implantaten

Wanneer u tanden in uw gebit mist, of u een gebitsprothese wilt die goed vast zit dan kan een implantaat uitkomst bieden. Door de toepassing van implantologie en het gebruik van implantaten ontstaan mogelijkheden die vroeger niet bestonden, zodat u in veel gevallen weer probleemloos kunt eten, drinken, praten en lachen. U kunt weer een stralende en mooie lach terug krijgen.

Veel mensen zien de voordelen van implantaten, maar kijken op tegen de behandeling. Het blijkt echter dat die in de praktijk best meevalt. Zeker als u daarvoor bij een ervaren tandarts terecht kunt. Bij De Gebitskliniek voeren alleen zeer ervaren implantologen de behandeling uit. Lees hier alles over implantaten, de behandeling, de toepassingen en de kosten van implanteren en implantaten. Indien u geïnteresseerd bent kunt u bij ons terecht voor meer informatie, wij beantwoorden graag al uw vragen!

implantaten PATIËNTENZORG

Bij De Gebitskliniek staat de klant en de zorg voor de klant centraal. Dit houdt in dat we uitsluitend werken met zeer ervaren tandarts implantologen. U bent bij De Gebitskliniek dus in goede handen. Voor het implanteren werken wij samen met Dr R.P.J. Wils-  tandarts-implantoloog. In binnen- en buitenland begeleidt Dhr. Ronald Wils aan universiteiten de tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaattechnieken willen gaan werken. Tevens geeft hij cursussen, lezingen en is hij docent, examinator en samensteller van het curriculum implantologie bij de opleidingen tandprothetisten aan de Hogeschool van Utrecht. Dhr Wils is tevens initiatiefnemer van het implantaatsysteem Biocomp waarmee gewerkt wordt bij De Gebitskliniek.

WAT ZIJN IMPLANTATEN?

Implantaten kunnen het beste vergeleken worden met een soort kunstwortel ter vervanging van een niet meer aanwezige tandwortel. Deze titanium kunstwortel wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar eerst uw tand of kies zat. Het implantaat bestaat uit een lichaamsvriendelijke materiaal (titanium) en wordt goed geaccepteerd door het lichaam en groeit daarom in korte tijd stevig vast in het kaakbot. 

Een implantaat heeft een doorsnede van zo'n 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. De plaatsing van het implantaat in de kaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het implantaat biedt houvast voor een kroon (kunsttand of kies), brug (meerdere kunsttanden of kiezen) of een klikgebit (kunstgebit op implantaten).

Wanneer worden implantaten toegepast?

Implantaten worden veelal toegepast om één of enkele ontbrekende tanden of kiezen permanent te vervangen of om een loszittend kunstgebit te verhelpen. Met implantaten wordt vaak het mooiste (in geval van kronen) en beste eindresultaat behaald, het is zeer natuurlijk, vaak niet van echte tanden of kiezen te onderscheiden en daarnaast erg sterk en duurzaam.

Implantaten zijn niet voor iedereen en voor alle situaties geschikt maar wij adviseren de toepassing hiervan in de volgende gevallen:

 • Bij een loszittend kunstgebit in zowel de boven- en/of onderkaak. Bij een klikgebit (kunstgebit op implantaten) wordt de prothese vastgeklikt op de implantaten zodat de prothese voortaan vast op de kaak ligt. Hierdoor kunt u weer volop drinken, eten, praten en lachen! U kunt de prothese wel eenvoudig blijven uitnemen om deze te reinigen of wanneer u gaat slapen.

 • Bij het ontbreken van één of meerdere tanden of kiezen. Op een implantaat kan dan een kroon of brug worden geplaatst. Het voordeel van een implantaat ten op zichten van een brug is dat naastliggende gezonde kiezen of tanden niet afgeslepen hoeven te worden om de brug te bevestigen. Natuurlijke tanden hoeven dus niet aangetast te worden. Er wordt soms ook voor een brug gekozen die alle elementen vervangt. Deze oplossing is het alternatief voor mensen die geen kunstgebit willen dragen.

