LEES MEER OVER

Buitenboordbeugel & headgear

De beugel binnen en buiten je mond

Over een buitenboordbeugel & headgear

Een buitenboordbeugel (ook wel headgear genoemd) is een beugel die zowel binnen als buiten de mond wordt gedragen. De beugel bestaat uit een metalen deel in een boogvorm die je in ringetjes schuift verbonden aan de achterste bovenste kiezen. 

Deze beugel wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren door de groei van de bovenkaak te remmen of ruimte te maken door de kiezen achterin de mond naar achteren te verplaatsen. 

Deze behandeling is alleen voor kinderen of jongeren die nog in de groei zijn. Meestal draag je de beugel altijd in de nacht en zoveel mogelijk overdag maar minimaal 16 uur per dag. Het is per persoon verschillend hoeveel uur per dag je de buitenboordbeugel of headgear in hebt, de behandelaar geeft dit aan.

Zo weet je wanneer je een buitenboordbeugel nodig hebt

  • Als er niet genoeg ruimte is voor de tanden in de bovenkaak
  • Corrigeren van een overbeet waardoor de tanden weer recht op elkaar sluiten

Voordelen van headgear

    • De beugel maakt ruimte in de bovenkaak
    • De beugel corrigeert een overbeet
    • De beugel hoeft niet continu gedragen te worden, meestal minimaal 16 uur per dag
    • Makkelijk schoon te maken doordat het uitneembaar is

Wennen aan het dragen van buitenboordbeugel

Het is even wennen de eerste twee weken. Het gebit en met name je kiezen zullen wat gevoelig zijn en je kaken zullen wat stijf aanvoelen. Na een paar dagen verdwijnt dit gevoel vanzelf.

Wanneer de kiezen in beweging komen, zal je geen pijn meer voelen. Het is verschillend per persoon hoeveel uur je deze beugel moet dragen, maar probeer vaste tijden aan te houden. Vrijwel altijd ‘s nachts met slapen en/of na het avondeten kunt je makkelijk de benodigde uren pakken. Draag de beugel nooit tijdens het sporten.

Een buitenboordbeugel behandeling in 5 stappen

1

Consult

Tijdens het eerste consult gaan we in op het beugel traject welke past bij jouw gebitssituatie: wat er moet gebeuren, en uit welke onderdelen de behandeling bestaat. Vaak draag je een buitenboordbeugel in combinatie met andere beugels, we bespreken de gehele behandeling. We bespreken hoe lang de behandeling ongeveer duurt. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Je bepaalt hierna zelf of je de behandeling in zet, je mag er na het gesprek er nog even over nadenken.
2

Stappenplan maken

Als je de behandeling wilt starten maken wij röntgenfoto’s van je gebit om de behandeling tot in detail uit te kunnen werken. Deze informatie wordt besproken tijdens een gesprek waarin we alle details met je doornemen.
3

De beugel laten zetten

Wanneer alles duidelijk is kunnen we de beugel zetten en geven we je nog een uitvoerige instructie hoe je de beugel zelf in kan doen. Vervolgens kun je beginnen met de beugel dragen en kom je om de paar weken op controle bij ons.
4

De buitenboordbeugel dragen

In de eerste weken is het nog onwennig en kan je last hebben van een lichte pijn. Geen zorgen, dit gaat snel voorbij! Denk eraan om de beugel niet te dragen bij het sporten en om het makkelijk te maken ook niet bij het eten. Houd de beugel goed schoon en controleer dat door te zien of de ringen glimmen na het poetsen.
5

Genieten van rechte kiezen

Na de beugelbehandeling kun je genieten van je rechte tanden! In deze fase krijg je vaak een retentiebeugel zoals een spalkje achter je tanden. Dit zorgt ervoor dat je tanden netjes op hun plek blijven.

Andere beugels

Er zijn verschillende soorten beugelbehandelingen. Je gebitssituatie bepaalt welke beugel of combinatie van beugels voor jou het meest geschikt is. Hieronder een overzicht van veel voorkomende soorten beugels:

Samen kijken we naar je mogelijkheden en kiezen we een beugel of combinatie van beugels waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken.

Wachtruimte gebitskliniek

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van beugels, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u een afspraak maken voor een plaatbeugel? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Is het moeilijk om een buitenboordbeugel & headgear te dragen?
Nee het is niet moeilijk omdat bijna elke drager er wel gewend aan raakt om het in te doen. In het begin is het even wennen, maar meestal ben je na 2 weken wel gewend.
Hoe kun je een buitenboordbeugel en pet schoonmaken?
Overdag kun je de buitenboordbeugel makkelijk schoonmaken met een tandenborstel en het afspoelen onder de kraan. De headgear of pet kan je met een droge doek afnemen. Het is verstandig dit na iedere maaltijd te doen. Wanneer de ringetjes van de beugel weer glimmen heb je het goed gedaan!
Doet een buitenboordbeugel pijn?
In de eerste weken dat je een buitenboordbeugel draagt doet het een beetje pijn, maar dat trekt snel weg. Je kiezen moeten er even aan wennen dat er veel aan ze getrokken wordt maar dat went snel. Bovendien hoef je een buitenboordbeugel vaak maar tijdelijk te dragen.
Wanneer kun je een buitenboordbeugel niet dragen?
Tijdens het sporten kun je een buitenboordbeugel niet dragen. Dan kan het gevaarlijk zijn omdat je er op kan vallen. Tijdens het eten hoef je deze beugel ook niet te dragen.
Wat kost een buitenboordbeugel?
Tijdens een intakegesprek kan de gebitssituatie beoordeeld worden. Hierbij kan bepaald worden hoe lang de buitenboordbeugel ongeveer gedragen moet worden en kan een inschatting gemaakt worden van de kosten.

Kosten buitenboordbeugel

Eerste consult & behandelplan (2023)

De kosten van het eerste consult voor een buitenboordbeugel zijn € 25 tot € 70, afhankelijk van de complexiteit van de benodigde behandeling, tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden. Tijdens het consult kunt u ook vragen stellen over de beugelbehandeling. Wanneer we gaan beginnen maken we een gedetailleerd behandelplan.

Dit kost € 293 tot € 413, afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, dit is inclusief de (röntgen)foto’s. 

Kosten beugel & controle (2023)

Nu kan de beugel geplaatst worden, dit kost ongeveer € 487 per kaak. De kosten per controleafspraak zijn € 33,25. 

Buitenboordbeugel verzekering

Orthodontie (buitenboordbeugel) valt normaliter niet in de basisverzekering. Voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die dit vergoedt.

We kijken graag voor u na of de beugelbehandeling voor uw kind geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.