Kronen en bruggen

Kronen en/of bruggen zijn de ideale oplossing wanneer er slechts enkele tanden of kiezen vervangen hoeven te worden om weer een mooi en functioneel gebit te krijgen. Er wordt ook voor kronen en/of bruggen gekozen wanneer u uw eigen tanden mooier wilt maken. Een kroon is ter vervanging van een enkele tand of kies, een brug vervangt meerdere tanden en/of kiezen.

Een mooier gebit

Een kroon of brug is een goede oplossing  wanneer u uw tanden niet mooi vindt of wanneer uw tanden zijn beschadigd. Bij De Gebitskliniek beslist u zelf mee over de kleur en de vorm. Wij werken uitsluitend met de allerbeste materialen (Zirkonium gefreesde onder structuren opgebakken met het beste porselein). De kronen en bruggen worden geplaatst door ervaren cosmetisch tandartsen en tandtechnici gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. 

De Gebitskliniek kent geen wachtlijsten en omdat wij beschikken over een eigen tandtechnisch laboratorium, zijn we in staat snel te schakelen en leveren de beste kwaliteit en het mooiste resultaat.

Een beter gebit

Wanneer u missende tanden of kiezen heeft, dan is een kroon of brug een ideale oplossing. Door de kroon of brug kunt u weer goed kauwen en eten, tevens blijft er geen eten meer vastzitten in het gat in uw mond. Wij adviseren u eerlijk en zorgen voor het beste eindresultaat. 

Kroon of brug op implantaten

Een kroon of brug wordt over een bestaande tand of kies geplaatst. Echter komt het voor dat een bestaande tand of kies niet stevig genoeg vast zit in de kaak. Dan wordt de wortel vervangen door een implantaat, oftewel een kunstwortel. De kroon of brug wordt vervolgens op het implantaat of de implantaten geplaatst.

WAT IS EEN KROON?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein of zirkonium, dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.

WANNEER IS EEN KROON NODIG?

Een kroon kan om de volgende redenen ingezet worden:

 • Een tand of kies is in dermate slechte conditie, bijvoorbeeld door tandbederf en/of een zenuwbehandeling, dat er onvoldoende houvast is voor een gewonen vulling. 
 • U wilt het uiterlijk verbeteren in geval dat een tand of kies ernstig is verkleurd, geen mooie vorm heeft of niet niet goed recht staat. In veel van deze gevallen kan er ook een facing worden gemaakt. 
 • Als gevolg van een ongeluk is een tand of kies afgebroken die vervangen wordt voor een kroon.

WAT IS EEN BRUG?

Een brug is een combinatie van aan elkaar vastgemaakte kronen. Een brug dient ter vervanging van één of meer, naast elkaar liggende, ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide zijden van de ruimte die is ontstaan door de missende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze afgeslepen tanden of kiezen (pijlers) passen, en waartussen de open ruimte opgevuld wordt door het brugtussendeel. Dat deel bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kunstkiezen. Tegenwoordig plaatsen we een kroon of brug vaak op een implantaat zodat gezonde naastliggende tanden niet afgeslepen hoeven te worden. 

WANNEER IS EEN BRUG NODIG?

Een brug kan nodig zijn in de volgende gevallen:

 • Om beter te kunnen kauwen
 • Om uw gebit er beter uit laten zien
 • Ter voorkoming dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan en/of verder gaan uitgroeien:
  • Bij ontbrekende tanden of kiezen kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien.
  • Tanden of kiezen aan beide zijden van de open ruimte kunnen naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

een brug, verschillende soorten

 • Gewone brug: deze brug heeft pijlers aan weerszijden van de open ruimte.
 • Vrij-eindigende brug: Een vrij-eindigende brug heeft een pijler of meerdere pijlers aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.
 • Etsbrug: Een etsbrug wordt door middel van een metalen bevestigings plaatje met een speciale lijm aan de binnenzijde van de tanden geplakt, hier zie je in de praktijk niets van. Een etsbrug wordt vaak gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. 

