Gaatje in kies of tand

LEES MEER OVER

Gaatje in kies of tand

Zo herken je een gaatje

Om tandbederf te voorkomen en je gebit gezond te houden

Wat is een gaatje?

Het herkennen van een gaatje in een kies of tand (cariës) is niet eenvoudig. Niet iedere donkere verkleuring of witte vlekjes op een tand of kies zijn namelijk een gaatje. Hetzelfde geldt voor een zichtbaar groefje of pitje. Dit kunnen echter wel signalen zijn voor een beginnend of vergevorderd gaatje en dus is het belangrijk om op deze plekjes te letten. 

Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een gaatje in zijn of haar leven. Het vroegtijdig herkennen van tandbederf en goede mondverzorging dragen bij aan het voorkomen van een gaatje. Daarnaast spelen voeding, drank en het aantal eet- en drinkmomenten ook een belangrijke rol. Heeft u het gevoel dat u een gaatje heeft? Plan dan een afspraak in.

Beginnend en hersteld gaatje herkennen

Zo ontstaat een gaatje in kies of tand

Gaatjes (cariës) ontstaan doordat er tandplak op de tanden aanwezig is. In dit kleverige laagje zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren die het tandglazuur langzaam aantasten. Van dit proces voelt u over het algemeen niets, maar toch gebeurt het bij iedereen. We noemen dit ook wel tandbederf. Iedere keer als u iets eet of drinkt worden de suikers en koolhydraten omgezet en tast het uw gebit aan. Goed uw tanden poetsen zorgt ervoor dat er minder tandplak op uw tanden aanwezig is en dit proces wordt vertraagd.

Nalatigheid kan lijden tot aantasting van het dieper gelegen tandbeen. Dit wordt ook wel dentine genoemd en is zachter dan glazuur. Als cariës dit deel van de tand bereikt heeft het praktisch vrij spel en kan een gaatje in de kies of tand vrij snel ontstaan.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Gaatje in kies of tand herkennen

Herkent u een gaatje in een vroeg stadium, dan is het proces nog te stabiliseren, of zelfs om te draaien met goede mondverzorging, waardoor er geen verdere tandbederf plaatsvindt. De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.

Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ook kan de pijn ontstaan bij het eten van zure en zoute producten. Dit komt omdat cariës het dentine is binnengedrongen.

Een ander veelvoorkomend symptoom is slechte adem, een vieze smaak in de mond en gevoelige tanden. Deze symptomen zijn het gevolg van vergevorderde cariës.

Ervaart u momenteel dit soort klachten? Dan is het belangrijk om een afspraak met onze tandarts in Sliedrecht te maken.

We adviseren u om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een reguliere controle, en de mondhygiënist of preventieassistent te bezoeken voor reiniging van uw gebit. Op deze manier worden beginnende gaatjes sneller gesignaleerd en kunnen zelfs nog genezen door goede mondverzorging.

Heeft u vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het vullen van gaatjes in tanden en kiezen. Wij vertellen graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u een afspraak maken voor het laten vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit?

U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje. 

Wat kost het laten vullen van een gaatje?

Het vullen van een gaatje kost tussen de € 53 en € 107 (2023), afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is.

Worden vullingen vergoed door mijn verzekeraar?

Tot uw 18e worden alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Bent u ouder dan 18 dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Het percentage wat wordt vergoedt, ligt aan de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Hoelang duurt het om een gaatje te vullen?

Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief het geven van uitleg en verdoving. Als er meerdere gaatjes gevuld moeten worden kan het maximaal tot 60 minuten duren.

Wat te doen tegen pijn na het laten vullen van een gaatje?

Na de behandeling kunt u napijn ervaren, zodra de verdoving is uitgewerkt. We raden aan om pijnstillers zoals aspirine of een ibuprofen te nemen. Ervaart u veel pijn na het vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op.

Hoe voorkom ik gaatjes in mijn tanden en kiezen?

Poets minimaal twee keer per dag uw tanden. Gebruik tijdens het poetsen een tandpasta met fluoride om tandplak tegen te gaan. Ook kunt u hiervoor aanvullend mondwater gebruiken. Ook het regelmatig flossen en tanden stoken zorgt ervoor dat tandplak op moeilijk te bereiken plekjes wordt verwijderd. 

Eet en drink niet teveel suikerhoudende voeding en drank, en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 De bacteriën in het tandplak zetten suiker en koolhydraten om in zuren die het tandglazuur aantasten. Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren op gaatjes en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden. Ten slotte zorgt u door het regelmatig vervangen van uw tandenborstel dat u het gebit goed schoon kunt houden.

Hoe snel groeit een gaatje?

Dit ligt aan een aantal factoren. Hoe vaak poetst u uw tanden per dag? Krijgt u veel suikerhoudende dranken of voeding binnen? Gaat u regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist? Met de antwoorden op deze vragen kunt u zelf een inschatting maken of een gaatje bij u snel of langzaam groeit.

Waar kunnen gaatjes en tandbederf zitten?

Gaatjes en tandbederf kunnen op verschillende plaatsen in het gebit plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om uw hele gebit goed te poetsen.

