Tanden wisselen
LEES MEER OVER
Tanden wisselen bij kinderen
De beste tips om uw kind te helpen tijdens deze periode
Tanden wisselen bij kinderen
Het verliezen van melktanden is voor kinderen een bijzondere gebeurtenis. Ze gaan hiermee namelijk een nieuwe levensfase in. Op dat moment begint de groei van een volwassen gebit.
Het is verstandig dat uw kind ook met melkgebit al naar tandartscontroles gaat. Lees hier waar u op moet letten wanneer uw kind begint met het wisselen van tanden.
Heeft u vragen over de gebitsverzorging van uw kind? Neem dan contact met ons op.
De melktanden van kinderen
Kinderen tot zes jaar hebben een melkgebit. Het melkgebit komt door vanaf ongeveer 6 maanden. De melktanden blijven doorkomen tot ongeveer 4 jaar, daarna is het melkgebit compleet.
Vanaf ongeveer het 6 tot 8e jaar gaan de melktanden wiebelen en loskomen en komt het blijvende gebit tevoorschijn. Om het melkgebit gezond te houden, is het belangrijk dat u uw kind goed begeleid bij het tandenpoetsen.
Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Onze tandartspraktijk in Sliedrecht is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.
Melktanden wisselen
Een kind heeft een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen wanneer hij of zij ongeveer drie jaar oud is. Al deze melktanden worden op een bepaald moment gewisseld, zodat er een volwassen gebit kan groeien.
Het blijvende gebit kent uiteindelijk 28 tanden en kiezen, doordat er op latere leeftijd verstandskiezen doorkomen.
Wanneer wisselen kinderen hun tanden?
De melktanden beginnen op een gegeven moment te wiebelen. Dit is het moment dat de blijvende tanden de melktanden eruit duwen. Het wisselen van tanden vindt meestal plaats in onderstaande volgorde.
De volgorde van het wisselen van melktanden
- Het wisselen van melktanden begint als eerste met de centrale en laterale snijtanden (dit zijn de voorste tanden) vanaf zes tot acht jaar;
- Hierna volgen de hoektanden vanaf ongeveer het negende levensjaar;
- Als laatste worden de eerste en tweede kiezen gewisseld. Dit eindigt wanneer een kind ongeveer 12 tot 14 jaar is.
Vroeg of laat tanden wisselen
Het wisselen van tanden is afhankelijk van de ontwikkeling van de botstructuur. Hierdoor kunnen kinderen vroeger of later tanden wisselen. Is uw kind iets vroeger of later dan is dat niet erg.
Mocht uw kind bijzonder vroeg wisselen of juist bijzonder laat dan is het raadzaam een kindertandarts te raadplegen. Een mogelijk gevolg hiervan is malocclusie (tanden die niet goed recht op elkaar passen) dat kan dan vroeg gesignaleerd worden.
Op welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?
Kinderen beginnen meestal vanaf het zesde levensjaar met wisselen. Dit verschilt natuurlijk altijd per kind. Soms kan het tanden wisselen vanaf 4 of 5 jaar beginnen, maar ook op latere leeftijd. Het wisselen van een melkgebit duurt tot een kind rond de 12 tot 14 jaar oud is.
Tanden wisselen tussen 4 en 5 jaar
Het kan voorkomen dat een kind tussen 4 en 5 jaar al begint met tanden wisselen. Dit hoeft niet per se problematisch te zijn, maar het is wel verstandig om een tandarts te raadplegen voor controle.
Kinderen kunnen op die leeftijd angst voor de tandarts ontwikkelen. Daarom zorgen we bij De Gebitskliniek voor een goede uitleg tijdens de controle.
Ook als het wisselen later start dan gebruikelijk is het handig dit goed te volgen met de tandarts.
Heeft u vragen?
Wij de antwoorden
Tanden wisselen doet bij de meeste kinderen geen pijn. Wel kan een kind wel pijn krijgen bij het doorkomen van nieuwe tanden. Dit kan gepaard gaan met rode wangen, kwijlen en koorts. Mocht u kind toch heel veel pijn krijgen bij het wisselen, dan kunt u het beste de tandarts bezoeken.
Soms komt het voor dat een melktand nog half vast zit. Dit heet een wiebeltand. Een wiebeltand kan wat vervelend zijn. U kunt de tand voorzichtig blijven poetsen totdat deze na verloop van tijd vanzelf los komt. Mocht het na enige tijd nog steeds niet geheel los raken en uw kind heeft er last, dan kunt u de tand op een pijnloze manier laten verwijderen bij de tandarts, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van geduld hebben.
Vaak komt het voor dat een kind aan een wiebeltand gaat zitten. Het is echter niet verstandig om een wiebeltand versneld te laten trekken. Wanneer een melktand vroegtijdig wordt getrokken, kan het tandvlees beschadigd raken wat vervelend aan kan voelen. Daarnaast wordt de kans op infecties en bloedingen vergroot.
De tandartskosten voor het trekken van een tand of kies bij jongeren onder de 18 jaar worden volledig vergoed door de basisverzekering. U hoeft dus geen eigen risico te betalen. Deze dekking geldt totdat uw kind 18 jaar wordt.
Hoeveel tanden moet je wisselen?
In totaal kent een melkgebit 20 tanden en kiezen. Uiteindelijk moet een kind al deze 20 tanden en kiezen wisselen. Deze tanden en kiezen worden niet tegelijkertijd gewisseld. Dit gebeurt in verschillende fasen.
Welke tanden moet je wisselen als kind?
Vanaf het zesde levensjaar begint een kind meestal met het wisselen van vier centrale snijtanden. Hierna worden vanaf ongeveer zeven jaar de vier laterale snijtanden gewisseld.
Vervolgens worden de vier hoektanden gewisseld vanaf het negende levensjaar. Als laatste worden acht kiezen gewisseld tot een kind ongeveer 12 tot 14 jaar oud is.
Tanden wisselen hoort bij de ontwikkeling
Tanden wisselen is een belangrijke gebeurtenis in de levensfase van een kind. Tijdens deze periode groeit er namelijk een volwassen gebit. Het wisselen van tanden hoort dus bij de ontwikkeling van een kind. Houd deze ontwikkeling echter wel goed in de gaten door regelmatig een tandarts te bezoeken.
Laat uw kinderen hun tanden goed verzorgen
Het is uiterst belangrijk dat kinderen hun tanden goed verzorgen. Dit gebeurt direct bij het doorkomen van de eerste melktandjes. Deze moeten twee keer per dag gepoetst worden met een zachte borstel.
Zo zorgt u ervoor dat uw kind een gezond melkgebit heeft en deze goed kan ontwikkelen tot een gezond volwassen gebit.
Gaatjes bij kinderen
Het kan voorkomen dat er bij uw kind alsnog gaatjes in zijn/haar tanden of kiezen vormen. Dat is een vervelend gevolg van te weinig verzorging of suiker. Het is belangrijk om zelf goed na te poetsen of uw kind echt goed te leren tandenpoetsen. Zo voorkomt u gaatjes in de tanden.
Wilt u meer weten over het wisselen van tanden of het gebit van uw kind? Maak dan een afspraak met onze kindertandarts.
Waarom De Gebitskliniek?
Nog vragen?
Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.