SOORTEN IMPLANTATEN

Er bestaat een enorme verscheidenheid aan implantaten en tevens bestaan er 2 verschillende implanteertechnieken. Onze implantoloog bepaalt welk specifiek type implantaten en welke behandeltechniek het beste past bij uw persoonlijke situatie.

implantaten, 1 - fase implanteren

Wanneer het implantaat geplaatst wordt bij 1 fase implanteren, steekt het implantaat direct na de behandeling boven het tandvlees uit. Een metalen dopje is zichtbaar tijdens de ingroeiperiode, het tandvlees zal om dit afdekkapje heen groeien. Deze behandeltechniek wordt vaak gebruikt bij plaatsing van implantaten ten behoeve van een klikgebit en bij implantaten ten behoeve van de de plaatsing van kronen die kiezen vervangen.

IMPLANTATEN, 2 - fasen implanteren 

Bij 2 fase implanteren wordt het tandvlees in eerste instantie over het implantaat heen gelegd en vervolgens dicht gehecht. Pas zodra het tandvlees voldoende is geheeld en weer is aangegroeid, wordt middels een klein sneetje in het tandvlees een ‘healing’ abutment geplaatst. Deze tweede fase van de behandeling, het plaatsen van de ‘healing’ abutment is slechts een kleine ingreep. Door de toepassing van deze techniek krijgt de aangroei van het tandvlees een extra stimulans. Deze implanteertechniek wordt vooral toegepast bij implantaten die in het zicht worden geplaatst. 


Wat zijn de voordelen van implantaten?

Door de toepassing van implantaten ontstaan mogelijkheden die vroeger niet bestonden. 

Wanneer u een tand of kies verliest werd in het verleden vaak gekozen een brug te plaatsen ter vervanging van de ontbrekende tand of kies. Voor het plaatsen van een brug dienen de tanden aan weerszijden echter te worden afgeslepen om de brug op te kunnen bevestigen. Door de toepassing van implantaten is dat niet meer nodig.

Een kunsthars plaatje prothese en een frame prothese worden bevestigd aan andere tanden en kiezen met klemmetjes en haakjes. Door het dragen kunnen gezonde en natuurlijke tanden en kiezen worden beschadigd. Tevens worden deze protheses soms als ongemakkelijk of in ernstige gevallen zelfs als pijnlijk ervaren. Implantaten bieden hier uitkomst, door het gebruik van implantaten kunnen de ontbrekende tanden of kiezen vervangen worden zonder daar andere gebitselementen bij te betrekken. Het probleem wordt opgelost waar het zit! 

De voordelen van implantaten op een rij:

 • Natuurgetrouw eindresultaat, niet van echt te onderscheiden

 • Het eindresultaat biedt zeer veel comfort ten opzichte van andere opties

 • Toepassing beperkt zich tot de tanden en kiezen waar het probleem zich voordoet zonder gevolgen voor de rest van het gebit

 • De ingreep van ongeveer een half uur vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is nagenoeg pijnloos

 • Een prachtig en natuurgetrouw eindresultaat, evenals zeer sterk en duurzaam

 • U kunt weer probleemloos drinken, eten, praten en lachen. Comfortabel zonder pijn of schaamte

zijn implantaten OOK GESCHIKT VOOR u?

Wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist heeft u hier vaak last van bij het drinken, eten, praten en lachen. Een implantaat of implanaten kunnen dan uitkomst bieden. 

In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. 

 1. Er is voldoende kaakbot aanwezig. Voor een goede houvast is voldoende kaakbot een noodzaak. Indien dit niet het geval is kunnen e in sommige gevallen met nieuwe technieken nieuw kaakbot laten ontstaan op plekken waar dit onvoldoende aanwezig is (dit wordt ook wel guided bone regeneration). Hiermee kunnen we tegenwoordig met succes implantaten plaatsen waar dat vroeger niet had gekund. Een voor onderzoek geeft uitsluitsel of dit benodigd is.

 2. Het kaakbot is gezond. Het kaakbot zal om het implantaat gaan groeien en het daarmee goed vast zetten. Gezond kaakbot hecht zich snel aan het implantaat.

