LEES MEER OVER

Plaatbeugel: Speciaal op maat

Om ruimte te maken of de tanden recht te zetten

Wat is een plaatbeugel?

Een plaatbeugel, ook wel de losse beugel genoemd, is een uitneembare, kunsthars verhemelteplaat waaraan metalen draaddelen zijn bevestigd. De draaddelen duwen met een verende kracht je tanden recht. In sommige gevallen zit er nog een schroef in het midden van de beugel om zo de bovenkaak wat wijder te maken. Een plaatbeugel wordt op maat gemaakt.

Plaatbeugel

Wanneer je een plaatbeugel nodig hebt

Deze plaatbeugel wordt voor kinderen en volwassenen gebruikt. De plaatbeugel wordt ingezet voor de volgende situaties:

  • Eenvoudige correcties om de tanden recht te zetten
  • Meer ruimte te creeren
  • om de bovenkaak breder te maken. Dan noemen we de plaatbeugel een expansieplaat
  • Om de beet te corrigeren. Dan noemen we deze beugel een opbeetplaat
  • De overbeet corrigeren om zo de tanden weer recht op elkaar te krijgen

Voordelen plaatbeugel

 • Makkelijk schoon te maken Gemakkelijk schoon te maken doordat je de plaatbeugel uit kan doen.
 • Flexibel: Een flexibele optie om je tanden weer recht te zetten doordat je het uit kan doen voor het sporten.

Je draagt een plaatbeugel de hele dag

Uitzonderingen zijn het sporten of tandenpoetsen, dan draagt je de beugel uiteraard niet. Ook tijdens het eten heb je de plaatbeugel altijd in. Wanneer je een dag vergeet om de beugel in te doen gaan de kaken al snel weer naar de oude stand.

Ga ook niet teveel met de beugel spelen want daardoor kan deze stuk gaan. In dat geval moet er vaak een nieuwe plaatbeugel gemaakt worden. Wanneer je denkt dat de beugel verkeerd zit, neem dan altijd direct contact met ons op.

Wennen in de eerste weken

De eerste week is het natuurlijk nog even wennen. In het gebit kan het soms leiden tot enige wat irritatie maar dit gaat al snel voorbij. Kinderen zullen hier wellicht wat meer last van hebben dan volwassenen.

Je zal tijdens het dragen wat meer speeksel aanmaken en een gevoeliger gebit hebben. Ook het praten gaat in het begin wat lastig, maar dit went snel. Mocht je hier last van hebben dan hoef je je geen enkele zorgen te maken, dit gaat snel over.

Een plaatbeugel behandeling in 5 stappen

1

Consult

Tijdens het eerste consult gaan we in op het gehele beugel traject: wat moet er gebeuren, uit welke onderdelen de behandeling bestaat. In sommige gevallen draag je de plaatbeugel in combinatie met andere beugels dus dit valt dan samen in een andere traject. We bespreken hoe lang de behandeling duurt, hoe je de plaatbeugel draagt. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Je bepaalt hierna zelf of je de behandeling in zet, je mag er na het gesprek er nog even over nadenken.
2

Stappenplan maken

Als je de behandeling wilt starten maken wij röntgenfoto’s van je gebit om zo een goed beeld te krijgen welke behandeling past bij jouw situatie. Deze informatie wordt besproken tijdens een gesprek waarin we alle details met je doornemen.
3

De beugel laten zetten

Wanneer alles duidelijk is kunnen we de beugel zetten en geven we je nog een uitvoerige instructie hoe je de beugel zelf in kan doen, en wanneer je hem uit mag doen. Vervolgens kun je beginnen met de beugel dragen en kom je om de paar weken op controle bij ons.
4

De plaatbeugel dragen

In de eerste weken is het nog onwennig en kan je last hebben van een beetje pijn. Geen zorgen, dit gaat snel voorbij!
Denk eraan om de beugel niet te dragen bij het sporten. Houd de plaatbeugel goed schoon volgens de gegeven instructie.
5

Genieten van rechte kiezen

Na de beugelbehandeling kun je genieten van je rechte tanden!

Verschillende beugel soorten

Een plaatbeugel is niet de enige beugelbehandeling die mogelijk is, voor iedere situatie is er een optimale oplossing, veel voorkomende beugels zijn:  

Samen kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we een beugel waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken.

Beugelbehandeling gebitskliniek

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van plaatbeugels, wij vertellen je graag wat wij voor je kunnen betekenen.
Wil je een afspraak maken voor een plaatbeugel? Neem dan contact op zodat wij je advies kunnen geven over je persoonlijke situatie.
Hoe houd je een plaatbeugel schoon?

De beugel kun je uitdoen en daardoor is die gemakkelijk schoon te maken. Maak deze iedere dag schoon. Dit doe je met afwasmiddel en een zachte tandenborstel. Het is belangrijk om geen tandpasta te gebruiken, dit krast wat zorgt dat er juist vuil aan de beugel hecht. Als je witte kalkaanslag op je plaatbeugel hebt, leg deze dan in water verdund met azijn en laat het daar vervolgens een uurtje in weken. Vervolgens de beugel goed afspoelen en weer in doen!

Hoe merk je of een plaatbeugel stuk is?

Wanneer je pijn hebt bij het dragen van de beugel is het mogelijk dat er iets niet goed is. In de allereerste week is het natuurlijk wennen aan een nieuwe beugel. Het kan voorkomen dat er kleine wondjes in de mond komen door irritatie.

Wanneer er echt iets kapot is, of je hebt aanhoudende pijn, dan is het belangrijk om even langs te komen bij de orthodontist. Deze kan zien hoe de beugel eruit zag in de oorspronkelijke staat en zonodig de beugel herstellen. Soms is dit niet meer mogelijk en zal er helaas een nieuwe gemaakt moeten worden.

Wanneer heb je een plaatbeugel nodig?
Een plaatbeugel wordt soms gebruikt in het begin van uw beugelbehandeling om ruimte te creeren. De beugel wordt gebruikt om kleine afwijkingen te corrigeren, of om ruimte te maken door de kaak breder te maken.
Hoe lang moet je een plaatbeugel dragen?
Net zoals met alle andere soorten beugels is het met de plaatbeugel verschillend per persoon hoe lang je de beugel moet dragen. Tijdens een gesprek kan na beoordeling van de gebitssituatie meer duidelijkheid gegeven worden wat de verwachte behandelduur is. 

Kosten plaatbeugel

Eerste consult & behandelplan

Tijdens een eerste intakegesprek bespreken we welke beugelbehandeling past bij jouw situatie. De kosten van het eerste consult zijn € 25 tot 70, afhankelijk van de complexiteit van de benodigde behandeling. Tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden en beantwoorden we al je vragen.

Wanneer je de behandeling wilt voortzetten maken we een gedetailleerd behandelplan, dit kost € 293 tot € 413. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en is inclusief (röntgen)foto’s (tarieven 2023).

Plaatbeugel verzekering

Orthodontie (plaatbeugel) valt normaliter niet in de basisverzekering. Voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoedt.

We kijken graag voor je na of de beugelbehandeling voor je kind geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.