- In het geboorde gaatje wordt het implantaat geschroefd. Er wordt een afdekschroefje op het implantaat geplaatst.
- Het tandvlees wordt gehecht. Afhankelijk van de functie en de plaats van het implantaat wordt gekozen om tandvlees over het implantaat heen te hechten en na de inheling (onder verdoving) weer te openen (de 2 fasen techniek) of om het implantaat door het tandvlees heen te laten steken (de 1 fase techniek).
- Het implantaat moet ongeveer 2 tot 4 maanden ingroeien totdat het goed vast zit
- Wanneer het implantaat goed is ingegroeid, kan de behandeling verder gaan met het plaatsen van het klikgebit, de kroon of brug.
Er bestaat een enorme verscheidenheid aan implantaten en tevens bestaan er 2 verschillende implanteertechnieken. Onze implantoloog bepaalt welk specifiek type implantaten en welke behandeltechniek het beste past bij uw persoonlijke situatie.
IMPLANTATEN, 1 – FASE IMPLANTEREN
Wanneer het implantaat geplaatst wordt bij 1 fase implanteren, steekt het implantaat direct na de behandeling boven het tandvlees uit. Een metalen dopje is zichtbaar tijdens de ingroeiperiode, het tandvlees zal om dit afdekkapje heen groeien. Deze behandeltechniek wordt vaak gebruikt bij plaatsing van implantaten ten behoeve van een klikgebit en bij implantaten ten behoeve van de de plaatsing van kronen die kiezen vervangen.
IMPLANTATEN, 2 – FASEN IMPLANTEREN
Bij 2 fase implanteren wordt het tandvlees in eerste instantie over het implantaat heen gelegd en vervolgens dicht gehecht. Pas zodra het tandvlees voldoende is geheeld en weer is aangegroeid, wordt middels een klein sneetje in het tandvlees een ‘healing’ abutment geplaatst. Deze tweede fase van de behandeling, het plaatsen van de ‘healing’ abutment is slechts een kleine ingreep. Door de toepassing van deze techniek krijgt de aangroei van het tandvlees een extra stimulans. Deze implanteertechniek wordt vooral toegepast bij implantaten die in het zicht worden geplaatst.
Als uw implantaat los zit of pijn doet. Neem dan contact op met de tandartspraktijk.
Implantaten zonder gebitsschade
Een missende tand of kies werd in het verleden vaak opgelost met een brug, een kunsthars plaatje prothese of een frame prothese. Deze oplossingen leiden vaak tot schade aan omliggende tanden. Dat is door het gebruik van implantaten niet meer nodig. De ontbrekende tanden of kiezen worden vervangen zonder daar andere gebitselementen bij te betrekken.
Verzorging van implantaten
Implantaten dienen goed verzorgd te worden. Dit betekent dat u thuis de implantaten goed schoon moet houden. Dit kunt u doen door middel van poetsen, rageren en met enige regelmaat op controle bij de mondhygiënist en tandarts. Tijdens deze controle worden de implantaten en de opbouw goed schoon gemaakt.
De voordelen van implantaten:
- Zeer sterk en duurzaam, met veel comfort ten opzichte van andere opties
- Toepassing beperkt zich tot de tanden en kiezen waar het probleem zich voordoet zonder gevolgen voor de rest van het gebit
- Natuurlijk eindresultaat, niet van echt te onderscheiden
- De ingreep van ongeveer een half uur vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is nagenoeg pijnloos
- U kunt weer probleemloos drinken, eten, praten en lachen.
Alle stappen bij het plaatsen van een implantaat
Voor het plaatsen van een implantaat wilt u goed weten hoe dit in zijn werking gaat en wat u van De Gebitskliniek kunt verwachten. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe het plaatsen van een implantaat bij De Gebitskliniek in zijn werking gaat:
Intake gesprek
Aan een implantaat plaatsen gaat altijd een intake gesprek vooraf. Tijdens dit gesprek wordt een röntgenfoto gemaakt en wordt uw mondsituatie bekeken. Uw mondsituatie, uw gezondheid en uw wensen worden besproken.
Aan de hand hiervan worden de mogelijke oplossingen bepaald, alsmede de voordelen en nadelen hiervan. Op basis van uw voorkeur zal de tandarts een behandelplan en kostenbegroting opstellen. Hierin wordt opgenomen waar de implantaten geplaatst zullen worden, en of er nog extra ingrepen nodig zijn zoals bijvoorbeeld opbouw van het kaakbot.
Plaatsen van de implantaten
Het plaatsen van implantaten is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep. De behandeling duurt ongeveer een half uur tot een maximaal een uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hierbij maakt de tandarts-implantoloog een klein sneetje in het tandvlees om bij het kaakbot te komen.
Vervolgens wordt een klein gaatje geboord in het kaakbot dat qua formaat overeenkomt met het te plaatsen implantaat. De breedte van een implantaat varieert van 3mm tot 5mm en heeft een lengte van 7mm tot 16mm. Het implantaat wordt in het geboorde gaatje geschroefd. Na het plaatsen van het implantaat in het kaakbot wordt deze afgesloten met een tijdelijke genezingskap, dit is een afdekschroefje.