 3. Gezond tandvlees van nog resterende tanden en kiezen. Wanneer er geen gezond tandvlees is dan moet het door goede verzorging en door een of enkele bezoeken aan de mondhygieniste gezond worden gemaakt.

 4. U bent in staat de implantaten goed te onderhouden. Om infecties te voorkomen zal het gebied rond het geplaatste implantaat goed onderhouden moeten worden. In veel gevallen is het voldoende om normaal te poetsen. Ook dient er een jaarlijkse controle van het implantaat plaats te vinden door de tandarts

Roken en overmatig alcohol gebruik kan het succes van het implanteren nadelig beïnvloeden. Wij doen vooraf een uitgebreid vooronderzoek om te kunnen beoordelen of implantaten voor u een goede oplossing is. 

Of een implantaat ook voor uw situatie de ideale oplossing is is afhankelijk van uw gebitssituatie. Graag informeren wij u geheel vrijblijvend over de opties die u heeft voor uw specifieke wensen. Hiervoor nodigen wij u uit gebruik te maken van ons geheel vrijblijvende gratis intake of advies gesprek

Hoe gaat de behandeling van implantaten in zijn werk?

De behandeling bij het plaatsen van een implantaat of implantaten bestaat uit verschillende stappen: Een gratis intake- en advies gesprek, het plaatsen van het implantaat, de ingroei periode, het plaatsen van de permanente prothese (kroon, brug of klikgebit) en nazorg. Voor de meest gebruikelijke implantologie is de behandelperiode tussen de 2 en de 4 maanden. 

implantaten fase 1. intake- OF ADVIESgesprek

Tijdens de gratis intake- of adviesgesprek kijken we naar uw huidige gebitssituatie. Gezamenlijk bespreken we uw mogelijkheden afgestemd op úw gebitssituatie en uw persoonlijke wensen. U krijgt van ons een behandelvoorstel met begroting, rekening houdende met wat u vermoedelijk vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Indien het implantaten voor een kunstgebit betreft, zullen wij een machtiging aanvragen bij uw verzekeraar. U weet dus precies waar u aan toe bent. Vervolgens is het aan u om te bepalen of u de vervolgstap zet!

IMPLANTATEN fase 2. Het plaatsen van het implantaat

Het plaatsen van een implantaat is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep. De implantoloog of kaakchirurg zal het tandvlees openen en in het kaakbot in een gecreëerd gaatje een implantaat schroeven, waarna het implantaat onder het tandvlees in het kaakbot kan ingroeien. 

De behandeling duurt ongeveer een half uur tot maximaal een uur en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling geheel pijnloos. De plaatsing van het implantaat verloopt als volgt:

 1. U krijgt een plaatselijke verdoving.

 2. Het tandvlees wordt, op de plekken waar de implantaten moeten komen, met een klein sneetje geopend.

 3. Er wordt vervolgens een klein gaatje in het kaakbot geboord.

 4. In het geboorde gaatje wordt het implantaat geschroefd. Er wordt een afdekschroefje op het implantaat geschroefd.

 5. Het tandvlees wordt gehecht. Afhankelijk van de functie en de plaats van het implantaat wordt gekozen om tandvlees over het implantaat heen te hechten en na de inheling te openen (de zogenaamde 2 fasen techniek) of om het implantaat door het tandvlees heen te laten steken (de zogenaamde 1 fase techniek).

IMPLANTATEN fase 3. INGROEI periode

De implantaten hebben tijd nodig om stevig vast te groeien in het kaakbot. Een tijdelijke oplossing zorgt er voor dat u in de tussenliggende periode niet zonder tanden of kiezen zit. Tijdens deze ingroeiperiode moet u nog een keer naar uw tandarts om de hechtingen te laten verwijderen. Deze kleine, pijnloze ingreep vindt ongeveer 2 weken na het implanteren plaats. Wanneer het implantaat goed is ingegroeid, kan de behandeling verder gaan met het plaatsen van het klikgebit (of de kroon of de brug). Het ingroeien van het implantaat duurt ongeveer 8 tot 12 weken. De behandelperiode hangt af van de status van het kaakbot, type constructie en de soort behandeling. 