Prijzen kroon of brug

U betaalt voor de behandeling, dus het plaatsen van een kroon of brug, in Nederland bij alle zorgaanbieders dezelfde tarieven. Deze prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Het verschil in prijs tussen aanbieders zit hem in de in de techniek- en materiaalkosten (de fabricage van de daadwerkelijke kroon of brug). Daardoor is er ook groot verschil in kwaliteit van de kroon of brug die er geplaatst wordt. Tevens is er verschil in de ervaring van de behandelaar, deze heeft grote invloed op het eindresultaat.

De Gebitskliniek levert kronen en bruggen van de allerbeste kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Wij werken uitsluitend met de allerbeste materialen (zirkonium gefreesde onder structuren opgebakken met het beste porselein) welke geplaatst worden door ervaren cosmetisch tandartsen en tandtechnici gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. U krijgt bij ons dus de allerbeste kwaliteit voor de allerbeste prijs! 

Kostenbegroting

Voor de totaalbehandeling van een kroon of brug is er echter geen "kant en klare" totaalprijs. De prijs van de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is de staat van uw gebit, is uw tandvlees gezond, zijn er nog tanden of kiezen die getrokken moeten worden? Dit zijn factoren die invloed hebben op de behandeling en op de kosten van de behandeling. 

Om met zekerheid te weten wat de kosten van uw behandeling zijn, kunt u het beste een afspraak maken voor een intake en advies gesprek. Er vindt dan nog geen behandeling plaats en u bent tot niets verplicht, u krijgt dan van ons een behandelplan en kostenbegroting.

Vergoeding kronen en bruggen

Kronen en bruggen worden vanuit de basisverzekering niet vergoed. In het geval u een aanvullende zorgverzekering heeft wordt meestal wel een percentage van de kosten vergoed. U krijgt bij ons tijdens een intake- en adviesgesprek een behandelplan en een kostenbegroting. Wij kijken graag voor u na wat de vergoeding is door uw zorgverzekeraar.

VAN WELK MATERIAAL is een kroon en brug gemaakt?

Een kroon of brug wordt hoofdzakelijk gemaakt van de volgende materialen:

Porselein: Een kroon van porselein is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Porselein wordt meestal gebruikt bij kronen op de voortanden. Door nieuwe technieken is de kans op een breuk uitgesloten.

Metaal: Metaal wordt vaak gebruikt bij een brug of kroon. Metaal is erg slijtvast en zeer sterk. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een zilver- of goudkleurige laag. Door de afwijkende kleur wordt metaal voornamelijk bij de achterste kiezen toegepast.

Metaal porselein: Hierbij is metaal de basis voor de brug of kroon. Over dit metaal heen wordt een laag van tandkleurig porselein gemaakt, zodat de kroon er uitziet als een echte tand of kies.

Goud: In bepaalde gevallen wordt een gouden kroon geplaatst. Een gouden tand kan als tandsieraad worden geplaatst. Dan wordt gekozen voor een gouden facing op de tand om gouden tanden te creeren. Voor een definitiever effect kunnen gouden kronen worden geplaatst.

Zirkonium: Een kroon of brug met een zirkonium kern is sterk en slijt niet. Zirkonium heeft de fantastische eigenschap dat het licht door laat. Hierdoor krijgt het de natuurlijke uitstraling waardoor de kroon nauwelijks van echte tanden en kiezen te onderscheiden is. Deze kronen worden met behulp van computers vervaardigd in een speciaal daarvoor geschikt laboratorium.

De voordelen van zirkonium zijn:

 • Zirkonium kronen zijn bijzonder dun en laten licht door voor een natuurlijke look
 • De vorm en kleur van iedere afzonderlijke tand wordt met de hand op maat gemaakt
 • Uw originele tanden kunnen perfect worden nagebootst
 • Het is mogelijk om uw originele gebit als basis te nemen en te verbeteren voor het mooiste resultaat.
 • Er kan een mooie aansluiting gemaakt worden met uw tandvlees.

