LEES MEER OVER

Blokbeugel

Voor de juiste groei van je kaken

Om overbeet te corrigeren en je gebit beter op elkaar te laten passen

Wat is een blokbeugel of activator?

Een blokbeugel wordt ook wel activator genoemd en kan worden ingezet wanneer er sprake is van een overbeet. Een activator wordt gebruikt om de groei van de kaken te sturen zodat de onder- en bovenkaak beter op elkaar gaan passen. Het resultaat is een goede beet en een juiste stand van de kaken, tanden en kiezen. 

De (doorzichtige) beugel wordt op maat gemaakt naar je eigen gebitsmodel. Als je de uitneembare beugel vaak en op de juiste manier draagt zijn de eerste resultaten na ongeveer twee maanden al zichtbaar.

Een blokbeugel kan ook wel gecombineerd worden met een buitenboordbeugel.

Blokbeugel

Hoe werkt een blokbeugel / activator?

De activator zorgt dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. De groei van de onderkaak wordt hierdoor gestimuleerd en de groei van de bovenkaak juist geremd. Zo krijgen de boven- en onderkaak de kans om goed op elkaar aan te sluiten.

Het effect hangt af van het aantal uur per dag dat je de blokbeugel in je mond hebt. Probeer daarom de activator lang en vaak te dragen, ook tijdens het slapen.

Een blokbeugel kan alleen bij de groei van de kaak worden toegepast en is daarom alleen geschikt voor kinderen. Een voordeel is dat je ook kunt kiezen voor een doorzichtige blokbeugel voor kinderen. Op deze manier valt de beugel minder op.

Voordelen blokbeugel
 • Vermindert overbeet: De blokbeugel zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak de kans krijgen om beter op elkaar aan te sluiten.
 • Uitneembare beugel: Je kunt de beugel eenvoudig uit je mond halen  om je kaakspieren wat rust te geven. 
 • Makkelijk te reinigen: Omdat de activator gemakkelijk uitneembaar is kun je deze ook eenvoudig reinigen.
 • Mooi resultaat: De looptijd van een activator behandeling duurt vaak ongeveer 12 maanden, maar is afhankelijk van je gebitssituatie.
 • Verschillende kleuren: Een activator kan je in verschillende kleuren kiezen. Ook bestaan er niet opvallende doorzichtige blokbeugels. Deze vallen minder op dan beugels met een kleur.

Blokbeugel voor uw kind

Een activator of blokbeugel voor uw kind is een geschikte oplossing als er sprake is van (grote) overbeet.

Een goede leeftijd om te starten met een beugel voor kinderen is tussen de 10 en 12 jaar, maar soms ook jonger. Op deze leeftijd zijn vaak alle tanden en kiezen gewisseld en kan een blokbeugel de groei van de kaken van een kind positief beïnvloeden.

Heeft u vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van blokbeugels. Wij vertellen graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u een afspraak maken voor het laten plaatsen van een blokbeugel? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wat is een blokbeugel / activator?

Een blokbeugel of activator is een uitneembare beugel om een overbeet te corrigeren door de groei van de boven- en onderkaak te beïnvloeden. De beugel bevordert de groei van de onderkaak en houdt de groei van de bovenkaak juist tegen zodat de boven- en ondertandbogen goed op elkaar gaan passen. Het eindresultaat is een goede beet en verbeterde stand van de kaken, kiezen en tanden.

Wanneer draag je een blokbeugel / activator?

Het is van belang dat je de beugel vaak en lang draagt, alleen dan kan hij goed zijn werk doen. Je kan de beugel wel uit doen om bijvoorbeeld je tanden te poetsen en als je gaat sporten moet je hem ook altijd uit doen. Als je van plan bent om veel te praten, bijvoorbeeld met een spreekbeurt, kan je hem ook tijdelijk even uit je mond halen.

Wat als de blokbeugel pijn doet?

In het begin kan de blokbeugel spierpijn in de kaken en gevoeligheid aan de tanden veroorzaken. Dit is heel normaal. Je kan de activator eventueel uit je mond halen om je kaakspieren rust te geven. Maar doe dit niet te vaak, de beugel werkt alleen als je hem veel draagt. De beugel kan soms pijnlijke drukplaatsen onder de tong of op het tandvlees veroorzaken. Je kan de praktijk bellen als deze pijnlijke plekjes niet vanzelf verdwijnen. We maken dan een afspraak  om de activator aan te passen.

Hoe adem je met een blokbeugel?

