LEES MEER OVER

KRONEN

De duurzame restauratie voor beschadigde tanden of kiezen

Wat is een kroon?

Soms is een tand of kies zo beschadigd dat hij zijn functie verloren heeft. Als dit niet meer te redden is met een normale vulling. Dan kunt u kiezen voor een kroon.

Een kroon is een vervanging van de tand of kies. Een kroon wordt op uw huidige tand of kies geplaatst of op een implantaat. Met het plaatsen van de kroon wordt rekening gehouden met de huidige vorm en functie. Een kroon wordt helemaal onderdeel van uw gebit. Dit betekent dat de kroon aanvoelt, functioneert en er uit ziet als een normale tand of kies.

Kroon op implantaat

Een kroon wordt over een bestaande tand of kies geplaatst. Echter komt het voor dat een bestaande tand of kies niet stevig genoeg vast zit in de kaak. Dan wordt de wortel vervangen door een implantaat, oftewel een kunstwortel. De kroon wordt vervolgens op het implantaat geplaatst.

Een Kroon bij De Gebitskliniek

 • Persoonlijke zorg, uw wensen staan centraal
 • Hoogwaardige tandheelkunde
 • Wij gebruiken de nieuwste technieken en beste materialen
 • Gebruik van een digitale mondscanner voor optimale kleur en pasvorm
 • Behandeling door gespecialiseerde esthetisch tandarts
 • Geen doorverwijzing nodig, u kunt direct bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angst voor de tandarts
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
De voordelen van een kroon
 • Een kroon heeft een lange levensduur.
 • Bij een beschadigde tand zorgt een kroon weer voor de oorspronkelijke vorm en uiterlijk.
 • Wanneer er bij een tand in slechte conditie onvoldoende houvast is voor een normale vulling, is een kroon vaak wel mogelijk.
 • Verkleurde, scheve of slecht gevormde tanden kunnen met behulp van kronen mooier gemaakt worden, in veel gevallen kan dit ook met een facing.
 • Een kroon voelt en functioneert als een normale tand.
kroon op tand plaatsen

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van kronen, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in kronen? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Wat is een kroon?

Met een kroon repareert u een afgebroken of beschadigde tand of kies. Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.

Wanneer is een kroon nodig?

Een kroon kan om de volgende redenen ingezet worden:

 • Een tand of kies is in dermate slechte conditie, bijvoorbeeld door tandbederf, dat er onvoldoende houvast is voor een gewone vulling.
 • U wilt het uiterlijk verbeteren in geval dat een tand of kies ernstig is verkleurd, geen mooie vorm heeft of niet niet goed recht staat. In veel van deze gevallen kan er ook een facing worden gemaakt.
 • Als gevolg van een ongeluk is een tand of kies afgebroken die vervangen wordt voor een kroon.
Wat is een brug?

Een brug is een combinatie van aan elkaar vastgemaakte kronen. Een brug dient ter vervanging van één of meer, naast elkaar liggende, ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide zijden van de ruimte die is ontstaan door de missende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze afgeslepen tanden of kiezen (pijlers) passen, en waartussen de open ruimte opgevuld wordt door het brugtussendeel. Dat deel bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kunstkiezen. Tegenwoordig plaatsen we vaker een kroon op een implantaat of een brug om implantaten zodat gezonde naastliggende tanden niet afgeslepen hoeven te worden.

Wanneer is een brug nodig?

U mist een of meerdere tanden of kiezen, een brug wordt geplaatst als er onvoldoende van de originele tand of kies over is om daar een kroon op te plaatsen.

Dit met het doel om:

