Wat is parodontitis?

Parodontitis is vergevorderde tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tijdens het eerste stadium van gingivitis zorgen de bacteriën in het tandplak voor ontstekingen in de randen van het tandvlees.

In dit stadium kan door goede mondverzorging het proces nog worden omgekeerd en parodontitis worden voorkomen. Als deze ontsteking zich verder uitbreid naar het dieper gelegen kaakbot dan kan dit leiden tot parodontitis en uiteindelijk zelfs het verlies van tanden en kiezen betekenen.

De kenmerken van parodontitis kunnen lang verborgen blijven. Dit komt omdat de symptomen niet of vaak pas zichtbaar worden tijdens een heel laat stadium. Wanneer u momenteel te maken heeft met (pijnlijke) klachten aan het tandvlees dan raden we u aan om een afspraak te maken met de tandarts, mondhygiënist of parodontoloog.

Paradontitis

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.

Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Parodontitis oorzaken en gevolgen

De oorzaak van parodontitis is een ontsteking in de rand van het tandvlees. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak wat op tanden en kiezen zit. Normaal gesproken wordt tandplak verwijdert tijdens het poetsen van de tanden en rageren, stokeren of flossen. Niet verwijderde tandplak kan door stoffen in het speeksel hard worden en verkalken. Dit noemen we tandsteen en zit stevig vast aan de tanden en kiezen. Vaak is dit ook niet met een tandenborstel te verwijderen.

Dit proces herhaalt zichzelf totdat de ontsteking zich heeft uitgebreid tot het dieper gelegen kaakbot. Het gevolg is dat het tandvlees rondom de tanden en kiezen loslaat. De ruimtes die hiertussen ontstaan noemen we ‘pockets’. Deze ruimtes worden gevuld met tandplak en bacteriën die ervoor zorgen dat de ontsteking zich steeds dieper in het tandvlees uitbreidt.

Parodontitis zorgt ervoor dat vezels en het kaakbot worden aangetast en afgebroken. Hierdoor komen de wortels van uw tanden en kiezen bloot te liggen. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld de gevoeligheid voor warme, koude, zoete en zure dranken. Daarnaast kunnen de tanden en kiezen gevoelig of pijnlijk zijn tijdens het poetsen. Vergevorderde parodontitis zal nooit natuurlijk kunnen genezen. Hiervoor moet u de tandarts of mondhygiënist inschakelen.

Tip: pak de oorzaak van tandplak aan. Ons eten en drinken bevat veel suiker en koolhydraten. De bacteriën en het speeksel in de mond vormen een plakkerig laagje aan de tanden en kiezen. Vervolgens zorgen de gifstoffen van deze bacteriën voor ontstekingen. Let dus goed op wat u binnenkrijgt en poets uw tanden minimaal twee keer per dag. Daarnaast kunt u ook regelmatig uw tanden flossen om tandplak tegen te gaan.

Parodontitis symptomen herkennen

Het is niet altijd eenvoudig om de symptomen van parodontitis vroegtijdig te herkennen. Dit komt doordat de ontsteking ook tussen de kiezen en tanden kan zitten. Vaak komen deze symptomen pas aan het licht tijdens een laat stadium of als u een afspraak heeft gemaakt met de tandarts of mondhygiënist.

Tijdens dit proces laat het tandvlees van uw tanden en kiezen los. Op lange termijn kan dit leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen. Laat daarom uw gebit twee keer per jaar controleren op parodontitis.

Een tandarts of mondhygiënist controleert namelijk ook de plekken waar u zelf niet goed bij kunt komen met een tandenborstel.

Pockets meten

Parodontitis behandeling

Bij parodontitis kunnen uw tanden en kiezen op lange termijn uitvallen. Deze vergevorderde ontsteking zorgt er namelijk voor dat tandvlees zich terugtrekt en het kaakbot wordt afgebroken. Kaakbot kan niet worden hersteld en zal dus nooit meer terugkomen. Om deze redenen wilt u parodontitis snel behandelen. U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.

  • Gezond tandvlees: 1 tot 3 millimeter diepte
  • Gingivitis: 5 millimeter diepte
  • Parodontitis: 6 millimeter of dieper
Bij beginnende parodontitis kunt u door goede mondzorg zelf bijdragen aan het herstel van het tandvlees. Goede mondhygiëne in combinatie professionele gebitsreiniging door de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog zorgen ervoor dat tandplak en tandsteen uw tandvlees en kaakbot niet langer kunnen aantasten.