HOE VERLOOPT DE BEHANDELING met een kroon of brug?

 1. Afslijpen van tand of kies: Als eerste wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, dit om voldoende ruimte te maken om een kroon of brug te maken. Indien gewenst krijgt u een plaatselijke verdoving.
 2. Afdruk maken: Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Dit wordt gedaan middels een afdruklepel gevuld met een rubberachtige massa. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gegoten waarop uw kroon of brug wordt gemaakt.
 3. Beetregistratie: Met het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U bijt hiervoor op een wasplaatje. Hiermee bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en kan de gewenste hoogte van de kroon of brug bepaalt worden. 
 4. Kleur bepalen van de kroon of brug: Als het een kroon of brug vóórin de betreft, krijgt deze bijna altijd een natuurlijke tandkleurige buitenlaag. De goede kleur is dan heel belangrijk, samen met uw tandarts zoekt u de beste en mooiste kleur uit.
 5. Tijdelijke kroon: Om u niet zonder tand of kies naar buiten te laten gaan en en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we een tijdelijke kroon voor u in ons laboratorium. 
 6. Vastzetten van de kroon of brug: Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug in de mond gepast en vervolgens vastgezet. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Zodra alles er perfect uitziet wordt aan de binnenzijde van de kroon of brug een snelhardend cement aangebracht. De kroon zit al snel zo vast dat u er gewoon weer mee kunt eten.
 7. Onderhoud van uw kroon of brug: Een goede Mondhygiëne is bij kronen en bruggen zeer belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug is een gevoelige plek net als de rans van de kroon waar gemakkelijke tandplak achterblijft. U dient uw kroon of brut dus goed schoon te houden. Poets hier zorgvuldig met een zachte tandenborstel en het gebruik van tandenstokers, flossdraad en/of ragers wordt aanbevolen.

HEEFT U NOG VRAGEN OVER EEN KROON OF BRUG? NEEM DAN DIRECT CONTACT MET ONS OP

Heeft u interesse in een kroon of een brug en wilt u een afspraak maken om te laten kijken wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact met ons op, u vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.

Onze specialisten hebben veel ervaring met kronen en bruggen, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.


WAAROM een kroon of brug laten plaatsen bij DE GEBITSKLINIEK?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg: 

  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijke zorg
  • Wij luisteren graag naar uw wensen, u hebt de touwtjes in handen
  • De beste cosmetische tandarts specialisten van NL
  • Eigen implantologen (dus geen doorverwijzingen)
  • Wij declareren rechtstreeks bij alle zorgverzekeraars
  • Graag kijken wij met u welke mogelijkheden er zijn om de behandeling vergoed te krijgen vanuit uw zorgverzekeraar
  • Door onze klanten op Zorgkaart Nederland gewaardeerd met een 9,5 op een schaal van 10!
  • De Nr 1 Gebitskliniek van NL!

  LAAT DE KEUZE VOOR EEN KROON OF EEN BRUG NIET TE LANG WACHTEN EN MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN ADVIESGESPREK

  Wacht niet te lang met het plaatsen van een kroon of een brug. Het ontzien van bepaalde delen van uw gebit kan op termijn gebitsproblemen veroorzaken. Op plaatsen in uw gebit waar langere tijd geen tand of kies zit kunnen omringende tanden scheef gaan staan of uitgroeien. 


  ONZE KLANTEN OVER DE GEBITSKLINIEK

  "Prettig en vakbekwaam" Prettige mensen en zeker vakbekwaam. Ik heb al verschillende mensen geadviseerd om het hier eens te proberen. Gewoon doen.

  Mevrouw G.H. van Alphen : Ik ben zo ontzettend netjes geholpen en ben erg tevreden met het eindresultaat. Bedankt voor de geweldige service!

  B. van Wijnen : Net bedrijf, zeer vakbekwame specialisten, goed eindresultaat, tevens rekening gehouden met mijn persoonlijke voorkeur. Zeker aan te raden!

  Lees hier meer ervaringen van onze klanten.