IMPLANTATEN fase 4. Plaatsen van het klikgebit, kroon of brug

Nadat het implantaat tijdens de ingroei periode stevig in het bot is vastgegroeid kan de prothese geplaatst worden. De prothese is de kroon, brug of het klikgebit, afhankelijk van uw situatie. Er zullen afdrukschroefjes in het implantaat worden geschroefd. Hiermee wordt een afdruk gemaakt. Zodat onze eigen tandtechnicus precies kan zien hoe de implantaten (waar en in welke stand) geplaatst zijn. Onze tandtechnicus maakt hiermee een perfect passende kroon of prothese. 

IMPLANTATEN FASE 5. Nazorg

Ter afsluiting van de behandeling zal tijdens de nazorgfase nog een controle afspraak met u plaatsvinden. We zullen het implantaat of de implantaten controleren en nazien of alles naar behoren functioneert. Dit doen we om er zeker van te zijn dat alles naar wens is verlopen en de behandeling succesvol is afgerond. 

Het is vervolgens van groot belang om de implantaten goed te verzorgen. Hiervoor dient er slechts goed gepoetst te worden. Ook bij wie een uitneembare prothese op de implantaten is geplaatst, moet de implantaten goed schoon blijven houden. Dit om infecties te voorkomen. Jaarlijks dient iedereen met implantaten op controle te komen bij de tandarts. Tijdens deze controle maakt de tandarts de implantaten en eventuele rails geheel pijnloos goed schoon. 

HELDERE KOSTEN voor implantaten bij de gebitskliniek

Alle tandheelkundige zorgaanbieders in Nederland hanteren dezelfde prijslijst zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (zie hier de prijslijst). Dit betekent niet dat iedereen dezelfde goede service biedt. Bij De Gebitskliniek bieden we het beste eindresultaat, afgestemd op uw persoonlijke en specifieke situatie. 

De Gebitskliniek plaatst implantaten van de allerbeste kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Wij werken uitsluitend met de allerbeste materialen (Biocomp implantaten) welke geplaatst worden door ervaren tandarts-implantologen. U krijgt bij ons dus de allerbeste kwaliteit voor de allerbeste prijs! 

De tarieflijst geeft geen totaaloverzicht van de kosten omdat er voor iedere specifieke situatie een combinatie van codes wordt toegepast welke afhangt van uw gebitssituatie. De prijs van de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is de staat van uw gebit, is uw tandvlees gezond, zijn er nog tanden of kiezen die getrokken moeten worden? Dit zijn factoren die invloed hebben op de behandeling en op de kosten van de behandeling. De tarieflijst geeft u echter wel een indicatie.

Onze tandarts-implantoloog kijkt naar uw specifieke gebitssituatie en geeft u vooraf een duidelijke en heldere kostenbegroting. Deze is afhankelijk van meerdere factoren. U krijgt bij ons vooraf duidelijk te horen wat uw ingreep precies gaat kosten. Wij kijken graag met u mee of uw verzekeraar de kosten vergoedt en of er voor u nog bepaalde belastingvoordelen te behalen zijn.

Op dit moment zijn tandartskosten rondom gebitsverbetering nog fiscaal aftrekbaar. Het is dus de moeite waard om een gebitsverbetering niet langer uit te stellen. Er zijn concrete kabinetsplannen deze aantrekkelijke aftrekbaarheid regeling af te schaffen. 

kostenbegroting bij de gebitskliniek

Om met zekerheid te weten wat de kosten van uw behandeling zijn, kunt u het beste een afspraak maken voor een intake en advies gesprek. Er vindt dan nog geen behandeling plaats en u bent tot niets verplicht, u krijgt dan van ons een behandelplan en kostenbegroting.