Poets elke dag uw tanden en gebruik tandenstokers en ragers om plekken te bereiken waar u met een tandenborstel moeilijk bij kunt komen. Na verloop van tijd verdwijnt de ontsteking en hecht uw tandvlees zich weer aan de tanden en kiezen


Maak direct een afspraak

Parodontitis voorkomen is beter dan genezen

Wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees is het belangrijk deze signalen niet te negeren. Als de tandvleesontsteking eenmaal is uitgebreid (parodontitis) dan geneest het tandvlees niet langer vanzelf. Dit wil u natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk om uw mond goed schoon te houden. Hiervoor kunt u de volgende middelen gebruiken:

  • (Elektrische) tandenborstel
  • Tandpasta met fluoride
  • Tandenstokers, ragers en flosdraad
  • Mondspoeling met chloorhexidine
  • Tongschraper
U kunt samen met de tandarts bespreken welke middelen voor uw situatie het meest geschikt zijn.

Pockets meten

Heeft u aanleg voor parodontitis

Bij sommige mensen kan parodontitis gemakkelijker ontstaan en schade aan het gebit aanrichten. Dit komt door de bacteriën die bij deze mensen in de mond aanwezig zijn.

Roker

Bent u een roker? Dan heeft u meer kans op parodontitis dan niet-rokers. Daarnaast kan parodontitis bij rokers ook meer schade aanrichten en kan het zijn dat u minder goed reageert op de behandeling van parodontitis.

Stress

Stress kan het afweersysteem van het lichaam verminderen. Hierdoor is de kans op parodontitis groter. Daarnaast kunnen de nadelige gevolgen ook groter zijn dan bij iemand zonder stress.

Diabetes

Ook bij mensen met diabetes is de kans op parodontitis groter. Daarnaast kunnen er bij deze risicogroep ook abcessen ontstaan in de mond.

Zwangerschap

Bij vrouwen die zwanger zijn kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op het ontstaan van parodontitis. U kunt tijdens de zwangerschap altijd een afspraak maken met de tandarts of mondhygiënist om uw (mond)gezondheid te bespreken. Heeft u vragen over één van de bovenstaande risicogroepen. Neem dan contact op met de tandarts.

Een leven lang een mooie en gezonde glimlach

Fantastisch! U overweegt een afspraak te maken voor een parodontitis behandeling bij De Gebitskliniek. Wij streven ernaar dat u zich vanaf het allereerste moment comfortabel en op uw gemak voelt. Daarom zullen we uitleggen wat u kunt verwachten als u een afspraak maakt.

Stap sfeerafbeelding
Stap 1
Kennismaking
Tijdens uw afspraak maakt u kennis met uw behandelaar, waarbij uw vragen en wensen worden besproken. De mogelijke behandeling, kosten en vergoeding van uw zorgverzekeraar worden besproken.
Stap sfeerafbeelding
Stap 2
Behandeling
Indien u dat wenst wordt de besproken behandeling gestart. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts, en houden graag rekening met uw wensen.
Stap sfeerafbeelding
Stap 3
Nazorg
Ook na de behandeling is het van belang dat u uw gebit met regelmaat laat controleren. Dat kan bij ons, maar ook elders. U kies zelf of u zich bij ons wilt inschrijven voor uw periodieke controle.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

icoon

Alles onder 1 dak

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen

icoon

Persoonlijke aandacht

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

icoon

Wij helpen bij angst

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

icoon

Zaterdag geopend

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

icoon

Zorgeloze overstapservice

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

icoon

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

ster ster ster ster ster
Anoniem
Zorgkaart Nederland
“Wat een waanzinnig mooie bedrijf, warme ontvangst. Hele prettige ervaring gehad.”

Veelgestelde vragen

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die dieper gaat dan de rand van het tandvlees. De bacteriën komen steeds dieper in het tandvlees totdat zij het kaakbot hebben bereikt. Hierdoor ontstaat parodontitis.

Beginnende parodontitis kunt u zelf behandelen door tandplak dagelijks te verwijderen van uw tanden en kiezen. Poets uw tanden goed en zorg daarnaast dat tandvleesranden worden meegenomen (pockets). Gebruik aanvullend tandenstokers, ragers of flosdraad om op plekken te komen die moeilijk te bereiken zijn met een tandenborstel.

Ook kunt u mondspoeling met chloorhexidine gebruiken. Wel is het verstandig om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist om vergevorderde tandvleesontsteking te voorkomen.

Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.

De kosten van een parodontitis behandeling zijn afhankelijk het aantal tanden en kiezen die behandeld moeten worden. De behandeling vindt plaats in meerdere afspraken en kost totaal gemiddeld tussen de 900 en 1.350.