 • Om uw gebit er beter uit te laten zien.
 • Ter voorkoming dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan en/of verder gaan uitgroeien:
 • Bij ontbrekende tanden of kiezen kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien waardoor ze langer worden.
 • Tanden of kiezen aan beide zijden van de open ruimte kunnen naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.
Hoe ziet de behandeling van een kroon of brug eruit?
 1. Beslijpen van tand of kies: Als eerste wordt een deel van de tand of kies beslepen, dit om voldoende ruimte te maken om een kroon of brug te maken. Indien gewenst krijgt u een plaatselijke verdoving.
 2. Afdruk maken en beetregistratie: Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Dit wordt gedaan middels een afdruklepel gevuld met een rubberachtige massa. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gegoten waarop uw kroon of brug wordt gemaakt. Met het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U bijt hiervoor op een wasplaatje. Hiermee bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en kan de gewenste hoogte van de kroon of brug bepaalt worden.
 3. Kleur bepalen van de kroon of brug: De kroon krijgt een natuurlijke tandkleurige buitenlaag. De goede kleur is dan heel belangrijk, samen met uw tandarts zoekt u de beste en mooiste kleur uit.
 4. Tijdelijke kroon: Om u niet zonder tand of kies naar buiten te laten gaan en en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we een tijdelijke kroon of brug.
 5. Vastzetten van de kroon of brug: Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug in de mond gepast en vervolgens vastgezet. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Zodra alles er perfect uitziet wordt aan de binnenzijde van de kroon of brug een snelhardend cement aangebracht. De kroon zit al snel zo vast dat u er gewoon weer mee kunt eten.
 6. Onderhoud van uw kroon of brug: Een goede mondhygiëne is bij kronen en bruggen zeer belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug is een gevoelige plek net als de rand van de kroon waar gemakkelijke tandplak achterblijft. U dient uw kroon of brug dus goed schoon te houden. Poets hier zorgvuldig met een zachte tandenborstel en het gebruik van tandenstokers, flossdraad en/of ragers wordt aanbevolen.
Wat is een kroon op implantaat?

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd.

Wat is een brug op implantaat?

Als uw bestaande tand of kies zodanig beschadigd is dat deze niet meer gebruikt kan worden als basis voor een brug of kroon, dan is een kroon op implantaat (ook wel enkeltandsvervanging genoemd) een mooie en structurele oplossing. Er wordt dan een implantaat geplaatst waarop de kroon wordt bevestigd. Het slijpen van uw naastgelegen gezonde tanden/kiezen is dan onnodig, dit is bij een normale brug wel het geval.

Kosten van een kroon

Aan een uitgebreide behandeling zoals het plaatsen van kronen gaat altijd een intakegesprek vooraf.

Tijdens een intakegesprek beoordeelt de tandarts uw situatie en worden de mogelijkheden besproken zodat er een passende kostenbegroting gemaakt kan worden.

De kosten van een intakegesprek (in 2023) variëren van € 51 tot € 120, dit is afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking van het behandelplan. Dit is exclusief foto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen afhankelijk van de hoeveelheid € 80 tot € 117.

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Een kroon zit helaas niet in het basispakket van uw verzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft worden vaak wel een groot deel van de kosten vergoed. We kijken graag met u mee welke dekking u heeft. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij het nemen van een kroon.

Porseleinen kronen Richtprijs (2023)
1 porseleinen kroon € 616.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
1 esthetische porseleinen kroon € 726.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
1e kroon op implantaat inclusief behandeling en implantaat € 2.750.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
2e kroon op implantaat in dezelfde kaak inclusief behandeling en implantaat € 1.650 per tand of kies.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.

Materiaal van een kroon

U heeft vast wel eens een gouden kroon tand bij iemand gezien. Vaak is een gouden tand een kroon. Een kroon kan namelijk gemaakt worden van verschillende materialen:

Porselein

Een porseleinen kroon ziet er natuurlijk uit. Porselein komt namelijk het dichtste bij de natuurlijke kleur van een tand.

Metaal

Metaal is erg sterk en slijt niet snel. Toch heeft dit materiaal vaak niet de voorkeur. Dit komt door de kleur. Een metalen kroon is namelijk zilver- of goudkleurig. Een gouden kroon wordt niet vaak voor een tand gekozen. Wel wordt er vaak voor gouden kronen als kies gekozen. Een kies zie je niet op het eerste gezicht. Daarbij hebben kiezen de functie om ook eten goed te kauwen, dus moet de kroon wel sterk zijn.

Metaal en porselein

Bij een combinatie van metaal en porselein, wordt metaal als basis gebruikt. Metaal is de onderlaag om de tand heen. Vervolgens wordt er een laag porselein overheen gegoten. Door de porseleinen laag ziet de tand er weer natuurlijk uit.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Al jaren ben ik aan het twijfelen over de expertise van mijn eigen tandarts. Iedere keer op controle en binnen 5 min stond ik weer buiten en er werd eigenlijk nooit iets gezegd over het missen van twee kiezen en dat er een stukje van mijn voortand af was. Terwijl ik meerdere malen had aangegeven dat dit stoorde.Uiteindelijk de durfde ik toch voor een second opinion te gaan naar De Gebitskliniek. Wat een verademing, de tandarts zag direct mijn problemen en stelde een duidelijk behandelplan op. Ik heb nu middels een brug weer kiezen waardoor ik weer goed kan eten en mijn voortanden zijn weer als vroeger! Geen greintje pijn gehad en werd meteen op m'n gemak gesteld.

  Anoniem Zorgkaart Nederland
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.