Vergoeding implantaten voor een klikgebit door zorgverzekeraar

implantaten voor een klikgebit worden meestal door de ziektekostenverzekeraar vergoed. U hoeft slechts een geringe eigen bijdrage te betalen. Wij kijken graag voor u na voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

Vergoeding implantaten voor een kroon of brug

Implantaten voor een kroon of brug worden in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Dit is weer anders als er sprake is van een ernstige groeistoornis of ontwikkelstoornis. In alle gevallen zal er alleen een vergoeding voor implantaten zijn vanuit een aanvullende zorgverzekering. Afhankelijk van uw pakket en de zorgverzekeraar kunt u enkele honderden euro's vergoed krijgen. We kijken graag voor wat voor vergoeding u in aanmerking komt.

PIJN EN ONGEMAKKEN bij implantaten

In enkele gevallen wordt de behandeling weliswaar als belastend ervaren, maar echte problemen treden maar zeer zelden op. De implantologische behandeling wordt uitgevoerd onder een plaatselijke verdoving en is volledig pijnloos. De duur van de ingreep is afhankelijk van de hoeveelheid te plaatsen implantaten van de eventueel aanvullende werkzaamheden, dit betreft tussen de 1 uur (voor 2 implantaten) en ruim 2 uur (voor 4 implantaten met een botopbouw).

Na de ingreep is het tandvlees soms wat gevoelig. Ook is het niet ongebruikelijk dat het het tandvlees wat opzwelt. In de meeste gevallen is het voldoende om 1 pijnstiller te nemen vóórdat de verdoving is uitgewerkt. Het kan voorkomen dat er een kleine (na)bloeding ontstaat. Neemt u dan een een gaasje en klem dat een half uur op de wond. In de meeste gevallen functioneert u de dag na de operatie weer normaal. Wel adviseren wij om uw dieet aan te passen in de eerste dagen na de operatie. Wij informeren u hier uitgebreid over bij de behandeling.

Desondanks is implanteren een operatieve ingreep, elk mens reageert uniek op de behandeling. Wanneer u andere klachten heeft of de klachten houden langer aan dan zijn wij dag en nacht voor u bereikbaar. 


HEEFT U NOG VRAGEN OVER IMPLANTATEN? NEEM DAN DIRECT CONTACT MET ONS OP

Heeft u interesse in implantaten en wilt u een afspraak maken om te laten kijken wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact met ons op. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.

Onze specialisten hebben veel ervaring met implantologie. Tijdens een intake- en adviesgesprek vertellen wij u graag wat een implantaat voor u kan betekenen.


WAAROM NAAR DE GEBITSKLINIEK?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg:

 • Geen wachtlijst

 • Wij luisteren naar uw wensen

 • Persoonlijke zorg

 • Wij nemen de tijd voor u!

 • De beste cosmetische tandarts specialisten van NL

 • Eigen implantologen

 • Eigen laboratorium

 • Door onze klanten op Zorgkaart Nederland gewaardeerd met een 9,5 op een schaal van 10!

 • De Nr 1 Gebitskliniek van NL!

LAAT DE KEUZE VOOR IMPLANTATEN NIET TE LANG WACHTEN EN MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN GRATIS ADVIESGESPREK

Wacht niet te lang met het plaatsen van een implantaat. Het ontzien van bepaalde delen van uw gebit kan op termijn gebitsproblemen veroorzaken. Op plaatsen in uw gebit waar langere tijd geen tand of kies zit gaat het kaakbot slinken en daarvan kan uw gezicht (uw wangen) invallen. Het slinken van het kaakbot kan tot gevolg hebben dat het moeilijker is om implantaten te plaatsen.


ONZE KLANTEN OVER De Gebitskliniek

"Prettig en vakbekwaam" Prettige mensen en zeker vakbekwaam. Ik heb al verschillende mensen geadviseerd om het hier eens te proberen. Gewoon doen.

Mevrouw G.H. van Alphen : Ik ben zo ontzettend netjes geholpen en ben erg tevreden met het eindresultaat. Bedankt voor de geweldige service!

B. van Wijnen : Net bedrijf, zeer vakbekwame specialisten, goed eindresultaat, tevens rekening gehouden met mijn persoonlijke voorkeur. Zeker aan te raden!

Lees hier meer ervaringen van onze klanten.