Parodontitis

LEES MEER OVER

Parodontitis

voorkom tandvleesontsteking

Om vergevorderde tandvleesontsteking te voorkomen en je gebit gezond te houden

Wat is parodontitis?

Parodontitis is vergevorderde tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tijdens het eerste stadium van gingivitis zorgen de bacteriën in het tandplak voor ontstekingen in de randen van het tandvlees.

In dit stadium kan door goede mondverzorging het proces nog worden omgekeerd en parodontitis worden voorkomen. Als deze ontsteking zich verder uitbreid naar het dieper gelegen kaakbot dan kan dit leiden tot parodontitis en uiteindelijk zelfs het verlies van tanden en kiezen betekenen.

De kenmerken van parodontitis kunnen lang verborgen blijven. Dit komt omdat de symptomen niet of vaak pas zichtbaar worden tijdens een heel laat stadium. Wanneer u momenteel te maken heeft met (pijnlijke) klachten aan het tandvlees dan raden we u aan om een afspraak te maken met de tandarts, mondhygiënist of parodontoloog.

Paradontitis

Parodontitis symptomen herkennen

Het is niet altijd eenvoudig om de symptomen van parodontitis vroegtijdig te herkennen. Dit komt omdat de ontsteking ook tussen de kiezen en tanden kan zitten. Vaak komen deze symptomen pas aan het licht tijdens een laat stadium of als u een afspraak heeft gemaakt met de tandarts of mondhygiënist.

Tijdens dit proces laat het tandvlees van uw tanden en kiezen los. Op lange termijn kan dit leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen. Laat daarom uw gebit twee keer per jaar controleren op parodontitis.

Een tandarts of mondhygiënist controleert namelijk ook de plekken waar u zelf niet goed bij kunt komen met een tandenborstel.

Pockets meten

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Parodontitis oorzaken en gevolgen

De oorzaak van parodontitis is een ontsteking in de rand van het tandvlees. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak wat op tanden en kiezen zit. Normaal gesproken wordt tandplak verwijdert tijdens het poetsen van de tanden en rageren, stokeren of flossen. Niet verwijderde tandplak kan door stoffen in het speeksel hard worden en verkalken. Dit noemen we tandsteen en zit stevig vast aan de tanden en kiezen. Vaak is dit ook niet met een tandenborstel te verwijderen.

Dit proces herhaalt zichzelf totdat de ontsteking zich heeft uitgebreid tot het dieper gelegen kaakbot. Het gevolg is dat het tandvlees rondom de tanden en kiezen loslaat. De ruimtes die hiertussen ontstaan noemen we ‘pockets’. Deze ruimtes worden gevuld met tandplak en bacteriën die ervoor zorgen dat de ontsteking zich steeds dieper in het tandvlees uitbreidt. 

Parodontitis zorgt ervoor dat vezels en het kaakbot worden aangetast en afgebroken. Hierdoor komen de wortels van uw tanden en kiezen bloot te liggen. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld de gevoeligheid voor warme, koude, zoete en zure dranken. Daarnaast kunnen de tanden en kiezen gevoelig of pijnlijk zijn tijdens het poetsen. Vergevorderde parodontitis zal nooit natuurlijk kunnen genezen. Hiervoor moet u de tandarts of mondhygiënist inschakelen.

Tip: pak de oorzaak van tandplak aan. Ons eten en drinken bevat veel suiker en koolhydraten. De bacteriën en het speeksel in de mond vormen een plakkerig laagje aan de tanden en kiezen. Vervolgens zorgen de gifstoffen van deze bacteriën voor ontstekingen. Let dus goed op wat u binnenkrijgt en poets uw tanden minimaal twee keer per dag. Daarnaast kunt u ook regelmatig uw tanden flossen om tandplak tegen te gaan.

Heeft u vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het vullen van gaatjes in tanden en kiezen. Wij vertellen graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u een afspraak maken voor het laten vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wat is de betekenis van parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die dieper gaat dan de rand van het tandvlees. De bacteriën komen steeds dieper in het tandvlees totdat zij het kaakbot hebben bereikt. Hierdoor ontstaat parodontitis.

Kan ik parodontitis zelf behandelen?

Beginnende parodontitis kunt u zelf behandelen door tandplak dagelijks te verwijderen van uw tanden en kiezen. Poets uw tanden goed en zorg daarnaast dat tandvleesranden worden meegenomen (pockets). Gebruik aanvullend tandenstokers, ragers of flosdraad om op plekken te komen die moeilijk te bereiken zijn met een tandenborstel.

Ook kunt u mondspoeling met chloorhexidine gebruiken. Wel is het verstandig om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist om vergevorderde tandvleesontsteking te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van parodontitis?

Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.

Wat kost een parodontitis behandeling?

De kosten van een parodontitis behandeling zijn afhankelijk het aantal tanden en kiezen die behandeld moeten worden. De behandeling vindt plaats in meerdere afspraken, en kost totaal gemiddeld tussen de 850 en 1300 (2023).

