LEES MEER OVER

Verstandskiezen trekken

voorkom gebitsproblemen in de toekomst

Verstandskiezen trekken

voorkom gebitsproblemen in de toekomst

Premedicatie mogelijk bij angst

Verstandskies trekken

Wat is een verstandskies?

De verstandskiezen zijn de laatste tanden van een gebit die een mens krijgt. De tand heet sapientiae, wat tand der wijsheid betekent. Vandaar de naam ‘’ Verstandskies ‘’. De verstandskiezen komen pas laat, namelijk wanneer een persoon volwassen is. Niet iedereen krijgt alle verstandskiezen. Verstandskiezen kunnen voor problemen zorgen, daarom is het goed om op tijd te besluiten of ze verwijderd moeten worden of niet.

Wanneer verstandskiezen trekken?

Het trekken van een verstandskies gebeurt vaak preventief op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Verstandskiezen kunnen namelijk problemen veroorzaken op latere leeftijd. Als verstandskiezen pas getrokken worden op het moment dat het complicaties oplevert dan zal de behandeling een stuk moeilijker zijn. Twijfelt u of uw verstandskiezen getrokken moeten worden? Maak dan een afspraak. We kijken samen of een behandeling nodig is.

Waarom verstandskiezen trekken?

Verstandskiezen zijn moeilijk schoon te maken, omdat ze helemaal achter in de mond liggen. Dit kan leiden tot tandbederf. Dit tandbederf kan zich verspreiden in uw gehele gebit en kan andere tanden en kiezen aantasten. Daarnaast nemen doorkomende verstandskiezen ruimte in, waardoor er beperkte ruimte is voor de overige tanden en kiezen. Het drukken van de verstandskiezen kan er voor zorgen dat de overige tanden scheef gaan staan.

Heeft u een ontsteking in uw verstandskies, dan is het trekken noodzakelijk.

Verstandskies trekken de behandeling
  1. Allereerst wordt u verdoofd. Het trekken van verstandskiezen vindt plaats met plaatselijke verdoving.
  2. Zodra de verdoving is ingewerkt wordt het tandvlees losgemaakt om ruimte rond de kies vrij te maken. Dit is nodig om de verstandskiezen gemakkelijk te verwijderen. Het is mogelijk dat een verstandskies gekanteld ligt. In dit geval wordt een verstandskies in delen getrokken.
  3. Na het verwijderen van de verstandskies wordt het tandvlees gehecht met een zelfoplossend materiaal.
  4. Er wordt een gaasje op de wond aangebracht waar u stevig op moet bijten. Door de druk van het gaasje, voorkomt u nabloedingen. Een half uur na het trekken van uw verstandskies kunt u het gaasje verwijderen.
  5. Roken vertraagt de genezing van de wond. Wij adviseren daarom dat u de eerste 5 dagen niet rookt. Niet aan de wond zuigen of krachtig spoelen, dit verhoogt de kans op een nabloeding. Houdt uw gebit goed schoon, u kunt gewoon voorzichtig poetsen met een normale of elektrische tandenborstel.
Als op de rontgentfoto’s blijkt dat de verstandskiezen te diep zitten of wanneer blijkt dat deze tegen de kaakzenuw aan liggen zullen wij u doorverwijzen naar de kaakchirurg.
De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
  • Implantaten laten plaatsen en in inmiddels geheel nieuwe onder- en bovenprothese. Zeer nauwkeurig gemeten, duidelijke uitleg, zeer deskundig personeel. Geweldig resultaat. Gebitskliniek kan ik aanbevelen.

    Anoniem Zorgkaart Nederland

Autorijden na verstandskies trekken

De verdoving kan nog tot 4 uur na de behandeling werken. Een verdoofd gevoel kan uw concentratievermogen en uw reactiesnelheid negatief beïnvloeden. Autorijden na een verstandskies trekken raden wij dus altijd af.

Pijn bij verstandskiezen trekken

De behandeling bij verstandskiezen trekken is pijnloos. De plaatselijke verdoving die u krijgt schakelt het pijngevoel op de betreffende plek volledig uit. U voelt wel dat er iets gebeurt, zoals druk op de behandelde plek en het trillen van de boor. Er hoeven ook geen hechtingen verwijdert te worden, deze lossen na een week vanzelf op.

De eerste twee dagen na het trekken van uw verstandskiezen heeft u zwellingen, lichte pijn en soms een koortsig gevoel. Dit is normaal. U kunt pijnstillers krijgen om uw klachten tegen te gaan. 

Bang voor de tandarts?

Wordt u angstig bij het idee dat u uw verstandskiezen moet trekken? Bij de Gebitskliniek werken we met gespecialiseerde tandartsen die u kunnen begeleiden bij uw angst. U kunt vooraf een kalmerend middel krijgen. Dit moet u wel bij het maken van de afspraak aangeven. Door dit middel merkt u minder van de behandeling en ervaart u minder stress. Wilt u hier meer over weten? Lees alles over angst voor de tandarts of neem contact op.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.