Het tandvlees wordt gehecht. Afhankelijk van de functie en de plaats van het implantaat wordt gekozen tussen 2 technieken. De 2 fasen techniek: hier wordt het tandvlees over het implantaat heen gehecht en na de inheling (onder verdoving) weer geopend. Bij de 1 fase techniek wordt gekozen om het implantaat door het tandvlees heen te laten steken en het tandvlees om het implantaat te laten helen.
De eerste 2 tot 3 dagen na de behandeling mag u geen grote inspanning doen, zoals sport en zwaar tillen. Ook dient u mondhygiëne goed op peil te houden.
In het geval er gebruik is gemaakt van niet-oplosbare hechtingen worden deze na ongeveer 1 week verwijderd tijdens een vervolgafspraak.
Genezing implantaat
Het implantaat dient vervolgens goed vast te groeien in het kaakbot, dit duurt ongeveer 2 tot 4 maanden. In deze ingroeiperiode mag het implantaat niet belast worden. De periode die nodig is om de implantaten goed vast te laten groeien is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type implantaat dat is gebruikt, de locatie van het implantaat in de kaak, en het persoonlijke herstelvermogen.
Een implantaat in de onderkaak groeit sneller vast, omdat het bot in de onderkaak vaak dichter van structuur is en daardoor harder. Bij een implantaat in de bovenkaak duurt het vastgroeien iets langer omdat het kaakbot in de bovenkaak poreuzer is en daardoor minder hard is.
Het is mogelijk om een tijdelijke vervanging van tanden te plaatsen op de plek van de implantaten. Hierdoor hoeft u niet tandeloos te zijn. Dit kan door middel van aanpassing van het oorspronkelijk kunstgebit, een partiële prothese, of een tijdelijke brug constructie.
De behandeling
Na de ingroeiperiode worden de nieuwe tanden zoals de kroon op implantaat, de brug op implantaten of het kunstgebit op implantaten gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. In deze fase kiest u ook de kleur, stand en vorm van de tanden. Deze fase van de behandeling is opgebouwd uit een aantal stappen waarvoor u een aantal keer terug moet naar de tandarts. Het aantal stappen is afhankelijk van het type voorziening.
Voor kronen en bruggen is dat meestal 2 tot 3 keer (in 2 weken tijd) bestaande uit: het maken van afdrukken voor het bepalen van de exacte positie van het implantaat in de kaak en vervolgens het plaatsen van de tanden. Voor een kunstgebit is dat ongeveer 5 keer (in circa 5 weken). In deze periode worden afdrukken gemaakt van de implantaten in de kaak, zodat er een goedpassende voorziening gemaakt worden, het registreren van de beet om de posisite van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar te bepalen, het passen, en uiteindelijk het plaatsen van de prothese. Na de plaatsing heeft u het door u gewenst gebit.
Nazorg
Nazorg is een erg belangrijk onderdeel van een implantaat behandeling. Net zoals met eigen tanden is een goede mondhygiëne van belang voor het behoud van de implantaten. U dient uw tanden met implantaten dus goed te verzorgen. Wij laten u zien hoe u uw nieuwe tanden en kiezen het beste schoon kunt houden zodat u hier lang en zonder problemen van kunt genieten. Ook hierna adviseren wij om periodiek langs te komen bij de mondhygiënist om de mondgezondhei en de implantaten in goede conditie te houden, en eventuele complicaties vroeg te signaleren. U krijgt van ons een persoonlijk advies over welke regelmaat de mondhygiënist de bezoeken past bij uw mondgezondheid.
Kosten implantaat met kroon
Voor het plaatsen van een kroon op implantaat gaat altijd een intakegesprek vooraf. Dan beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken en wordt een passende kostenbegroting gemaakt.
De kosten van een intakegesprek (in 2023) variëren van €74 tot € 113, dit is afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking van het behandelplan. Dit is exclusief foto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen afhankelijk van de hoeveelheid € 80 tot € 117.
Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van het intakegesprek en de foto’s.
Hieronder vindt u een richtprijs voor het plaatsen van een kroon op implantaat.
Vergoeding zorgverzekering implantaat
Een kroon op implantaat wordt niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Als u een aanvullende tandartsverzekering worden de kosten soms wel gedekt. Wij kijken graag of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Implantaten | Richtprijs (2023) |
---|---|
1e kroon op implantaat inclusief behandeling en implantaat | € 2.750 Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen. |
2e kroon op implantaat in dezelfde kaak inclusief behandeling en implantaat | € 1650 per tand of kies. Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen. |
Kosten kunstgebit op implantaten
Implantaten voor een klikgebit worden meestal wel vanuit de basis zorgverzekering vergoed. U hoeft slechts een geringe eigen bijdrage te betalen. Hieronder vindt u een richtprijs voor een kunstgebit op implantaten.
Heeft u boven of onder al een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden) dan is het intakegesprek voor een klikgebit bij ons gratis.
Lees hierover meer op onze pagina over een klikgebit op implantaten.
Kunstgebit | Richtprijs eigen bijdrage (2022) |
---|---|
Kunstgebit op implantaten (klikgebit) | € 0 tot € 500, afhankelijk van uw zorgverzekering. Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen. |
Waarom De Gebitskliniek?
Nog vragen?
Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.