Kauwoppervlak

Vooral bij kinderen zien we veel tandplak op het kauwoppervlak van tanden en kiezen. Kinderen snoepen vaak en het kan nog wel eens voorkomen dat het poetsen wordt overgeslagen. De tandplak hoopt zich op tussen de tussen de spleetjes of groeven van het kauwoppervlak waardoor gaatjes ontstaan. Een kindertandarts kan uw kind hierbij helpen.

Tussen de tanden of kiezen

Tandplak kan voor tandbederf zorgen tussen tanden en kiezen. Op deze moeilijk te bereiken plekjes kan het tandplak bijna niet verwijderd worden en dus kunnen er gaatjes ontstaan. Het advies is om regelmatig uw tanden te flossen, stoken of ragen.

Worteloppervlak

Tandbederf bij het worteloppervlak ontstaat vaak bij mensen met teruggetrokken tandvlees, wat vaak voorkomt bij mensen met parodontitis. Het gevolg is dat de tandplak zich ophoopt bij blootgestelde wortels waardoor er snel een gaatje kan ontstaan.

Gaatje laten vullen

De behandeling: gaatje vullen

Bij een beginnend gaatje in een tand of kies kunt u met goed poetsen gelukkig nog voorkomen dat het zich ontwikkeld tot een pijnlijk zwart gaatje. Daarnaast kan de tandarts extra bescherming aanbrengen door middel van fluoride. Hiervoor moet u wel een afspraak maken.

Als het gaatje te groot is dan moet deze gevuld worden. Dit voorkomt verdere tandbederf en het verlost u van de pijn.

Van tevoren wordt er gekozen voor een vulmateriaal. Er werd vroeger vaak gekozen voor het grijze amalgaam. Tegenwoordig gebruikt men alleen nog composietvulling. Composietvulling heeft een witte kleur en is in alle tand tinten beschikbaar.

Tijdens de behandeling kiezen veel mensen voor verdoving, zodat ze niets voelen tijdens de handelingen van de tandarts. Na het geven van de verdoving moet deze een aantal minuten inwerken. Hierna zal de tandarts het aangetaste deel van de tand of kies wegboren, schoon- en droogmaken. Hierna wordt de lege ruimte opgevuld met composiet vulmateriaal.

Na de behandeling duurt het even voordat de verdoving is uitgewerkt. U kunt hierbij wat napijn ervaren. Hiervoor kunt u als beste een pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol gebruiken om de napijn te verminderen.

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling om uw gaatje te vullen? Onze tandartsen staan voor u klaar.

Gaatje vullen kosten

Het vullen van een gaatje kosten tussen de € 48,23 en € 96,47 (2022), afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is.
V-CODE VULLINGEN TARIEF 2022
V91 Eénvlaksvulling composiet € 53,20
V92 Tweevlaksvulling composiet € 69,82
V93 Drievlaksvulling composiet € 83,12
V94 Meervlaksvulling composiet € 106,39

Vergoeding zorgverzekeraars

Tot uw 18e worden de kosten voor het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Na uw 18e zult u een aanvullende (tandarts)verzekering moeten afsluiten om de kosten vergoed te krijgen. Het percentage van de kosten die vergoed worden is afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Gaatje laten vullen bij de tandarts

Soms kiezen mensen ervoor om niets te doen aan een gaatje. Dit komt doordat de drempel om naar de tandarts te gaan erg hoog is. Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen bij na het constateren van een gaatje, zeker als deze al pijn doet. De bacteriën in het tandplak kunnen er namelijk voor zorgen dat al het tandglazuur en dentine wordt opgelost, waarna het begint aan het levende weefsel (pulpa). 

Dit kan voor heftige pijn zorgen en is alleen te verhelpen met een wortelkanaalbehandeling. Als u dit niet laat behandelen ontstaat er een abces die de aangrenzende tanden en kiezen kan laten ontsteken. Het voorkomen van deze infectie is erg belangrijk, omdat ook uw tandvlees kan ontsteken.

Maak regelmatig een afspraak bij de mondhygiënist om uw gebit te controleren en overmatig tandplak en tandsteen te verwijderen. Voorkom mondproblemen en behoudt een gezond gebit.

Wilt u een controle afspraak inplannen? Schrijf uzelf in bij de Gebitskliniek.

Hoe voorkomt u gaatjes?

 1. Poets uw tanden twee keer per dag in de ochtend en de avond.
 2. Gebruik tandpasta en mondwater met fluoride om uw tandglazuur te versterken en tandplak te verminderen.
 3. Flos uw tanden regelmatig om tandplak te verwijderen op plekken waar u moeilijk bij kunt komen met een tandenborstel.
 4. Let goed op de hoeveelheid suikerhoudende dranken en voeding u binnenkrijgt. Suikers en koolhydraten worden omgezet in zuren die vervolgens het tandglazuur aantasten.
 5. Beperkt het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 op een dag. Tussen deze momenten heeft het gebit voldoende tijd om te herstellen van de invloed op van het eten op het glazuur.
 6. Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden en kiezen te laten controleren en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden.
 7. Vervang uw tandenborstel regelmatig, zodat de nieuwe haren van de borstel bij de lastige plekjes in de mond kunnen komen.
Goed tanden poetsen tegen gaatjes

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.  Recent Posts
  Ontstoken tandvlees