Ontstoken tandvlees
LEES MEER OVER
Ontstoken tandvlees – gingivitis
Om ontstoken tandvlees te voorkomen en je gebit gezond te houden
Ontstoken tandvlees
Als u last heeft van ongezond en ontstoken tandvlees (gingivitis) dan is het u vast opgevallen dat het tandvlees rood en opgezwollen lijkt. Daarnaast bloedt het tandvlees vaak tijdens het tanden poetsen. Het eerste stadium van tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd en is te behandelen door uzelf.
Met de juiste mondzorg zorgt u namelijk voor gezond en roze tandvlees dat niet bloedt tijdens het poetsen, rageren, stokeren of flossen. Het vergevorderde stadium van ontstoken tandvlees noemen we parodontitis. Hierbij moet er zo spoedig mogelijk een tandartsafspraak worden gemaakt om het verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Het ontstaan van ontstoken tandvlees
Tandvleesontsteking ontstaat door de suikers en koolhydraten in ons eten en drinken. In combinatie met speeksel en bacteriën ontstaat er tandplak in de mond. Tandplak is een doorzichtig en plakkerig laagje op de tanden en kiezen. De bacteriën produceren stoffen die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken.
Wanneer uw tanden niet goed schoongemaakt worden kan tandplak zich ophopen en verkalken. Dit noemen we tandsteen. Tandsteen zit vast aan de tanden of kiezen en kan niet langer zelf weggepoetst worden.
Ook hier geldt weer dat als u tandsteen niet op tijd weg haalt, de ontsteking erger zal worden. Laat daarom uw gebit twee keer per jaar controleren en let goed op wat u aan voeding binnenkrijgt.
Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.
Tandvleesontsteking herkennen
Ontstoken tandvlees is niet altijd zichtbaar en hoeft ook niet altijd hele gebit te betreffen. De ontsteking kan zich namelijk ook tussen kiezen en tanden bevinden.
We adviseren daarom uw gebit goed te verzorgen en regelmatig een mondhygiëniste te bezoeken. Enkele symptomen van tandvleesontsteking zijn:
- Rode kleur
- Opgezwollen
- Slapheid
- Bloeden tijdens het poetsen en rageren
- Teruggetrokken tandvlees
- Gevoelige tanden en kiezen
Daarnaast kan het voorkomen dat gingivitis gepaard gaat met een metaalachtige smaak in de mond of een slechte adem.
Heeft u vragen?
Wij de antwoorden
Bij tandvleesontsteking in het eerste stadium kunt u zelf nog genoeg doen om de ontsteking tegen te gaan. Poets uw tanden twee keer per dag en laat uw gebit regelmatig controleren bij de tandarts en schoonmaken bij de mondhygiëniste. Rager, stook of flos daarnaast regelmatig en spoel uw mond met mondwater.
Gingivitis is ontstoken tandvlees in een vroeg stadium. Kenmerken van gingivitis zijn rood en opgezwollen tandvlees. Daarnaast kan het tandvlees bloeden tijdens en na het poetsen, rageren, stokeren of flossen. Ook kunt u met gingivitis last hebben van een slechte adem of metaalachtige smaak in de mond.
De hormoonschommelingen kunnen voor een verhoogd niveau aan progesteron zorgen. Dit zorgt voor een overgevoelige reactie op het tandplak, waardoor het tandvlees kan ontsteken. Parodontitis verhoogt de kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht, raadpleeg daarom altijd uw tandarts als u ontstoken tandvlees heeft.
Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan. Vaak spoelen met zout kan er namelijk voor zorgen dat de tandglazuur laag wordt aangetast en wordt dus niet aangeraden.
Goede mondspoeling bevat middelen die een ontsteking van het tandvlees kunnen tegenaan, zonder dat deze het tandglazuur beschadigen. We raden u daarom aan om na het poetsen ook mondspoeling te gebruiken.
Het eerste stadium van tandvleesontsteking (gingivitis) gaat eigenlijk nooit gepaard met pijn. Ervaart u wel pijn aan het tandvlees of kaak? Maak dan een afspraak met de tandarts.
Ontstoken tandvlees ontstaat doordat suikers en koolhydraten in ons voedsel wordt omgezet in tandplak en op langer termijn tandsteen. De bacteriën in het tandplak produceren stoffen die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Als u niet goed poetst kan de ontsteking erger worden. Laat daarom regelmatig uw gebit controleren en schoonmaken door de tandarts en/of mondhygiënist en denk goed na over de voeding die u binnenkrijgt.
Ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Door de hormoonschommelingen heeft u namelijk meer kans op ontstoken tandvlees.
U kunt tijdens de zwangerschap gewoon naar de tandarts gaan. Sommige behandelingen zullen niet worden uitgevoerd vanwege hogere risico’s. Deze kunt u na de zwangerschap alsnog ondergaan.
Doordat de hormoonspiegel tijdens de zwangerschap stijgt, kan het tandvlees rood en opgezwollen worden. Daarnaast kan het tandvlees ook wat bloeden tijdens het poetsen. Dit komt doordat er overgevoelig wordt gereageerd op het tandplak door een verhoogd niveau van progesteron.
De tandarts geeft u advies hoe u tijdens de zwangerschap het beste uw gebit kunt verzorgen. Door misselijkheid tijdens de zwangerschap eten vrouwen tijdens deze periode vaak en weinig. Hierdoor is de kans op gaatjes groter. Het advies is om reguliere tijden aan te houden wanneer u eet en/of drinkt.
Ontstoken tandvlees behandelen
De juiste mondzorg zorgt voor gezond tandvlees. Poets uw tanden twee keer per dag met tandpasta en een elektrische tandenborstel. Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiëniste.
Daarnaast kan rageren, stokeren of flossen uw gebit gezond houden. Ten slotte kunt u aanvullend uw mond spoelen met mondwater om ontstekingen en een slechte adem te voorkomen. Uw mond spoelen met zoutwater kan helpen tegen tandvleesontsteking. Doet dit echter niet te vaak, omdat het zout uw tandglazuur kan aantasten.
Het eerste stadium van ontstoken tandvlees (gingivitis) is gelukkig door uzelf te behandelen door de bovenstaande adviezen te volgen. Gingivitis gaat eigenlijk nooit gepaard met pijnklachten.
Ervaart u wel pijn? Dan heeft u waarschijnlijk een vergevorderde tandvleesontsteking. Neem dan contact op met onze tandarts in Sliedrecht.
Risico’s van tandvleesontsteking
We adviseren niet te lang met ontstoken tandvlees te blijven lopen. Zeker niet als pijn ervaart. Bij parodontitis laat het tandvlees rondom uw tanden en kiezen los. Tandplak hoopt zich op in de holle ruimtes en tast het onderliggende kaakbot aan.
Het gevolg is dat uw tanden op termijn zullen loslaten. Hiervoor zult u behandeld moeten worden. Heeft u angst voor de tandarts? Dan bent u bij ons in goede handen, lees hoe wij hiermee omgaan.

Waarom De Gebitskliniek?
Nog vragen?
Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.