Implantaat plaatsen
Implantaten zijn een duurzame oplossing voor vervanging van ontbrekende tanden en/of kiezen.
Implantaten zijn een duurzame oplossing voor vervanging van ontbrekende tanden en/of kiezen.
Een implantaat is een kunstmatige tandwortel, meestal gemaakt van titanium, die in het kaakbot wordt geplaatst. De implantaat wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar eerst uw tand of kies zat. Het groeit in korte tijd stevig vast in het kaakbot. Op een implantaat kan vervolgens een kroon, brug of gebitsprothese worden bevestigd, wat resulteert in een natuurlijk ogende en functionerende tand.
Osn team van implantaten werkt onder begeleiding van onze tandarts-implantoloog Dr R.P.J. Wils. In binnen- en buitenland begeleidt Ronald Wils aan universiteiten tandartsen en kaakchirurgen die met nieuwe implantaat technieken willen gaan werken.
Bij ontbrekende tanden of kiezen kan op implantaten een kroon of brug worden geplaatst. Het voordeel van een implantaat ten opzichte van een traditionele brug, is dat naastliggende gezonde kiezen of tanden niet afgeslepen hoeven te worden. Een kroon op implantaat is ook het alternatief voor mensen die geen prothese als een kunsthars plaatje prothese of een frame prothese willen dragen.
Met behulp van implantaten kan een kunstgebit vast gezet worden op de kaken. Bij een klikgebit of all-on-4 gebitsprothese wordt de prothese op deze manier bevestigd op implantaten. Hierdoor ligt de prothese vast op de kaak, wat het eten en drinken makkelijker maakt en ook de smaak verbetert.
De rust van de implantoloog, prothese maker, mondhygieniste en de goede uitleg, vakmanschap, goed team werk van receptioniste. Perfecte declaratie aan de zorgverzekeraar. Met andere woorden heel erg tevreden.
Voor het plaatsen van een brug of kroon op implantaat gaat altijd een intakegesprek vooraf. Dan beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken en wordt een kostenbegroting gemaakt.
De kosten van een intakegesprek bedragen € 78,06. Dit is exclusief röntgenfoto's. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen € 84,48.
Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van het intakegesprek en de foto’s.
Hieronder vindt u richtprijzen voor een implantaat behandeling, kijk op de pagina van een specifieke behandeling, of neem contact op, voor meer prijsinformatie.
Een brug of kroon op implantaat wordt normaliter niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Als u een aanvullende tandartsverzekering worden de kosten soms wel gedekt. Wij kijken graag of u voor vergoeding in aanmerking komt.
In geval van bijzondere tandheelkundige zorg, zoals een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijking aan het gebit is er soms wel dekking vanuit de basis zorgverzekering. In dat geval dienen de te behandelen hoek- of snijtanden niet te ontbreken als gevolg van een ongeval, of al eerder zijn geplaatst.
Implantaten voor een volledig klikgebit worden vaak vanuit de basis zorgverzekering vergoed. U hoeft slechts een geringe eigen bijdrage te betalen. Een gedeeltelijk klikgebit of all-on-4 wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Kijk op de pagina van een specifieke behandeling voor meer prijsinformatie.
Heeft u een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer) dan bieden wij een gratis intakegesprek voor een klikgebit of all-on-4. Dit gesprek is geheel vrijblijvend, u beslist vervolgens zelf of u de vervolgstap zet.
Heeft u een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer) en past uw prothese niet goed meer? Plan dan een gratis prothese controle. Dit is geheel vrijblijvend. Mocht uw kunstgebit een nieuwe pasvorm nodig hebben dan heeft u bij ons uw kunstgebit dezelfde dag retour
Voor het plaatsen van een implantaat wilt u goed weten hoe dit in zijn werking gaat en wat u van De Gebitskliniek kunt verwachten. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe het plaatsen van een implantaat bij De Gebitskliniek in zijn werking gaat:
Implantaten bieden de mogelijkheid om diverse protheses of elementen te bevestigen, zonder dat resterende gezonde kiezen of tanden worden aangetast. Zie hieronder de toepassingsmogelijkheden van implantaten.
Een brug op implantaten vervangt meerdere ontbrekende tanden, een stabiele en esthetische oplossing zonder de naastliggende tanden te belasten.
Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze tandartsen gespecialiseerd in implantologie.
Indien mogelijk proberen we direct na het trekken van een tand of kies te implanteren, vaak kan dit. Echter, als het kaakbot onvoldoende houvast biedt (vaker bij de kiezen) dient de kaak eerst 2 tot 4 maanden te herstellen om voldoende houvast te bieden.
Het is raadzaam om niet te lang te wachten met het plaatsen van een implantaat na verlies van een tand of kies, bij voorkeur zelfs als de tand of kies nog aanwezig is. Zo blijven alle mogelijkheden open, waaronder de optie om direct na het trekken een implantaat te plaatsen.
U hoeft nooit met missende tanden naar huis. Bij een kunstgebit is het mogelijk om de prothese direct te plaatsen na het trekken van de tanden. Bij een enkele ontbrekende tand of kies kan er een tijdelijke partiële gebitsprothese geplaatst worden, of er wordt gebruik gemaakt van een goedkopere variant met een doorzichtig bitje met een namaaktand. Zo loopt u nooit rond met missende tanden of kiezen.
