Nachtbeugel

LEES MEER OVER

Nachtbeugels

Behoudt het mooie resultaat

Houdt uw tanden op de juiste plek

Wat is een nachtbeugel?

Een nachtbeugel, ook wel OIR (Oral Invisible Retainer) genoemd, is een retentiebeugel, waarmee de tanden en kiezen op hun plek blijven staan. U kunt ook kiezen voor een andere vorm van retentie, namelijk voor het spalkje achter de tanden.

Na de behandeling met een gewone beugel kunnen de tanden en kiezen door middel van een nachtbeugel stabiliseren en worden deze op de juiste plek gehouden, zodat het mooie resultaat niet verloren gaat. 

Vaak wordt er gekozen voor een uitneembare nachtbeugel. Deze lijkt op een beugel van Invisalign. Dit is een doorzichtig kunstof hoesje die u eenvoudig over de tanden heen kunt schuiven.

Doorzichtige beugel in de hand vastgehouden

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Waarom kiezen voor een nachtbeugel?

Uw normale beugel (bijvoorbeeld een slotjesbeugel) wordt verwijderd en u bent erg blij met het resultaat. Na het verwijderen van de gewone beugel is de behandeling echter nog niet afgerond. Vanzelfsprekend wilt u het mooie resultaat graag behouden. Na de actieve behandeling volgt er een retentiefase. Uw tanden moeten in de nieuwe stand gestabiliseerd worden, bijvoorbeeld door een nachtbeugel.

Uw tanden kunnen zonder enige vorm van retentie namelijk weer verschuiven naar de oude posities. Ook kunnen de tanden en kiezen verplaatsen door de druk van uw tong, hard kauwen en de groei van de kaak. Met een nachtbeugel voorkomt u dat het mooie resultaat verloren gaat.

Bij de Gebitskliniek adviseren we u om te kiezen voor een nachtbeugel, omdat deze vorm al uw tanden op de juiste plaats houdt en gemakkelijker schoon te maken is.

Hoe lang moet u een nachtbeugel dragen?

Wij adviseren u om de nachtbeugel het eerste jaar elke nacht te dragen om zo uw tanden en kiezen te stabiliseren. Vanaf het tweede jaar kan de draagtijd stap voor stap verminderd worden.

Uiteindelijk adviseren wij voor de lange termijn een nachtbeugel één keer per maand te dragen om te voorkomen dat uw tanden en kiezen gaan verschuiven. Dit is wel afhankelijk van hoeveel spanning u voelt bij het dragen van de nachtbeugel.

Hoe maakt u een nachtbeugel schoon?

De beste tijd om uw nachtbeugel schoon te maken is in de ochtend met koud water en handzeep. Borstel de beugel rustig met cirkelvormige bewegingen. Gebruik geen tandpasta, want dit kan krasjes veroorzaken.

Mocht er na lange tijd witte aanslag op de nachtbeugel ontstaan, dan kunt u dit verwijderen met schoonmaakazijn. Laat de beugel een kwartier liggen in het azijn en spoel deze vervolgens af met koud water.

Hoeveel kost een nachtbeugel?

Een nachtbeugel kost ongeveer rond de €110,- per kaak.

Wat moet ik doen als mijn nachtbeugel niet meer past?

Om het maximale uit uw nachtbeugel te halen is het belangrijk dat u hem draagt. Na verloop van tijd kan de beugel comfortabeler aanvoelen. Als u de beugel voor een lange tijd niet draagt, kan deze misschien niet meer over de tanden geschoven worden. Hierdoor gaat deze te strak zitten en sluit de beugel niet meer goed aan. 

Als de nachtbeugel niet meer past adviseren wij deze niet langer te dragen. U kunt uw tanden en kiezen er namelijk mee beschadigen doordat de tandzenuwen bekneld raken. U zult een afspraak moeten maken met de orthodontist om een nieuwe nachtbeugel op maat te laten maken. Hetzelfde geldt voor wanneer uw nachtbeugel kapot is gegaan.

Wordt een nachtbeugel vergoed?

Vaak vergoedt uw verzekeraar (een deel) van de orthodontische behandeling en dus ook een nachtbeugel. Het bedrag hangt af van uw verzekeraar en uw leeftijd. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan is de vergoeding doorgaans minder hoog.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.    Recent Posts