VERSTANDSKIEZEN TREKKEN

WANNEER VERSTANDSKIEZEN TREKKEN?

Verstandskiezen trekken gebeurt vaak al op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Op die leeftijd is het verstandskiezen trekken meestal preventief. Dit om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Verstandskiezen trekken kan uitgesteld worden, maar zodra de verstandskiezen later complicaties geven, zal de behandeling een stuk moeilijker zijn. Preventief de verstandskiezen trekken voorkomt complicaties en bevordert een snel herstel van de mond.

Wanneer u twijfelt of verstandskiezen trekken wel nodig is bij u, dan kunt u bij De Gebitskliniek altijd een afspraak maken voor een second opinion.  

WAAROM VERSTANDSKIEZEN TREKKEN?

De meest voorkomende reden om verstandskiezen trekken plaats te laten vinden is de beperkte ruimte voor de andere tanden en kiezen bij het doorkomen. Dit kan diverse (ernstige) complicaties geven. De verstandskiezen zijn vaak ook niet goed te bereiken en daardoor niet makkelijk schoon te maken, wat kan leiden tot tandbederf. Het tandbederf kan zich verspreiden in uw gebit en daarmee ook uw overige tanden en kiezen aantasten. In het geval van een ontsteking in de kies is het verstandskiezen trekken noodzakelijk. Verstandskiezen trekken gebeurt In de meeste gevallen echter preventief. Meestal gaat het verstandskiezen trekken in paartjes van 2. Per kaak 2 verstandskiezen trekken, boven en vervolgens onder, of andersom. Na het genezen van de wonden, worden de verstandskiezen van de andere kaak getrokken.

VERSTANDSKIEZEN TREKKEN: DE BEHANDELING

Verstandskiezen trekken vindt plaats met een plaatselijke verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt, wort het tandvlees losgemaakt om ruimte rond de kies vrij te maken. Hierdoor kan deze gemakkelijker worden verwijderd. Het kan voorkomen dat de verstandskiezen gekanteld liggen, in dat geval moet het verstandskiezen trekken plaats vinden door de kies in enkele delen te verwijderen. Na het verwijderen wordt het tandvlees gehecht met een zelf oplossend materiaal. Er wordt tijdelijk een gaasje op de wond aangebracht waar u stevig op moet bijten. Door de extra druk voorkomt u een nabloeding.

Als op de rontgentfoto's blijkt dat de verstandskiezen te diep zitten of wanneer blijkt dat deze tegen de kaakzenuw aan liggen zal De Gebitskliniek u doorverwijzen naar de kaakchirurg.

NA HET VERSTANDSKIEZEN TREKKEN

Een half uur na verstandskiezen trekken kunt u het gaasje waar u op moest bijten voorzichtig verwijderen. De verdoving kan tot vier uur na het verstandskiezen doorwerken. Dit kan een verdoofd gevoel geven en kan tevens uw concentratievermogen en de reactiesnelheid negatief beïnvloeden. Er wordt daarom geadviseerd geen auto te rijden in de eerste uren na de behandeling.

De eerste 2 dagen na het verstandskiezen trekken heeft u vaak wat zwelling, pijn en soms een koortsachtig gevoel (iets verhoogde temperatuur). Dit is normaal, u kunt de klachten tegengaan met pijnstillers waar u een recept voor meekrijgt. Wij adviseren om 1 uur na het verstandskiezen trekken de voorgeschreven pijnstiller in te nemen. Het effect is het grootste als ze zijn ingewerkt wanneer de verdoving van het verstandskiezen trekken is uitgewerkt.

U kunt ook kiezen om paracetamol of ibuprofen te gebruiken. De eerste dagen na het verstandskiezen trekken zal de wond nog wat nabloeden, dit  lijkt door de vermenging met het speeksel vaak erger dan het is. De zwelling van het verstandskiezen trekken kunt u tegen gaan door kort na de behandeling een half uur (onafgebroken) een ijskompres tegen de wang te houden. Drie dagen na het verstandskiezen trekken is de zwelling op zijn hoogtepunt, na 5 dagen slinkt deze weer.

Wij adviseren bij verstandskiezen trekken

Roken vertraagt genezing van de wond, wij adviseren daarom dat u minimaal de eerste 5 dagen na verstandskiezen trekken niet rookt. Probeert u niet te zuigen aan de wond of krachtig te spoelen, dit verhoogt de kans op een nabloeding. Houdt uw gebit verder goed schoon zoals u dat normaal doet, u kunt gewoon poetsen met een normale of elektrische tandenborstel.

Pijn bij verstandskiezen trekken

De behandeling bij verstandskiezen trekken is geheel pijnloos. De plaatselijke verdoving die u krijgt schakelt het pijngevoel op de betreffende plek volledig uit. U voelt wel dat er iets gebeurt, zoals druk op de behandelde plek en het trillen van de boor. Er hoeven ook geen hechtingen verwijdert te worden, deze lossen na een week vanzelf op. 

BANG VOOR DE TANDARTS?

De Gebitskliniek beschikt over de beste tandheelkundige specialisten van Nederland, u wordt door gespecialiseerde tandartsen en assistenten vakkundig begeleid tijdens de behandeling. Bij angst voor de behandeling is het bij De Gebitskliniek mogelijk vooraf een kalmerend middel te krijgen. U kunt aangeven dat u dit wilt wanneer u een afspraak maakt. Door het gebruik van deze premedicatie merkt u veel minder van de behandeling. Tevens  herinnert u zich er ook minder van, waardoor u minder spanning ervaart.


maak een afspraak voor een intake en advies gesprek!

Heeft u meer vragen, of wilt u meer weten over de behandeling? Neem dan vrijblijvend contact op ons op. Wij vertellen u graag wat uw mogelijkheden zijn.

Tijdens een intake en advies gesprek beoordelen wij uw gebitssituatie. Er wordt gekeken naar de status, stand  en mogelijke problemen van uw verstandskiezen. Ook voor een second opinion kunt u bij ons terecht!


waarom naar de tandarts van de gebitskliniek?

  • Wij luisteren naar uw wensen
  • Persoonlijke zorg
  • Wij nemen de tijd voor u!
  • De beste tandarts specialisten van NL
  • Premedicatie mogelijk bij angst
  • Wij declareren rechtstreeks bij alle zorgverzekeraars
  • Door onze klanten op Zorgkaart Nederland gewaardeerd met een 9,5 op een schaal van 10!
  • De Nr 1 Gebitskliniek van NL!

ONZE KLANTEN OVER onze tandarts praktijk

"Prettig en vakbekwaam" Prettige mensen en zeker vakbekwaam. Ik heb al verschillende mensen geadviseerd om het hier eens te proberen. Gewoon doen.

Mevrouw G.H. van Alphen : Ik ben zo ontzettend netjes geholpen en ben erg tevreden met het eindresultaat. Bedankt voor de geweldige service!

B. van Wijnen : Net bedrijf, zeer vakbekwame specialisten, goed eindresultaat, tevens rekening gehouden met mijn persoonlijke voorkeur. Zeker aan te raden!

Lees hier meer ervaringen van onze klanten.