Parodontitis kan niet vanzelf genezen. U moet een afspraak maken met de tandarts of mondhygiënist om uw mondgezondheid te laten controleren en eventueel de dieper gelegen pocket te laten reinigen. U kunt zelf bijdragen aan het herstel van parodontitis door goed te poetsen, te stokeren, ragereren of flossen en mondspoeling te gebruiken.

Het is belangrijk om de ontsteking bij de kern aan te pakken. Dit betekent dat u dagelijks de tandplak van uw tanden en kiezen moet verwijderen.

Bij ontstoken tandvlees verspreiden bacteriën zich door de mond. In de meeste gevallen is een tandvleesontsteking niet besmettelijk. Wanneer de ontvanger gezond is en een goed afweersysteem heeft zal parodontitis niet besmettelijk zijn. Als de afweer van de ontvanger wel ondermaats is kan een tandvleesontsteking wel besmettelijk zijn.

Laat uw gebit 2x per jaar controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiënist. Daarnaast kunt u goed opletten wat u aan voeding binnenkrijgt. Veel suikers en koolhydraten worden in combinatie met speeksel omgezet in tandplak, wat kan leiden tot een ontsteking. Zorg voor een goede mondgezondheid.

Dit kunt u realiseren door uw tanden dagelijks te poetsen en te rageren, stokeren en flossen. Daarnaast kunt u mondspoeling met ontstekingsremmende ingrediënten gebruiken. Zorg ervoor dat de randen van het tandvlees goed schoongemaakt worden.

Veel voorkomende problemen

Bij De Gebitskliniek komen we veel verschillende problemen tegen die u met uw gebit kunt ervaren. Om u hierin beter te informeren hebben we de meest voorkomende problemen uitgelicht. Deze zijn:

Visual
Visual

Bekijk onze specialisten


Ons team heeft liefde en passie voor het vak. Wij behandelen onze cliënten zoals zij graag behandeld willen worden. Wij nemen de tijd voor u en geven graag gehoor aan uw persoonlijke wensen. Bekijk hier onze specialisten die u kunnen helpen.

teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Sanne van der Velde
Sanne is een zeer ervaren mondhygiënist. Ze is heel geduldig en kan goed uitleggen. Het is haar doel u te helpen bij het optimaal controleren en verzorgen van uw gebit. Ze kan u leren hoe u het beste voor uw gebit kan zorgen. Met een goede mondverzorging worden problemen voorkomen en dat voorkomt ingrijpendere behandelingen bij de tandarts. Ze reinigt tevens het gebit en voert indien nodig parodontale behandelingen uit, dit zorgt voor een goede mondgezondheid en een frisse adem. Haar cliënten vinden het prettig dat zij systematisch te werk gaat, een duidelijke uitleg geeft van haar behandelingen en dat ze altijd vrolijk gestemd is. Ze wordt omschreven als geduldig, vrolijk, secuur, professioneel en erg empathisch. Geeft u duidelijke instructies hoe u uw gebit moet verzorgenAltijd vrolijk en gaat secuur te werk
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Ken Ashrafi
Ken werkt al meer dan 5 jaar bij De Gebitskliniek, en is al bijna 20 jaar werkzaam in de mondzorg. Als zeer ervaren mondhygiënist helpt hij zijn cliënten problemen in de mond te voorkomen en het gebit in topconditie te houden. Dit doet hij door goede en duidelijke uitleg hoe u het beste voor uw gebit kunt zorgen. Ken wordt door zijn cliënten omschreven als vriendelijk, eerlijk en rechtdoorzee. Hij reinigt het gebit grondig en pijnloos. Zijn er gezondheidsklachten die behandeld moeten worden dan bent u, met zijn jarenlange ervaring, in zeer goede handen. Ken is tevens zeer ervaren met parodontale behandelingen zoals de behandeling van parodontitis.
teamlid
Geregistreerd mondhygiënist
Wissal Saâdi
Wissal is een BIG geregistreerde mondhygiënist. Voor Wissal is het de grootste uitdaging om de mondgezondheid van haar cliënten te verbeteren of stabiel te krijgen. Met een goede mondgezondheid kunnen kostbare en complexere behandelingen in de toekomst worden voorkomen worden. Wissal vindt het erg belangrijk om een band op te bouwen met haar cliënten. Ze heeft vooral goed met mensen die angst hebben voor de tandarts. Voor deze cliënten neemt ze extra de tijd. Wissal is tevens gespecialiseerd in complexe tandvleeshandelingen zoals parodontitis.

Nog vragen?

Wij helpen u graag.

Bel ons direct op 0184-63 69 64Komt het u nu even niet uit of is onze tandartspraktijk al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

team-behind-reception-2
team-behind-reception-2