Kan parodontitis natuurlijk genezen?

Parodontitis kan niet vanzelf genezen. U moet een afspraak maken met de tandarts of mondhygiënist om uw mondgezondheid te laten controleren en eventueel de dieper gelegen pocket te laten reinigen. U kunt zelf bijdragen aan het herstel van parodontitis door goed te poetsen, te stokeren, ragereren of flossen en mondspoeling te gebruiken.

Het is belangrijk om de ontsteking bij de kern aan te pakken. Dit betekent dat u dagelijks de tandplak van uw tanden en kiezen moet verwijderen.

Is parodontitis besmettelijk?

Bij ontstoken tandvlees verspreiden bacteriën zich door de mond. In de meeste gevallen is een tandvleesontsteking niet besmettelijk. Wanneer de ontvanger gezond is en een goed afweersysteem heeft zal parodontitis niet besmettelijk zijn. Als de afweer van de ontvanger wel ondermaats is kan een tandvleesontsteking wel besmettelijk zijn.

Wat kan ik zelf doen tegen parodontitis?

Laat uw gebit 2x per jaar controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiënist. Daarnaast kunt u goed opletten wat u aan voeding binnenkrijgt. Veel suikers en koolhydraten worden in combinatie met speeksel omgezet in tandplak, wat kan leiden tot een ontsteking. Zorg voor een goede mondgezondheid.

Dit kunt u realiseren door uw tanden dagelijks te poetsen en te rageren, stokeren en flossen. Daarnaast kunt u mondspoeling met ontstekingsremmende ingrediënten gebruiken. Zorg ervoor dat de randen van het tandvlees goed schoongemaakt worden.

Parodontitis behandeling

Bij parodontitis kunnen uw tanden en kiezen op lange termijn uitvallen. Deze vergevorderde ontsteking zorgt er namelijk voor dat tandvlees zich terugtrekt en het kaakbot wordt afgebroken. Kaakbot kan niet worden hersteld en zal dus nooit meer terugkomen. Om deze redenen wilt u parodontitis snel behandelen. U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. 

Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.

 • Gezond tandvlees: 1 tot 3 millimeter diepte
 • Gingivitis: 5 millimeter diepte
 • Parodontitis: 6 millimeter of dieper

Bij beginnende parodontitis kunt u  door goede mondzorg zelf bijdragen aan het herstel van het tandvlees. Goede mondhygiëne in combinatie professionele gebitsreiniging door de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog zorgen ervoor dat tandplak en tandsteen uw tandvlees en kaakbot niet langer kunnen aantasten. 

Poets elke dag uw tanden en gebruik tandenstokers en ragers om plekken te bereiken waar u met een tandenborstel moeilijk bij kunt komen. Na verloop van tijd verdwijnt de ontsteking en hecht uw tandvlees zich weer aan de tanden en kiezen

Pockets meten

Parodontitis voorkomen is beter dan genezen

Wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees is het belangrijk deze signalen niet te negeren. Als de tandvleesontsteking eenmaal is uitgebreid (parodontitis) dan geneest het tandvlees niet langer vanzelf. Dit wil u natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk om uw mond goed schoon te houden. Hiervoor kunt u de volgende middelen gebruiken:

 • (Elektrische) tandenborstel
 • Tandpasta met fluoride
 • Tandenstokers, ragers en flosdraad
 • Mondspoeling met chloorhexidine
 • Tongschraper

U kunt samen met de tandarts bespreken welke middelen voor uw situatie het meest geschikt zijn.

Heeft u aanleg voor parodontitis?

Bij sommige mensen kan parodontitis gemakkelijker ontstaan en schade aan het gebit aanrichten. Dit komt door de bacteriën die bij deze mensen in de mond aanwezig zijn.

Roker

Bent u een roker? Dan heeft u meer kans op parodontitis dan niet-rokers. Daarnaast kan parodontitis bij rokers ook meer schade aanrichten en kan het zijn dat u minder goed reageert op de behandeling van parodontitis.

Stress

Stress kan het afweersysteem van het lichaam verminderen. Hierdoor is de kans op parodontitis groter. Daarnaast kunnen de nadelige gevolgen ook groter zijn dan bij iemand zonder stress.

Diabetes

Ook bij mensen met diabetes is de kans op parodontitis groter. Daarnaast kunnen er bij deze risicogroep ook abcessen ontstaan in de mond.

Zwangerschap

Bij vrouwen die zwanger zijn kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op het ontstaan van parodontitis. U kunt tijdens de zwangerschap altijd een afspraak maken met de tandarts of mondhygiënist om uw (mond)gezondheid te bespreken.

Heeft u vragen over één van de bovenstaande risicogroepen. Neem dan contact op met de tandarts.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.  Recent Posts
  Ontstoken tandvleesTanderosie