LEES MEER OVER

Gebitsprothese

Een nieuw gebit dat niet van echt te onderscheiden is

In het geval dat tanden verloren gaan is een gebitsprothese een goede oplossing. Hieronder leest u alle informatie over de gebitsprothese: wat is het, de verschillende soorten protheses, de behandelingen en de kosten & vergoedingen.

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese is een op maat gemaakt gebit van kunsthars en kunststof of porselein. De prothese vervangt tanden wanneer deze verloren zijn gegaan bij bijvoorbeeld tandbederf, een ongeval of erfelijkheid.

Een volledige prothese is noodzakelijk wanneer alle tanden en kiezen van uw gebit ontbreken. Wanneer enkele tanden ontbreken, is het aan te raden om een gedeeltelijke prothese te laten maken. 

De kwaliteit van de gebitsprotheses zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Het valt haast niet op dat iemand een prothese draagt.

Voorbeeld Rebasen kunstgebit

Een gebitsprothese bij De Gebitskliniek

  • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
  • Zeer ervaren kunstgebit specialisten in bijvoorbeeld angstpatiënten
  • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen & beste technieken voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
  • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
  • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
  • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
  • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering

De verschillende soorten gebitsprotheses

Een gebitsprothese is 100% maatwerk en is dus afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hieronder hebben wij de verschillende protheses op een rij gezet.

De volledige prothese

Een volledige prothese vervangt alle tanden in uw mond.

Immediaatprothese

Een immediaatprothese is een tijdelijke prothese, een noodgebit dat u direct krijgt na het trekken van de laatste tanden en kiezen. Na het trekken heeft het kaakbot enkele maanden nodig om te herstellen. De immediaatprothese helpt om de wonden sneller te laten genezen.

vooraanzicht kunstgebit

Een volledig kunstgebit vervangt al uw tanden en ligt los in uw mond. Een goed gemaakte prothese trekt vacuüm op uw kaak, en zit dan vast.  Bij een kunstgebit wordt een afdruk van uw kaak genomen. Op basis van die afdruk wordt een kunstgebit voor u op maat gemaakt

Klikgebit

Bij een klikgebit worden 2 of 4 implantaten in de kaak geplaatst. Deze implantaten vormen steunpunten, waarop het kuntgebit kan worden vastgeklikt. Een klikgebit is voor mensen waarvan de tanden volledig ontbreken, en voor mensen die geen losliggend kunstgebit willen.

All-on-4 prothese

Een all-on-4 of een all-on-6 is een vast kunstgebit die op op 4 of 6 implantaten in de kaak wordt geplaatst. Het verschil tussen een all-on-4 of all-on-6 en een klikgebit is dat de all-on prothese vast is geschroefd op de implantaten en dus niet door u zelf uitgenomen kan worden.

De gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese of ook wel partiële prothese vervangt 1 of enkele tanden en kiezen.

Voorbeeldfoto frameprothese gebit

Frameprothese

Een frameprothese is een gedeeltelijk kunstgebit met een nauwelijks zichtbaar metalen frame met een of enkele kunsttanden.

Voorbeeld kunstgebit plaatje

Plaatje

Een partiële prothese van kunsthars, ook wel een ‘plaatje’ genoemd, is een set kunsttanden of -kiezen die uw missende tanden vervangen.

tandimplantaat

Tandimplantaat

Een tandimplantaat is een schroefje met een kroon oftewel neptand erop, dat in het kaakbot geplaatst wordt ter vervanging van uw wortels.

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met gebitsprotheses, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in gebitsprothese? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Ik heb al een kunstgebit, hoe weet ik dat deze niet (meer) goed past?

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

  • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
  • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
  • Uw gezicht is iets ingevallen
  • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
  • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
  • U heeft soms nekklachten
  • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
  • U gebruikt wel eens kleefpasta’s
Ik heb nog eigen tanden, hoe ziet de de behandeling naar een volledig kunstgebit eruit en hoe lang duurt dit?

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u ’s nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan “ademen”, u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Ik heb nog eigen tanden wanneer is een kunstgebit een goede oplossing voor mij?

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ik wil een kunstgebit in 1 dag, doen jullie dat ook?

Ja wij bieden een kunstgebit in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent in de praktijk dat het kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag (direct nadat) uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn diverse afspraken nodig, waaronder 1 of meerdere voorbereidende afspraken. Alleen dan kan een optimaal passende prothese gerealiseerd worden.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een vervangend kunstgebit?

Wanneer u reeds een volledig kunstgebit heeft (geen eigen tanden in een van uw kaken) kunt u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Als uw prothese slecht past kan dat al sneller. Een nieuw volledig kunstgebit wordt bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering, in bepaalde gevallen zelfs volledig waardoor het kunstgebit gratis is. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan.

Ik heb nog eigen tanden, wanneer kom ik in aanmerking voor een kunstgebit?

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Is het normaal dat ik niet goed kan eten, praten, lachen met mijn kunstgebit?

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

Zijn jullie aangesloten bij alle verzekeraars?

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Heb ik een verwijzing nodig om bij jullie behandeld te worden?

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
  • Wij zijn sinds een paar weken bij de gebitskliniek. Wij kwamen binnen en voelde ons gelijk al welkom. Ze zijn allemaal zeer vriendelijk, rustig en zeer deskundig. ik krijg ook een volledige prothese en ik moet maar heel weinig bijbetalen dit rekenen ze voor je uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik ben blij dat ik daar naar toe bent gegaan!!

    Connie en Johan Verkerk Facebook

De kosten van een gebitsprothese

De kosten van een gebitsprothese zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de soort prothese en de manier waarop u verzekerd bent.

Verder is het ook afhankelijk van de benodigde materialen. Voor een overzicht van de kosten voor een gebitsprothese klikt u op onderstaande soorten gebitsprotheses. 

Bekijk een overzicht van de kosten van een gebitsprothese:

Gebitsprotheses en zorgverzekeringen

De tarieven die u in ons tarievenoverzicht heeft gezien, zijn de kosten die u betaalt als eigen bijdrage. Uw zorgverzekeraar betaalt de rest. U betaalt nog wel uw eigen risico Dit is minimaal 385 euro (2023). 

Het trekken van de tanden of kiezen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Deze behandeling betaalt u zelf. Wel kunt u hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

Gebitsprothese vergoeden met een aanvullende verzekering

U kunt een aanvullende tandartsverzekering afsluiten om het eigen risico te laten vergoeden. Bij de meeste verzekeringen wordt het eigen risico gedekt.

De meeste verzekeraars vergoeden een vast maximumbedrag per jaar. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gekozen polis. De maximum bedragen variëren sterk: van € 150,- tot meer dan € 1.500,-. Controleer altijd goed de polis. Zo vergoed niet iedere verzekeraar de volle 100 procent van de kosten. Bekijk dus goed welk percentage de verzekeraar vergoed en welke onder uw rekening valt.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.