Om te voorkomen dat u op uw lip bijt mag u pas eten nadat de verdoving is uitgewerkt. Daarna adviseren wij om de eerste dag uw voedsel te pureren om uw mond wat rust te geven. Tot twee weken na de ingreep kunt u het beste alleen zacht voedsel eten. Het is dan beter om geen hard of taai voedsel te eten, zoals biefstuk, pinda's en stokbrood.
De plaatsing van een implantaat is vrijwel pijnloos en valt daardoor altijd enorm mee. Door een plaatselijke verdoving waarvan u de prik nauwelijks voelt door het gebruik van zeer kleine naalden voelt u vrijwel niets van de behandeling. Het kaakbot waarin het implantaat wordt geplaatst bevat geen zenuwen wat de ingreep ook ongevoelig maakt. Een narcose is daarom niet nodig, en veroorzaakt een onevenredige herstelperiode voor de ingreep alsmede bijzonder hoge kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar.
Het slagingspercentage van implantaten is erg hoog, toch kunnen er in zeldzame gevallen complicaties optreden zoals:
In geval dat het implantaat verloren gaat kan er vaak binnen enkele maanden een nieuw implantaat geplaatst worden.
Na de behandeling kan er een zwelling optreden, soms ook een bloeduitstorting. Dit is te bestrijden of te voorkomen door de wang te koelen met een ice-pack of een washandje met ijsklontjes. Koel steeds een kwartier en haal de koeling er dan een kwartier af. Blijf dit afwisselen gedurende de eerste uren. De zwelling is over het algemeen na twee dagen het grootst en slinkt daarna weer langzaam.
Na de behandeling kunt u direct alles weer doen, zoals zelf auto rijden of gaan werken. De plaatselijke verdoving werkt nog wel even door, daar kunt u wat hinder van ondervinden, maar dit is niet gevaarlijk.
Implantaten kunnen het beste vergeleken worden met een kunstwortel ter vervanging van een niet meer aanwezige tandwortel. Deze kunstwortel wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar eerst uw tand of kies zat. Het implantaat bestaat uit een lichaamsvriendelijke materiaal (titanium) en wordt goed geaccepteerd door het lichaam en groeit daarom in korte tijd stevig vast in het kaakbot.
De plaatsing van een implantaat in de kaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het kaakbot waarin het implantaat wordt geplaatst bevat geen zenuwen. Daardoor voelt u er vrijwel niets van en valt de behandeling altijd erg mee. Als de verdoving na 2 tot 4 uur is uitgewerkt kunt u eventuele napijn goed verhelpen door het nemen een pijnstiller zoals paracetamol. Indien nodig kan de tandarts u extra pijnmedicatie voorschrijven, hoewel dat zelden nodig is. Het plaatsen van een implantaat is dus niet pijnlijk.
In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.
Of een implantaat ook voor uw situatie de ideale oplossing is is afhankelijk van uw gebitssituatie, graag bekijken wij wat uw mogelijkheden zijn.
Voor de meest gebruikelijke implantologie is de behandelperiode tussen de 2 en 4 maanden. In het geval van een implantaat in de bovenkaak is dat 4 tot 6 maanden, omdat het bot hier poreuzer en daardoor minder hard is. De implantaten hebben tijd nodig om stevig vast te groeien in het kaakbot. Een tijdelijke oplossing zorgt er voor dat u in de tussenliggende periode niet zonder tanden zit. Wanneer het implantaat goed is ingegroeid, kan de behandeling verder gaan met het vervaardigen en plaatsen van het klikgebit, de kroon of de brug. De behandelperiode hangt af van de locatie van het implantaat, het type implantaat en het persoonlijke herstelvermogen.
Implantaten dienen goed verzorgd te worden. Dit betekent thuis goed schoon houden door middel van poetsen en rageren en met enige regelmaat naar de mondhygienist en tandarts. Tijdens deze controle worden de implantaten en de opbouw goed schoon gemaakt.
Er bestaat een enorme verscheidenheid aan implantaten en tevens bestaan er 2 verschillende implanteertechnieken. Onze implantoloog bepaalt welk specifiek type implantaten en welke behandeltechniek het beste past bij uw persoonlijke situatie.
IMPLANTATEN, 1 - FASE IMPLANTEREN
Wanneer het implantaat geplaatst wordt bij 1 fase implanteren, steekt het implantaat direct na de behandeling boven het tandvlees uit. Een metalen dopje is zichtbaar tijdens de ingroeiperiode, het tandvlees zal om dit afdekkapje heen groeien. Deze behandeltechniek wordt vaak gebruikt bij plaatsing van implantaten ten behoeve van een klikgebit en bij implantaten ten behoeve van de de plaatsing van kronen die kiezen vervangen.
IMPLANTATEN, 2 - FASEN IMPLANTEREN
Bij 2 fase implanteren wordt het tandvlees in eerste instantie over het implantaat heen gelegd en vervolgens dicht gehecht. Pas zodra het tandvlees voldoende is geheeld en weer is aangegroeid, wordt middels een klein sneetje in het tandvlees een ‘healing’ abutment geplaatst. Deze tweede fase van de behandeling, het plaatsen van de ‘healing’ abutment is slechts een kleine ingreep. Door de toepassing van deze techniek krijgt de aangroei van het tandvlees een extra stimulans. Deze implanteertechniek wordt vooral toegepast bij implantaten die in het zicht worden geplaatst.
Als uw implantaat los zit of pijn doet. Neem dan contact op met de tandartspraktijk.
Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen
Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.
Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.
Wij werken uitsluitend met zeer ervaren en goed opgeleide tandarts implantologen.
U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht.
Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.
Bel ons direct op 0184-63 69 64. Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.