LEES MEER OVER

Gebitsprothese

Een nieuw gebit dat niet van echt is te onderscheiden

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese of kunstgebit vervangt ontbrekende tanden en kiezen. Als gevolg van tandbederf, een ongeval of erfelijkheid kunnen er tanden en kiezen ontbreken. Een gebitsprothese wordt tegenwoordig zo mooi gemaakt dat het niet van een natuurlijk gebit is te onderscheiden. Zo kunt u weer zorgeloos praten en lachen en blijven genieten van een goede maaltijd. Er bestaan diverse soorten prothesen:

1. Volledige uitneembare prothese (kunstgebit)

Een volledig kunstgebit vervangt al uw tanden en kiezen. Een volledig kunstgebit betekent dat de kaak volledig tandeloos is. Dit kan ook alleen gaan om de boven- of onderkaak. Deze prothese is uitneembaar.

2. Kunstgebit op implantaten

Het kunstgebit op implantaten is een volledig kunstgebit dat vastzit in de kaak. Het zit vast op implantaten die in het kaakbot worden gebracht. Hierdoor zit uw kunstgebit stevig vast in uw mond en hoeft u geen kleefpasta’s te gebruiken. Er zijn 2 varianten, een uitneembaar klikgebit welke u dagelijks in- en uit kunt “klikken” om het te reinigen. En een all-on-4 die vast zit op uw kaak en dus niet uitneembaar is.

3. Gedeeltelijke prothese

Mist u een of enkele tanden en/of kiezen, ziet u een volledig kunstgebit (nog) niet zitten en is een kroon op implantaat voor u ook geen goede oplossing? Kies dan voor een ‘gedeeltelijk kunstgebit’ zoals een frameprothese of een kunsthars plaatje dat de missende elementen in uw eigen gebit aanvult.

Voorbeeld Rebasen kunstgebit

Een gebitsprothese bij De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met gebitsprotheses, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in gebitsprothese? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Ik heb al een kunstgebit, hoe weet ik dat deze niet (meer) goed past?

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

 • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
 • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten
 • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s
Ik heb nog eigen tanden, hoe ziet de de behandeling naar een volledig kunstgebit eruit en hoe lang duurt dit?

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u ’s nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan “ademen”, u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Ik heb nog eigen tanden wanneer is een kunstgebit een goede oplossing voor mij?

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ik wil een kunstgebit in 1 dag, doen jullie dat ook?

Ja wij plaatsen een kunstgebit altijd in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent dat uw kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag dat uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn er diverse afspraken nodig. Alleen dan kan een optimaal passend resultaat behaald worden.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een vervangend kunstgebit?

Wanneer u reeds een volledig kunstgebit heeft (geen eigen tanden in een van uw kaken) kunt u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Als uw prothese slecht past kan dat al sneller. Een nieuw volledig kunstgebit wordt bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering, in bepaalde gevallen zelfs volledig waardoor het kunstgebit gratis is. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan.

Ik heb nog eigen tanden, wanneer kom ik in aanmerking voor een kunstgebit?

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Is het normaal dat ik niet goed kan eten, praten, lachen met mijn kunstgebit?

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

Zijn jullie aangesloten bij alle verzekeraars?

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Heb ik een verwijzing nodig om bij jullie behandeld te worden?

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Wij zijn sinds een paar weken bij de gebitskliniek. Wij kwamen binnen en voelde ons gelijk al welkom. Ze zijn allemaal zeer vriendelijk, rustig en zeer deskundig. ik krijg ook een volledige prothese en ik moet maar heel weinig bijbetalen dit rekenen ze voor je uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik ben blij dat ik daar naar toe bent gegaan!!

  Connie en Johan Verkerk Facebook

Kosten Prothese intakegesprek

Aan het plaatsen van een nieuw of vervangende prothese gaat altijd een intakegesprek vooraf. We bespreken dan de mogelijke behandeling, de kosten en de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Heeft u boven of onder al een volledige gebitsprothese (dus geen eigen tanden meer), dan is het intakegesprek kunstgebit, klikgebit of all-on-4 gratis. Een controle van uw huidige gebits prothese, als u geen eigen tanden meer heeft, is bij ons ook gratis.

Heeft u in de betreffende kaak wel eigen tanden dan kost het intakegesprek ongeveer € 23 tot € 55, afhankelijk van de complexiteit en mate van uitwerking van het behandelplan. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 75,-. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Kosten gebitsprothese en vergoeding zorgverzekeraar

Een nieuw uitneembaar kunstgebit of klikgebit (of het vervangen) wordt vaak bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Een frameprothese of kunsthars plaatje wordt niet door de basis zorgverzekering vergoed. Als u een aanvullende verzekering heeft worden de kosten vaak wel (grotendeels) vergoed.

Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

De richtprijzen van een specifiek type prothese staan vermeld op onze tarievenpagina.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.