Je kan het beste door je neus ademen. Ademen door je neus is gezonder voor de slijmvliezen in je longen, keel en neus dan door je mond ademen. Door de blokbeugel kunnen je lippen na verloop van tijd beter sluiten omdat de overbeet afneemt. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om door je neus te ademen.

Hoe kan je praten met een blokbeugel?

In het begin kan het een uitdaging zijn om met een blokbeugel te praten. De beugel zit een beetje in de weg en je hoort waarschijnlijk wat geslis. Dit is heel normaal en gaat vanzelf over, je moet leren praten met de blokbeugel in je mond. Je kan dit oefenen door bijvoorbeeld hardop te lezen.

Hoe lang moet ik een blokbeugel / activator dragen?

De lengte van de behandeling hangt af van een aantal factoren. Allereerst is de draagtijd van de beugel erg belangrijk voor het resultaat. Hoe minder je de activator uit je mond haalt, hoe sneller het resultaat zichtbaar wordt. De tweede factor is de grootte van de overbeet. Normaliter duurt een activator behandeling ongeveer 12 maanden.

Hoe maak je een blokbeugel schoon?

Het is belangrijk om je blokbeugel goed schoon te maken en te onderhouden, doe dit op de volgende manier:

 • Spoel de beugel altijd af onder de kraan nadat je iets gegeten hebt.
 • Maak je beugel dagelijks schoon met lauw water en afwasmiddel of handzeep, gebruik een harde tandenborstel (bijvoorbeeld een kunstgebittenborstel).
 • Kalkaanslag kan je verwijderen door de beugel een uurtje te laten weken in water met een scheutje schoonmaakazijn.
 • Gebruik geen tandpasta om je beugel schoon te maken, dit veroorzaakt kleine krasjes waar juist vuil in gaat zitten.
 • Maak de blokbeugel nooit schoon in heet of kokend water om vervorming te voorkomen.
 • Speel niet met de beugel om te voorkomen dat deze kapot gaat of je tanden beschadigen.
 • Vergeet niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken.
Bestaan blokbeugels die doorzichtig zijn?

Je kunt kiezen voor een bepaalde kleur of doorzichtige blokbeugels. De doorzichtige blokbeugels vallen minder op in de mond en zijn daarom prettiger om te dragen voor de meeste kinderen.

Wennen aan een blokbeugel

Tijdens de eerste dagen zal je moeten wennen aan een blokbeugel, bijvoorbeeld aan hoe de beugel zit en de manier waarop je moet ademen en praten. Daarnaast kun je in het begin last krijgen van spierpijn in de kaken, gevoelige voortanden en overmatig speeksel. Bij de meeste patiënten verdwijnen deze kleine irritaties binnen een week.

Als de activator voor pijnlijke plekken in je tandvlees zorgt, dan kun je het beste even bellen naar onze praktijk om een afspraak te maken om de blokbeugel aan te passen.

Het kan ook voorkomen dat uw blokbeugel tijdens het slapen een aantal keren uit uw mond valt. Dit is heel normaal. Dit probleem lost zich vaak binnen een maand op omdat je dan aan het gevoel gewend bent geraakt.

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugelbehandelingen. Je gebit bepaalt welke beugel voor jou het meest geschikt is. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende beugels in de orthodontie:

Samen kijken we naar de mogelijkheden en kiezen we een beugel waarmee we je gebit weer mooi recht kunnen maken.

Hoeveel kost een blokbeugel behandeling?

Tijdens een eerste intakegesprek bespreken we de mogelijkheden voor een beugelbehandeling zoals een blokbeugel. De kosten (2023) van het eerste consult zijn € 25 tot € 70 afhankelijk van de complexiteit van de benodigde behandeling. Tijdens dit gesprek bekijken we de mogelijkheden en beantwoorden we al je vragen.
Zodra de activator gemaakt is wordt er een afspraak gemaakt om deze in de mond te plaatsen. Hierna wordt er regelmatig een controle afspraak ingepland.
Wanneer je de behandeling wilt inzetten maken we een gedetailleerd behandelplan, dit kost € 293 tot € 413. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en is inclusief (röntgen)foto’s (tarieven 2023).
Hierna wordt er een afdruk gemaakt van het onder- en bovengebit en wordt de blokbeugel op maat gemaakt in het orthodontisch laboratorium.

Blokbeugel verzekering

Orthodontie (blokbeugel) wordt voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar alleen vanuit de basisverzekering vergoed als er sprake is van een uitzonderlijk geval, dit komt maar zelden voor.
Voor kinderen is het van belang dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft die een beugelbehandeling vergoed. Wij kijken graag voor uw situatie na of de beugelbehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekering.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.